un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube.

Review SSD extern ADATA SC685 – 35 de grame și dimensiunea unei cărți de vizită

28 Dec 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

ADATA SC685 este un SSD portabil de dimensiunea unei cărți de vizită și gros de doar 9,5 mm, ce cântărește 35 grame. Este greu de bătut în ce privește portabilitatea versus prețul său și merge bine pe lângă un laptop subțire sau pentru backup de fișiere importante sau pentru salvat zeci de GB de fotografii și filmări dintr-o călătorie lungă, de exemplu, atunci când în laptop nu aveți spațiul necesar.

Specificații ADATA SC685:

 • dimensiuni 84.7 x 54.8 x 9.5mm, greutate 35 grame
 • capacitate 250/500/1000/2000 GB
 • conexiune USB 3.2 Gen 2 tip C, în pachet are cablu USB-C la USB-C și USB-C la USB-A
 • alimentare direct din port, necesită 5 V cu 900 mA

Preț: Eu am testat varianta de 1 TB care astăzi costă 499 lei la o campanie de reduceri la eMAG, ceea ce mi se pare un preț excelent. Îl găsiți la preț normal la eMAG și PC Garage.

CUM ARATĂ

Este mic și ușor. Carcasa este din plastic negru, iar pe una din laterale se află portul USB-C. Există și un mic LED de stare.

SC685 nu pare foarte rezistent. Dacă vreți un SSD care să reziste la șocuri și tratamente dure, sunt alte modele rugged pe piață, cu toate protecțiile necesare inclusiv la apă. Are și ADATA unele în seria SD700, citiți aici un review.

În pachet este inclus un cablu USB-C la USB-C, bun pentru laptopurile și PC-urile cu așa ceva (practic toate acum?), și un cablu USB-C la USB-A.

PERFORMANȚĂ ȘI TESTE

ADATA spune că SC685 are interfață USB 3.2 Gen 2, dar asta mi se pare că zice de fapt “suportă cea mai nouă interfață!”. SSD-ul din interior este controlat prin SATA 3, zice un program de informare, așa că pe cutie scrie “maxim 10 Gbps”, dar în realitate sunt maxim 6 Gbps transfer de biți, ceea ce având în vedere particularitățile SATA înseamnă maxim 600 MB/s transfer real de date.

Nu că asta ar fi ceva în neregulă, un maxim teoretic de 600 MB/s prin USB mi se pare o cifră foarte bună. Un film de 10 GB se va copia în câteva secunde, de exemplu.

În practică, testul CrystalDiskMark 8 a dat rezultatele de mai jos, care mi se par foarte bune:

Dacă ați citit alte review-uri de SSD-uri de-ale mele, ați văzut pe acolo că este foarte important controllerul intern și mecanismul de caching și inclusiv ce transferi în memoria flash. Un transfer susținut de un singur fișier va avea mereu viteze mari, pe când foarte multe fișiere mici vor solicita total diferit controllerul și viteza scade mult.

În testele cu fișiere reale, am obținut rezultatele următoare:

Viteza este bună pentru filme și fotografii, mică pentru acel folder cu diverse fișiere, deși 13.000 de fișiere de 300 kB în medie, aranjate în 6700 de foldere, sunt probabil cea mai defavorabilă situație pentru un controller și de asta și fac acest test.

La SSD-uri se mai pune problema de auto-limitare a performanței pentru transferuri foarte mari, de exemplu prin încălzire sau pentru că mecanismele de caching se suprasaturează. Pentru asta am testat mai jos o scriere și o citire pe toată capacitatea de 1 TB a SSD-ului și rezultatele au fost foarte bune:

În testul de scriere, pe SSD au fost scriși 700 GB la viteza maximă obținută de acel program de testare, iar pe la 70% din capacitate viteza a scăzut dintr-unul din motivele de mai sus. Citirea s-a făcut cu o viteză constantă pe toată capacitatea memoriei.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Mic, ușor, super-portabil.
 • Performanță bună.
 • Preț bun în campaniile de reducere.
 • Calitate mediocră a carcasei.

CONCLUZIE

ADATA SC685 este mic, portabil, performant, ieftin. Nu rezistă la accidente, dar pentru asta există alte serii de SSD-uri. Dacă vreți o astfel de memorie externă de stocare pentru laptop sau backup de fișiere importante, de exemplu prin călătorii, acesta este foarte bun.

Preț: astăzi costă 499 lei la o campanie de reduceri la eMAG, ceea ce mi se pare un preț excelent. Îl găsiți la preț normal la eMAG și PC Garage.

  7 comentarii

 1. Chestiile astea mici si usoare sunt foarte usor de pierdut. Era buna o urechiusa de care sa ii poti lega un snur, un siret.

    (Citează)

 2. Review-urile sunt cam proaste, nu pare un produs pe care sa te poti baza pentru a stoca date importante.

    (Citează)

 3. .. sau un iodd mini, la care ii schimbi ssd-ul cu care vine (din pacate nu se poate comanda fara ssd) .. costa mai mult dar si face mai multe

    (Citează)

 4. Gabriel:
  Review-urile sunt cam proaste, nu pare un produs pe care sa te poti baza pentru a stoca date importante.

  Nu cred ca ai înțeles scopul unui astfel de SSD. Bâzdâganiile astea mici sunt făcute pentru luat fișierele dintr-o parte și transferat în alta. Luat filmele de pe PC și pe pus TV, de exemplu.

  Nu au fost făcute pentru a pune ceva azi pe ele ca să le “dezgropi” peste 3 ani. Pentru asta există dvd-uri și blu-ray-uri. Sau bandă magnetică.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus