un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

533 de milioane de numere de telefon din Facebook scapă pe net

5 Apr 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Dar puteți sta relaxați, nu sunt și din România. Sau nu au fost încă lansate.

The Record spune că aceste date personale au fost publicate pe un forum. Datele includ id-ul de Facebook, numărul de telefon, emailul, orașul, sexul și alte câteva informații. Sunt 106 arhive, câte una pentru fiecare țară din leak, și pot fi descărcate doar de membri plătitori ai forumului.

Lista de arhive, însă, nu include și România, o veste bună.

Apropo, telefoanele nu sunt de la cei care le-au făcut publice pe Facebook, ci și de la persoane care doar l-au introdus în Facebook pentru 2-factor authentication sau în alte scopuri.

Facebook stau relaxați, au zis că datele sunt de la un leak din 2019, pe care l-au raportat atunci. “Hai, că se știa despre asta!”

At the time, an attacker abused a vulnerability in the Facebook contacts importer feature to supply the Facebook platform with a list of phone numbers and get a match for existing profiles, allowing the attacker to link random phone numbers to specific users.

Adică cineva a avut numere de telefon și a folosit o vulnerabilitate Facebook pentru a le asocia altor date personale.  Știu că amplitudinea leak-ului pare imensă, 533 de milioane de telefoane, dar acesta este Facebook: o rețea socială de amploare va avea și leak-uri de amploare.

Oricum, România nu-i acolo, așa că mergem mai departe și ne speriem când o fi. Nu vreau să-mi închipui câte atacuri man-in-the-middle sau spoofing și câte înșelăciuni sunt posibile atunci când știi telefonul unei persoane și câteva date personale despre aceasta, ca să-i poți da un telefon convingător pentru metoda accidentul sau ce-o mai fi acum.

    16 comentarii

  1. bine ca nu e si Romania ca ma speriasem groznic. chiar daca nu am cont de FB.

      (Citează)

  2. acum aflam de fapt ca fb a incurcat romania cu alta tara bananiera.
    pe noi ne au bagat la rusia, nu au banane dar tot pe acolo sunt

      (Citează)

  3. alta – eu zic ca e un semn asta ca suntem cam ratati de pe harta.
    primi au fost volkswagen cu harta de electrice, acum facebook.
    arata cat de irelevanti suntem, si asta la nivel european, ce sa mai zici de americani sa stie de fundatura asta a europei

      (Citează)

  4. Sau unul dintre hacheri e român si a vândut/predat deja datele.

      (Citează)

  5. Sunt curios ce patea firma mea daca ar fi fost leaked cele cateva mii de conturi de clienți. Tot asa, nimic?

      (Citează)

  6. alt articol marca “nu-mi pasa”. la cat ai ajuns anu’ asta? 12?

      (Citează)

    • Cui nu-i pasă? Mie îmi pasă de astfel de lucruri.
      Dacă ție nu-ți pasă, nu mai citi blogul. Clipește de două ori dacă te forțează totuși cineva să-l citești, ca să chemăm poliția. Go planet!

        (Citează)

    • @radu: ma refeream ca e unul din articolele in care TU zici “nu-mi pasa”.

      Oricum, România nu-i acolo, așa că mergem mai departe…

        (Citează)

    • Scuze, am înțeles eu greșit atunci.

      Nu-mi pasă în sensul că nu am o miză personală în treaba asta, dar altfel mi se pare fascinant ce se poate face cu astfel de leak-uri, ce pățește Facebook, ce se va întâmpla în viitor cu datele noastre, având în vedere că sunt tot mai multe în online șamd.

      Sunt o mulțime de articole despre subiecte care nu-mi schimbă mie viața, dar asta nu înseamnă că nu-mi place subiectul, că altfel nu ajungeam la el și cu siguranță nu investeam și timpul necesar scrierii sale.

      Îl privesc cu interes, dar nu cu îngrijorare, ca să zic așa.

        (Citează)

  7. De ce ți-ai baga nr de telefon in app de Facebook?

      (Citează)

  8. Paul Zapodeanu

    06/04/2021 la 11:55 PM

    Daca inteleg corect, cei care au pierdut aici sunt facebook. Ei au muncit sa adune toate datele alea ca sa le poata folosi ca sa targeteze reclame cat mai bine. Acum astea au fost furate si vor fi vandute si folosite de altii. Oricum aia altii le puteau cumpara de la facebook direct, as a service.
    Asa ca nu vad o mare problema pentru utilizatorul de fb ale carui date au fost furate. They’re no worse now then they were before.
    De asemenea, de mentionat: in leak-urile alea nu sunt nume de utilizatori sau parole, ma indoiesc oricum ca facebook sunt atat de ageamii incat sa stocheze informatiile astea intr-un mod in care pot fi furate. Probabil le au in formatul hash(salt+parola), format in care sunt destul de putin vulnerabile.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus