un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Surviving Mars este gratuit pe Epic Store acum

16 Mar 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Surviving Mars este un joc de tip city builder unde, după cum v-ați prins din titlu, aici construiești o colonie pe Marte.

Jocul este gratuit acum pe Epic Store și rămâne așa până pe 18 martie. Eu l-am luat vineri și de atunci l-am jucat la foc automat, că m-a prins bine de tot.

Surviving Mars are cele două elemente care fac un city builder de succes:

  • este complex, dar nu atât de complex încât să devină stresant;
  • ai mereu ceva nou de făcut, de extins, de optimizat, așa că nu are multe momente moarte.

Sunt două etape în construcția unui colonii: întâi cea automatizata, în care cu drone pregătești infrastructura necesară viitorilor coloniști. Strângi resurse, construiești sisteme de captat vapori de apă, generatoare de curent șamd, cu tot cu provizii ce pot fi comandate regulat via Glovo rachetă de pe Pământ.

Apoi, când ai construit primul tău dom, încep să vină coloniști. Oamenii sunt fragili, au mereu nevoie de oxigen, apă, curent, mâncare, dar pot face munciți mai avansate, așa că se deschide posibilitatea unor alte resurse de cules și folosit.

Complexitatea de care spuneam se regăsește în toate aspectele. Panourile solare funcționează doar ziua, iar pentru noapte ar fi bine să construiești și niște baterii de înmagazinare. Ca să reduci consumul noaptea, poți opri diverse utilaje. Dronele au și ele o rază în care pot fi controlate automat, apoi extinderea dincolo de ea este mai complicată. Ai vehicule de transport, infrastructură de bibilit, pierderi controlate șad.

Oamenii au diverse specializări (cercetători, biologi, geologi) care le permit să lucreze cu succes în ferme sau mine și este treaba ta să-i recrutezi după nevoi. Vor și distracție, trebuie să aibă unde mânca atunci când ies de la muncă, practic interiorul domurilor este o economie închisă. Dacă nu le place, se supăra și pleacă de pe Marte cu următoarea rachetă, că aparent nu-i dictatură.

În paralel scanezi harta după noi resurse, le muți unde este nevoie de ele, comanzi ce nu ai, alegi temele de research. No enemies, doar posibile dezastre din când în când, ceea ce duce la un joc liniștit în care nu-ți dai seama când au trecut 5 ore, dar ai sentimentul că ai construit o colonie frumoasă, chiar dacă aici ar mai merge încă un dom și poate mai recrutezi 3 medici și…

Grafica este suficientă. AI-ul este bun și el, se descurcă singur în general, tu faci micro-management doar pentru optimizare maximă și ca să rezolvi probleme atunci când apar. Per total, joc bun, mă văd jucându-l pe termen lung.

    5 comentarii

  1. L-am jucat. E interesant dar nu memorabil.

      (Citează)

  2. Imi aduce aminte de Factorio (2D). Iar unul cu grafica mult mai buna 3D este ”Satisfactory”. Acelasi tip de joc.

      (Citează)

  3. Cum e comparativ cu seria Anno?

      (Citează)

  4. asta-i skin de citylines, ca e fix la fel, inclusiv meniurile.

      (Citează)

  5. recomand acest joc mai ales daca te-a parasit prietena sau nici macar n-ai avut una.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus