un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

China interzice copiilor să se joace online mai mult de 3 ore pe săptămână

31 Aug 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Mă amuză știrea că autoritățile chineze interzic copiilor să se joace online mai mult de 3 ore pe săptămână. Și nu oricum, ci mai exact au voie între orele 20 și 21 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Bine ați venit în dictatură, acestea sunt avantajele ei! Îți spune statul cât timp ai voie să faci piu-piu pe telefonul mobil sau pe consolă. Te joci prea mult copile, ia treci la lecții, că apoi cineva trebuie să și muncească!

Regula este extrem de ușor de aplicat în China. Ești producător de jocuri și vrei să vinzi pe piața noastră? Atunci permiți accesul conturilor sub 18 ani doar între orele 20 și 21. Și cum toate jocurile de acum necesită cont, iar în China cont cu nume real și alte date personale de identificare, problema este rezolvată.

Știu că regula asta ar putea fi pe placul multor oameni de aici care cred că tinerii stau prea mult cu ochii în telefon, dar acești oameni uită că omenirea a luptat zeci de ani pentru ca libertatea copiilor de a se juca sub ce formă vor ei. De a fi copii.

Copiii făceau muncă grea chiar și la începutul secolului 20. Citeam pe Wikipedia că, în Marea Britanie, o lege din 1856 interzisese o limită de maxim 12 ore/zi, 60 de ore pe săptămână, pentru copiii de vârsta 9-16 ani. În 1901, limita a crescut la 12 ani. Și nu împachetau cutii, ci se muncea inclusiv în fabrici și mine. Un secol mai târziu, noi am crescut într-o lume total diferită în care, la 10 ani, puteai fi copil în continuare, interesat de minge, bicicletă și Quake.

Treaba nu-i de fapt rezolvată nici astăzi. În țările sărace, copiii muncesc de la vârste fragede, de exemplu în minele de cobalt.

Dar ce uită toți bătrânii care spun “prea multe ore cu ochii în calculator” este că joaca asta poate duce la lucruri foarte bune. Sigur că o parte dintre copii doar vor pierde vremea așa și nu vor câștiga nimic din treaba asta. Dar o parte vor dori să știe ce este în spatele jocului și vor învăța mai multe despre hardware și software, vor face programare și, dacă le place, vor lucra într-unul dintre cele mai bine plătite domenii acum și din viitor.

Mai mult, se pare că unul dintre motivele pentru care SUA este mult în fața altor state în ceea ce privește industria de gaming, Internet, start-ups, online services și alte asemenea este expunerea timpurie a copiilor la calculatoare. Unii circulă pe aici mesaje lacrimogene despre ce generație mișto a fost cea care s-a jucat improvizând puști și țevi de plastic și gloanțe din hârtii răsucite în formă de cornet sau praștii din sârmă tăiată sau mingi din bidoane de plastic. În același timp, americanii și japonezii aveau IBM PC și Atari și Nintendo, iar unii dintre ei au mers mai departe și au fondat Microsoft, Facebook, Amazon și câte alte companii.

Astăzi doar industria de gaming este evaluată la 150 de miliarde de dolari anual. Cea de software general… nu știu, dar probabil trece de câteva mii de miliarde de dolari. În România industria de software a crescut mult, dar cu toate acestea este dominată de outsourcing de software destul de mărunt. Poate singura companie românească ce schimbă cu adevărat ceva în lume a fost înființată în 2005 de un român plecat din Microsoft, probabil sesizând o oportunitate de afaceri, și a devenit cu adevărat cunoscută abia în ultimii 5 ani.

Așa că statul chinez, de fapt, își pune singur niște piedici într-o dezvoltare viitoare. Nu că mi-ar păsa prea tare de asta, fiecare pasăre pe limba ei piere, cum se zice, iar limba poate fi și mandarină. Mă gândeam însă că astfel de măsuri nu vor fi niciodată aplicate în vreo țară, nu ca politică de stat, pentru că nu este deloc în interesul acelui stat. Până la urmă, cine vrea să piară timpul îl va pierde oricum, cu ochii în ecran sau în altceva.

 

    19 comentarii

  1. E o masura aiurea pt ca dictatura, dar ideea ca jocurile au vreo legatura directa cu progresul ulterior al societatii in ceea ce priveste tehnologia / IT este in cel mai bun caz o ipoteza nedovedita (mie mi se pare ridicola). Ai verificat macar ca alde Gates, Page, Brin etc au fost gameri?

    Fapt este ca nu e nevoie de jocuri ca sa fii interesat de computere cand esti mic (am eu acasa unul care nu a pus mana pana acum pe vreun joc, dar totusi stie f multe lucruri despre computere, pe care le-a descoperit sigur; de asemenea, il intereseaza absolut tot ce e cu tehnologie; daca l-as scapa la jocuri, nu ar face decat sa se joace, este evident, deci uite un caz in care interesul pentru IT este dezvoltat TOCMAI pt ca nu se joaca, fiind the next best thing la care poate el avea acces).

    Fapt este de asemenea ca efectul nociv al jocurilor asupra copiilor/ adolescentilor este atat de mare si generalizat, incat chiar si daca ar avea vreo legatura cu progresul pe termen lung, tot nu merita.

      (Citează)

    • Bravo, Mareane!
      Vezi sa nu il scapi nici la laba, ca umbla vorba ca “e un fapt” ca e de asemenea foarte nociva.

        (Citează)

    • nu, nu, laba e ok.
      bine, daca e prea multa, ajunge sa comenteza asa ca tine pe internet …

      edit: ce sa va fac bre daca nu aveti grija de copiii vostri… nu e ca si cum nu zice chiar si la TV ca trebuie sa petreceti timp cu copiii pt sanatatea lor emotionala….i-ati lasat la jocuri, asa ca acum nu aveti de ales decat sa rationalizati si sa ziceti ca e ok

      sigur, daca s-ar juca moderat, nu ar fi nici o tragedie… problema este ca majoritatea copiilor nu prea sunt capabili sa se joace moderat, pentru ca jocurile sunt special proiectate ca sa te tina in fata lor … deci nu preau au copiii sanse – hei, nici adultii nu prea au

        (Citează)

  2. Mi se pare destul de extrem, chiar si pentru standardele Chinei.

    Totusi s-ar putea sa nu conteze mai deloc in practica. Am gasit commentul asta, pe subredditul de la Legue of Legends:
    https://www.reddit.com/r/leagueoflegends/comments/pegx1d/breaking_news_china_officially_bans_online_gaming/

    “I just want to clarify to everyone who doesn’t know:

    In order to play online games in China, you need to open a QQ account with your ID in it. For best of my knowledge (haven’t been in China for a couple of years) everyone under 18 are limited for 8 hours of weekly game time anyway.

    The thing is, usually, kids just link their parents ID or random people’s ID to their accounts and then they play as much as they want.

    So I don’t think there will be too much difference in young talents unless I’m missing something.”

      (Citează)

  3. Mi se pare fascinant cum China incepe sa repete greselile din trecut. Citisem acum ceva timp ca in sec xiv -xv China era o mare putere regionala si un centru de inovatie extrem, pe cand Europa se scalda in Evul Mediu si dogmele regligioase ii franau dezvoltarea iar America nu era descoperita. Ce a facut Imparatul chinez atunci? In loc de extindere globala , a izolat China imparatia, a distrus infrastructura de comert cu exteriorul( distrugerea corabiilor, interzicearea comertului cu altii) . Chiar si Zidul Chinezesc a fost construit ca sa o protejeze de fortele exterioare contribuind si mai mult la autoizolare. Ce a urmat au fost secole de-a randul de regres tehnologic si economic, Europa si America preluand leadershiptul tehnologic, cultural, economic global. Acum se observa aceleasi abordari, de a interzice, de inchide in sine cand China este pe val si este un un powerhouse economic. Nu imi imaginez sa se intample la aceasi scala ca acum cateva secole, dar abordarile par ca inca se mostenesc indiferent ca la conducere sunt comunisti sau imparati.

      (Citează)

  4. Compania aia minunată care ardea de nerăbdare să ne facă rețele 5G la toți și care se jura că nu are legătură cu statul / armata Marelui Popor și că e un model de transparență și respect pentru intimitatea cetățenilor cum a comentat anunțul? Sau doar așteaptă normele de aplicare.

      (Citează)

  5. “Nu că mi-ar păsa prea tare de asta”. Parca ziceai ceva de compasiune.

      (Citează)

  6. Ma bucura vestea, mai putini chinezi pe serverele battlefield și cod. Nu de alta dar sunt number one la cheating.

      (Citează)

  7. Joaca e buna atata timp cat stimuleaza dezvoltarea corecta a copiilor ca adulti sanatosi din toate punctele de vedere (psihologic, social, intelectial, fizic) astfel incat ei sa poata duce societatea corect mai departe (si deci si economia).

    S-a observat ca jocurile virtuale (pe calculator, online) duc la dereglari serioase in evolutia indivizilor la varste fragede, in special in partea sociala / psihica.
    Asta va fi o problema nasoala a generatiilor “arse” de calculator, o sa vedem in 20 de ani de aici.
    China isi permite sa schimbe directia corabiei, ca e dictatura. Un avantaj astazi.

    Gates, Jobs & co. s-au format ca indivizi cu bicicleta in parc, cu tevi cu cornete. Abia apoi ca adolescenti au inceput sa fie aplecati spre computere si sa dezvolte pasiune pentru ele.

    Copiii de azi se joaca de la 2 ani si pana la maturitate se zobesc la cap.
    Stiati ca in anumite tari (gen Japonia) au o reala problema cu intemeierea relatiilor intre barbati si femei la generatia tanara? Adica nu mai sunt interesati.

      (Citează)

    • Nu ca nu mai sunt interesati de sex, unii nici macar nu mai ies din casa, traiesc in izolare totala. Google is your friend pt cine nu crede.

        (Citează)

  8. Poate vor sa ii fereasca si de idei capitaliste, sa nu invete de mici ca performanta trebuie recompensata, sa nu le vina idei cu drepturi de proprietate intelectuala.

    Acum depinde si de jocuri, Baldur’s Gate si Planescape Torment au fost niste capodopere de scenarii si texte de citit, Star Wars Knights of the Old Republic a avut cateva intorsaturi chiar surprinzatoare.

    Candy crush si alde Farmville in schimb sunt niste gunoaie care s-au ales blocate imediat ce s-a putut face asta pe Facebook.

    Guvernul poate interzice, dar este o masura la fel de inteligenta ca scuipatul in ploaie avand in vedere pirateria care se face in China.

      (Citează)

  9. Doar pe mine mă doare la 100 metri-n față de China?

      (Citează)

  10. hai sa facem o petitie online pt copii chinezi!!!!!

      (Citează)

  11. Se intampla urmatorul fenomen; copiii, unii chiar foarte mari(e cazul si la mine in familie) nascuti cu PC, tableta, telefon, nu stiu nimic altceva altceva decat sa le porneasca si sa intre in jocuri! Daca-i scoti din jocuri sunt bata; nu stiu nici sa intre in setari sa faca lucruri banale, sa scrie un text, sa caute eficient pe internet, etc! Jocuri si Youtube. Atat! Engleza aproape zero, programare zero! Ma intreaba daca pot sa-i instalez android PC!

      (Citează)

    • Corect, ai pus punctul pe i. Doar pt ca utilizezi un device nu inseamna ca si afli lucruri noi, poti sa il utilizezi ani in sir si sa nu inveti nimic in plus.

      Jocurile sunt droguri si cei mai multi oameni care joaca sunt interesati doar de joc si de nimic altceva.

        (Citează)

  12. Breee, dar voi nu va jucați mult când erați mici pe PC, terminator și Sega alea de la colțul străzilor. Nu rupeati mIRC, dc++? Nu va mai mințiți singuri ca sigur 90% din cei de aici cu vârste pe la 30, care ați început sa aveți copii, frecventați in tinerețe internet cafe-uri cu CS, star craft, Red alert si altele. V-a afectat tare emoțional? Lăsați copii in pace cât sunt mici sa se joace, atât cat sa nu le afecteze ochii… O sa aibe timp si de integrale când or creste.

      (Citează)

    • Lasă I ba, nu vezi ca după comunistul de Ion de mai sus toată lumea ar trebui sa facă programare. Și dacă o sa îngrijești animale în vârf de munte tot trebuie sa știi engleza și programare. Și facultate.
      Nu ai cu cine

        (Citează)

  13. “Poate singura companie românească ce schimbă cu adevărat ceva în lume a fost înființată în 2005 de un român plecat din Microsoft”

    Also Bitdefender ?

    Acu hai cu democratia din China, sa dea sa ajunga la toata lumea.

    Ne-au placut produsele ieftine acum trebuie sa avem grija ce monstru am trezit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus