un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Eclerul discordiei (la tavă!) a lovit adânc în YouTube-ul românesc

21 Oct 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

34 comentarii

Mi se pare foarte amuzant că două vloggerițe românce de food, Jamila și Laura Laurențiu, s-au judecat la tribunal pentru rețeta de ecler la tavă. Adică uneori mă uit la food vloggeri din străinătate. Ăia colaborează între ei, se vizitează unul pe altul și gătesc pe rând același lucru, ca o competiție prietenească, își iau pe față rețetele și încearcă să le îmbunătățească printr-un twist personal.

La noi, e cu tribunal.

Eclerul la tavă, apropo, este un soi de ecler continuu, nu porții lunguiețe individuale. Are straturi ca de ecler, dar se taie din tavă cu cuțitul în ce dimensiune vrei tu, ca un cremșnit sau tort sau whatever.

Și se pare că Laura Laurențiu a publicat prima o astfel de rețetă. Apoi Jamila a publicat un alt clip cu probabil aceeași rețetă. Laura Laurențiu i-a dat report la YouTube pentru încălcarea drepturilor de autor. Clipul a fost dat jos de algoritmul YouTube. Jamila a făcut apel (în care probabil a scris “băbaiete, e o rețetă de prăjitură, nu-i cu drepturi de autor aici”) și clipul a fost repus pe net după 17 zile.

Ați spune deci că nu s-a întâmplat nimic grav, că nu stă netul românesc în lipsa unui clip pentru o astfel de perioadă. Jamila a declarat însă la tribunal că acel clip era parte a unei campanii publicitare și astfel a fost prejudiciată cu 2.000 de euro. O sumă normală pentru 2019 și pe un subiect evergreen, poate chiar mică. Personal nu înțeleg de ce-ar fi fost prejudiciată de această sumă. Agenția care o plătea probabil i-a dat banii după ce clipul a fost repus pe net, 17 zile mai târziu, că era clar deci că situația s-a rezolvat în favoarea lor. Dacă nu i-a dat banii, atunci cineva n-a știut să negocieze cum trebuie.

Jamila a cerut la tribunal 2.000 de euro, plus 1.000 de euro daune morale pentru că a fost numită “hoață de rețete”. Tribunalul a respins cererea, pe motiv că algoritmul YouTube a văzut nume similar la clipuri și a acceptat automat report-ul inițial și a eliminat clipul. Altfel spus, judecătorul a spus ca practic YouTube a acționat rapid și dur, dar nu-i vina Laurei Laurențiu că a dat report.

Eu sunt curios ce trecea prin mintea judecătorului când asculta această speță și explicații de genul:

Laura Laurenţiu a arătat că în timp ce eclerul clasic „este o prajitură de formă alungită, umplută cu cremă şi acoperită cu glazură de şerbet, ciocolată, eclerul la tavă creat de ea „este o singură prăjitură cu dimensiunea de 38/28 cm care după coacere este acoperită şi nu umplută cu cremă şi garnisită cu frişcă bătută”. (Adevărul)

Eu v-am mai spus că sunt fan Jamila, am două cărți, gătesc rețete, chiar zilele trecute am luat ingrediente pentru rețeta ei de gulaș. Dar cam mare tam-tam pentru un clip dat jos 17 zile. Avocați, procese, complicație mare.

    34 comentarii

  1. Jamila e atât de petty încât a înregistrat la OSIM “ecler la tavă”.

      (Citează)

  2. Jamilla e mizerabila si face o gramda de continut sponsorizat pe care nu-l declara ca atare. Nu ma mira ca are si apucaturi din astea cu procesese ca se simte mare vedeta.

      (Citează)

    • Pai zicea Morar la Zu ca a vrut sa o invite la podcastul lui, cu ceva timp in urma, si nici nu a putut sa ia legatura cu ea personal. Avea impresar. Impresar care i-a cerut sa ii zica dinainte intrebarile si ce subiecte vor avea in emisiune…. So, e next level bucatareasa.

        (Citează)

    • Morar…omg.

        (Citează)

  3. Eu chiar nu sunt fan Jamila, dincontra, nu mi-a placut niciodata stilul ei. My go to in materie de retete este blogul de retete savoriurbane.com
    Oana si Diana sunt cu cateva clase peste Jamila. Cred ca orice expert in domeniu mi-ar da dreptate, fara emotie.

      (Citează)

  4. Savori Urbane + Laura Laurentiu = win.
    Ma lipsesc de Jamilla, tot timpul mi s-a parut enervanta.

      (Citează)

    • Nu stiu de ce e așa de căutată, rețetele de dulciuri au zahăr prea mult și grăsimi prea multe. Și nici nu ies rețetele ei , dar mai ales omite să spună toți pașii.

        (Citează)

  5. Nu o prea suportam eu nici inainte pe Jamila, dar dupa faza cu procesul imi e si mai antipatica. O țață…

      (Citează)

  6. Daca tot esti fan jamilla, organizati o intalnire cu ultrasii celeilalte si da-ti-o parte-n parte sa se stabilieaca o data pentru totdeauna, cine e pe trending in iutubul romanesc dupa primele zece pozitii (alea ocupate de dani mocanu si tzanca uragan)

      (Citează)

  7. Mi se pare de porc ce a facut Jamila – sa salte reteta Laurei si sa o exploateze pentru o campanie publicitara proprie.

      (Citează)

    • Nu a “saltat” nimeni reteta nimanui. Eclerul la tava era facut de jumatate dintre gospodinele de pe vremea lui Ceausescu. Este o reteta clasica, ce s-a transmis din generatie in generatie.

        (Citează)

  8. Penibil.

      (Citează)

  9. cine mama naibii e jamilla ????
    :)))))

      (Citează)

  10. Atunci e de porc si ce a făcut cealaltă că nici aia nu a inventat roata devreme ce prima dată am mâncat prajitura aia inainte de 90 cand o verișoară stiundu-mi pasiunea pentru eclere mi-a făcut-o de ziua mea. Si nu e ca și cum ar fi inventat-o ea atunci.

      (Citează)

  11. Cum ar zice Speak: “Miel la tava”

      (Citează)

  12. The plot thickens. Reteta a aparut aici cu 2 ani inainte de clipul Laurei:
    https://floridemandarin.wordpress.com/2014/07/01/prajitura-ecler-si-ciocolata-si-crema-racoritor-si-usor/

      (Citează)

  13. Stai ca o sa le dea pe amandoua vedetele astea in judecata Sanda Marin.

      (Citează)

  14. Mania copiatului și palgiatului, aici între Carpați. Normal că a prejudiciat-o pe Jamila pentru că a pirdut niște zile în care clipul a fost offline și poate chiar avea specificat în contract că acel clip trebuia să fie online la o dată anume. Dar da, report nu înseamnă că i-a dat jos în mod direct clipul (Laura Laurențiu). Zici că-s ăia cu Twix-ul stâng și drept.

    Eh, obsesii de-astea cu copiat și plagiat numai la blogări am văzut până acum.

      (Citează)

  15. Normal ca nu s-a dus, risca sa-i fure Morar retetele.

    Niles:
    Pai zicea Morar la Zu ca a vrut sa o invite la podcastul lui, cu ceva timp in urma, si nici nu a putut sa ia legatura cu ea personal. Avea impresar. Impresar care i-a cerut sa ii zica dinainte intrebarile si ce subiecte vor avea in emisiune….So, e next level bucatareasa.

      (Citează)

  16. Astea sunt exact ca blogerii mioritici, care se dadeau in judecata pentru “furt de glume”. Ei avand niste glumite scremute, fara haz. Groparu l-a dat in judecata pe Moraru, a pierdut procesul.

      (Citează)

    • Groparu n-a pierdut nimic, mirifica justitie romana a stat 7 ani cu dosarul in sertar ca sa poata constata ca fapta s-a prescris.

        (Citează)

  17. Silviu:
    Eu chiar nu sunt fan Jamila, dincontra, nu mi-a placut niciodata stilul ei. My go to in materie de retete este blogul de retete savoriurbane.com
    Oana si Diana sunt cu cateva clase peste Jamila. Cred ca orice expert in domeniu mi-ar da dreptate, fara emotie.

    Da, iti dau dreptate. Cand intru in pana de idei…..savori urbane este salvarea 👍👌😉

      (Citează)

  18. Ar trebui sa vorbesc cu maica’mea, sa le dea in judecata pe amandoua proastele astea, ca are cartea de retete scrise de mana de la mam’mare.

    Am vazut ce mutre de idioate au, vai de capu’ lor.

      (Citează)

  19. Niles:
    Pai zicea Morar la Zu ca a vrut sa o invite la podcastul lui, cu ceva timp in urma, si nici nu a putut sa ia legatura cu ea personal. Avea impresar. Impresar care i-a cerut sa ii zica dinainte intrebarile si ce subiecte vor avea in emisiune….So, e next level bucatareasa.

    Asa fac o groaza de persoane publice din afara. Nu mi se pare anormal. Ea gătește și altcineva se ocupa de apariții publi3, negocieri etc.

      (Citează)

  20. https://savoriurbane.com/ + https://ciprianmuntele.ro/ ftw. De Laura nu am auzit pana la scandal si cand vad Jamila in gugal search sar direct peste.

    In rest caut pe engleza.

      (Citează)

  21. Prin 2015 am primit nu unul, ci DOUĂ torturi de ecler, cum au fost ele denumite atunci.

    Era perioada în care mâncam foarte mult ecler şi 2 prieteni s-au gândit să îmi facă cadou de ziua mea un tort de ecler. Au întrebat la Sibiu dacă se poate face în timp util (veneam de la Oradea, cu o mică oprire la Sibiu), apoi au mai întrebat şi la o cofetărie din Bucureşti. Până la urmă au făcut şi cei de aici, aşa că m-am trezit cu vreo 3 kg de ecler la tavă.

    Nu zic că l-am inventat eu, dar puteam să-l brevetez datorită prietenilor.

      (Citează)

  22. Eu am gătit cam după toate menționate aici, plus Teo’s kitchen, Mazilique, Gina Bradea, Adi Hadean. Cam toate rețele au ieșit ok, atâta timp cât am urmat instrucțiunile. Apoi e o chestie de gust și preferințe – când faci a doua oara rețeta, mai ajustezi, o personalizezi.

    Mi se pare păcat ca aceasta rivalitate între blogerii culinar nu a fost mai constructiva. Vb lui Radu, poate niște colaborări, niște cross-promo mai degrabă decât supărări care nu aduc nimic cititorilor.

      (Citează)

  23. nwradu:
    Doar cea mai tare în domeniul acesta.

    Serios? Nu prea e „cea mai tare” in domeniu. https://www.similarweb.com/top-websites/romania/category/food-and-drink/cooking-and-recipes/

      (Citează)

    • 1,5 milioane de subscriberi pe YouTube. Într-un domeniu pur SEO, contează mult youtube-ul.
      Vezi că SW face niște estimări, în afara cazului în care și-a conectat ea Google Analytics acolo. Pot fi erori de până la 50%.

        (Citează)

  24. Anda:
    Morar…omg.

    acest Maruta al radioului. Parvenit si hot fomist fara umor

      (Citează)

  25. Un circ inutil pentru o reteta de prajitura banala care nu are nimic in comun cu eclerul. Mai degraba ar trebui data in judecata Jamila pentru ca jignit eclerul. O alta nulitate pseudo chef si aceaata fomista care face reclama la ulei. Si da. Sunt de acord cu cele spuse anterior si despre ipocritul Mihai Morar, acest parvenit care face reclama la ,,ceai de slabit, si si suc de cătina in același timp. Fain si simplu my ass i-as zice fake și clișeu ..ca mai tot online ul mioritic

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus