un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

V-ați gândit câtă energie se risipește prin apa caldă menajeră?

17 Mar 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

61 comentarii

Îmi plac dușurile lungi. Uneori las și apa fierbinte să curgă o vreme, înainte de a intra în cadă, ca să facă niște abur în baie.

M-am gândit la câtă apă caldă consum astfel, la propriu un shower thought, și mi-am dat seama de cât de multă energie se irosește astfel. Plătesc toată apa aceea, nu-i asta problema, dar tot pare o risipă foarte mare de energie în faptul că apa caldă menajeră se deversează la canal și asta e tot ce se întâmplă cu ea.

Prin comparație, sistemul de încălzire cu apă caldă prin calorifere funcționează astfel: RADET încălzește apa caldă în niște boilere foarte mari și o trimite “în oraș” prin conducte. Se răcește un pic pe acest traseu numit “tur”, apoi ajunge în calorifere și acolo cedează niște căldură caselor noastre, după care pleacă înapoi spre RADET pe circuitul de retur.

RADET o trimite cam la 85 de grade și să presupunem că o primește înapoi la 40 de grade. Acum trebuie să o reîncălzească doar de la 40 de grade la 85 de grade, ceea ce înseamnă că mai puțină energie (combustibil, adică) este necesară pentru revenirea la temperatura inițială.

Apa menajeră, cea de la chiuvetă și cadă, se irosește. La mine are cam 40-50 de grade Celsius. Curge de la robinet, îmi mângâie pielea catifelată și apoi este aruncată la canal încă fierbinte, iar toată acea energie înmagazinată în ea nu este utilizată la maxim, ci doar pentru 2-3 secunde.

Nu zic să refolosim apa în sine, că acum conține săpun și whatever, dar țevile care o transportă prin canalizare spre deversarea în ce s-o deversa ea sunt calde. Nu s-ar putea utiliza acea energie în alt scop? Încălzire în pardoseală pentru trotuare pentru a topi zăpada. Pompe de căldură. Paramagneți. Orice sistem de recuperare a căldurii reziduale sau cum s-o numi asta.

Probabil că un oraș modern, proiectat în 2021, ia în considerare și acest aspect. Știți cum uneori o casă nouă, modernă, include tot felul de sisteme ce pur și simplu nu pot fi ușor integrate într-una veche, deja construită? Probabil așa este și cu orașele. Păcat că prea rar apare câte unul nou.

    61 comentarii

  1. Ce barbat e in stare sa scrie : ” îmi mângâie pielea catifelată” ?

      (Citează)

    • Esti invidios ca tu nu ai.
      Si eu am piele catifelata. Nu pe fata, desigur, ca ma rad cu cutitul de comando de la 16 ani (nici un aparat de ras nu face fata la barba mea) si s-a mai inasprit in pic.
      Dar in rest, cam am piele catifelata.

      E foarte misto sa ai piele catifelata.

        (Citează)

    • Pe un ton mai serios, (comentariul a fost o gluma), chiar daca as avea pielea catifelata, si as fi mandru de asta (nu am, sunt taran :) ), nu cred ca as pomeni asa ceva in vreo conversatie. Nici chiar la betie crunta nu vad contextul in care as face asemenea afirmatii :)

        (Citează)

    • Pai tot o gluma a facut / incercat si Radu. :-)
      Gluma de inginer, na, dar nevertheless gluma.

        (Citează)

    • unul papusel ca Radu; te oftici ca tu nu ai?

        (Citează)

    • Liiceanu mai scria din astea, dar el o facea intr-o nota serioasa.

      „Îţi mărturisesc că, la rându-mi, petrec în fiecare dimineaţă, în baia mea, minute de adevărată voluptate şi toate în preajma răsfăţurilor pe care mi le procură mai întâi duşul matinal – cu alegerea, după felul în care voi începe ziua, a gelului de duş cel mai potrivit (şovăi zilnic între mirosurile de ghimbir, ceai verde şi lavandă de la Roger&Gallet) -, apoi, odată duşul terminat, utilizarea cremelor de faţă de la Clinique, a cremelor de corp de la Molton Brown sau a gamei de thé vert de la Bvlgari, în sfârşit, alegerea parfumului din prima parte a zilei: Carolina Herrera sau Bois d’Argent de la Dior“

        (Citează)

    • Liiceanu e influensăr, acolo era plasare de produse.

        (Citează)

    • Baltha Zerus: Nici chiar la betie crunta nu vad contextul in care as face asemenea afirmatii :)

      Pe asta nu o înțeleg. De ce, ți-e rușine ca ai pielea într-un fel sau altul? Sau că te îngrijești?

      Dacă cineva consideră că bărbații trebuie să fie neîngrijiți, e treaba lor, dar este o atitudine care dispare treptat. De ce să nu ai grijă de piele așa cum ar trebui să ai grijă și de inimă, ficat, coloană, plămâni șamd?

      Am o cremă hidratantă CeraVe, o recomand tuturor.

        (Citează)

  2. Nu știu dacă poți sa o bagi sub trotuare și străzi pentru ca nu ai apa calda mereu sa curgă pe acolo și iarna risti sa îți înghețe țevile dacă nu sunt îngropate la limita de îngheț ce e la 80 cm.

    Cred ca mai multă economie s-ar face dacă ai face ai folosi apa cât faci dus nu sa faci abur. Asta ar fi o prima soluție “inovativa” :)

      (Citează)

    • Ca sa fii eficient, faci baie in cada, nu dus ca hipsterii si stai in ea pana se raceste cel mai bine!

        (Citează)

    • Daca vrei sa fii eficient umpli cada si fac toti din familie baie in aceeasi apa (pe rand).

        (Citează)

    • wrumflo:
      Ca sa fii eficient, faci baie in cada, nu dus ca hipsterii si stai in ea pana se raceste cel mai bine!

      Daca pui dopul in cada cand faci dus, o sa vezi ca de fapt folosesti mult mai putina apa decat atunci cand faci baie in cada.

      Bine, doar daca nu fac baie acolo tot membrii familiei, cum zice Andrei G.

        (Citează)

    • Da, cred ca doar Andrei G are soluția corectă.

      O cadă are vreo 300 de litri, poate 500 de litri? La un duș nu folosești atât de multă apă.

        (Citează)

  3. S-au gandit altii: program 2 ore seara. Cand sunteti 4 in casa si toti vreti apa calda, mai greu cu mangaiatul si catifelarea.
    Problem solved!

      (Citează)

  4. Pret de 2 melodii dureaza o baita. Maxim. Cu apa oprita la sapuneala ca sa nu se faca risipa. Problema rezolvata.

      (Citează)

  5. Ai niste fantezii foarte SF in legatura cu RADET.

    Nu stiu in care Bucuresti traiesti tu, din ce univers Marvel o fi, dar la mine caloriferul nu a depasit 33.7 grade niciodata iarna asta. Deci care 85 de grade pe tur, care 40 pe retur?!

    Apa asa zis calda la baie este cel mult nu rece, nu cred ca am avut mai mult de 2 zile la rand in care sa fi facut dus la o temperatura decenta si asta fara sa adaug nici un pic de apa rece.

    In total au fost cred 2 zile, poate 3, in care a fost nevoie sa adauga apa rece pentru ca apa calda chiar isi merita numele.

    Vor avea la Lidl un termometru cu infrarosu, sper sa il prind pentru ca vreau sa masor temperatura apei si a caloriferelor.

      (Citează)

    • vezi ca la masurarea cu infrarosu ai nevoie de niste corectii in functie de radianta materialelor. Fiecare material radiaza diferit temperatura de unde si raspunsul in infrarosu diferit. Adica pentru o anumita frecventa infrarosu un perete de beton are o temperatura si o placa metalica alta temperatura. Daca aparatul nu permite introducerea valorilor de radianta atunci masuratorile sunt cel mult orientative.

        (Citează)

    • Voi corela si cu ce imi zice un senzor din acela bulina de la Xiaomi despre calorifer. La apa din pacate nu merge cu termometrul de persoane, e digital si apa e prea mult sub ce poate masura.

        (Citează)

    • Pirometrul e pentru altceva. Daca vrei sa masori cat de cat ok, incearca cu un termometru de contact. Vezi cu unul din ala de carne, de la Ikea. E si mai ieftin.

        (Citează)

    • @Gaelex: de la ei pleacă apă foarte fierbinte. Pierderile pe parcurs și țevi neizolate înseamnă 36 de grade la calorifer.

        (Citează)

  6. Radu tocmai a reușit sa definească CONFORTUL ca fiind ceva rău.
    Te mai uiți multi la geta?

    Sau după ce te a învățat firea cu apa rece deja ai ajuns sa ți se para asta ca fiind ceva normal?

      (Citează)

    • Ce geta?

      Aici în sectorul 4 am avut mereu apă foarte fierbinte inclusiv când în alte sectoare erau probleme mari. Uneori chiar nu poți băga mâna în apa caldă de la robinet.

        (Citează)

  7. Baltha Zerus:
    Ce barbat e in stare sa scrie : ” îmi mângâie pielea catifelată” ?

    nu stii tu, n-ai poseta draga

      (Citează)

  8. pai daca pleca de la tine la 40 de grade, se mai incalzesc niste sisteme de pe dedesubtul strazilor din oras- nu zapada si gheata pe strazi ( am citit pe undeva ca-n Japonia sunt siteme asa)- si o sa reincalzeasca RADET-whatever- iarasi pana la 85.

    Pierderea e la returul apei.
    De calculat cat e mai ieftin, sa utilizezi acei 40 grade si sa reincalzesti de la zero, luand in calcul si aia si ailalta, isi baga pla, costa mai mult restructurare, planificare si un milion de alti factori, mai bine nu-ti bati capul.
    Cum nu-si bate nimeni.

    ———————————————————sunt sisteme de recircularea apei de la chiuveta care it genereaza energie in casa.
    E destul de veche ideea.
    Ai spalat vreo 10 farfurii, mai ai o juma de minut pt becurile din casa.

    Un dus nu ar trebui sa dureze mai mult de 8 minute.
    Conform multor companii de energie.
    Eu fac dus in 3, restul de 27 imi incalzesc corpul, si cand am terminat e deja mai cald in casa. win-win

      (Citează)

  9. Stiu o fabrica din Sibiu care incalzea sectiile acum multi ani cu apa din asta reziduala. In loc sa o duca direct la canal o plimbau prin niste tevi aliniate pe langa pereti.
    Solutie de viitor, pentru cand centralele de apartament pe gaz vor fi o amintire – centrala pe microunde: https://www.theguardian.com/environment/2021/mar/16/first-microwave-powered-home-boiler-could-help-cut-emissions

      (Citează)

  10. Daca o sa-mi fac casa vreodata, o sa-mi pun un recuperator de caldura pentru apa reziduala.

    In tarile cu apa calda exista solutii, si comerciale si diy, cautati ”grey water heat recovery”

    Cel din link se monteaza si in apartament, sub cada.

    https://www.ecohome.net/guides/1284/a-new-design-in-greywater-heat-recovery/

      (Citează)

  11. Pă barosăneală, nu ca sărăciile alea care n-au apă caldă de luni de zile. E bine că ți-ai dat seama că faci risipă, în unele țări unde este secetă ai fi la pârnaie deja. Poate și faci ceva mai bine după revelația asta încât sa nu mai faci risipă. Doar zic, nu dau cu parul. S-ar putea sa prinzi și tu vremuri de secetă și mai bine te adaptezi de pe acum la metoda lui Blackskull (bun simț).

    De altfel, există deja soluții de recuperare a căldurii apelor uzate.

      (Citează)

    • “soluții de recuperare a căldurii apelor uzate”
      asta imi suna a da 10k roni pe un sistem care face aia, doar sa salvezi apoi 10 lei pe luna.
      no deal boss, oricum calculezi.
      toate solutiile astea a lu peste inseamna sa dai o cotarca de bani upfront pt a reduce nesemnificativ apoi niste cheltuieli lunare.

        (Citează)

    • bogdan:
      “soluții de recuperare a căldurii apelor uzate”
      asta imi suna a da 10k roni pe un sistem care face aia, doar sa salvezi apoi 10 lei pe luna.
      no deal boss, oricum calculezi.
      toate solutiile astea a lu peste inseamna sa dai o cotarca de bani upfront pt a reduce nesemnificativ apoi niste cheltuieli lunare.

      Desigur, soluțiile astea nu sunt pentru un bogdan, omu’ a întrebat dacă exista soluții. Iată!

        (Citează)

    • Cand te gandesti la o solutie de genul asta unde costurile finale sunt mai mari, presupun ca faci asta pentru a proteja mediul.
      Adica tu ma sacrific, cheltui mai multi bani, dar reduci poluarea.

      Dar aici intervin doua aspecte:
      1. Ai un echipament care recupereaza caldura apelor uzate. Cat de mult polueaza productia, instalarea si mentenanta unui astfel de echipament/sistem?
      Amprenta de CO2 este mai mica decat daca ai fi produs prin alta metoda energia pe care acum o recuperezi?

      2. Aceeasi intrebare dar analizand generarea fondurilor necesare. Cat CO2 produci tu ca sa generezi fondurile suplimentare necesare?
      De exemplu daca esti taximetrist, trebuie sa stai mai mult in trafic, automat poluezi mai tare.

      Unele sisteme sunt eficient, altele nu sunt. Pana acum, pentru apa menajera nu prea exista metode de a fi reutilizata eficient.

        (Citează)

    • @varucu: presupunând că aș face eu risipă, nu cred că asta duce la lipsa de apă în Africa sau California.

      Discuția nu-i nici despre RADET sau alte probleme punctuale. Mereu crapă o țeavă pe undeva, mereu cineva nu are apă caldă. Eu mă gândesc dacă nu există soluții macro mai bune, o infrastructură mai modernă care poate nu ar putea fi implementată la noi, că-i oraș vechi, dar într-unul făcut de la zero ar avea șanse.

      E ca o clădire veche care face risipă, față de una modernă care este LEEDS Platinum. Tu pari să crezi că ăia care locuiesc în clădirea veche ar trebui împușcați, că sunt vinovați de ceva…

        (Citează)

  12. RADET o trimite cam la 85 de grade și să presupunem că o primește înapoi la 40 de grade.

    Mai putin cca 2000mc / ora care raman pe undeva prin pamant cu tot cu caldura din ei.
    La bloc apa calda cu care faci tu dus incalzeste imprejurul apartamentului si al blocului. Nu ajunge fierbinte in canalizare. Pe masurate. Nu e neaparat util ca nu-s trotuare, parcari, dar asta e. Ca sa incalzeasca pardoseala ai nevoie sa recirculi si nu e o idee buna sa recirculi prea mult in plan orizontal apa cu rezidii ca se depun. Mai poti sa folosesti conducte de canalizare metalice, care preiau caldura mai repede. Daca-s de fier(tabla), e o idee proasta, ca au viata mai scurta decat plasticul, daca-s de cupru sau aliaje care nu ruginesc, sunt foarte scumpe.

    Cum s-a zis mai sus, daca te preocupa, fa dus cu apa rece, sau baie cu aburi :D .
    Daca iti permiti pierderea/ consumul de energie, baga mare sa incalzim planeta. Si eu fac dus de se face abur toata baia si ma uit ca e totusi ieftin.

      (Citează)

    • Catalinx: La bloc apa calda cu care faci tu dus incalzeste imprejurul apartamentului si al blocului. Nu ajunge fierbinte in canalizare. Pe masurate

      Not sure, La mine coloana de țevi circulă pe lângă iluminatorul blocului, nu cred că încălzește prea multe. O să măsor temperatura pereților în diverse puncte, să văd dacă e vreo influență.

        (Citează)

  13. Dar apa irosita cand te speli pe dinti sau pe maini si se duce in canal cand poate fi folosita cand tragi apa la WC? sa existe un sistem cu dublu rezervor, unul plin cu apa refolosita cand te speli pe maini si altul care cu apa curata, prima data se goleste primul rezervor si apoi se clateste cu al doilea sau o parte din al doilea.

      (Citează)

  14. Vin cu o corectura, ca mie mi s-a parut f. interesanta informatia la vremea aia: RADET nu da apa direct in calorifere, ci doar spre niste puncte termice. Acolo caldura se transfera prin contact catre reteaua secundara, adica cea care ajunge in apartamente etc..

    Cat despre recuperarea energiei din apa reziduala, costurile de montaj/utilizare (inclusiv costuri de energie, de mediu etc) sunt mai mari decat economiile.

    Cum energia din surse regenerabile creste, nu ma astept ca recuperarea energiei din apa menajera sa devina vreodata fezabila pentru utilizatorii casnici (la scara mare).

      (Citează)

    • Un cost mic pare a fi lungirea traseului coloanelor de apă, astfel încât apa caldă să circule mai mult prin pereți înainte de a ajunge în canal. Sau în țevi mai multe pe sub trotuar.

      Sau altă idee punctuală: încălzire în pardoseală folosind această apă. O ia țeava pe acolo, nu direct în jos. Ce-i drept, când se înfundă ai probleme.

        (Citează)

  15. Eu as miza mai degraba pe “economisire”. De exemplu, pana vine apa calda pe teava, o colectez intr-un lighean mai mare. Apoi o arunc la WC. La fel si apa evacuata de masina de spalat ( + daca ai ceva care nu intra la masina, poti refolosi apa de acolo pentru spalat). Daca faci dus, nu-l tii tot timpul pornit (ex: cat folosesti sapunul, samponul sau gelul de dus).

      (Citează)

    • Asta cu “economisirea” intr-un lighean mi se pare asa, din perioada comunista.
      Si ce fac cu ligheanul ala? Stau cu el prin baie pana am nevoie sa il folosesc pentru toaleta?

        (Citează)

    • Dacă vrei să reduci consumul, pui baterii cu senzor de prezență, ca în mall, și curge apă doar când pui mâinile sau periuța de dinți sub pipă.

        (Citează)

  16. Eu consum 20mc de apa calda pe luna

      (Citează)

  17. Tehnologia exista pentru a recupera caldura din apa de la dus. o poti monta si intr-un dus in apartament.
    https://youtu.be/vS-V7TQrjVU

      (Citează)

  18. Ba da am si calcul aproximativ:
    16800 kJouli*

    * dus de 10 minute
    *debitul dusului e de 10 litri / minut (100 litri in total)
    *apa la dus e de 45 de grade celsius, incalzita de la 5 grade celsius

      (Citează)

  19. Dacă tu te speli cu apa de 50 grade, ești tare…

      (Citează)

  20. Ca apa sa fie eficienta sa incalzeasca orice trebuie sa aibe macar 60 de grade, iar de la tine pleaca cu probabil intre 30-35 si ajunge in canal la temperatura mica intrucat in canal se amesteca cu apa din surse reci si mult mai voluminoase (toaleta, apa menajera, etc). Dusul tau caldut nu ar avea nici un efect , poata daca ar face tot blocul dus in acelas timp, dar nici asa.

    Ceea ce vrei tu la bloc nu se poate sau nu este deloc rentabil sau sustenabil.

    Cel mai simplu este sa mai inchizi robinetul cand te sapunesti si sa nu stai 30 de minute in dus, mai bine faci o baie.

    Eu personal am incalzire 100% electrica, am boiler electric care incalzeste apa noaptea (energia e la jumatate de pret).
    Furnizorul de energie electrica are 100% energie electrica din surse renegerabile asa ca asta e din punctul meu de vedere cel mai simplu fel sa iti reduci amprenta de carbon.

      (Citează)

    • @L!inux, cred ca este mai scump sa faci baie in cada (consumi mai multa apa).
      In primul rand o cada are in jur de 150 de litri, adica este nevoie de aproximativ 15 minute ca sa o umpli (raportat la debitul unui robinet standard).
      Cel putin la mine se intampla rar sa stau mai mult de 15 minute in dus.

      In plus, cand faci baie in cada, se mai pierde din temperatura apei pentru ca se transfera caldura catre cada efectiv si catre atmosfera (in timpul in care se umple).
      Deasemenea, dupa ce termini baia, tot este necesar sa te clatesti de sapun, deci folosesti din nou dusul.

      PS: esti norocos ca locuiesti intr-o tara unde poti opta pentru energie 100% din surse regenerabile.
      Bine, asta cu 100% este discutabila pentru ca sursele de energie regenerabile (solar, eolian, hidro) nu au o productie constanta pe parcursul anului si sunt momente in care trebuie ajutate de termocentrale.

        (Citează)

    • @Linux: în principiu apa încălzește orice are temperatura mai mică decât a ei.

      Baia la cadă nu este eficientă, consumi sute de litri ca să umpli o cadă și eu n-aș avea răbdare să stau mai mult de 5 minute în ea.5

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus