un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noul Asus Zenfone 8 este telefonul mic și performant pe care-l așteptau mulți

13 May 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Asus a anunțat astăzi oficial noile Zenfone 8 și Zenfone 8 Flip. Nu vă gândiți că Flip este vreun pliabil cu ecran rabatabil, ci doar folosește camera foto mobilă, ca și generațiile anterioare.

Zenfone 8 “normal” mi se pare vedeta aici. Arată ca un telefon standard și are ecranul de 5,9 inchi, adică este un model compact, are 148 mm lungime și doar 169 grame greutate.

Și nu s-a făcut rabat la specificații: Snapdragon 888 5G cu 6/8/16 GB RAM și stocare internă de până la 256 GB. Ecranul de 5,9 inchi AMOLED HDR10+ are refresh la 120 Hz, senzor tactil la 240 Hz și este protejat cu Gorilla Glass Victus. Bateria este de 4.000 mAh, are Android 11, wifi 6E și senzor de amprentă în ecran.

Sunt doar două camere foto pe spate: un Sony IMX686 cu 64 mpx și stabilizare optică și o cameră ultrawide ceva mai slabă, 12 megapixeli cu senzor Sony IMX363. Camera normală ar trebui să fie capabilă și de un zoom digital 3x decent; Samsung folosește practic aceeași tehnologie pe Samsung S20 și S21 și este foarte dificil să-ți dai seama de diferențele față de o cameră cu zoom optic real, făcut din lentile. Mai are și cameră frontală dedicată.

Prețul anunțat este de 3.299 lei și s-ar putea să fie pentru varianta cu 6 GB RAM. Este scump, este preț de Samsung S21. O fi mai bun Zenfone 8 pentru că are Snapdragon 888 în loc de Exynos 2100, dar diferența de performanță este nesemnificativă. Samsung vine în schimb cu 3 camere, service rapid și, poate mai important, 4 ani de support și update-uri, după cum a promis recent prin extinderea unui parteneriat cu Google.

Când ajunge pe la 2.500 de lei, însă, acest Zenfone 8 va fi o afacere foarte bună pentru ce-i ce-și doresc un telefon care încape ușor în buzunar. Iată un review la GSMarena.

Celălalt model, Zenfone 8 Flip, este mai mare. Are ecran de 6,67″, dar inexplicabil doar la 90 Hz și protejat doar cu Gorilla Glass 6. Nu că n-ar fi bun și așa, dar nu înțeleg pe care dintre ele îl consideră Asus ca fiind flagship-ul acestui an. Eu credeam că pe Flip.

Camerele sunt similare. Pe Flip se mai adaugă una cu zoom optic 3x. Modulul foto se întoarce spre față, așa că-ți faci selfie-uri cu el, la calitate maximă. Bateria a crescut la 5.000 mAh.

Prețurile pornesc de la 3.899 lei. Din nou, mi se pare scump, chiar dacă prețul de lansare este similar cu al generației anterioare. Sper să fie prețuri de listă și de fapt Asus să le ieftinească semnificativ după 1-2 luni, așa cum s-a mai întâmplat și în trecut.

    15 comentarii

  1. Imi place ca au inceput sa livreze telefoanele cu huse in pachet, am mai vazut la cativa producatori tendinta asta.

      (Citează)

    • Da, și mie mi se pare obligatoriu gestul. Dai 800 de euro pe un telefon, să includă în pachet și o husă de 1 euro, ca să nu-l scapi din prima din mână.

        (Citează)

    • La fel de obligatoriu ar fi sa iti dea si un incarcator in pachet. Dai peste 1000 de euro pe un telefon, parca nu ai vrea sa te chinui tot cu incarcatorul ala vechi de acum 3 ani. Daca este vorba de Apple, cu siguranta mai este si rupt cablul si nu mai incarca decat intr-o anumita pozitie.
      Dar na, acolo este poluare, aici… este tot poluare.

        (Citează)

  2. Imi place la Zenfone 8 ca au pus led de notificare. Ceva rar in ziua de azi. Chiar ma gândeam cand am vazut reviews la telefonul asta. Daca o sa vreau sa renunt la Samsung vreodata, as trece la Asus. Mi-ar placea sa scoata si ceva mid range.

      (Citează)

  3. Frumos, asteptam si concurenta cu telefoane in asemnea dimensiuni, poate si cu preturi mai mici.
    Cati dintre voi mai puteti purta telefonul in buzunarul de la blugi si il puteti controla cu o singura mana? Sau telefonul sta doar pe masa, birou, masina sau “posetuta”.

      (Citează)

    • Mi se pare ca si concurenta are telefoane de dimensiuni similare.
      Asus Zenfone 8: 148 x 68.5 x 8.9 mm
      Samsung S21: 151.7 x 71.2 x 7.9 mm

      Chiar daca Samsung este mai inalt cu 3,7 mm si mai lat cu 2,7 mm, este si mai subtire, ceea ce il face mai usor de tinut in mana. In plus softul de pe Samsung este optimizat astfel incat sa poate fi folosit cat mai usor cu o singura mana. Majoritatea comenzilor importanta au fost mutate in partea de jos a ecranului unde poti ajunge cu degetul mare.

        (Citează)

    • Concurența nu știu cât va mai face astfel de telefoane. Apple a oprit iPhone 12 Mini probabil din cauza vânzărilor slabe.

        (Citează)

    • În teorie sună bine asta cu folositul cu o mână și dimensiunile reduse dar când faci chestii cu telefonul – scrii un mesaj, te uiți la imagini sau scheme, îți notezi ceva, faci un transfer bancar, cumpărături online sau citești ceva – e fix degeaba. Plus bateria mică, eu pe al meu îl încarc de 2-3 ori pe zi. Practic am un mini PC în buzunar dar mă chinui să-i folosesc toate funcțiile alea pentru care dau de fapt banii.

      În ziua de azi cine folosește un smartphone o să prefere unul mare pentru că este mult mai practic. Are dezavantaje, dar mai bine îl cari în poșetă și îți faci treaba cu el decât să încapă unde vrei tu și să te incomodeze când îl folosești.

        (Citează)

  4. Poco X3 Pro e doar cu 50% mai ieftin decat ASUS-ul asta :)

      (Citează)

  5. N-am inteles niciodata de ce au scos led-ul de notificare, urasc lipsa lui. Ma bucur ca exista pe Asus, bravo lor, e super util si ieftin de implementat.

    Crane:
    Imi place la Zenfone 8 ca au pus led de notificare. Ceva rar in ziua de azi. Chiar ma gândeam cand am vazut reviews la telefonul asta. Daca o sa vreau sa renunt la Samsung vreodata, as trece la Asus. Mi-ar placea sa scoata si ceva mid range.

      (Citează)

  6. Asta cu vrem telefoane de dimensiuni mici este la fel ca discutia aia de acum ceva ani cand toti spuneau ca ar prefera ca telefoanele sa aiba baterie mai mare, indiferent cat sunt de groase.
    Si a venit Motorola cu modelul Moto Maxx care avea o bateie de aproape 4000 mAh, fata de 2500-3000 mAh la concurenta.

    Ce s-a intamplat? Nu l-a cumparat nimeni fiindca era un telefon prea gros si prea greu fata de modelele concurentei.
    Asa si acum, o multime de utilizatori “militeaza” pentru telefoane de mici dimensiuni, dar daca ar avea de ales nu le-ar cumpara.

      (Citează)

    • Problema e percepți așa zisei mulțimi. Mulțimea e de fapt un procent foarte mic din piață, iar producătorii confirmă asta an de an. A, și în continuare ăia care cred că sunt mulți susțin că restul nu înțeleg fenomenul.

        (Citează)

  7. Sony si Nokia au pus led pe butonul de power, come on, te duce capul sa pui in alta parte daca chiar e cazul.

    nwradu:
    Nu prea mai era loc de el de cât au scos notch-ul.

      (Citează)

  8. dam167:
    În ziua de azi cine folosește un smartphone o să prefere unul mare pentru că este mult mai practic. Are dezavantaje, dar mai bine îl cari în poșetă și îți faci treaba cu el decât să încapă unde vrei tu și să te incomodeze când îl folosești.

    Practic am un Sony XZ1 Compact si cred ca o sa il tin pana i se roade plasticul si nu mai e compatibil cu nimic. Pentru ca e mic si pentru ca isi face treaba. Si pentru ca nu se mai face nimic de dimensiunile alea.

    Cand aud de “compact” la 6 toli ma uit interzis. Al meu are 4,6 (cred ca mergea ecran ceva mai mare daca avea bezel-ul mai mic, Z3 Compact a avut de 4,7) si mi se pare perfect. Este exact limita la care ajung cu degetul mare pe diagonala opusa in timp ce tin telefonul cu o mana. Incape minunat in buzunar, nu are un hectar. Orice pagina de mobil se vede absolut decent pe el. Bateria tine pentru ca ghici ce, 720p este arhisuficient pentru dimensiunile alea. Si nu trebuie nus ce baterie sa desenezi pixelii aia si nici sa-i luminezi. Si pentru vremea lui avea un hardware peste medie si absolut clar peste orice telefon de dimensiunea lui. Ii urasc maxim pe Sony ca nu mai fac telefoane de dimensiunile astea. Erau singurele in nisa asta, iar acum denumesc Xperia 5, chestia aia cu 3cm mai lunga, “compact”. No shit.

    Daca s-a putut acum 3-4 ani sa inghesui niste componente bune in sub 5″, se poate si acum. Dintr-un motiv care imi scapa, nimeni nu mai face asta. iPhone a fost mic ani de zile si s-a vandut, pentru ca brand si pentru ca mergea. Si compact-urile de la Sony mergeau, erau practic singurii care faceau telefoane care mergeau (bine that is) in lumea Android de dimensiunile alea. Dar na. Trebuie 4k pe un display de 6″. Madness.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus