un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Uber vine greu, dar Bolt apare rapid, deși serviciul pare că-și urăște șoferii

27 Aug 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

31 comentarii

Am mers recent de mai multe ori cu Bolt, că Uber nu mai găsesc la fel de ușor.

Care-i treaba cu timpul de așteptare pe Uber, apropo? Aștept 12 minute pentru o mașină, în timp ce pe Bolt sunt mai mulți șoferi la 2-3 minute distanță de mine.

Am întrebat un șofer de Uber. Nu avea nici o explicație. Au bonusuri în continuare, adică după 20 de curse le scade comisionul de la 20% la 4% pentru câteva zile sau ceva așa. Cu toate acestea, mașinile sunt tot mai greu de găsit. Într-o zi mi-a alocat Uber o mașină care făcea 12 minute până la mine, vedea de la jumătate de oraș distanță. Am refuzat alocarea. Programul nu a putut găsi apoi o altă mașină. A căutat vreo 4 minute și mi-a spus “ne pare rău, nu putem găsi o altă mașină”. N-am mai pățit asta de la lansarea serviciului, acum vreo 5 ani.

Bolt merge bine, după cum spuneam, apare imediat un șofer. Acolo altceva este mega-ciudat, chiar inexplicabil. Bolt parcă își urăște proprii șoferi.

Dacă vrei să lași bacșiș după o cursă, trebuie să o faci în primele 15 minute. Acesta este intervalul disponibil în aplicație pentru tipping, 15 minute.

Nu știu ce faceți voi în primele 15 minute după ce vă dați jos dintr-un Bolt sau Uber, dar eu traversez strada, îmi caut cheile de la casă, urc cu liftul, descui ușa, mă descalț, salut pisicile, verific dacă-i totul bine prin casă, mă spăl obsesiv pe mâine și mă dezbrac. Poate pun cumpărături în frigider sau poate intru direct la un duș. Cânt 2-3 melodii în duș, deci durează mult. Apoi umblu total nud prin fața ferestrelor, #cumseface.

Cu siguranță nu stau cu gândul să las atunci bacșiș, că trec cele 15 minute.

Și n-am lăsat niciodată pe Bolt din acest motiv. Pe Uber… cred că și după câteva săptămâni, dacă atunci am deschis din nou aplicație ca să-mi ceară review și altele.

Nu înțeleg decizia Bolt. Nu înțeleg nici de ce nu pot lăsa nimic în Bolt Food. Deloc, nu doar în primele 15 minute. Bolt Food nu are opțiunea aceasta. Acum câteva luni am cerut rudelor să ne trimită prin curier niște bani cash mărunt, ca să avem de ciubuc la diverși livratori, pentru că bancomatele nu dau bani mărunți și nu aveam deloc.

În aceste condiții, este și mai inexplicabil de ce sunt atât de mulți șoferi în Bolt. Iar Bolt Food are mereu cele mai bune oferte pentru livrare de mâncare, cu discount-uri de până și 40% la multe restaurante.

Apropo, e bacșiș sau tips? Că eu am crescut cu bacșiș sau chiar ciubuc, dar văd că mai nou se vorbește despre “a lăsa tips” sau “a primi tips” de parcă ar fi de când lumea și pământul în limba noastră.

Voi cum spuneți?

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...

    31 comentarii

  1. Fac pariu că azi o să „ne râdem” despre cum ai cerut tu bani mărunți rudelor…și i-ai primit prin curier :)) La modul că probabil nu vom discuta subiectul articolului.

      (Citează)

  2. Ciubuc frate, că pe asta ne-au învățat să-l dăm fanarioții din Stambul care ne-au condus atâția ani.

      (Citează)

  3. Unii mai zic direct spaga la bacsis.

    Dar da, am observat si eu ca soferii de Uber au devenit extrem de rari. Imi dadea acum doua weekenduri sa astept 14 minute dupa o masina. Pe Bolt a venit in 2 minute ca a trebuit sa stea la semafor :))

      (Citează)

    • Spaga este altceva. Se foloseste atunci cand dai cuiva o suma de bani pentru a te ajuta cu un serviciu necuvenit. Adica primesti la schimb ceva ce nu ar trebui.
      Bacsis se foloseste atunci cand dai cuiva o suma de bani ca multumire pentru modul in care a prestat serviciul contractat.

        (Citează)

  4. Confirm in Galati. Am avut 3 curse anulate la Uber in ultimele 2 luni, total inexplicabil. Cred ca e pentru prima data cand patesc asta de cand folosesc Uber (chiar inainte de a intra ei in GL). In schimb Bolt e ceea ce era Uber la inceput, imediat gasesc masina.

      (Citează)

  5. Ehee ce repede s a fasait asta cu ride sharing. Toți erau moama moama Uber viitorul, ride sharing frate.
    Si când ziceam boss e taxi, îmi luam hate.

    Parca nu mai e asa frumos “ride sharing” când vine mașina în 12 minute, e bun și un taxi cinstit.

      (Citează)

    • Si 22 minute astept uber daca e nevoie numai sa nu merg cu tigaile alea de taxiuri.

        (Citează)

    • Pai dai comanda la bolt si vine imediat… nu are rost sa te complici cu taxiul.

        (Citează)

    • Te inseli “boss”… nu s-a fasait deloc. In continuare am ceva respect de sine si prefer sa astept o masina decenta, nu gunoi in masina si manele.

        (Citează)

    • Ai avut noroc cu 12 minute. Sâmbătă am primit 17 min, 21 min și un ne pare rău la a treia încercare.
      Asta se întâmplă de câteva luni cu Uber.

        (Citează)

  6. Credeam ca se intampla doar la mine ca am mers rar in perioada aceasta si ca nu prea sunt masini pentru ca e lumea plecata in concediu.

      (Citează)

  7. Bogdan:
    Ehee ce repede s a fasait asta cu ride sharing. Toți erau moama moama Uber viitorul, ride sharing frate.
    Si când ziceam boss e taxi, îmi luam hate.

    Parca nu mai e asa frumos “ride sharing” când vine mașina în 12 minute, e bun și un taxi cinstit.

    Prefer in continuare sa astept 12 minute decat sa iau un taxi pentru simplu fapt ca pot lasa un feedback pe urma, in functie de calitatea cursei.

      (Citează)

  8. Ora 4:00. De mers la aeroport. In mod normal cursa face 35 de lei. Intrat pe Uber: timp de asteptare de peste 10 minute, 98 de lei (si nu era surge sau uber vip sau cum ii zice la ala scump). Bolt: timp de asteptare 4 minute, 40 de lei. Ah si da, nu am stat in primele 15 minute sa dau ceva la sofer…din motive evidente si pe urma, cand as fi avut timp, nu am avut cum. Partea buna la Bolt e ca tu, ca si client, nu ai sistem de rating (cum e la Uber), altfel toti taximetristii (ca asta sunt ei, pana la urma) iti dadeau o steluta ca nu le-ai lasat bacsis.

      (Citează)

    • Ma mir ca nu ti-au anulat cursa la 40 lei. In ultima jumatate de an am venit de vreo 7-8 ori de la aeroport si de fiecare data e aceeaai poveste: dau comanda cum cobor din avion, cursa 40 lei, anuleaza soferul sau nu gasesc masina, cand ajung la iesire deja cursa e 100 – 150 lei si imi gaseste masina in 2 minute. Exact aceeasi poveste, si pe Uber si pe Bolt. Si da, cand plec spre aeroport cursa face 25 lei.
      Si pt ca toata lumea are problema asta, au inceput sa foe cozi si la automatele de taxi, unde oricum nu vine nicio masina. Ultima data am luat trenul, am facut o jumatate de ora pana in Gara de nord cu tot cu asteptat trenul.

        (Citează)

  9. Ciubuc sau bacșiș la mine in provincie in Olt.
    In capitala am descoperit că îi zice șpagă. Nu am înțeles de ce pentru că are cu totul alt sens cuvântul în sine.Tot în capitală am descoperit că la acadea îi zice ciubuc.

    Merg doar cu Bolt. Nu las șpagă pentru că mă irită să îmi ia banii de 2 ori. Chiar daca mi-i dă pe primii înapoi.

      (Citează)

    • Acolo e folosit mai mult limbajul de parlamentar, pardon, parlahoț. În provincie cel de cîrciumar.

        (Citează)

  10. Ce am observat eu, Uber nu prea mai are masini, iar Bolt e mai mereu cu pret dinamic si nu prea mai renteaza, iar Free Now e aproape inexistent la ora actuala. Am ajuns sa dau mai des comenzi pe Star taxi pentru rapiditate si un pret mai decent. Pe Star taxi poti lasa review si ai trasabilitate, dar singurul dezavantaj ar fi ca nu poti plati mereu cu cardul. Daca alegi plata cu cardul, soferii cam ocolesc comenzile respective. Pentru mine sunt mai importante timpul de asteptare si pretul, iar aplicatia Star taxi imi ofera peace of mind. Intradevar, nu as lua taxi de pe strada, cei care folosesc aplicatiile, sunt in general 99% ok.

      (Citează)

    • Am prins eu un Freenow ride, sau cum ii zice, acum vreo saptamana. M-am crucit. Masina era noua, un Logan alb, presupun ca din “flota” unei firme. Soferul era clar angajat, se vedea ca nu e obisnuit cu masina ca o brusca groaznic. Un nene la peste 60 de ani, probabil fost taximetrist. Desi avea AC-ul pornit era in traditionalul maiou, cu traditionalul prosop pe spatar, innodat in spatele tetierei. Masca sub nas, evident.
      Cu Uber am avut mai mult succes la green in ultimul timp. Timpi mai mari de asteptare, dar macar gasesti masini si sunt decente.

        (Citează)

  11. inainte aveam doar aplicatia Uber, dar nevoia m-a facut sa adaug si Bolt si Star taxi. au fost momente cand taxi pe aplicatie a fost de doua ori mai ieftin, si de atunci mereu am bani schimbati ca sa nu stau sa astept rest. uneori Bolt si cu promotiile de reduceri e la acelasi pret cu Uber.

    nu e o problema sa astept si 10 minute, ma deranjeaza cand zic ca vin si nu vin, iar pe Bolt sunt mai tepari decat pe restul.

      (Citează)

  12. La bolt au comision mai mic, în general tarife mai ridicate surge ul ala care de cele mai multe ori nici nu se poate explica, adica e plină harta de mașini e frumos afara dar vrea sa imi ia de două ori mai mult pe cursă. Bolt are mai mulți clienți in general. Aplicația e mai bună ca iti arata pe hartă toate mașinile din zona, uber arată gen doar una, cea mai apropiată si asta te face sa zici ca iei de la bolt ca găsești mașină mai repede, plus bolt are de multe ori promoții, eu primesc ceva discount dar șoferul isi ia banii normal, de multe ori fara promoțiile astea bolt e mai scump față de uber.

      (Citează)

  13. Posibil ca termenul de 15 minute sa fie și pentru ca stimulentul pentru șofer nu e doar dpdv financiar. Prin faptul ca ii lași ceva extra, ii acorzi un feedback pozitiv, înseamnă că ceva a făcut bine la cursa aia. Și feedback-ul asta are relevanta atunci, pe moment(poate chiar înainte sa preia următorul client… Cu care se va comporta la fel de bine în urma tipsului de la tine, creându-se o reacție în lanț). Un tips dat peste 2 săptămâni, când nici nu mai știe de ce dar se trezește cu bani de la un străin, nu cred ca isi mai atinge scopul.

      (Citează)

  14. Haha, si eu am observat ca in toate cafenelele incep sa apara TIP jar-uri. Suna mai cool si e probabil mai usor de acceptat, fata de bacsis sau ciubuc, care suna balcanic si nu tocmai a ceva corect sau necesar.

      (Citează)

  15. Andrei G:
    Poti sa faci asta si la taxi daca il comanzi prin aplicatie si nu il iei direct de pe strada.

    Dar are și vreun efect?

      (Citează)

    • Nu stiu daca are vreun efect. In acelasi timp nu stiu nici daca la Bolt/Uber au vreun efect review-urile.

        (Citează)

  16. Acum 2 ani cand am luat incercat sa folosesc Bolt in decurs de 3 zile mi-au anulat cursa de 5 ori pe motiv ca nu m-am prezentat si m-au taxat cu 10 lei. De 2 ori era la aeroport in strada in rondul de la sosiri ca ei nu intrau la sosiri pe atunci. Unde sa mai zici ca soferul nici nu a benevoit sa se deplaseze , a anulat direct intrucat stia ca nu ai unde sa faci reclamatie, Bolt nu avea atunci nici un mod de a reclama sau de a ridica o sesizare. O mizerie de aplicatie.

    Un alt lucru la Bolt e ca sunt mult mai relaxati in politica, masini vechi permise, rating mai mic si din ce am vazut mai toti taximetristii s-au mutat acolo ca au comisioane mai bune decat de a lucra la patron. Nu am mai folosit de 2 ani Uber sau Bolt insa Uber cel putin atunci era mult mai civilizat decat meltenii gasiti prin Bolt.

    Sa nu fie aceeasi situatie, Uber vine mai greu ca sunt mai stricti in politici pe cand la Bolt e vechiul taximetru doar ca s-a mutat centrala si acum nici nu mai ai voie de licenta de taximetrie.

      (Citează)

  17. Uber e la revedere pt multi. Au continuat sa permita soferilor sa anuleze cursele scurte, m am saturat sa comand o cursa si sa vad cascada de soferi ce anuleaza. Timpul de asteptare e deja alt film. Surge e deja alt subiect. Ultimele 5-6 curse le am facut cu taxi prin aplicatie fiind mult mai ieftin, gen 30 lei in loc de 50-55.

      (Citează)

    • In general taxiurile au fost ceva mai ieftine de la inceput. Doar ca majoritatea spuneau ca prefera sa plateasca mai mult la Uber/Bolt pentru calitatea superioara a serviciilor.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus