un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube.

Poarta aceasta din Herăstrău arată cum privesc autoritățile mentenanța periodică

25 Feb 2021  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Poarta de mai jos este în parcul Herăstrău, pe aleea principală, destul de aproape de intrarea de la Aviatorilor. Mie mi se pare un exemplu perfect despre cum privesc primarii, muncitorii și tot lanțul de autorități estetica orașului, strategia de a-l face să arate tot mai bine, mentenanța periodică și tot ce ține de aceste direcții.

Bănuiesc că cineva a avut o idee bună: să monteze o poartă tradițională în parc, pe o alee care duce spre o zonă de joacă. Nimic în neregulă cu asta.

Felul în care arată acum exemplifică însă tot ce-i în neregulă cu un sistem interesat doar de “să se facă”, nu și de calitatea muncii prestate, de finisaje, de mentenanță și, în general vorbind, de a obține tot ce este posibil pentru banul public cheltuit acolo.

N-a mai pus nimeni dale de piatră sub poartă, după ce aceasta a fost montată, așa că acolo este noroiul cel mai mare. “Treci prin această poartă românească pășind, la propriu, prin noroi!”.

Acoperișul este rupt, o mulțime de lemne au căzut și au dispărut de acolo.

Stinghia aceea verticală, de care te lovești cu capul dacă treci prin poartă, este strâmbă pentru că abia se mai ține pe poziție. E ruptă în partea stângă, iar acel X din lemne nu se mai sprijină pe ea în acea parte. Nu știu de ce s-a rupt, poate s-a agățat cineva de ea sau s-a mâncat lemnul.

O mână de vopsea sau o lăcuire nu cred că a văzut vreodată poarta respectivă.  Se încearcă o patinare naturală. Eco.

A fost pusă acolo și apoi nu i-a mai păsat nimeni de ea.

Știți care-i partea și mai românească? Pe suportul din centru, cu vopsea galbenă, a fost trecut numărul de inventar al porții. Că probabil este pe inventarul cuiva.

  18 comentarii

 1. Andrei Serbanescu

  25/02/2021 la 7:11 AM

  Nu ai înțeles tu. Ceea ce este tradițional este noroiul, iar poarta e acolo doar să îl protejeze. E și era gen tradițional că nu au avut alta..

    (Citează)

 2. Poarta aceea este acolo de peste 35 de ani. O știu de cand eram copil. S a degradat în timp, niciodată nu s a făcut vre o lucrare de mentenanță. În afara de tăiat iarba și udat florile nu s a mai făcut nimic în Herăstrău în ultimii 25 de ani. Pardon, s au construit restaurante, scuze.

    (Citează)

 3. Cred ca este pe inventarul Muzeului Satului, sau cel putin asa a facut mintea mea legatura dintotdeauna, ca e un fel de “product placement” care sa promoveze muzeul.
  Deci probabil ca ar trebui sa o intretina chiar cei de la muzeu, care se mai si pricep la asta. Dar cum nu e la ei in curte, nu isi bat capul prea tare.

    (Citează)

 4. Herăstrău nu este cumva in sectorul 1 la Clothilde Armand?

    (Citează)

 5. Gaelex:
  Herăstrău nu este cumva in sectorul 1 la Clothilde Armand?

  Si ce legatura are una cu alta? Nu ai vrea sa fi rezolvat Clotilde si problema asta in cele 3 luni de mandat?

    (Citează)

 6. Poarta este ”de decor”, nu este de trecut pe sub ea. Se vede ca inaltimea pana la scandura transversala este prea mica pentru inaltimea unul adult. Si da, ai dreptate cu restul observatiilor.

    (Citează)

 7. Gaelex:
  Herăstrău nu este cumva in sectorul 1 la Clothilde Armand?

  Las si eu asta aici, poate ajuta pe cineva :) https://www.alpa.ro/ (ei sunt cei care administreaza parcurile)… si nu cred ca sunt sub Clotilde, cred ca sunt sub PMB.

    (Citează)

 8. pana nu pica detot, nu trebuie facut ceva ^

    (Citează)

 9. Ma asteptam ca articolul sa se termine cu Am facut o sesizare la Primarie/ALPA si am primit numarul de inregistrare xyz, am sa va anunt cand primesc raspuns …

    (Citează)

 10. Mentenanta in romania e doar pe hartie si in contracte babane. Nici nu vrei sa stii de cate ori a fost reparata si intretinuta poarta aia.

    (Citează)

 11. chapeau ca ii zici herastrau.

  Nu panarama de Parcul Mihai I, cum il botezase duamna.

    (Citează)

  • Oamenii inca mai zic parcul Moghioroș, desi s-a schimbat numele de 30 de ani si parcul a fost practic demolat si refacut acum cativa ani. Si desi nu mai stie nici dracu cine a fost Moghioros, un comunist semi-obscur.
   Cred ca va ramane Herastrau cateva generatii de acum incolo, indiferent de ce a emanat mintea odihnita a doamnei Pandele.

     (Citează)

  • Dacă ziceam Parcul Mihai 1 m-ar fi întrebat toată lumea unde este acest parc despre care vorbesc.

     (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus