un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre teama că văd vecinii ce faci în casă, nuditate și stres

11 May 2021  ·

GÂNDURI  ·

61 comentarii

La discuție despre blocurile de sticlă din Floreasca mă așteptam la clasicele comentarii despre prețul imobiliarelor și cum doar pițipoancele ar trăi acolo, dar nu mă așteptam să aud că unii oameni se tem că ar putea fi văzuți de vecini pentru că ferestrele sunt prea mari.

În particular pentru acel bloc este chiar ciudată o astfel de opinie, că vorbim de apartamente la etajul 10 într-o zonă fără alte blocuri înalte în jur. Cine te vede? Oamenii din Asmita cu teleobiectiv de 1000 mm?

Nu este însă prima oară când aud astfel de opinii. Sunt mulți oameni care se tem că îi pot vedea vecinii în casă atunci când gătesc, se uită la televizor, ies din duș sau —doamne ferește și apără!— fac sex. Și mereu m-au mirat și n-am înțeles această frică de vecini.

Îmi vine mereu să-i întreb pe acești oameni “dar cine ești, un Smiley sau Antonia, de stau paparazi în fața apartamentului să te dea la ziar pentru că ai apărut la fereastră și erai îmbrăcat doar în chiloți?”. Pentru că am senzația că marea majoritate a oamenilor nu sunt Smiley sau Antonia, dar tot se tem că cineva îi observă și îi dă la ziar sau măcar râde de ei și de fundul lor.

M-a întrebat cineva în comentarii de ce nu ies atunci dezbrăcat pe stradă. Ah, fix aici este esența lucrurilor. Strada este un loc public, acolo sunt alte reguli, ești în mijlocul oamenilor. Să stau însă în propria mea casă stresat de gândul că mă văd vecinii când pun sare în mâncare? Este de neconceput să-mi modific eu comportamentul în propria casă din cauza unor astfel de frici.

Să-mi pun singur limite, să am grijă ca draperiile să fie trase și jaluzelele lăsate pentru ca nu cumva vreun vecin să vadă că în seara aceasta beau vin, nu bere, în timp ce mă uit la Netflix? De neconceput! Serios!

Nu mă înțelegeți greșit, nu stau dezbrăcat nici în casă. Nu mi se par practic, ba chiar poate fi dureros în multe situații. Știu însă oameni care o fac. N-am nici o opinie despre asta. Iar dacă sunt gol pușcă pentru că tocmai am ieșit din duș și trebuie să ies în balcon ca să iau de pe sârmă vreun tricou, atunci o să ies gol pușcă. Sunt la mine în casă și nu-mi pasă cine mă vede că fac asta. Nu mă pregătesc special ca să ies pe propriul meu balcon, de teama unei babe de vizavi.

Sunt conștient că n-am ceva de ascuns. Ce-ar putea vedea vecinii? Că tocmai am făcut pui în tigaie? Și ei fac, nu le pasă. Că n-am corp de fotomodel, dar nici nu sunt obez? Și ei sunt de toate tipurile, iar anxietatea că ar putea râde cineva de mine mi-a dispărut de mult. Că îmi dau jos pantalonii și sunt gol 3 secunde înainte să trag blugii pe mine și să plec afară? La fel procedează și ei. Că din când în când îi dau o palmă peste fund soției sau fac gesturi obscene și ea dă ochii peste cap la imaturitatea lor? Sper că o astfel de relație au și ei. Că din când în când fac sex? Și ei fac sex!

(Nu mă înțelegeți greșit nici aici, nu fac sex în dreptul ferestrei. Zic doar că nu mi-ar păsa dacă vecinii ar observa că ea a venit goală la mine și am plecat amândoi în altă cameră. Yes, we have sex!)

Nu-i vorba că îmi prezint public viața sau că vreau să o vadă alții, ci că nu-mi pasă dacă o văd și alții. Nu fac nimic ieșit din comun. Marea majoritate a oamenilor nu fac nimic ieșit din comun față de vecinii lor.

Știu de unde pornește teama asta. Este înrădăcinată în noi de 50 de ani de comunism, unde vecinul te supraveghea și poate te turna la Securitate, așa că mai bine te ascunzi de el.

Este înrădăcinată apoi de un pudism ieșit din comun. Practic vorbind, majorității oamenilor nu le este teamă că ar putea fi văzuți gătind pui; se tem că vor fi văzuți dezbrăcați. Părinții nu vorbesc cu copiii lor despre corpul lor. Școlile nu au vestiare unde să te schimbi și să-i vezi pe colegi cum arată. Filmele americane în care elevi de școală sau liceu fac duș și umblă dezbrăcați după ora de sport ni se par ciudate, ne strâmbăm un pic când vedem astfel de scene.

Societatea noastră s-a construit pe alte direcții. În Austria se face saună complet nud. Acolo și în multe alte țări este perfect normal să intri în saună în costumul lui Adam/Eva alături de părinți, colegi de școală sau colegi de muncă. Vă închipuiți însă în România ideea ca orice coleg de muncă să vă poată vedea dezbrăcați? Să vă vadă nud (și mai ales nudă) colegii, subalternii sau șefii? Ceea ce în alte țări este absolut normal la noi este de neconceput, este o abominație. Doar ideea din acest paragraf îi face pe mulți să aibă un junghi la stomac.

În Ungaria, la Balaton, un nene lângă mine și-a dat jos slipul și a rămas în cucul gol până și-a tras nădragii pe el. No fucks were given, nici la el, nici la cei din jur. Românii din grup erau oripilați. Cum să faci așa ceva? Sunt copii în jur! Țara pierzaniei, scuipă în sân și fă cruce de 3 ori!

La noi, la sală, jumătate din bărbați se schimbă rapid, într-un colț, cu spatele la restul celor din vestiar. N-au nimic în neregulă. Nu o au nici mică. Nu o au nici mare, deși asta n-ar fi ceva de rușine. Nu zic nici să umble pe acolo cu pendula în vânt, că asta depășește limitele unui comportament normal, dar nici ca ei. De ce se tem? Nu știu. Nu-i pasă nimănui cum arată ei. Nu-i fotografiază nimeni. Pur și simplu au ideea în cap că nu trebuie să fie văzuți de alții, pentru că e rău. De ce? Nu știu nici ei, dar pot să le spun, din partea cealaltă a încăperii, că nu-mi pasă de cum arată sau ce fac.

Vă pot spune însă secretul unei vieți mai bune. Un pic mai bune, un pic mai liniștite. Este atunci când faci ce vrei la tine în casă și nu stai inclusiv acolo cu teama că te judecă și te supraveghează altul. Ba chiar, dacă te uiți tu cu atenție la ce fac vecinii tăi, vei observa rapid că aveți foarte multe în comun.

O societate mai bună este aceea în care fiecărui om nu-i pasă de ce face altul în casa sa. Nu-i pasă dacă umblă dezbrăcat, dacă are burtă, dacă are sâni mari sau mici, dacă-i dă o palmă peste fund nevestei din când în când sau nu. Nu-i pasă dacă vecinul este homosexual sau nu, căsătorit sau nu, bogat sau nu.

O societate mai bună este cea în care oamenilor nu le pasă ce face vecinul la el în casă, dar în schimb toți sunt interesați de a avea spații comune cât mai bune. Curat în jurul blocului, spațiu verde, parcare organizată, poluare mică.

Am trăi cu toții mai bine așa sau măcar mai lipsiți de stres.

(Primit pe mess, autor necunoscut)

    61 comentarii

  1. Andrei Serbanescu

    11/05/2021 la 7:05 AM

    Cum a fost asta: “dacă te uiți tu cu atenție la ce fac vecinii tăi”..

      (Citează)

  2. Da, confirm, lui Radu nu-i pasă dacă îl vede cineva când face sex.

      (Citează)

  3. Eu am un binoclu special, pe care îl țin lângă geam, cu care ma asigur că nu se uită niciunul dintre vecinii de vis a vis la mine atunci când umblu gol prin casă. Ma uit cu atenție la fiecare fereastră.

      (Citează)

  4. Sala de fitness din Anglia considerata, pe buna dreptate, upper class din cauza pretului si a facilitatilor: majoritatea barbatilor fac exact ce ai zis tu. Un pic intors, pe lateral sau cum o fi, evident nu te poti ascunde de toata lumea dar pana la urma nu ai nimic ce nu are celalalt. Problema apare cand multi batranei, ca sunt multi pentru ca au bani si timp liber, merg goi de zici ca sunt pe plaja de nudisti.

    Problema majoritatii, barbati sau femei, nu este determinata de faptul ca arati ce ai ci de faptul arati intr-un anumit fel. Body shaming este peste tot. La tot pasul. Pana si acasa in propriul tau comfort vezi filme, clipuri muzicale, reclame etc cu oameni care arata intr-un anumit fel. Si te gandesti ca stai, nu pot sa imi arat corpul meu diferit asa orisicum.

    Si ultima faza pe care n-am inteles-o niciodata. Nu este nici o problema ca iti arati corpul semi gol la plaja in fata a sute sau mii de oameni. Dar Doamne fereste sa iti faci o poza in lenjerie acasa sau in orice alta circumstanta…care-i diferenta?

      (Citează)

    • M Andrei D: Problema apare cand multi batranei, ca sunt multi pentru ca au bani si timp liber, merg goi de zici ca sunt pe plaja de nudisti.

      Teoria mea este că în timp înțelegi că nu-i pasă nimănui ce ai tu la brâu. De asta sunt bătrânei.

      M Andrei D: Body shaming este peste tot.

      Da, dar 95% dintre oameni arată similar. Adică sigur că nu vei arăta foarte sexy și flatant lângă unul care-i plin de mușchi, dar nu văd de ce ți-ar fi rușine totuși. Arăți ca 95% alții. Ăla cu mușchi este excepția, bravo lui pentru efort și dedicație.

      M Andrei D: Si ultima faza pe care n-am inteles-o niciodata. Nu este nici o problema ca iti arati corpul semi gol la plaja in fata a sute sau mii de oameni.

      S-a mai schimbat și asta, de fapt. De când cu camere foto peste tot și Instagram, nici femeile nu mai fac topless pe plajă ca înainte.

      Tu stai în Anglia? În ce oraș?

        (Citează)

    • Tu stai în Anglia? În ce oraș?

      Da. Ultima data cand am vorbit cu tine la un eveniment in aer liber din Bucuresti eram deja plecat in Anglia. Locuiesc aproape de Brighton, in sudul tarii.

        (Citează)

    • Frumos Brighton, am fost o dată acolo. Mișto!

        (Citează)

  5. Când ne-am mutat în Olanda ni s-a propus sa închiriem un apartament la parter cu grădină în spate. Având mentalitatea românească încă, am zis ca nu vrem sa se uite cineva la noi toată ziua cum stam în gradina sa ne urmărească viețile. Apoi am fost super invidioși pe vecinii de la parter care la fiecare perioada cu soare din zi ieșeau la plaja în curtea lor :(
    Acum am ajuns la confortul de a sta toată ziua cu draperiile deschise. Toți vecinii facem asta. Mai scapa câte unul în curul gol ca uita sau nu ii pasa, dar nimănui altcuiva nu ii pasă. Asta mai pune niște puncte și la felling ul de comunitate.

      (Citează)

    • Cel mai mare soc cultural pe care l-am avut in Olanda a fost ca toata lumea are ferestre mari la casa / apartament, la nivelul strazii, si in general fara perdele sau draperii trase. Si lor nu li se pare nicio problema cu asta si nimeni nu se uita… ca nu e treaba lor.

      Clar la romani e o chestie culturala, unde e asteptat ca vecinii or sa se uite in “ograda” ta si e foarte important sa iei masuri sa nu se intample asta. Ce nu mi-e foarte clar e exact ce se intampla daca te vede vecinul facand chestii normale la tine in casa.

        (Citează)

    • Claudiu: Si lor nu li se pare nicio problema cu asta si nimeni nu se uita… ca nu e treaba lor.

      Se uită, că ți-e atrasă privirea de mișcare, dar n-ai ce vedea. E unul care mănâncă sau caută ceva în dulapul cu haine. Nimic interesant.

        (Citează)

  6. Noi romanii avem o problema mare cu felul in care ne raportam la sexualitate, e bine stiuta treaba asta… ne opunem educatiei sexuale dar suntem pe locul 1 in Europa la mame adolescente.

    Nu vorbim deloc cu copiii nostri, ne e rusine sa spunem “penis” si “vagin” asa ca ii invatam de cuc si pasarica.

    99% dintre barbati si o buna parte dintre femei nu stiu ce este vulva, de cervix nici nu mai pomenim.

    Si exista f mult body shaming la noi, eu imi amintesc ca incepand din liceu radeam unii de altii ref la marimea putzei. La fete e si mai rau, body shaming si in legatura cu greutatea nu doar marimea sanilor.

    Deci se explica.

      (Citează)

    • A se scuti.

      Romanii au o problema cu vecinii lor, nu cu body shaming si alte inventii.

        (Citează)

    • Eu cred ca in societatea de astazi nu este destul body shaming in legatura cu greutatea unei persoane (si aici ma refer la persoanele supraponderale si obeze).
      Avem zeci de articole pe internet si prin reviste cu “iubeste-te asa cum esti” incat adolescentii au inceput sa creada ca este normal ca la 15 ani sa ai 80 de kg in cazul fetelor sau 100 kg in cazul baietilor.
      Dupa 30 de ani jumatate dintre adolescentii astia au tensiunea crescuta, au diabet, etc. Dar nu, sa nu le spunem nimic atunci cand sunt tineri si pot controla mai usor greutatea. Sa ii lasam sa isi dea ei seama cand deja este prea tarziu.

        (Citează)

    • bai, tot ce va doresc e sa nu vina fiicele voastre cu ideea ca trebuie sa tina cura de slabire la 12 ani, ca stiu familii in care asta s-a intamplat

        (Citează)

    • Body shamingul este o problemă reală doar dacă ți se face rușine. În adolescență pot înțelege problema.

      Dar apoi, ca adult, ca om de 30-50 de ani de exemplu, ce mai contează?

        (Citează)

    • pai daca ai fost complexat in copilarie/ adolescenta de problema asta cu corpul, de obicei ramai cu chestia asta undeva in subconstient si la maturitate, in absenta terapiei

      in cel mai bun caz ramai cu ea asa la un nivel scazut in the back of your head si nu te afecteaza f mult, dar ai anumite chestii, cum ar fi aceea ca nu te mai intrebi de ce faci anumite lucruri cum ar fi sa vrei sa tragi perdelele ca sa nu te vada vecinii :-)

      practic asta e una din cauzele pudismului iesit din comun de care zici in articol, ma mir ca nu iti dai seama

      o alta cauza e evident religia care face un body shaming clasa-ntai

        (Citează)

  7. O prietena a fost certata de alte femei la sauna in Austria pt ca avea slipul pe ea :)

      (Citează)

    • Păi da, probabil e ca la nudiști. Nu te duci acolo să stai îmbrăcat, trebuie să te dezbraci și tu.

        (Citează)

    • e cumva normal, pentru ca atunci cand esti dezbracat esti cel mai vulnerabil, e o chestie pshica.

      or, ca sa poti sa faci asta in prezenta altor oameni, este necesar ca si ei sa fie la fel de vulnerabili, adica dezbracati.

        (Citează)

  8. Asta e unul dintre cele mai bune articole de aici! Ar trebui tiparit si afisat la fiecare scara de bloc

      (Citează)

  9. Exista jaluzele, perdele si folii care se pot pune pe geam daca vrei intimitate. Cu foliile trebuie sa ai grija, eu credeam ca blocheaza si vazutul din afara si nu era asa. Deci o vreme am facut show fara sa stiu.

    Problema nu este de nuditate cat de gura lumii, ce va zice vecinul, ce va barfi vecina cu baba vizorista de serviciu. Totusi din cand in cand exista si avantaje la umblat dezbracat prin casa.

      (Citează)

    • Ai luat tipul de folie gresita. Trebuie sa cauti modelul care blocheaza vederea din exterior. Majoritatea au un strat lucios, ca de oglinda.

        (Citează)

    • Blocau doar ceva din lumina soarelui sa intre in apartament, ca sa mai reduca din caldura vara. Erau vremurile inca comuniste sau foarte aproape de ele si aerul conditionat nu prea se inventase inca.

        (Citează)

    • Gaelex pusese doar 15 cm de folie neagră, la mijlocul ferestrei, ca în filme când se pune un dreptunghi negru :P

        (Citează)

    • Și evident ca 15cm nu erau destul ca să acopere tot :D

        (Citează)

  10. In Romania, am organizat un team building pentru colegi la mare. Cu o zi rezervata pentru plaja. Jumatate dintre colege au gasit pretexte sa nu mearga. Dupa investigatii am aflat că le era jenă să fie vazute in costum de baie de catre colegi. Asa ca am schimbat si am mers la munte.

      (Citează)

    • Asta se intampla pt ca atunci cand esti in costum de baie colegii (barbati, dar nu doar) nu se comporta ca atunci cand esti imbracata. Te analizeaza din cap pana in picioare, comenteaza intre ei despre cum arati si, eventual, iti fac si avansuri la petrecere si te invita in camera. Eu am fost intr-un singur teambuilding, cand aveam 22 de ani si lucram pt prima data intr-o mare corporatie, si la cateva luni dupa inca mai auzeam comentarii despre cum m-am prezentat pe plaja. Departe de mine sa fiu pudica, dar in niciun caz nu vreau sa mai trec prin experienta unui teambuilding la mare…

        (Citează)

    • Pai da, ca juma’ din colegi or sa sa baloseasca la fundul lor sau or sa le foloseasca pe post de “imagine inspirationala” in activitatile solitare din baie. D’aia.

      In alta ordine de idei, noi stam la curte iar vecinii stau cu lumina inchisa si se uita la noi in casa ca la IMAX. De la cea mai in varsta la aia mici de 10 ani. De ce? Buna intrebare.

        (Citează)

    • Mie nu mi se pare vina femeilor pentru că reacționează așa. Mi se pare vina bărbaților și, de fapt, a societății noastre, că nu-i învață pe bărbați să reacționeze normal într-o astfel de situație.

        (Citează)

    • F.: Pai da, ca juma’ din colegi or sa sa baloseasca la fundul lor sau or sa le foloseasca pe post de “imagine inspirationala” in activitatile solitare din baie.

      Practic, e viol. Pare o motivatie foarte legata de subiectul articolului. De ce i-ar pasa cuiva ca e subiectul fanteziei atcuiva?

      F.: In alta ordine de idei, noi stam la curte iar vecinii stau cu lumina inchisa si se uita la noi in casa ca la IMAX. De la cea mai in varsta la aia mici de 10 ani. De ce? Buna intrebare.

      Poate nu au netflix. Pe de alta parte, multa lume se uita la reality showuri. Cum ar fi sa ai asa ceva pe viu acasa?

        (Citează)

  11. In tarile nordice nu am vazut perdele sau jaluzele la geamuri, efectiv te puteai holba in casa omului. Oamenii erau foarte relaxati tocmai pentru ca nimanui nu-i trece prin cap sa faca asta, nimanui nu-i pasa de ce ai in casa sau ce faci. Noi inca avem o pudibonderie legata de nuditate si sex, dar chestia asta se va schimba cu generatiile care vin in urma noastra.

      (Citează)

  12. Nici ca puteam fi mai de acord cu tine, Radu! Parintii mei mi-au oferit o educatie diferita din punctul asta de vedere si nu am adoptat astfel de practici. Observ din ce in ce mai multa lume in jurul meu, in special in complexul in care stau, care au renuntat la aceasta teama si genul asta de puditate. Desi toti avem obloane, le tragem doar sa ne ferim de soare, in rest lumea sta pe tarase si in gradini cum are fiecare chef. Tin minte ca in facultate stateam in chirie intr-un bloc vechi, cu foarte multi batrani pe scara. Intr-o zi, am iesit sa duc gunoiul (ghena era pe scara) doar cu pantalonii scurti pe mine, fara tricoiu/maiou si m-am intalnit cu o baba care m-a certat de mama focului! M-a reclamat si la administratie de s-a pus anunt pe scara sa nu mai iesim dezbracati! Vai de mine, eram socat!

      (Citează)

  13. Cristi:
    In Romania, am organizat un team building pentru colegi la mare. Cu o zi rezervata pentruplaja.Jumatate dintre colege au gasit pretexte sa nu mearga. Dupa investigatii am aflat că le era jenă să fie vazute in costum de baie de catre colegi. Asa ca am schimbat si am mers la munte.

    In Romania, body shamingul intre femei e foarte dur, femeile par a fi intr-o competitie acerba pentru… nu se stie ce anume… Asta pana la o varsta, de obicei se mai relaxeaza dupa 40 de ani, cand oricum ar trebui sa intervina o acceptare senina a corpului tau imperfect. O alta chestie pe care am vazut-o in anumite tari e ca parintii se dezbracau de fata cu copiii si n-aveau niciun stres in privinta asta. La noi n-am vazut asa ceva, e rusinos sa te vada copilul, e rusinos sa afle ca nu are “cuc”, ci “penis”, ca nu are “pasarica”, ci “vulva”. Doamne-fereste!

      (Citează)

  14. Daca ajung sa imi fac griji ce fac pe proprietatea mea.. e clara treaba..

      (Citează)

  15. Si mai interesanta e noua ta comparatie cu oamenii care fac sauna intr-un spatiu inchis la nud, fara a fi vazuti din strada, cu ideea de a avea geamuri mari si largi, de sticla, prin care poti fi vazut cand umbli gol prin casa.

    Pana si Taylor Swift ar fi interesata sa locuiasca intr-un astfel de bloc, la primele etaje, de dragul fanilor pe care ii poate saluta de la etaj inspre strada. Poate o convingi. :-))

    Alti clienti nu ar plati pentru mentenanta si curatarea acelor geamuri de sticla, de exemplu, ceea ce iar e okay.

    It’s okay, with some people you just cannot get along, cum zicea una din managerele mele suedeze. :-)

      (Citează)

  16. Eu nu inteleg daca asta este vreo reclama ascunsa la blocurile respective, dar daca tu crezi ca comentatorii tai au +200k euro in cont esti optimist.

    Ai ajuns sa compari locuite de familie cu zone spa si strand-uri slinoase, ma mir ca nu incluzi si centura

      (Citează)

    • Unde anume scrie in acest post “stranduri slinoase”?

        (Citează)

    • @Andrei, cine te-a suparat atat de tare?

        (Citează)

    • Am sunat la upsite, 2 blocuri de sticla unul de 25 etaje si unul de 12 etaje langa lacul floreasca, 4000e/mp, blocul mai mic vandut integral iar al doilea mai erau niste apartamente la etajele mici si pe spate.

      Sper ca viitorii proprietarii s-au familiarizat deja cu sauna si filmele nude, ca o sa aiba parte 24 din 24

        (Citează)

    • Andrei: Eu nu inteleg daca asta este vreo reclama ascunsa la blocurile respective, dar daca tu crezi ca comentatorii tai au +200k euro in cont esti optimist.

      “Totul este publicitate” strikes again! :))

      Din ce-ai zis, sună ca și cum consideri că femeile care se duc la plajă sunt niște păcătoase care ar trebui să umble cu hijab pe ele toată ziua. “Umbli în casa ta fără să-ți pese ce vor crede vecinii despre tine? Dar unde ești, pe centură?”

        (Citează)

  17. Romanu intra in sauna in slapi, fara prosop si costum de baie. Romanu ala: stranduri slinoase FMM.

    In orice hotel am stat in zona nordica la sauna comuna sa intra la cucu gol.

    Also cum zice lumea mai sus, geamuri mari, fara jaluzele trase (inclusiv seara). Inainte casele erau destul de distante dar si in cartierele noi din Copenhaga, alea uber cool, nu ai jaluzele.

    Pentru ca nimeni nu e interesat in mod special de curul tau sau cum te scarpini in nas, go figure.

      (Citează)

  18. Aoleu, mi-am adus aminte ce rusine am trait cand aveam vreo 5 ani si m-a pus bunicu-meu sa ma dezbrac la cucu gol si sa fac baie cand toti ceilalti copii de la balta aveau slip pe ei. Nu stiu de ce credeam pe vremea aia ca e sfarsitul lumii daca ma vede cineva asa.

      (Citează)

    • Cand toti ceilalti sunt imbracati poate fi putin stresant pentru un copil sa fie singurul fara costum de baie. Nu stiu daca bunicul tau a procedat foarte bine aici.

        (Citează)

    • La copii e nevoie și de explicații, nu doar de “fă cum îți zic eu”.

        (Citează)

  19. Eu fac parte din categoria alora care nu se simt comfortabil cu prea multa expunere. Drept urmare nu m-as muta intr-un apartament sau casa care sa aiba geamuri cu audienta – fie de la strada, fie de la o alta cladirea mult prea apropiata. Rezonez cu argumentele de mai sus si imi dau seama ca e un pitic al meu – pe care probabil mi l-au instalat ai mei sau mediul in care am crescut. Din pacate e un pitic indaratnic si intre a incerca sa ma lupt cu el si a evita anumite locuinte aleg varianta a 2-a, pentru ca implica mai putin stres.

      (Citează)

    • Da, nu-i problemă, nu e ceva ce trebuie să cauți să rezolvi. Cred doar că îți introduci singur elemente suplimentare de stres în viață atunci când te gândești și dacă nu cumva te vede cineva pentru că n-ai tras jaluzelele.

        (Citează)

  20. Faptul ca suntem mai pudici mie nu mi se pare o problema, as putea spune ca din contra. Asa suntem noi ca natie si nu mi se pare un defect. Chiar apreciez bunul simt care (inca)mai exista in Romania in anumite paturi ale societatii si il prefer nesimtirii din unele state occidentale.

      (Citează)

    • Mie nu mi se pare bun simț să stai îngrijorat în propria casă că poate te vede vecinul că acum pui rufe la uscat sau acum pui piper în salată.

        (Citează)

  21. In tarile din Vest existau sate unde nici nu se incuia usa la casa, pana au ajuns satrele de romani.
    Eu chiar azi mergeam prin cartier si am trecut pe langa o casa unde prin gard am observat o femeie in costum de baie care punea la uscat rufe, probabil ca daca am vedea asta mai des atunci nu ni s-ar parea ceva inedit

      (Citează)

  22. La noi fenomenul pleaca de la “te vede cel de sus maica si e pacat!”, de la saracie, prostie, lipsa de personalitate si preocupari care transforma urmaritul vecinilor si in general a tuturor celor apropiati la care se raporteaza rumanu’ pentru a judeca daca face, are, sta bine sau rau (niciodata in raport cu propriile idealuri si intotdeauna in raport cu ‘vecinu’).

    Amplificat de comunism unde toate erau ale tuturor si de fapt ale nimanui, asa ca fiecare rupea un coltisor doar pentru el si familia lui iar ceilalti il urmareau sa nu le ‘sufle’ bucatica cea mai buna.
    Amplificat de traiul in comun la bloc unde taranii recent stramutati din ograda lor in inima proaspetei industrii socialiste nu se cunosteau si aveau decat unul pe celalalt, pudici, tematori si in egala masura curiosi intr-o lume noua si straina.
    Amplificat post revolutionar de fobiile securistice, de cele legate de imbogatirea peste noapte, animozitati politice, etc.
    Iar in ultimii 15 ani amplificat conjunctural de ghetourile cu bloace prost asezate si construite unde de cele mai multe ori dormitorul vecinului iti este mai aproape decat propria bucatarie.

    Observati ca oameni cu bani de fier care-si toarna un darab de viloaca cu ‘shpe camere isi fac tot ferestre din alea meschine, de blic comunist? E, de-aia!

    Alte natii fac ferestre mari, neacoperite, sa intre multa lumina. Cum e aia: “unde intra soarele pe geam, nu intra doctorul pe usa”, sau ceva.
    Seara, orasul frumos luminat se vede intr-un mare fel intr-o tara “ca afara”. De ce ai acoperi ferestrele mari care-ti ofera asta cu perdele/jaluzele?!

    Peretii de sticla pun eventual niste probleme tehnice de confort climatic si curatire, nicicum de lipsa de intimitate. Pentru oamenii normali, that is.

    Nu cred ca cei din Floreasca sau din alte blocuri noi care nu sunt ‘talonate’ de alte constructii la fel de inalte plasate nesimtit de aproape vor avea vreo.problema de intimitate.

    Altfel da, nici eu nu pot sa dorm fara draperii ‘full black out’ prin care sa nu treaca vreun fir de lumina, dar asta n-are legatura cu privacy ul.

    O sa se mai schimbe usor, usor mentalitatile si la capitolul asta pe masura generatiilor.

      (Citează)

    • Tom: Observati ca oameni cu bani de fier care-si toarna un darab de viloaca cu ‘shpe camere isi fac tot ferestre din alea meschine, de blic comunist? E, de-aia!

      Sunt multe vile și cu ferestre mari, nu mai e așa. Gardul însă tot de 3 metri se face.

        (Citează)

  23. In State nu poti face nudism in curte daca te vede de la geam un vecin, sau de altundeva, si mi se pare normal, este ilegal, primesti amenda.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus