un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

OMS definește oficial covidul cronic

8 Oct 2021  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

World Health Organization a definit long covid, care pare o boală destul de nasoală. Nu știu cum s-ar traduce corect la noi. Covid lung? Covid cronic? Nu contează.

Covidul cronic îi afectează pe unii dintre cei care trec prin boală. Procentul avansat în studiu este de 10-20% dintre cei ce trec prin boală. Aceștia vor suferi simptome ale bolii multe luni după vindecare și pot fi suficient de puternice pentru a le influența viața normală.

Se pare că apar de obicei pe la 3 luni după boală. Simptomele covidului de durată includ dificultate în respirație, oboseală, probleme cognitive, ceva numit în engleză “brain fog”. Adică nu îți scade inteligența, ci doar devii mai distrat, mai amețit, mai puțin pe fază.

WHO s-a sfătuit cu diverși medici și specialiști și a definit această boală. Dacă persoanele care au trecut prin covid au acum astfel de simptome și nu sunt cauzate de altă problemă identificabilă, se va zice “long covid”.

N-au zis și cât durează până trece. Sau dacă trece. S-a zis doar că simptomele țin vreo 2 luni și că pot reapărea ulterior.

sursă: WHO via Gizmodo.

    15 comentarii

  1. Pai nu au spus pentru ca nu stiu nici ei. Probabil peste 10-15 ani vom sti exact ce si cum s-a manifestat si care vor fi urmarile long-term. Pana atunci vaccinati-va si aveti grija de voi!

      (Citează)

  2. Hai sa nu mai speriam oamenii asa tare. Pentru short Covid sau very-short Covid au gasit definitia oficiala?

    “The severity of COVID-19 varies. The disease may take a mild course with few or no symptoms, resembling other common upper respiratory diseases such as the common cold. In 3–4% of cases (7.4% for those over age 65) symptoms are severe enough to cause hospitalization.”
    Source: https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic

      (Citează)

  3. Nu inteleg cum paote cauza “brain fog” la nevaccinati. Pai ei deja sunt intr-o ceata mintala completa.

      (Citează)

  4. Sotia la 1 an si 2 luni dupa inca nu simte toate gusturile, iar cele care le simte sunt inca foarte distorsionate.

      (Citează)

    • nu o sa zic “pe care” pentru ca nu mai e la moda. altceva voiam sa te intreb: cum adica distorsionate? simte dulce in loc de acru?

        (Citează)

    • Nici eu mirosurile. Si aveam mirosul foarte dezvoltat. Acum e ceva generalist.
      De origine neurologica. De asta nu e ca inainte. Trebuie antrenat din nou simtul respectiv.

        (Citează)

  5. who ar trebui desfintati, sa nu uitam ca au bagat sub pres la inceput toata alerta cu covid.
    never forget

      (Citează)

  6. Okochea:
    Hai sa nu mai speriam oamenii asa tare. Pentru short Covid sau very-short Covid au gasit definitia oficiala?

    Buna idee, ce tot atâta stress și agitație și cu covid ăsta? Ia să bage băieții și ceva protoxid de azot pe tub în loc de oxigen pentru glumeții ce vin la ATI ca vajnici luptători contra ocultei, sa vezi atunci veselie maximă.

      (Citează)

  7. Cu investigațiile privind originile chinezești ale virusului au terminat?

      (Citează)

  8. Eu după 6 luni de la vindecare am un miros extrem de distorsionat. Pe lângă faptul ca multe mirosuri nu se simt, unele lucruri se simt la fel. De exemplu, benzina are același miros cu detergentul, însă nu mirosul comun, doar ceva ce nu prea poate fi asimilat cu ce știam dinainte.

      (Citează)

  9. #LongCovid e pe radarul meu, se manifesta pe tot spectrul de varste: de la adulti la copii.

    La aproape 1 an dupa o forma medie de covid, (fara internare, dar cu cel putin 2 vizite la spital cu ambulanta fiecare), socrii mei 65+ inca se resimt:
    – socrul – inainte super energic, activ toata ziua; Dupa Covid – imi spune ca e la jumate din energia de dinainte, si se vede; Are nevoie de somn mai lung noaptea, circa 2h si obligatoriu in weekend la pranz.
    – soacra – Dupa Covid – oboseala cronica inca prezenta, ficatul nu mai “livreaza”in parametrii; Eu mai observ si acel “brain-fog”;

    PS:
    People who have recovered from COVID-19 tend to score significantly lower on an intelligence test compared to those who have not contracted the virus

    https://www.psypost.org/2021/07/large-study-finds-covid-19-is-linked-to-a-substantial-drop-in-intelligence-61577

    La mine nu vad schimbari dupa Covid.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus