un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dogfight pilot AI vs om cu avioane F-16: scor final 5-0

16 Feb 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Iată o informație care contrazice multe filme ușor SF: un avion F-16 controlat de un AI a câștigat 5-0 într-un dogfight împotriva unui pilot uman. Spun că a contrazis multe filme pentru că de obicei în acelea elementul uman câștigă în cele din urmă prin perseverență și experiență superioară.

Pentru mine știrea este alta, de fapt: se lucrează la software performant care ar putea controla avioane de vânătoare. Iar chestia asta ar putea schimba fundamental aviația viitorului, având în vedere că un software de tip AI citește mai rapid informațiile de la senzori, reacționează mai rapid și rezistă la manevre mult mai agresive în zbor, că nu-i limitat de un sistem circulator afectat de accelerații și nici de un creier afectat de oboseală sau teamă.

Chiar și avionul poate fi mai mic și mai ușor atunci când nu mai are nevoie de un cockpit pentru pilot, de sisteme de presurizare, scaun, ecrane și restul sistemelor de interfață și comandă.

Și deși în știrea citată accentul este pus pe lupta dintre om și mașină, mie mi s-a părut interesant un alt amănunt: 8 (opt!) astfel de roboți software sunt în dezvoltare și au fost testați cu această ocazie. Altfel spus, mai multe instituții/agenții/companii dezvoltă așa ceva. Câștigătorul s-a luptat la final cu un pilot uman.

Lupta a fost virtuală, în simulator. Momentan e doar un software, nu i-au construit și hardware-ul pe care să “ruleze”, adică un avion propriu-zis. Bănuiesc că acolo e nevoie de altă cercetare de durată apropo de cum poate arăta un astfel de avion fără pilot.

Chiar și în simulator, pilotul uman, un instructor din US Air Force, a luat bătaie fiind doborât de 5 ori la rând.

Cu ocazia asta s-ar elimina și una dintre problemele aviației moderne: costul mare de a antrena un pilot pe care, dacă este doborât în luptă, l-ai pierdut și aia e. Milioane de dolari băgați în antrenamente pot dispărea într-o clipă.

Cu un avion controlat de AI, îmi aduc aminte de un episod din Battlestar Galactica, episod parcă numit Scar. Acolo se luptau împotriva unei nave de vânătoare Cylon Raider foarte pricepute, care deja doborâse câțiva piloți umani după ce învățase diverse tactici de atras în capcană și creat diversiuni. Și după mult chin și alți oameni pierduți, îl distrug pe “Scar” și se bucură că au scăpat de el, până își dau seama că navele cylon își uploadau oricum amintirile și experiența și apoi erau încărcate într-o navă nouă, gata din nou de luptă.

Cam așa și cu viitoarele AI-uri. Scrie acolo că sistemul este bazat pe machine learning. Învață din propria experiență și din acțiunile altor piloți. Probabil că-și face și un backup suficient de des astfel încât, dacă avionul respectiv e distrus, software-ul cu tot ce-a învățat să poată fi încărcat în alt avion nou. Mai mult, dacă un avion are parte de mai multă “învățare” decât celelalte din escadrilă sau aviație, poți încărca acel software pe toate. E ca și cum toți piloții tăi ar avea experiență maximă.

De asta o mulțime de minți luminate militau acum câțiva ani împotriva interzicerii roboților de luptă și a utilizării de inteligență artificială în război. Nu pentru că s-ar putea întoarce împotriva noastră, ca Skynet, ci pentru că războaiele s-ar putea prelungi pe foarte mulți ani dacă nu mai există dimensiunea pierderilor de vieți omenești. Dacă ai capacitate de producție mare, poți alimenta constant linia frontului cu noi avioane sau tancuri robotizate. Am explicat asta mai bine aici.

Puteți vedea dogfight-ul în clipul de mai jos. Om versus mașină are loc la momentul 4:40:00, dar nu vă așteptați la foarte multe. Pilotul real nu are mari șanse.

    15 comentarii

  1. Adica Skywalker era acolo doar sa arate bine pe ecran, si de fapt toata treaba o facea R2D2?

    La modul serios, solutia e sa se interzica dezvoltarea de tehnica de lupta in general, nu doar robotizarea. E ca la Tesla, tu poti sa ceri prin lege sa fie un om in scaunul soferului, dar daca pilotul automat decide ca e ok sa treaca peste pietoni soferul ala s-ar putea sa nu aiba timp pentru reactie.

      (Citează)

    • Pe mine ma ingrijoreaza faptul ca exista interes si studii privind operarea aeronavelor comerciale cu pasageri cu astfel de robot software supravegheat de un singur pilot sau operator uman. Eu unul as avea mari temeri legate de zborul intr o astfel de aeronava. Sure, oamenii/pilotii pot sa o dea in bara si ei si sunt exemple multe dar parca mental nu sunt pregatit sa zbor cu o aeronava fara pilot. Pentru aeronave militare nu ma mira ca sunt 8 robot software in dezvoltare. Era urmatorul pas fires dupa succesul urias al UAV urilor de tip Predator.

        (Citează)

  2. Si nu ti se pare potential periculos/dubios?
    Ai jucat Horizon Zero Dawn? Se pliaza destul de bine povestea pe toata treaba asta cu AI.
    N-am sa dau spoilere dar mi se pare ca mergem intr-o directie periculoasa, la fel a inceput si acolo.

      (Citează)

  3. Popescu Marian

    16/02/2021 la 2:00 PM

    Degeaba interzici pt că vor fi unii care oricum vor face asta, obținând astfel un avantaj. Imaginează-ți un astfel de AI în mâna unor grupări teroriste sau vreun dictator nebun.

    Sorin:
    Adica Skywalker era acolo doar sa arate bine pe ecran, si de fapt toata treaba o facea R2D2?

    La modul serios, solutia e sa se interzica dezvoltarea de tehnica de lupta in general, nu doar robotizarea. E ca la Tesla, tu poti sa ceri prin lege sa fie un om in scaunul soferului, dar daca pilotul automat decide ca e ok sa treaca peste pietoni soferul ala s-ar putea sa nu aiba timp pentru reactie.

      (Citează)

  4. La prima vedere, mie mi se pare ca asta e o treaba mai simpu de dezvoltat decat masina autonoma. Sunt relativ putine reguli, nu trebuie sa inveti sa recunosti pietoni, carute, limite de viteza etc, ai viziune asupra mediului prin senzorii de pe avion si iei decizii pe baza lor, ca nici luptele nu mai sunt la nivelul WW1 si 2 cand pilotii se priveau in ochi.

      (Citează)

  5. #EMP, #matrix
    #lasere #NuRacheteConventionale
    etc. …

      (Citează)

  6. cel mai probabil nu o sa existe niciodata un avion cu AI simplu ci un sistem dual: om+ai.
    la modul in care omul sa ia singur deciziile tactice iar AIul sa le puna in practica

      (Citează)

    • Cred ca AI solo nu se poate aplica in niciun domeniu. Softul ala poate da buleala oricand, iar in spatele lui va trebui intotdeuna sa existe un om.

        (Citează)

    • exact invers. Exista avantaje foarte mari pentru un avion 100% automat, pe care radu le-a aratat deja.

      Pur si simplu, e inevitabil ca se va construi, tentatia e prea mare.

        (Citează)

  7. Sa nu cumva sa faca update sau upload tocmai cand trebuie sa lupte! Sa te tii bucurie….sorry no combat now, maintenace in progress! Ce pacat ca marea IPRS Baneasa s-a desfiintat, copiam si noi si poate ne iesea un Felix AI 😀.
    Acum “pe serioase”, ar fi un mare pas inainte.

      (Citează)

  8. O sa fie super amuzante urmatoarele razboiae, o sa si-o dea AI-urile intre ele in timp ce oamenii o sa bage popcorn la TV in buncarele de aparare civila :)

      (Citează)

    • Pana cand AI-ul de pe camionul care transporta popcorn o sa decida sa se ascunda, ca este prea periculos sa tranziteze soselele in perioada de razboi.

        (Citează)

  9. speedy.gonzales

    16/02/2021 la 10:59 PM

    cu atatea drone si roboti in viitor razboaiele o sa ajunga un fel de joc de sah foarte scump.
    daca acum un razboi se termina cand numarul de victime umane e prea mare sau/si costurile de continuare a razboilui sunt prea mari, in viitor un razboi o sa continue pana una din parti ramane fara resurse si masini de razboi.

      (Citează)

  10. mac gregor:
    exact invers. Exista avantaje foarte mari pentru un avion 100% automat, pe care radu le-a aratat deja.

    Pur si simplu, e inevitabil ca se va construi, tentatia e prea mare.

    Exista deja , exista piloti de drone care stau frumos in container la zeci, sute sau mii de km de drona respectiva si drone autonome de supraveghere. Pilotul viitoarelor avioane va fi la sol si va interveni cand si daca va fi nevoie pana cand nu va mai exista deloc.

      (Citează)

  11. “De asta o mulțime de minți luminate militau acum câțiva ani împotriva interzicerii roboților de luptă și a utilizării de inteligență artificială în război.”

    Prin secolul 12 s-a incercat interzicerea arbaletelor…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus