un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am pus Dark Mode pe blog

24 Mar 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Am implementat Dark Mode pe blog. Nu-l veți vedea în acțiune decât în momentele când telefonul vostru sau Windows-ul vostru este reglat, de asemenea, pe Dark Mode. Altfel spus, dacă-l vreți pe dispozitiv, îl veți avea și pe site.

Eu folosesc Dark Mode automat seara pe telefon, că este mai confortabil pentru ochi, în special dacă faceți un browsing în beznă. Ar trebui să vă protejați ochii cu dark mode sau măcar blue light filter configurat pe activare automată între apus și răsărit sau alte ore asemănătoare.

N-am vrut să utilizez un plugin pentru asta și nici vreun JavaScript cu butoane de toggle. Am aflat recent însă că există o clasă CSS suportată de majoritatea browserelor. Se numește prefers-color-scheme și poate fi folosită pentru a specifica alte culori pentru fiecare element din pagină în caz că dark mode este activat în sistem.

Mai exact, pentru cei ce se gândesc la o implementare similară, în fișierul style.css sau ce folosiți voi adăugați undeva la final:

@media (prefers-color-scheme: dark) { }

și între acolade începeți să modificați culorile ce vor fi afișate când apare dark mode. De exemplu:

@media (prefers-color-scheme: dark) { 
body {background-color: black; color: white;}
h1 {color:white}
a, a:active, a:visited, a:hover {color:#80dfff;}
}

Și așa mai departe cu tot ce-i de modificat. Evident, experții vă vor spune să nu folosiți fundal negru, ci un gri foarte închis, iar textul să nu fie alb, ci un gri foarte deschis. Ar trebui să-i ascultați. Sunt în linkurile de mai jos și idei mai îndrăznețe, de exemplu desaturarea parțială a imaginilor sau reducerea opacității pentru a le întuneca un pic în dark mode, dar eu n-am făcut asta. Există însă comenzi CSS pentru a da invert/negativ unui logo sau simbol prea luminos, de exemplu, dacă vreți un reglaj rapid.

Mai trebuie să modificați și alte culori prin pagină. Eu a trebuit să găsesc alte soluții pentru chenarul de la quote, tabele, h1, h2, h3, caseta de comentarii și alte elemente, că e nevoie de contrast bun în toate. Se rezolvă însă analizând pe rând cam toate elementele ce-ar putea apărea într-o pagină normală.

Ar trebui să vedeți site-ul pe fond negru de câte ori aveți Dark Mode activat pe telefon sau în Windows. Dacă nu merge, dați un refresh sau un clear cache. Pe mobile ar putea fi mai dificilă procedură. Eu pe Chrome de telefon a trebuit să merg în Settings > Apps, să găsesc acolo Chrome, să intru la Storage și să apăs pe Clear Cache. Browserele de pe mobil au un cache mai agresiv.

Dacă vreți să aveți Chrome de mobil mereu pe dark mode, este o setare și pentru asta chiar în program. Settings > Theme > Dark. În Windows 10, setarea este în Settings > Personalization > Colors.

Nu trebuie să activați Dark Mode pe PC sau mobil cât timp faceți modificările și testele necesare. Puteți simula Dark Mode în Chrome Dev Tools. Apăsați F12 și în meniul uneltei mergeți la More Tools > Rendering. Se va deschide un nou tab în partea de jos, iar o opțiune pe acolo este Emulate CSS media feature prefers-color-scheme. Dacă nu vedeți o opțiune Rendering, alegeți Run Command, scrieți acolo Rendering și alegeți Show Rendering ca să activați meniul respectiv.

 

Bibliografie:

    25 comentarii

  1. Soluția rapidă care forțează toate browserele, de desktop sau mobile să utilizeze noul css este să adaugi versionare în fișierul styles.css al WordPress-ului

      (Citează)

  2. Nu merge pe Firefox pe Mac. Pe Chrome si Safari da.

    Edit: era de la mine. Merge.

    Mai trebuie sa schimbi editorul de comentarii, care a ramas alb. Si poate albastrul ala la “Raspunde-i”, pare un pic prea stralucitor

      (Citează)

  3. Daca ar fi si reclamele in dark mode, ar fi gata!

      (Citează)

  4. edge, win 10.
    nu baga dark mode boss.
    baga dark doar in private mode, ala cu porn.
    pe modul unde imi iei cookies e tot alb, ca tine.

    btw, e dark mode sa nu zica black mode? si atunci de ce e white mode? eu ma simt atacat

      (Citează)

    • Nu, cred că vine de la dark în sensul de seară și noapte.

      bogdan: edge, win 10.
      nu baga dark mode boss.

      Settings > Appearance și prima opțiune sus este Default Theme. Pune pe Systems default sau dark.

        (Citează)

  5. Forteaza un refresh al cacheului. Pe ios nu merge by default momentan. Trebuia sa imi golesc eu cacheul.

      (Citează)

  6. Pe mobil cu Edge nu funcționează. Cache, ne-cache, private… e mai alb ca anusul unei videochatiste

      (Citează)

  7. nu inteleg cine va pune sa cititi pe intuneric .. de va trebuie dark mode ..

    .. economie la curent?

    ziua lumina te inconjoara peste tot deci daca citesti noaptea aprinde lumina in incapere si eventual redus luminozitate la ecran ..

    urmatoarea moda: ziua culori cum era in foxpro de dos (alb pe verde sau ce nuanta era aia – era cea mai odihnitoare pt ochi la acea vreme)

    a inebunit lumea .. acum cu dark mode, acum niste ani cu periferice negre (exact, ca foaia e neagra si scriem alb)

    se gaseste cite un destept sa inventeze ceva ca se plictiseste ..

    scroll infinit (yahoo mail, timesnewroman, etc) ca nah e bine sa se incarce o pagina big mama, e o idee buna ..

      (Citează)

    • Dan, la infinit scroll nu se încarcă o pagină “big mama”, ce spui tu. Se încarcă ce vezi tu pe ecran. La conexiuni mai slabe poți vedea cum se încarcă noul conținut după ce dai scroll.

        (Citează)

    • @dan: dark mode e util dacă stai în întuneric. Poate nu vrei să-i deranjezi și pe ceilalți din cameră aprinzând lumina. În plus, mai economisește baterie la telefon și ajută și la ochi.

      Nu vrei, nu activezi dark mode în telefon. Dacă-l ai activat, bănuiesc deci că nu mergea soluția cu “stai cu lumina aprinsă în cameră”.

        (Citează)

  8. In continuare griul ăla de la comentarii e greu lizibil. Și boxul de comentarii asta alb e ciudat. Poate vrei să mai îmblânzești putin și albastrul de la răspunsuri.

      (Citează)

  9. motanes:
    Dan, la infinit scroll nu se încarcă o pagină “big mama”, ce spui tu. Se încarcă ce vezi tu pe ecran. La conexiuni mai slabe poți vedea cum se încarcă noul conținut după ce dai scroll.

    si dupa ce faci scroll asa de vreo zece ori si se tot adauga continut zici tu ca daca is la calupul zece pe ecran primele noua le sterge din memorie din cache etc (ai masurat in dev tools etc..) si daca merg inapoi la ecranul opt il reincarca si sterge noua si zece .. eu dupa cum vad ca merge tot mai greu pe masura ce se lungeste pagina as zice ca nu e asa.
    e ca o pagina kilometrica dar o incarca pe masura ce fac scroll dar tot pe masura ce se lungeste ocupa mai multe resurse .. la un pc sau tel mai modest o sa observi …

      (Citează)

  10. cum il opresc????
    is pe mac pe chrome si e urat cu spume… ma dor ochii de mor. abea am citit articolul sa vad daca pot scoate.

    o fi bun pt mobile noapte dar pe browser in timpul zilei? Nu e setat nimic special la mine.

    sper sa nu fiu singuru care nu apreciaza negrul

      (Citează)

  11. il astept de foarte mult timp. eu am dark mode activat si era foarte deranjat backgroundul tau. am incercat cu diverse extensii dar nu se vedea bine.

    acum e foarte bine

      (Citează)

  12. Culorile nu sunt finale, apropo. Am lansat așa și vedem pe termen lunguț cum merge.

    Mie momentan mi se pare culoarea fontului prea deschisă, prea aproape de alb. Parcă îmi creează urme pe ochi.

    Culoarea de la linkuri este însă una clasică pentru contrast bun cu fundalul.

      (Citează)

  13. Eu folosesc flux, nu dark mode din windows, deci nu merge.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus