un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

So much for the Pixel

5 Oct 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Google a lansat ieri oficial Android 12. Găsiți aici anunțul oficial și principalele noutăți.

În mod ironic, update-ul va fi disponibil pe telefoanele Google Pixel “în următoarele săptămâni”. Nu e clar când. Poate însemna noiembrie.

S-a dus și mitul telefoanelor Pixel care sunt actualizate imediat. Se cam scârțâia acest mit de ceva vreme, încă de când telefoanele Samsung primeau uneori update-urile lunare de securitate înaintea telefoanelor Pixel, dar acum mi se pare că Google își dezamăgește cumpărătorii. Pixel era pentru Google un fel de iPhone pentru Apple. Pe iPhone, însă, ai din ziua 0 cel mai nou iOS, inclusiv pe iPhone-urile de acum 4 ani. Chiar credeam că Google a băgat asta la cap și va lua măsuri pentru ca nu numai ei, dar și partenerii lor, să vină la fel de rapid pe piață cu noutăți.

Știți care va fi primul telefon cu Android 12? Este foarte posibil să fie Realme GT, care a anunțat că pe 13 octombrie lansează varianta 3 a interfeței RealmeUI cu Android 12.

Ce mai zice Google? “Samsung Galaxy, OnePlus, Oppo, Realme, Tecno, Vivo, and Xiaomi devices later this year”. Dacă m-a învățat ceva experiența Samsung, este că prin decembrie apare pentru seria S21 și probabil ianuarie-februarie pentru S20. Sunt curios când va fi pe Motorola, care insistă tare pe servicii Google.

Pe scurt, Google a lansat oficial un sistem de operare pe care nu-l folosește nimeni din ziua lansării.

    24 comentarii

  1. Care 4 ani? Poate 6.
    Am si un Pixel 3. Poate sa primeasca si Android 12, faptul ca nu pot grupa/ordona aplicatiile e moartea pasiunii.

      (Citează)

    • Cum adica nu poti grupa aplicatiile? Nu poti in app drawer, ala e alfabetic, dar pe home screen poti sa le aduni in ce galeti vrei tu.
      Am 15-20 de aplicatii, alea pe care chiar le folosesc, grupate pe categorii, pe un singur ecran. Plus un widget de calendar, plus widgetul ala inutil de Today care nu se poate scoate fara root (multumesc google fmm).
      Restul zac in app drawer, o data pe luna pot sa scriu in search ce am nevoie (si probabil e mai rapid cu assistant, daca folosesti)

        (Citează)

    • @Sorin Asa e. Nu imi place ca e alfabetic. Eu folosesc iPhone zi de zi, Pixel l-am luat pentru serviciu, mai testez chestii pe Android, si pentru ca am Google Photos free.
      Dar in momentele rare cand folsesc Pixelul, scroll ala vertical pentru mine e ‘end of story’. Pe home screen am doar alea standard plus doua, trei aplicatii. As prefera si in App drawer sa pot sa ordonez/grupez cum vreau.

      Cred ca e din cauza asta:
      “Thanks to modern technology, some students don’t understand the concept of computer files and folders” Pun totul intr-un folder si doar cauta ce au nevoie. Eu vreau sa mai si organizez lucrurile.
      https://www.techspot.com/news/91434-students-dont-understand-concept-computer-files-folders.html

        (Citează)

  2. Pixel nu a fost niciodata iPhone-ul google-ului (din pacate). Asa am crezut eu, pana cand am avut un Pixel pentru un an si jumatate. Never again.

      (Citează)

  3. Am Pixel, mă lasa rece daca am update acum sau peste 1 sapt sau peste 1 an.
    Daca era dupa mine, ramaneam cu Android vechi, nu vad nimic in plus la OS-urile astea, decat iconite rotunjite, apoi patratoase, apoi rotunjite din nou.

      (Citează)

  4. Cătălin Tănase

    05/10/2021 la 3:52 PM

    Bănuiala mea e că încă au probleme cu actualizarea, având în vedere că Android 12 are mai multe modificări decât primea în fiecare an.
    Oricum, e penibil că un colos precum Google nu poate livra la timp

      (Citează)

  5. Daca e ceva ce am invatat in ~10 ani de telefoane Android, e ca un update are mai multe sanse sa strice decat sa imbunatateasca un telefon. Asa ca in niciun caz nu ma grabesc. Cand considera ei ca e gata, sa fie primit.
    In rest, vorba lui Tano, schimbarea razei curburii colturilor nu e o chestie care sa ma pasioneze.

      (Citează)

  6. Okochea:
    Care 4 ani? Poate 6.
    Am si un Pixel 3. Poate sa primeasca si Android 12, faptul ca nu pot grupa/ordona aplicatiile e moartea pasiunii.

    corect. am iphone 6s din 2015, updatat la zi.

      (Citează)

  7. Android nu va depasi ios in updateuri in veci. Nu are cum, e imposibil. un ios nou e conceput pentru 6-8 modele de telefoane, chiar 2-3 daca scoti marimile din calcul, cu hardware asemanator.
    Android trebuie sa acopere mii de telefoane sau cate or fi. Minim 10 flagshipuri an de an, de obicei cu componente diferite. Sa mearga si pe snap999 si pe mediatek399 si pe etc939. Si cu 12mp, si cu 22mpx si cu 120mpx.
    Povestea se repeta la laptopuri si aplicatii. Una e sa faci tiktok optimizat pentru 6 modele si una e pentru mii de telefoane.

      (Citează)

  8. “Faster, more efficient system performance – We reduced the CPU time used by core system services by 22% and the use of big cores by 15%. We’ve also improved app startup times and optimized I/O for faster app loading”

    Asta pare cel mai interesant lucru la Android 12.

    In rest, ca s-au rotunjit altfel colturile si se coloreaza tema in functie de wallpaper, who cares? Poti customiza cu un icon pack orice, aplicatiile de la Google oricum primesc update-urile cu design Material You independent de OS (la iOS trebuie update de OS pentru asta).

    Google pare ca nu se prea chinuie la nimic in ultima vreme.

      (Citează)

  9. Lasă, că pe Samsung o să fie disponibil upgrade-ul la Android 12 după 6 luni de la lansarea oficială și atunci doar pe câteva modele.

    Și au ajuns să fie mai scump ca un iPhone. Ar trebui să fie redenumită compania în SCAMsung.

      (Citează)

    • Iar tu? Pe Samsung e în beta4 update-ul, maxim prin decembrie ajunge pe S21, apoi pe celelalte în jos. Ca update-uri, față de ceilalți fabricanți, samsung e în top.

        (Citează)

    • De asta am primit update-ul la Android 11 după 6 luni? Că e top?

      Tot de atunci l-am și vândut și am trecut la iPhone. Pixel e top, față de alții, chiar și cu această întârziere.

        (Citează)

    • Ce telefon ai avut? De la S7 încoace, Samsung trimite OneUI pe flagship-uri sau la începutul anului următor, sau mai nou chiar la finalul anului în curs.

        (Citează)

  10. Radu, sunt destul de sigur că motivul real este lansarea Pixel 6, și vor sa fie ceva wow, new hardware, new software. Niciodată nu au investit atâția bani in promovarea Pixel 6 și vor mai mult ca sigur să meargă pe valul asta. Nu așa face și Apple?
    Sunt convins că o să fie disponibil pentru toată lumea în ziua lansării, și anul viitor o să facă la fel.
    Plus că oricine are Pixel putea instala Android 12 beta de câteva luni bune. Foarte stabil, cel mai stabil dintre toate pe care le-am testat. Eu am pe Pixel 5 și e foarte mișto MaYo (material you) singurele chestii care lipsesc sunt widgeturile noi.

      (Citează)

    • Din păcate așa se zice în fiecare an, că o să bage bani mai mulți în marketing, când colo google store e doar în câteva țări din Europa.
      Aș vrea eu să se importe oficial în România, sper să văd curând treaba asta.

        (Citează)

    • Fix asa este numai ca Pixel nu este pe placul bloggerilor de la noi. Nu se poate trimite la teste/review, nu se gaseste oficial in Romania etc. Pe de alta parte, ne luam alte chestii de pe Amazon si acolo nu e nici o problema. E atat de evident si logic ca va veni updateul la lansarea 6/6 Pro…dar, e mai simplu de dat cu pietre. Sa vedem ce se va spune dupa lansare…bine, cei care chiar fac reviewuri la telefoane…nu la Redmi si Oppo….

        (Citează)

  11. Eu as vrea sa pun în discuție subiectul echipa android de la google.
    Adică toată lumea îți arată cat de fragmentat îți sunt versiunile.
    Cred ca și eu știu ca e praf.

    De ce nu vine indianu șef prashai sa ii dea pe toți afara și sa zică echipa noua, goal e sa faceți updates ca pe iOS. Copiați ba iOS la updates, sa urle internetul ca a-ți copiat asta.
    Și asta nu e duda de acum, e de 5-10-15 ani.
    Cum poți sa ai un os pe milioane de devices și sa ignori ca ești praf și muci la updates. Cum?

      (Citează)

    • Pentru ca din milioanele alea de device-uri ai sute si sute de modele cu hw diferit. iOS are cate, vreo 10 ?

        (Citează)

    • N-ai cum sa trimiti tu de la Google update-uri pentru tot felul de chinezarii, si sa te asiguri ca nu le crapa aplicatiile alea ale lor preinstalate pe telefoane.

      Android are cele mai mari parti open source, adica toti pot customiza cum vor.

      Daca cineva vrea update-uri direct de la Google, sa vina cu telefonul la certificat, sa aiba pe el Android AOSP (gen programul Android One) si o sa primeasca. Dar vad ca nu se prea inghesuie lumea, banuiesc ca si alea costa, ca programatorii de la Google nu o sa lucreze pe ochi frumosi pentru XYZ.

      Gandeste-te logic: tu faci o aplicatie/un program, il pui la liber pe net si le zici la oameni ca il pot modifica cum vor.

      Vine Ion chinezul si iti zice ca el a modificat aplicatia ta, i-a adaugat n functii si 15 imagini, si vrea ca tu sa ii faci o actualizare, sa mearga mai bine, dar sa nu ii strici functiile adaugate doar de el si nici sa nu ii stergi imaginile.

      Si ca Ion mai sunt 15 la coada.

      Ce le zici, nicio problema, sau le zici ca daca isi instaleaza aplicatia originala tu le dai un update la ea, altfel sa te lase in pace?

        (Citează)

    • @GabiD: lasa-l, ca mircea a auzit ca s-a lansat Android 12 si inca nu e disponibil pe Pixel-uri, si el brusc a generalizat pentru toate update-urile.

      Troll obosit, nu merita raspunsuri, nici eu nu stiu de ce am scris ceva.

        (Citează)

  12. boss, lasa dileala, nici pe alea 10 telefoane ale lor (google) nu sunt in stare sa faca updates.

    GabiD:
    Pentru ca din milioanele alea de device-uri ai sute si sute de modele cu hw diferit. iOS are cate, vreo 10 ?

      (Citează)

  13. Am Pixel 4a primit din afara de vreo 6 luni si sunt f multumit, eu chiar il consider un fel de Iphone cu Android (detin si vreo 3 Iphone mai vechi si am putut sa le compar)
    Bine ca sunt laudate pe aici toate pocnitorile si parjoalele de la Realme si Xiaomi

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus