un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

PC Garage a avut și 100 de comenzi/zi prin Tazz

20 Jan 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

PC Garage a introdus livrarea rapidă prin Tazz în 2 ore, oriunde în București și Popești-Leordeni, cândva prin luna octombrie a anului trecut. Am văzut atunci că unii se întrebau de ce ar vrea cineva livrare în 2 ore. “Ce, nu poți aștepta o zi sau două?”

Mie mi se par două scenarii clare și de-a lungul timpului le-am utilizat pe amândouă:

  • ai nevoie urgentă de ceva. Un cablu imperios necesar, o sursă nouă că s-a ars cea veche, cartușe de imprimantă, un cadou pentru cineva, ce-o fi.
  • cumperi ceva scump și nu mai contează costul livrării în 2 ore. Acum câțiva ani am dat 2.000 de lei pe o tabletă și am plătit și cei câțiva lei în plus ca să mă bucur de ea în două ore, că eram entuziasmat (și sigur acasă, pe când a doua zi mai și lipseam). Dincolo de un anumit preț, taxa de transport rapid devine trivială, dar crește dorința de a te bucura cât mai rapid de produsul cumpărat.

Cei de la PC Garage mi-au trimis niște date despre aventurile lor prin Tazz până în acest moment și situația stă peste așteptările mele:

  • în jur de 60 de comenzi/zi în noiembrie
  • în jur de 100 de comenzi/zi în decembrie

Nu știu cât la sută din comenzile PCG înseamnă asta per zi. Mă aștept să aibă peste o mie de comenzi zilnic, caz în care procentul celor livrate prin Tazz este semnificativ. Bănuiesc că taxa de livrare merge la Tazz, nu la magazin, dar magazinul profită pentru că oferă un serviciu în plus clienților săi care au o nevoie urgentă.

Mi-au trimis și tipurile de produse vândute prin Tazz și cantitățile pe o perioadă de vreo 10 săptămâni. Nu vreau să dau cifrele exacte, că nu cred că vor să facă publice astfel de date, așa că le-am transformat în procente.

Ar fi cam așa:

  • plăci video – 10%
  • laptopuri – 10%
  • procesoare – 8%
  • smartphone – 5%
  • ultrabook – 3%
  • sisteme PC Garage – 2%

Pe acestea eu le consider produse scumpe. Ultrabook-uri, sisteme PC Garage, chiar și smartphone-urile mi se pare că intră în categoria “dau bani serioși aici, așa că 35 de lei în plus nu mai contează”.

Sunt în listă și produse care mie mi se par comandate “la urgență”, precum cabluri video sau de rețea, routere, căști și altele, chiar și aparate de încălzire, dar fiecare cu în jur de 1%. Iei un soundbar și descoperi că-ți trebuie un cablu optic pentru el. Iei un monitor nou și vezi că nu include cablu DisplayPort șamd. Cu 1%, însă, mi se pare că urgențele sunt la coada clasamentului.

În topul listei, cu procente între 7-11%, mi se pare că văd un alt trend: oameni care-și iau un PC pe bucăți și, întrucât valoarea totală este mare, îl comandă prin Tazz, probabil tot din entuziasmul de a se apuca de asamblarea lui. Prea sunt acolo cam toate componentele necesare unuia nou.

Am pus doar Top 10 mai sus. Ce mă miră însă din lista extinsă? Mouse pad pe locul 16, cu 3%. Cine are nevoie urgentă de un mousepad? Singura explicație ar fi că este inclus alături de alte elemente într-o comandă mai mare.

 

    18 comentarii

  1. Până săptămâna trecută când m-a lăsat sistemul de răcire la desktop n-aș fi spus că livrarea rapidă în 2 ore e ceva ce mi-aș dori. Din păcate nu locuiesc în București și m-aș mulțumi cu livrare în aceeași zi la o comandă dată dimineața până în 11.

    Am mai fost în situația de a-mi dori să am ceva rapid la upgrade-ul de placă video dat într-o joi. Probabil că PCGarage a așteptat să treacă toată ziua ca să vadă câte comenzi vor fi și de-abia de-a doua zi au început livrările. Fiind în afara Bucureștiului am pierdut un weekend de teste și distracție, placa a venit luni.

    Dacă aș locui în București cred că m-aș duce eu să iau produsele, mai ales dacă-s scumpe, pentru că ar putea fi stricate la transport. Poate acum aș alege totuși livrare rapidă din cauza Covidelului.

      (Citează)

    • Mihai: Dacă aș locui în București cred că m-aș duce eu să iau produsele, mai ales dacă-s scumpe, pentru că ar putea fi stricate la transport.

      E cu dus și întors asta. În funcție de zonă, faci o oră dus și o oră întors prin București, s-ar putea să n-ai mare chef de asta.

        (Citează)

    • Nu mai există ridicare de la sediu.

        (Citează)

  2. As fi curios de comisionul pe care il plateste PCG catre Tazz, ca sigur nu sunt in industria comisioanelor de 15-20-25%.

      (Citează)

    • Cred că PCG plătește la volumul de comenzi (e doar o bănuială, nu am nici o dovadă) sau la fel ca la livrările de mâncare. E clar că le convine la un volum mare de comenzi (volum care crește). Unii au ajuns să comande totul online, acum au și scuză. Eu mai ies din casă măcar de 2 ori pe săptămână.

      Apropo, eMag mă tot bâzâie că serviciul lor de livrare rapidă a ajuns în orașul meu. Nu dau deloc comenzi dese acolo și cu siguranță nu voi plăti pentru așa ceva lunar. Măcar la Tazz plătești individual la fiecare comandă ceva în plus, dacă am înțeles bine.

        (Citează)

    • Nu cred ca platesc mai nimic, atat Tazz cat si Pcgarage fiind detinute de eMag.

        (Citează)

  3. astept criza care sa rada toate consumerismele astea de 2 bani.
    si lasati explicatiile astea ca faceti rocket science si e mai valoros timpul tau decat sa mergi sa iei o componenta.

      (Citează)

    • Ieri a trebuit sa ridic niste produse din Militari, eu stand in alt capat al Bucurestiului. Am plecat la 6 jumate de acasa, am ajuns inapoi la 8, deci o ora jumate timpul pierdut. Apoi, pentru ca era aglomerat, am avut un consum mediu de vreo 12%, deci mai adaug si costul benzinei, dus-intors, vreo 10 lei. Normal ca prefer sa dau 15-20 lei pe curier, decat sa pierd o ora jumate si 10 lei pe drum. Criza, necriza, serviciile astea sunt mana cereasca si nu cred ca o sa dispara.

        (Citează)

    • @bogdan, asta pana la urma e decizie personala, de exemplu pare ca tu nu faci nici un rocket science cu timpul tau, asa ca eu ti-as da 8 lei sa imi aduci ceva din berceni in baneasa si cand o fi criza. Daca te porti frumos poate iti las si 2 lei bacsis, ca vezi tu, cand o veni criza aia mare tot astia saraci cu duhul o sa fie primii afectati, deci o sa ai nevoie de ei.

        (Citează)

    • nu prea inteleg sincer ce te f%%e grija pe tine de ce fac eu cu timpul si banii mei.

        (Citează)

    • Nu e deloc consumerism sa nu vrei sa stai in trafic 2 ore si inca jumatate de ora in magazin doar ca sa te duci sa pipai niste cabluri in Altex.

        (Citează)

  4. Claudiu:
    As fi curios de comisionul pe care il plateste PCG catre Tazz, ca sigur nu sunt in industria comisioanelor de 15-20-25%.

    TAZZ, eMAG si PCG sunt patronate de unu si acelasi om, Iulian Stanciu. Bani se plimba dintr-o parte in alta ajutand companiile intre ele sa creasca… La urma urmei, banii ajung in acelasi buzunar :)))

      (Citează)

    • N-am urmarit procentele, dar cred ca Stanciu mai are doar 10-20% din emag, restul e e detinut de Prosus (Naspers). La fel PC Garage. Nu mi-e clar daca Tazz e entitate separata de emag, dar daca e ma astept sa fie si acolo minoritar.
      Ce zici tu cu buzunarul e corect, doar ca e buzunarul altcuiva.

        (Citează)

  5. Mi se pare o optiune foarte OK, este pentru urgente sau comoditate.

    Ti-a murit ceva in sistem, rezolvi in aceeasi zi.

      (Citează)

  6. nwradu: E cu dus și întors asta. În funcție de zonă, faci o oră dus și o oră întors prin București, s-ar putea să n-ai mare chef de asta.

    Știu că e foarte posibil să faci mult pe drum și acum, dar uneori prefer lucrul făcut cu mâna mea, la fel cum vreau să ies cu PS5 prin vară dintr-un magazin fizic.

    bogdan:
    astept criza care sa rada toate consumerismele astea de 2 bani.
    si lasati explicatiile astea ca faceti rocket science si e mai valoros timpul tau decat sa mergi sa iei o componenta.

    Nu le-aș considera neapărat consumerisme. Până la urmă trebuie să trăiască și alții, nu? Chiar dacă TAZZ, PCG și eMag au investitori comuni. Uneori prefer să comand mâncare ca să supraviețuiască și localurile preferate care acum fac bani doar din livrări. Am realizat că sunt persoane cărora le convine foarte mult situația de acum când pot să nu mai iasă din casă și să comande tot online. Eu personal prefer să ies din casă când pot.

      (Citează)

    • @Mihai, depinde de fiecare cat timp liber are. De exemplu pentru o persoana care lucreaza 9-18 si apoi trebuie sa mai ajunga si sa-si ia copilul de la gradinita, este cam greu sa mai fuga pana in partea cealalta a orasului pentru a ridica o sursa de calculator.

      Ps: eu nu cred ca tu comanzi ca sa supravietuiasca localurile preferate, cred ca de fapt comanzi pentru ca iti place mancarea de la ei.
      La fel cum inainte mancai la localurile respective pentru ca iti placeau produsele.

        (Citează)

  7. Am comandat si eu prin tazz dar la emag. Odata am luat un router ca la cel (foarte) vechi bulisem alimentatorul în urma unui accident casnic. A doua oara am ramas fara cafeaua preferata si nu am avut chef sa ma duc pana la cora unde știam ca au…e bun serviciul asta, se întâmplă diverse la casa omului.

      (Citează)

  8. Eu am folosit chiar ieri Tazz pentru un umidificator Xiaomi, ca m-am trezit si mi-am dat seama ca nu mai suport sa am narile uscate si sa imi curga sange din nas din cauza aerului uscat de iarna.

    A facut toti banii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus