un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Xperia 1 III: zoom optic variabil, ușoară redresare în concepție

14 Apr 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Xperia 1 Mark 3, prezentat astăzi, este primul telefon Sony după multă vreme cu care nu am vreo problemă. Îmi place ca idee. Nu are (aproape) nimic nefolositor la bord. Nu mi se pare că depășește în vreun fel alte flagship-uri din piață, dar măcar redevine un jucător în alegerea unui client.

Xperia 1 III, cum i se mai spune, este un telefon de 6,5 inchi cu Snapdragon 888, 12 GB RAM, 256 GB stocare internă și card SD. Au prezentat astăzi și Xperia 5 III, care are 6,1 inchi, dar în rest tot ce spun mai jos pare valabil și pentru el, ceea ce-l face mișto pentru oamenii care vor un telefon compact.

Foarte interesant este modulul foto, care include 3 camere:

  • normală 12 megapixeli, f/1.7, 24 mm, senzor 1/1,7″
  • ultrawide 12 megapixeli, f/2.2, 16 mm, senzor 1/2.5″
  • zoom optic variabil, 12 megapixeli, 70mm și 105 mm, senzor 1/2.9″

Exact, zoom optic variabil. Acolo este un modul de tip periscop și are o parte mobilă, ceea ce permite deplasarea între două focale, 70 și 105 mm, cu f/2.4 și respectiv f/2.8. Față de camera normală de 24 mm, asta înseamnă 3x și 4,3x.

Mă întreb dacă nu-i prea târziu pentru asta. Majoritatea producătorilor mari demonstrează că un algoritm bine făcut de zoom digital poate face minuni. Eu nu văd diferențe între zoom-ul hibrid 3x de pe S20 și cel optic 3x de pe S20 FE, de exemplu.

OK, poate că am exagerat când am spus că nu am vreo problemă cu telefonul. Senzorii sunt mici ca dimensiuni, dar asta poate că nu va fi o problemă deoarece un software bun poate face minuni chiar și așa. iPhone 12 Pro, dacă țin bine minte, are senzor de 1/2.5″ și face fotografii excelente. Zoom-ul optic variabil pare mai degrabă un gimmick de marketing decât ceva util, diferența între 3x și 4,3x nefiind atât de mare. Dă-mi variabil între 3x și 10x și îl cumpăr mâine!

Sony a prezentat însă diverse avantaje ale modulului foto. Se promite o focalizare foarte rapidă, pe ochi, exact ca la camerele lor foto-video. Stabilizarea optică ar trebui să fie bună, la fel și balansul culorilor între camere și motion tracking de calitate pentru a păstra focalizarea acolo unde trebuie.

Filmarea urcă până la 4K HDR cu 120 fps. E clar un telefon care insistă pe partea foto-video, 80% din prezentare fiind despre asta. Are și buton declanșator cu semi-apăsare pe carcasă.

Va merge bine pe piață din astfel de motive? Nu știu, e greu de zis. Trebuie testat cu atenție și comparat poză la poză și clip la clip cu alte modele de top. Samsung S21 Ultra pare greu de bătut în lumea Android, după cum arată clipul acesta unde e comparat cu noul Mi 11 Ultra.

Să presupunem că fotografiile de presă de mai jos chiar sunt făcute cu telefonul și needitate substanțial. Puteți vedea acolo cele patru distanțe focale. Mie îmi place fotografia cu saxofonistul, care pare foarte bine reglată în zonele de shadows.

Telefonul are în rest difuzoare stereo, 5G, jack audio, baterie de 4.500 mAh.  Ecranul este overkill, este 4K (3.840 x 1.644 px) pe 6,5 inchi și 120 Hz și nu va observa nimeni o asemenea rezoluție înaltă. Chiar și prezența jack-ului audio este uimitoare, având în vedere că Sony produce căști wireless foarte bune precum modelul over-ear WH-1000XM4 sau earbuds WF-1000XM3. Gorilla Glass Victus pe față, dar Gorilla Glass 6 pe spate.

Per total, Xperia 1 III mi s-a părut o redresare a Sony pe direcția bună. Încă au o mentalitate defectuoasă, li se pare că toată lumea dorește un fel de cameră profesională în telefonul lor și abia așteaptă să bibilească zeci de opțiuni prin Cinematographer Pro și alte aplicații, ceea ce este fals. Dacă însă fac bine acest telefon de nișă, măcar vor avea clienți din nișa pe care o țintesc ei. Trebuie văzut însă cât de bine le și iese prin teste comparative, nu promisiuni de la oficiali, însă sunt sigur că vor apărea și acestea.

Tot acum a fost prezentat și modelul Xperia 5 III, care ar putea fi și mai interesant. Este practic același telefon, dar pe diagonală de 6,1 inchi și rezoluție mai normală. Până și bateria rămâne la fel, 4.500 mAh. O să spun că acest model pare cel mai interesant din gamă.

Xperia 10 III este un mid-range prezentat simultan. Tot trei camere foto, dar Snapdragon 690 și alte diferențe.

Problema pe care o au toate trei? Vor fi disponibile abia la vară! Nu s-a zis exact când. Summer. Sony are în continuare obiceiul de a anunța telefoane cu mult timp înainte de a le lansa pe piață, de uită toată lumea de ele până atunci. Nu s-au zis prețurile, dar mă aștept să fie foarte scumpe. Nu m-ar mira ca Xperia 1 III să fie comparabil cu S21 Ultra și nu știu dacă poate câștiga lupta.

    10 comentarii

  1. VechiulBogdan

    14/04/2021 la 3:39 PM

    Ecranul ar fi trebuit sa aiba 2160p pe latime sa fie 4k veritabil. Asa la 1640p mi se pare doar un intermediar ultrawide intre 1440p si 2160p.

    Culmea e ca in trecut au scos telefoane cu acea rezolutie pe latime, un exemplu ar fi XZ2 Premium.

      (Citează)

  2. Sony cred ca sta mai rau decat LG pe telefoane. Au avut chestii misto, au inovat, dar totusi au pierdut teren, mult teren. Probabil mai tin divizia de smartphones doar pentru imaginea companiei. Ceea ce nu e rau.

      (Citează)

  3. Eu as fi interesat de telefoanele Sony. Mi se pare ca arata bine, build quality e excelent si cel mai important nu au hole punch, tear drop sau orice alta atrocitate care sa infesteze ecranul. Pe mine pur si simplu ma depaseste cum considera cineva ca e ok sa cumperi ecrane gaurite la telefoane de peste 1000€.

    In fne, pana la urma depinde la ce pret le lanseaza. Daca se arunca tot la gama 1200€+ le urez succes.

      (Citează)

    • Intotdeauna Sony au lansat telefoanele la preturi echivalente cu varfurile de gama de la Samsung sau Apple.
      Slabe sanse ca modelul asta sa fie mai ieftin de 1000 de euro.

        (Citează)

  4. Sa vedem daca si la asta SONY Romania refuza sa spuna care este unitatea de service autorizata daca nu este lansat “oficial” in Romania.

      (Citează)

    • Nu este normal ca pentru un telefon ce nu este lansat intr-o anumita tara sa nu existe o unitate de service autorizata?
      Adica daca eu nu vand telefonul asta la tine in tara, de ce as deschide un service care sa genereze costuri suplimentare?

        (Citează)

    • @Andrei G: asta cu lansatul n-o prea înțeleg, pentru că Sony Ro îți recomandă magazine de unde să cumperi, că magazine Sony nu sunt pe toate gardurile – deci cumva produsele se vând în Ro. De ce ai deschide un service? ca să oferi servicii de calitate clienților. Cu toate poveștile, glumele și hate-ul de pe internet, cu un iPhone (sau orice produs Apple) te duci la iStyle și ești destul de aproape de ceea ce oferă Apple – dar asta cu un preț. Și e chiar mai tare că asta e internațional, îl iei din Spania și îl repari în RO.

      Ce zice Gaelex legat de Sony e valabil și la alții, eu am pățit la Canon. Avem și noi niște site-uri și câțiva oameni care țin pagini de Facebook, iar când vine vorba de suport nu știu/nu pot face nimic.

        (Citează)

  5. Face poze mijto, e stereo, e 5g, face omleta si calca rufe. Apoi vine pretu…….zbaaaaaang. Nici o sansa in fata samsung si aplle.

      (Citează)

  6. Mie cadrele alea cu motociclistul nu mi se par nimic ieșit din comun și se vede de la o poștă că sunt făcute cu un telefon – profunzime mare a câmpului, adică totul e clar și arată încărcat; timpul de expunere e foarte mic, de obicei trebuie să se vadă mișcarea la roți (blur). La fel și la pozele cu modelul pe pasarela aia, faptul că e totul clar nu separă deloc subiectul de fundal. Probabil sunt de nivelul unui point&shoot, dar cu procesare mult mai bună a imaginilor.

    Jack-ul audio e bun și pentru microfoane, nu numai căști. Pentru căști ar trebui să aibă un DAC bun integrat, dar în același timp Sony vinde playere audio HiRes so…

      (Citează)

  7. Putea fi putin mai lung.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus