un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de SSD: Kingston KC2500 oferă performanță peste media clasei sale

23 Jun 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Uuu, un nou SSD la teste. De data aceasta este Kingston KC2500, un model NVMe PCI-Express 3.0 x4 care mi se pare că are un preț bun: varianta de 500 GB costă 355 lei, cea de 1 TB costă 677 lei.

Specificații Kingston KC2500:

  • SSD tip NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4, format M.2 2280
  • până la 3.500 MB/s citire și 2.900 MB/scriere
  • până la 375.000 IOPS citire și 300.000 IOPS scriere
  • controller Silicon Motion SM2262EN, memorie 3D NAND cu 96 de straturi TLC
  • garanție 5 ani, MTBF 2 milioane ore, alte detalii pe site-ul oficial

Preț: 338 lei pentru modelul 500 GB, 677 lei pentru cel de 1 TB, vedeți prețurile la zi pentru toată seria la eMAG și PC Garage.

CUM SE PREZINTĂ

Eu am testat varianta de 1 TB. A sosit ambalată în carton. Înăuntru se află și un cod pentru software Acronis.

Plăcuța are memorii pe ambele părți și controllerul ascuns sub acel sticker cu “nu dezlipiți”.

Controllerul în sine este printre cele bune de la Silicon Motion, un model îmbunătățit față de clasicul SM2262 și prezent în multe SSD-uri moderne. Oferă cea mai mare lățime de bandă din seria sa și include 2 GB memorie RAM proprie pentru accelerarea cache-ului intern la scriere.

REZULTATELE TESTELOR

Întâi să zic că este primul SSD testat pe noul PC, că l-am asamblat în sfârșit. O noua platformă de test înseamnă că toate rezultatele anterioare ale altor SSD-uri PCI-Express nu sunt comparabile, așa că nu-l compar cu altele. Este testat pe o placă de bază Asus Prime cu chipset X570 și slot M.2 PCI-Express 4.0, procesor AMD Ryzen 5800X, Windows 10 la zi. Scriu altă dată despre noul PC.

Iată unitatea în CrystalDiskInfo:

CrystalDiskMark este un benchmark freeware, accesibil tuturor. Testează atât secvențial, cu blocuri mari de date, care de obicei este modul de scriere și de citire pentru fișiere mari, dar și aleator cu blocuri mici, un comportament mai degrabă adecvat sistemului de operare sau unităților de stocare pentru baze de date.

Producătorul promite rezultatele de mai jos. Vă reamintesc că un SSD mai mare are mereu performanțe mai bune, chiar duble, față de unul mai mic. De ce? Pentru că trecerea de la 256 la 512 GB sau de la 512 GB la 1 TB permite un paralelism în scriere ce duce uneori la dublarea vitezei. Așa că cifrele promise de Kingston sunt:

Secvențial citire/scriere:

  • 250 GB –până la 3.500/1.200MB/s
  • 500 GB – până la 3.500/2.500MB/s
  • 1 TB – până la 3.500/2.900MB/s
  • 2 TB – până la 3.500/2.900MB/s

Aleator citire/scriere 4K:

  • 250 GB – până la 375.000/300.000 IOPS
  • 500 GB – până la 375.000/300.000 IOPS
  • 1 TB – până la 375.000/300.000 IOPS
  • 2 TB – până la 375.000/300.000 IOPS

Noi comparăm cu cele cu bold. CrystalDiskMark dă rezultatele de mai jos:

Destul de aproape de cele promise, altfel spus. Observați, comparând linia 3 cu linia 4, cea înseamnă folosirea unui șir de comenzi mare, acel queue depth 32 față de queue depth 1, unde se vede o scalare frumoasă la creșterea solicitării.

În transfer de fișiere am folosit 3 scenarii ce apar mai des în utilizarea uzuală.

Am testat folosind următoarele pachete:

  • un film de aproximativ 9,01 GB într-un singur fișier.
  • folder cu fotografii, 3,47 GB în 631 fișiere.
  • folder cu diverse cărți și alte documente, 5,2 GB în 13.725 fișiere organizate în 6.771 foldere.

Rezultatele au fost cele de mai jos:

A durat cam 4,5 secunde scrierea unui film de 8 GB pe SSD. Not bad. Rezultatele sunt uzuale pentru PCI-Express 3.0. Mai rapid de atât poți obține, practic, cu SSD-uri mai scumpe sau cu SSD-uri compatibile cu PCI-Express 4.0, că există și din acelea pe piață. Mie mi se pare însă că pentru aplicații uzuale gen scriere și citire de fișiere mari, acest KC2500 este suficient.

Ba chiar, copiind întreg pachetul de aproape 17 GB dintr-o singură operațiune, am obținut viteze mai mari. Asta e ironic: un mix de fișiere și dimensiunea totală mare  duc la viteze mai mari de transfer pentru că paralelismul scrierii în memorie este și mai eficient.

Altfel spus, pentru întreg pachetul am obținut 1.881 MB/s scriere și 2.182 MB/s citire. Am scris cei 17 GB în 8,97 secunde în SSD.

Am testat și IOPS, input-output per second cu un program specializat. Cifra aceasta descrie cât de multe operațiuni de accesare aleatoare de blocuri mici (se folosesc de 4 KB) poate duce SSD-ul înainte de se limita performanța sa.

Rezultatele sunt:

Din nou, apropiat de ceea ce ni s-a promis, deci confirmă așteptările.

CONCLUZIE

Mie îmi plac rezultatele. Kingston KC2500 mi se pare un SSD bun pentru scenarii uzuale de utilizare, indiferent că-l luați pentru drive-ul sistemului de operare sau pentru stocare/gaming. Garanția de 5 ani este și ea foarte atractivă în acest context.

Ideea la preț este următoarea: atât la variantele de 500 GB, cât și la cea de 1 TB, Kingston KC2500 este cu aproximativ 50-100 de lei mai scump decât alte modele concurente. Dacă vă uitați însă pe acelea, veți vedea că majoritatea promit viteze mai mici, uneori 2.500/1.500 MB/s sau 2.000/1.500 MB/s, în timp ce Kingston KC2500 se duce mult mai sus și testele mele arată că nu sunt promisiuni fără acoperire.

Altfel spus, dai un pic mai mult, dar pentru performanță superioară. Eu aș zice și că diferența de preț este în primul rând justificată pentru garanția de 5 ani, cu care nu vin multe SSD-uri. Dacă-l pui într-un laptop sau desktop poți face orice vrei cu el cu gândul că 5 ani stai liniștit.

    14 comentarii

  1. Boss, no ofence, ma ocup cu o speta mai aparte din sfera IT, recuperare de date! Kingston e ciunga ciungilor! Chinezaria chinezariilor! Sa vezi ce frumos pica cam dupa 5 luni si sa vezi ce chin e sa recuperezi datele…daca poti. Vin la mine pe banda Kingston…pe banda. Pica de obicei controlerele la toate. Samsung si aleluia!

      (Citează)

  2. Ciprian:
    @Serban ne poti recomanda ceva mai fiabil?

    Ce parere aveti de treaba asta https://linustechtips.com/topic/1349334-this-should-be-illegal%E2%80%A6-manufacturers-are-swapping-ssd-components/

    Pentru muritorul de rand, SAMSUNG fara discutie, EVO sau PRO si de la PRO, mai ieftinache QLC. Kingston, WD (WD in SSD-uri, nu HDD-uri unde sunt ok inafara de blue si green care-s de buget) si alte marci sunt BALARII! Rebuturi!

      (Citează)

    • @Serban, ce parere ai de Crucial MX500 (si Crucial-uri in general) si de Intel 660p de 1TB (si de Intel-uri in general pe SSD). Am cate unul din fiecare si sunt curios de parere ai / aveti toti despre ele. Mersi!

        (Citează)

  3. Care Prime la placa de baza? -P, PRO?
    https://www.asus.com/Motherboards-Components/Motherboards/PRIME/filter?Category=AMD&Series=PRIME&Spec=525&SubSpec=560

    Ca o parere personala, te-ai zgarcit la placa de baza.

      (Citează)

  4. E mai rapid decat SX8200 Pro? Am impresia ca la citire e mai jos nitzelush decat ADATA.

    Din cauza mining-ului de CHIA preturile la SSD-urile de 1Tb si 2Tb au crescut deja cu 30~50%. Or mai fi stocuri vechi pe ici pe colo, dar se vor propaga curand si pe aici preturile din Asia.

      (Citează)

  5. intrebare de noob… cat ar fi diferenta in scenariu normal intre acest ssd si unu de 500 MB/s R/W ?

      (Citează)

    • La boot se vede cel mai clar, 20~25s pentru un PCI Express fata de 35~45s pt. un SATA 3.

      In rest castigi secunde la fiecare fisier deschis, nivel de joc incarcat, e-mail citit….

        (Citează)

  6. sper ca se aproba automat
    ps5 bluray la precomanda pt 30.06
    altex.ro/consola-playstation-5-ps5-825gb-white/cpd/CNSPS51TB/

      (Citează)

  7. unde gasesc surubelu ala mic ca mor!!!!

      (Citează)

  8. BogdanM:
    @Serban, ce parere ai de Crucial MX500 (si Crucial-uri in general) si de Intel 660p de 1TB (si de Intel-uri in general pe SSD). Am cate unul din fiecare si sunt curios de parere ai / aveti toti despre ele. Mersi!

    Mai uzuale pe la noi, ma refer la cele de 2,5 sunt MX si BX-urile. Nu intru in informatii tehnice ca sa par eu destept, pot face copy paste de pe net. Crucial este chiar decent. Sub Samsung, evident, dar decente. Ca marci care vin mai des la mine pe primul loc este Kingston apoi Intel. Eu folosesc Crucial cand vreau sa revitalizez cat de cat un sistem mai vechiut. Iar ca sfat legat de HDD-uri de 3,5, fugiti de SEAGATE ca de dracu. Acu 10 ani erau cam pe primul loc, acum sunt pe primul loc in prostie. 80% din ce ajunge la mine este Seagate. Multe cu defecte mecanice si platane zgariate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus