un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cursa de duminică de Formula 1 introduce noul sistem de calificări Sprint

15 Jul 2021  ·

AUTO  ·

4 comentarii

Cursa de duminica aceasta de Formula 1 va fi inedită. Este prima oară când se testează noul format de calificări cu o cursă sprint suplimentară.

Ce înseamnă asta? Weekendul de la Silverstone va arăta diferit:

  • vineri – antrenamente.
  • vineri – calificările normale cu format Q3, Q2, Q1.
  • sâmbătă – o cursă Sprint de 100 km (o treime din cea uzuală) și ordinea clasării în această cursă stabilește ordinea de plecare duminică.
  • duminică – cursa de lungime normală.

Se dau și puncte în cursa Sprint pentru primii trei clasați, câștigătorul luând 3 puncte. Bune și acelea, se va distanța Verstappen și mai mult pentru că este tot mai clar că RedBull are mașini bune și un pilot foarte rapid.

Formula 1 încearcă acest format din două motive: vrea mai mult timp pe ecrane pentru publicitate și sponsori și vrea să ofere mai mult entertainment fanilor sportului. Drive to Survive de pe Netflix și pandemia și creșterea lui Verstappen au adus milioane de noi fani în fața ecranelor pentru Formula 1. Este normal să vrei să le dai mai mult de 2 ore de cursă din când în când.

Rămâne de văzut ce va însemna asta pentru piloți. O cursă în plus nu strică, chiar dacă doar de 100 km (cam 40 de minute cu totul), dar fiind una cu scop de calificare, nu cred că vor risca la fel de mult precum în cursa reală de duminică.

Mai mult, piloți care erau rapizi în sistemul clasic de calificări când alergau practic singuri pe circuit s-ar putea să fie apoi depășiți în cursa Sprint și să piardă multe poziții pe grila de start a cursei reale. Vom vedea. Vor fi trei astfel de curse în acest an, iar acum are loc prima.

Silverstone va permite și accesul la 100% pentru spectatori, fiind așteptați în jur de 140.000 la circuit. Nu cred că piloților le pasă așa tare, dar britanicii vor fi încântați să-l vadă din nou pe Hamilton la el acasă, luând un onorabil loc 2.

    4 comentarii

  1. La ultima fraza tind sa te contrazic: “Nu cred că piloților le pasă așa tare, dar britanicii vor fi încântați să-l vadă din nou pe NORRIS la el acasă, luând un onorabil loc 2.” :)
    In rest, numa de bine. Eu unul ma uit si la cursele de F2 si F3 cu mai multa placere decat la F1. Plus ca, la F3, il avem si pe Filip Ugran in sezon complet.

      (Citează)

  2. Si eu tin cu Max, dar nu as da-o pe “It’s coming home” inca.

      (Citează)

  3. Ce tampenie e calificarea asta cu sprint, intinde pelteaua ca sa enerveze oamenii. Tot succesul consta in antiteza in calificarea cu cel mai rapid tur si castigarea cursei de durata.

    Verstappen este un bou inconstient, documentarul de pe Netflix arata asta foarte clar. Conduce foarte iresponsabil, isi asuma prea multe riscuri si provoaca accidente.

      (Citează)

  4. Gaelex:
    Ce tampenie e calificarea asta cu sprint, intinde pelteaua ca sa enerveze oamenii. Tot succesul consta in antiteza in calificarea cu cel mai rapid tur si castigarea cursei de durata.

    Verstappen este un bou inconstient, documentarul de pe Netflix arata asta foarte clar. Conduce foarte iresponsabil, isi asuma prea multe riscuri si provoaca accidente.

    AHAHAHAHA! DOCUMENTARUL de pe Netflix?? AHAHAAA.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus