un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: router Mercusys MR70X cu Wi-Fi 6

6 Apr 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Mercusys MR70X este un router pe noul standard Wi-Fi 6, capacitate totală AX1800, și un preț foarte bun: 250 de lei în acest moment. A avut rezultate bune în teste și, dacă vreți “doar un router” pe noul 802.11ax, acesta poate fi o alegere bună.

Specificații Mercusys MR70X:

  • capacitate totală wireless AX1800, formată din 1.201 Mbps pe 5 GHz în 802.11ax/ac/n și 574 Mbps în 2,4 GHz în 802.11ax/n/g/b, beamforming, smart connect, MU-MIMO
  • 1 port WAN și 3 porturi LAN 1000 Mbps
  • funcții la nivel rudimentar de guest network, parental control, IPv6, mod bridge
  • 208.8 × 171.6 × 41.7 mm

Preț: 250 de lei la eMAG, Altex.

CUM ARATĂ MERCUSYS MR70X

Unitate mică, dar cu antene lungi. Plastic glossy și mat, ușor ca greutate.

Porturile sunt pe spate, alături de mufa de alimentare și un buton wps/reset.

CE PERFORMANȚĂ ARE

În caz că vă întrebați ce-i cu brandul Mercusys, bănuiala mea este că este un sub-brand TP-Link, unul gândit să fie mai ieftin. Interfața este practic aceeași, doar cu alt logo.

Pe cablu am prins 924 Mbps download și 887 Mbps upload. Pe torrente am văzut un vârf de 96 MB/s și o medie de 60 MB/s. Sunt rezultate deja uzuale pentru routere, chiar și în acest segment de preț.

Capacitatea wireless este AX1800, împărțită ca mai jos. Este cam minimul unui router de tip Wi-Fi 6, unde rata maximă teoretică per stream de canal 80 MHz este de 600,5 Mbps, dar toate routerele implementează măcar un 2×2, de unde acel 1.201 Mbps.

Rezultatele au fost foarte bune. Am testat cu noua mea placă PCI-Express de testare pentru Wi-Fi 6, un model TP-Link TX3000E, una dintre cele două plăci de desktop din piața noastră cu suport pentru acest standard.

721 Mbps din totalul teoretic de 1.201 Mbps este foarte bine. Routerul s-a comportat bine și pe Wi-Fi 6, acel fix 600 Mbps download și peste 500 Mbps upload. În banda de 2,4 GHz, rezultatele au fost ceva mai mici, cu 174 Mbps pe Wi-Fi 6 și 141 Mbps pe 802.11n.

Acoperirea m-a surprins plăcut, antenele acelea lungi își fac bine treaba. Rețeaua pe 5 GHz se propagă mai bine, deși de obicei este invers. Am testat cu laptopul meu pe Wi-Fi 5 și rezultatele sunt mai jos:

96 cu 22 Mbps în balcon este un rezultat excelent, având în vedere că au fost routere cu care nu prindeam nimic acolo. Rezultatele pe banda de 2,4 GHz au fost mai mici, dar utilizabile pentru browsing și muncă.

INTERFAȚA

Cum am spus deja, este foarte asemănătoare cu cea TP-Link modernă. Este disponibilă și în limba română.

Routerul se configurează ușor prin accesare pe mwlogin.net din browser și un wizard bine făcut. Restul funcțiilor sunt ușor de accesat din interfața standard.

Este un router ieftin, așa că nu vă așteptați la cine știe ce funcții avansate. Primești Smart Connect, când routerul alocă automat dispozitivele pe frecvența și standardul potrivit, un Parental Control rudimentar, cu blocare de site-ul în funcție de keywords și permiterea accesului la Internet pe intervale orare, IPv6, DNS dinamic, rețea guest.

Lipsesc funcții mai avansate, dar nu mă mir. Este un “router și atât”. M-a deranjat doar faptul că nu are update automat de firmware, ci trebuie să descarci tu manual în PC fișierul respectiv.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Preț scăzut.
  • Performanță bună pe cablu și wireless.
  • Acoperire peste așteptări.
  • Puține funcții.

CONCLUZIE

Mercusys MR70X face bine treaba de router. Nu excelează la funcții, dar pentru cei ce vor Wi-Fi 6 și atât, poate fi o opțiune bună.

Preț: 250 de lei la eMAG, Altex.

    6 comentarii

  1. Eu cred că e best value la acest moment.

      (Citează)

  2. 209 daca va merge voucherul de genius

      (Citează)

  3. Nu stiu daca ai testat cumva si TpLink AX10, dar as fi curios pe care l-ai recomanda dintre cele doua modele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus