un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Televizoare potrivite pentru gaming 4K HDR cu VRR pe consolă sau PC

11 Jun 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

eMAG listează 1.052 de modele de televizoare, dar cu puține filtre disponibile. Au și un wizard care te ajută să găsești un model potrivit în funcție de preferințele generale și distanța la care stai de televizor.

Nici filtrele și nici asistentul nu tratează următoarea situație: ești unul dintre norocoșii care au prins PlayStation 5 sau Xbox Series X și deci te-ai decis că în următorii 7 ani vrei să te joci #maxim, cu toate beneficiile oferite de aceste noi generații de console, așa că vrei și un televizor care să scoată untul din ele, să suporte toate funcțiile video avansate ale consolelor.

Sau ai un PC de gaming high-end (adică scoate 4K în HDR) și vrei să te joci pe diagonală mare, nu pe un monitor clasic.

Doar câteva televizoare pot duce așa ceva în acest moment.

Încep prin a spune că vă puteți juca de pe PS5 și Xbox pe orice televizor, de fapt, că așa sunt gândite. Orice televizor vă va asigura oricum distracție suficientă. Luați un televizor 4K mai de soi și deja este bine. Dacă vreți “the very best”, e cu bani mai mulți.

Consolele noi și plăcile video moderne vin cu niște avantaje, anume:

  • gaming HDR
  • refresh la maxim 120 Hz
  • refresh variabil în funcție de moment, tehnologie numită VRR (Variable Refresh Rate)

Așa că televizorul ideal este cel care le suportă pe toate trei. Cele trei funcții sunt de fapt prinse în standardul HDMI versiunea 2.1 și asta aveți nevoie pe televizor, de măcar un port HDMI 2.1 și un cablu compatibil cu această versiune. Ar fi fost bune filtre pentru acest standard prin magazine.

Modele cu HDMI 2.1:

LG CX și LG C1. Ambele sunt OLED. C1 este mai nou. Scrie acolo că au 100 Hz, dar prin HDMI prind 120 Hz, că nu are treabă asta cu semnalul PAL. Și LG B1 are HDMI 2.1, îmi închipui că și seria de lux G.

Samsung QN90 și QN95. Sunt modele lansate recent și au panel Neo QLED, care folosesc MiniLED-uri pentru local dimming îmbunătățit față de generațiile anterioare. O mică problemă este că au un singur port HDMI 2.1.

Sony A80j și Sony A90j. Au panel OLED. Încă nu suportă VRR, din păcate, dar este promis într-un update ulterior de firmware.

Și cam atât. Știu, și eu mă așteptam să fie mai multe modele, dar producătorii par să adopte lent HDMI 2.1. Ar mai fi Hisense U8G cu panel Quantum Dot, dar nu l-am găsit în ofertă. U8Q nu are HDMI 2.1, că este mai vechi.

Mai sunt câteva modele mai vechi care au HDMI 2.0 și se comportă onorabil cu consolele, în sensul că te joci HDR și în primul rând asta ar conta pentru mine, dar unele au și alte dezavantaje mai puțin vizibile imediat, de exemplu lipsa suportului pentru Full Array Local Dimming (FALD), care în jocuri este util. Jocurile, spre deosebire de filme, au loc mult mai des în zone întunecate și unde contează capacitatea televizorului de a ilumina doar o porțiune mică din ecran, că altfel îți face un blooming de zile mari.

Apropo, cele de mai sus pot fi conectate foarte bune și la un PC high-end pentru gaming de calitate. Și PC-urile au jocuri 4K în HDR și cu refresh variabil, câtă vreme placa video duce așa ceva.

Eu aș merge pe LG-uri, sunt greu de bătut ca preț, iar panelul OLED elimină discuțiile privind local dimming-ul și în plus au fost gândite pentru gaming (lag mic etc). Samsung-urile sunt mai luminoase prin construcția panelului. Între cele de mai sus cred că diferența principală o va face însă bugetul sau preferința pentru un brand sau altul. Luați însă lista de mai sus ca un punct de pornire pentru a citi detalii avansate ale televizoarelor, în caz că aveți o astfel de achiziție în plan.

    13 comentarii

  1. Eu am un samsung q90t si in combinatie cu PS5 e absolut bestial. Nu am luat OLED pentru ca televizorul e pus intr-o camera foarte luminoasa. Momentan nu cred ca merita sa platesti cu 50% mai mult pentru un QN90A .

      (Citează)

    • Eu am Q80T in aceleasi conditii .

      Nu stiu in ce lume sunt LG-urile mai ieftine ca sunt cu 30 % scumpe ca echivalentul de la samsung si la egal cu Sony.

        (Citează)

  2. L!nuX:
    Nu stiu in ce lume sunt LG-urile mai ieftine ca sunt cu 30 % scumpe ca echivalentul de la samsung si la egal cu Sony.

    Daca vorbim de OLED, Samsung nu are nimic echivalent. QLED este doar un TV LED normal cu MICI imbunatatiri (desi intentionat au folosit Q care seamana cu O). Poate doar cand vor lansa efectiv Micro-Led. Sony, Panasonic si altii care au OLED folosesc paneluri de la LG.

      (Citează)

  3. In categoria FALD mai este și seria Sony xh90. 2 x HDMI 2.1, dar tot cu VRR in așteptare.

      (Citează)

  4. Nu pot să-ți fac o recomandare dar îți spun că eu mi-am luat țeapă cu un Samsung pe care am plătit 5200 lei în 2018 – un software mai mizerabil nu există (ca și pe telefoanele lor). L-am resetat, i-am făcut update (ultimul primit a fost după 1 an de la achiziționare și după aia, la revedere), nimic – pur și simplu sacadează.

    Acum mă uit după un LG, am citit că webOS este exact ceea ce trebuie.

      (Citează)

    • Nu stiu cat de multe probleme are webOS, dar parca nu ma incanta ideea ca nu mai scot update-uri pentru modelele mai vechi.
      Dar nici cu Sony nu e mult mai bine, desi el mai scoate update-uri (unul chiar saptamanile trecute pentru TV-ul meu vechi de acu 3 ani), tine anumite feature-uri in asteptare mult timp, gen Dolby Vision, care nu a mai venit niciodata sau VRR cu modele de anul asta.

        (Citează)

  5. Johnilo:
    In categoria FALD mai este și seria Sony xh90. 2 x HDMI 2.1, dar tot cu VRR in așteptare.

    Sony are HDMI 2.1 pe seriile X85J(60fps), X90J, A80J, A90J si Z9J (120fps) din 2021.

      (Citează)

  6. Presupun ca stiti de https://www.rtings.com/tv/tools/table si adaugati coloanele VRR pe care le doriti in comparatie

      (Citează)

  7. Și seria LG BX are un port HDMI 2.1, am verificat pe al meu când l-am primit că poate 60fps în World of Tanks conectat la PC.

    Pentru 120fps trebuie să fie și cablul HDMI 2.1, deocamdată nu prea se găsesc și sunt foarte scumpe.

      (Citează)

  8. Eu astept MiniLED-urile si OLED-urile cu HDMI 2.1 de anul asta de la Philips. Vorba aia, “Once Ambilight, Always Ambilight”, nu mai pot sa urmaresc alt teveu fara Ambi.

      (Citează)

  9. Eu am venit doar sa ma laud ca am prins un PS5 la 2499 lei, varianta cu disc.
    Si da, ar merge acum un tv LG OLED, dar astept sa mai scada preturilor. Sper la ceva bun de BF.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus