un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Apple Wallet poate ține acum și permisul de conducere

2 Sep 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

33 comentarii

Nu pot decât să admir Apple pentru investiția timpurie în Apple Wallet și ușurința cu care poți stoca acolo diverse carduri de fidelitate, carduri bancare, certificat de vaccinare și altele.

Ieri Apple a anunțat că, în colaborare cu autoritățile din 8 state americane, cetățenii vor putea stoca în Apple Wallet permisul de conducere. Este cea mai tare chestie de până acum pentru că reprezintă un act oficial, emis de stat, cu toată puterea legală ce-i este asociată. Americanii nu au buletine ca noi, iar fiecare stat are diverse norme în această privintă. În majoritatea, un permis de conducere este echivalentul buletinului.

Apple a anunțat că TSA-ul este prima organizație ce va putea utiliza aceste acte în format digital. TSA = cei care te verifică în aeroport, înainte de un zbor. Asta înseamnă că te poți urca în avion doar cu telefonul mobil în mână, mai ales că în același Apple Wallet poți stoca direct și boarding pass-ul. Sigur, sistemul este incipient, se referă la curse interne și probabil vei putea profita de opțiune doar între statele participante până acum, dar arată o direcție de digitalizare pentru viitor.

Tot Apple a investit și în direcția cheilor auto digitale. Ții cheia în telefonul mobil. Personal nu sunt mare fan al ideii, că mi se pare la fel de simplu să ții cheia reală în buzunar, acum că majoritatea sunt contactless. Există însă mici avantaje precum posibilitatea de a împrumuta rapid o cheie către altă persoană, eventual una cu permisiuni limitate șamd.

În viitor totul ar putea fi mutat în digital. Ce aveți în portofel acum? Buletin, permis de conducere, carduri bancare, carduri de fidelitate. Toate pot fi deja stocate în iPhone-uri.

Google n-a mișcat la timp în această direcție. Dacă vrei să stochezi carduri de fidelitate, există aplicații precum Stocard, care se și sincronizează între telefoane. Diferența crucială este că Apple securizează mai bine astfel de date importante, că poate într-o aplicație 3rd party n-ai avea încredere să-i dai buletinul tău, și în plus are și un sistem prin care unele carduri de fidelitate pot fi aplicate tot prin cititoare NFC, atingând telefonul de ele exact ca la o plată.

Nu pot decât să sper că Google va realiza, totuși, că astfel de lucruri trebuie făcute de ei ca principal trust provider pe un telefon Android, nu de aplicații 3rd party.

    33 comentarii

  1. asta cu cheia de la masina ar fi foarte buna, noi tot timpul o ratacim prin casa

      (Citează)

    • Ia-ți un smarttag de la samsung.

        (Citează)

    • Poti sa iei dispozitive tip AirTag (sau “Tile”, echivalentul pentru Android) sa agati de ea.
      Eu o sa iau sa agat de gat la caine si pisica, pe langa portofel pe care il pierd mereu prin casa. Sau la bagaje prin aeroport.

        (Citează)

    • @Ovidiu poate omul are iPhone și atunci are nevoie de AirTag de la Apple :)))

        (Citează)

    • Pai inteleg ca smarttagul de la Samsung nu merge decat cu Samsung iar eu am Xiaomi.

      Am mai avut ceva de genul asta acum vreo 5 ani, dar era o prostie, nu mergea calumea si mai ramanea si fara baterie.

      Daca stiti ceva decent, astept recomandari, chiar e o problema la mine. Ma rog, nu la mine, ci stiti voi la cine … cineva nu isi gaseste cheia, o ia pe cealalta ca se grabeste, apoi uitam sa o cautam pe prima si apoi o ratacim si pe a doua :-))

      edit: ok, vad ca exista ceva numit Xiaomi Ranres… stiam eu ca oricand am nevoie de ceva, cel mai bine e sa ma uit daca nu cumva exista de la Xiaomi :-))

        (Citează)

    • Sa vezi ce diatractie va fi cand o sa fie totul pe telefon (acte de identitate, carduri, cheie masina) si o sa se intample sa se strice telefonul cand esti in vacanta.
      Ce frumos va fi sa ramai blocat undeva si sa nu poti folosi masina sau cardul pana cand nu iti cumperi alt telefon.

      PS: nu sunt impotriva digitalizarii, doar prezint niste probleme potentiale de care ne vom lovi pe viitor.

        (Citează)

    • @AndreiG – ti s-a stricat vreodata telefonul? ca mie nu.
      ok, il poti scapa pe jos si sa se faca zob, dar cred ca tot va merge in majoritatea cazurilor

      eu am renuntat deja la bani si la carduri inca de dinainte de pandemie si nu am avut nici o problema pana acum

      cat despre pierdut/furat/scapat in canal etc, da, probabilitatea sa i se intample asta telefonului este ceva mai mare pt ca il ai tot timpul cu tine, dar pe de alta parte acest risc exista si la chei, care-s cel putin doua (casa + masina)

      pt mine e un risc acceptabil ca sa scap de lucruri si sa am totul in telefon

      iar in vacanta nu te impiedica nimeni sa iei acte si chei cu tine pentru backup;

      eu si acum cand merg in vacanta iau ambele chei de la masina – una ramane in seif la cazare tot timpul

        (Citează)

    • @Marean, da, s-a intamplat sa se strice telefonul de mai multe ori. Chiar daca nu mie personal, unor persoane din familie.
      Acum, cand pierzi cheia de la masina inca mai ai cardul, actele de identitate, etc. Sau cand pierzi actele de identitate inca mai ai cardul sau masina ca sa te deplasezi pana la prima sectie de Politie. Dar spuneam ca fiind toate in acelasi loc, exista riscul sa le pierzi pe toate in acelasi timp si sa ramai fara nicio optiune.

      Nu este ceva tragic sau care se va intampla in fiecare zi, dar cu siguranta cativa oameni se vor lovi de aceste probleme.

      De exemplu mie mi s-a intamplat sa imi expire cartea de identitate si din cauza asta banca sa imi blocheze cardurile. Am fost la Politie sa imi fac o alta carte de identitate, dar tot procesul a durat putin mai mult de 2 saptamani. Timp in care, desi aveam bani in cont, nu am putut sa ii accesez.

        (Citează)

    • @Andrei G: Mi-e greu să înțeleg de ce duci lucrurile la extrem. Oamenii care nu vor să-și asume astfel de riscuri caută tot timpul să aibă backup – în loc de un card au 2 și mai au și numerar prin buzunare. Funcțiile astea te ajută în viața de zi cu zi, nu trebuie să fie bullet proof când pleci în Tanzania. Mie mi-ar fi util CI în telefon atunci când merg la o tură cu bicicleta, pentru că e singurul motiv pentru care am un portofel cu mine.

      Chiar și cu plata cu telefonul, au fost cazuri când n-am putut plăti din cauza POS-ului și a trebuit să scaneze cardul – eu sunt genul care are de obicei măcar un card că na, uite că se întâmplă.

      Dacă rămâi fără nici o opțune e până la urmă problema ta, și un card sau act de identitate se poate pierde.

        (Citează)

  2. Well, norvegienii au Førerkort app din octombrie 2019, dar e bine cand Apple inoveaza :)

      (Citează)

    • Da, Førerkort nu are peste 1 miliard de utilizatori :)
      Mai sunt aplicații din germania care fac același lucru + alte țări. Doar că îți trebuie și aprobarea din partea Guvernului + integrarea lor.

        (Citează)

  3. la noi se face buletin electronic care costa 70 lei.
    bwhaha :))))))

      (Citează)

  4. Actzipild: Førerkort

    Aceasta aplicatie este nativ integrata intr-un sistem de operare? Nu cred.
    Cred ca asta a vrut sa sublinieze Radu, iar ca preferinta personala, prefer inovatie mai putina, dar o solutie bine implementata si integrata cu toate serviciile pe care le folosesc decat carpeli

      (Citează)

  5. Cam cum dovedesti tu ca ce ai tu in portofelul electronic nu e copie sau un fotoshop reusit ? Citind articoulul cica iti faci selfie cu permisul si cam atat.

    Probabil ca e ceva mai sofisticat in spate altfel nu vad cum merge sa dovedesti ca ala e un permis valid si nu unul fals facut in photoshop.

      (Citează)

    • Când te oprește poliția îți introduce codul actului de identitate/permisului in sistemul lor și văd dacă ceva nu corespunde… Fac asta și acum cu cele fizice…

        (Citează)

    • Probabil pe langa selfie va mai fi nevoie ca in timpul procesului de inregistrare sa scanezi si permisul (sau sa introduci un cod unic de pe acesta). Apoi, telefonul se va conecta la serverele autoritatilor locale si va verifica valabilitatea actului. Selfie-ul este necesar doar pentru a se asigura persoana care detine permisul este aceeasi cu persoana care il inregistreaza in aplicatie.

        (Citează)

  6. Andrei G:
    Sa vezi ce diatractie va fi cand o sa fie totul pe telefon (acte de identitate, carduri, cheie masina) si o sa se intample sa se strice telefonul cand esti in vacanta.
    Ce frumos va fi sa ramai blocat undeva si sa nu poti folosi masina sau cardul pana cand nu iti cumperi alt telefon.

    PS: nu sunt impotriva digitalizarii, doar prezint niste probleme potentiale de care ne vom lovi pe viitor.

    Sigur vor fi solutii de backup pe care le vei avea cu tine, intr-un fel sau altul.

      (Citează)

  7. Sorin:
    Pai solutiile de backup exista deja, poti sa iei cu tine permisul, cardul si cheia de la masina. Le lasi in seif la hotel, cm zicea cineva mai sus, si iei doar telefonul la plimbare.

    Plus ca tot ce ai in wallet-ul telefonului poti avea si in wallet-ul ceas-ului Apple Watch. Eu cand merg pana la mega la colt, am doar ceasul la mana si am toate cardurile acolo. Iar sansele sa se strice si ceasul si telefonul in acelasi timp sunt mult mai mici.

      (Citează)

  8. In Google Pay eu am o sectiune/tab Passes (separat de Payments unde stau cardurile bancare) in care mi-am inrolat cu succes cardul de fidelitate Decathlon si cel de acces la Metro.

      (Citează)

  9. Apreciez Apple pentru că ”it just works”, Apple Pay merge de minune. În schimb Samsung Pay, din 5 magazine intrate, doar la 2 a mers și acolo după câteva încercări. Și nu, nu era o problemă la ei, pentru că Apple Pay a mers fără probleme.

      (Citează)

    • Adevarat graiesti. Am scapat de Samsung dupa ce ma faceam periodic de ras la plata cu telefonul. Cu iPhone nu am avut absolut niciodata neplaceri.

        (Citează)

    • Cred ca aplicatia Samsung Pay este posibil sa aiba o problema, fiindca eu platesc constant cu telefonul folosind aplicatia ING si nu am avut niciodata vreo problema. Si prietena mea la fel, are tot telefon Samsung si ea face toate platile exclusiv cu telefonul.
      In ce tara ai avut problemele astea cu Samsung Pay?

        (Citează)

  10. ionică:
    Da, Førerkort nu are peste 1 miliard de utilizatori :)
    Mai sunt aplicații din germania care fac același lucru + alte țări. Doar că îți trebuie și aprobarea din partea Guvernului + integrarea lor.

    Pai n-are legatura numarul de utilizatori cu inovatia. E prezentata chestia asta ca fiind ceva nou. Nu e nimic nou, au facut-o altii inainte.

      (Citează)

  11. Apple tot timpul e next level la software!

      (Citează)

  12. Produsele Apple sunt de toată jena, serviciile lor sunt execrabile, iar inovația este ZERO.
    Încă o dată, se dovedește că Apple nu inovează, ci doar copiază.
    Are o masă de cretini care-i suflă-n pânze, iar Apple contează enorm pe asta.
    Pe de altă parte, o poză a permisului de conducere e suficientă pentru a fi verificat codul de pe el.
    Mi-e milă de retardații cărora le e lene să-și scoată cardul din portofel pentru a face niște plăți.

      (Citează)

  13. Andrei G:
    Sa vezi ce diatractie va fi cand o sa fie totul pe telefon (acte de identitate, carduri, cheie masina) si o sa se intample sa se strice telefonul cand esti in vacanta.
    Ce frumos va fi sa ramai blocat undeva si sa nu poti folosi masina sau cardul pana cand nu iti cumperi alt telefon.

    PS: nu sunt impotriva digitalizarii, doar prezint niste probleme potentiale de care ne vom lovi pe viitor.

    Suna asemanator cu distractia de a-ti fi furat portofelul cu tot, sau cu pierdutul cheilor de la masina.

      (Citează)

    • Corect, doar ca aici ar fi ca si cum ti-ar fi furat si portofelul si cheile de la masina in acelasi timp. Si mai exista si riscul suplimentar de a ti se defecta telefonul, pe cand portofelul nu prea se poate defecta indiferent de situatie.

      Dar repet, nu este un capat de tara. Ma gandeam doar asa, la situatii de genul drobului de sare.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus