un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Marea Britanie interzice vânzarea telefoanelor blocate

15 Dec 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Marea Britanie interzice vânzarea de telefoane blocate în rețea începând cu decembrie 2021. Decizia va afecta pe Vodafone, EE și Tesco Mobile, ceilalți operatori (O2, Sky, Three și Virgin) deja vindeau doar telefoane deblocate.

Telefon blocat = nu poate fi folosit în altă rețea de telefonie decât după deblocare contra-cost sau gratuită, în funcție de diverse condiții.

Treaba asta este interesantă. Autoritatea de reglementare din UK a motivat decizia în modul următor: clienților cu telefoane blocate le este mai dificil să schimbe operatorul pentru că procedura este mai complicată sau se simt blocați și ei în acea rețea.

Sunt sigur că-i adevărat. Psihologic vorbind unii chiar se simt descurajați să facă portarea în altă rețea, alții nu au chef să facă pașii de deblocare, că cine știe cât costă sau cât durează asta în Marea Britanie.

Decizia, însă, probabil va duce la dispariția unor reduceri de preț date de operatori pentru telefoane mobile. Dacă trebuie să le vândă deblocate și deci operatorul devine un simplu vânzător de telefon mobil, de ce ți l-ar mai vinde la vreo ofertă specială față de alți operatori, de Amazon sau alte magazine?

Chestia asta nu-i deloc rea, de fapt. Adică mă gândesc că astfel ofertele operatorilor de telefonie vor fi mai clare și nu va mai trebui să calculezi costul total în 24 de luni de contract sau alte asemenea cifre. De aici rezultă și că operatorii vor concura între ei exact unde contează, în oferte concrete de servicii de telefonie, nu de telefoane mobile.

Sau, dacă dau discount-uri la telefoane, atunci acestea trebuie să fie chiar pe bune, că altfel poți cumpăra fix același telefon dintr-un magazin uzual. Sau măcar să ofere și o husă în plus, un voucher de big mac, ceva acolo.

Acum întrebarea mea este dacă această decizie va fi urmată și în alte țări, dacă vor urma și alții modelul Marii Britanii în acest sens.

În caz că nu știați, apropo, în România se vând mai multe telefoane cu abonament în retail decât la operatorii telecom. M-a surprins această informație aflată ieri, dar așa stau lucrurile.

Din câte știu eu, în România doar Vodafone și Orange vând telefoane blocate în rețea, iar Digi și Telekom nu. Sper că nu mă înșel. Chiar și așa, o reglementare ANCOM cere operatorilor să-ți deblocheze gratuit telefonul, la cererea ta, după expirarea contractului care a inclus un preț preferențial pentru telefon. Deblocarea este banală, de obicei se formează în telefon un cod secret generat în funcție de IMEI-ul telefonului. Cred că poți cumpăra și de pe eBay cu câțiva dolari un astfel de cod de deblocare.

sursa: BBC.

    12 comentarii

  1. “în România se vând mai multe telefoane cu abonament în retail decât la operatorii telecom. ”

    Mintea mea nu înțelege la ora asta matinală… :D

      (Citează)

    • Nici eu nu inteleg. Retail inseama magazine gen Emag, Altex. Cum adica vand aceste magazine mai multe telefoane cu abonament decat Orange, Vodafone?

        (Citează)

    • Adică își face lumea abonament Telekom la Germanos sau Vodafone la Arsis sau Orange la Euro-GSM sau Digi la whatever-retailer în număr mai mare decât la magazinele proprii Telekom, Vodafone, Orange sau Digi.

        (Citează)

  2. Ha ha, buna decizie. Oricum operatorii telecom vand telefoanele cu abonament la preturi asemanatoare cu pretul la liber din magazinele de retail. Un simplu exemplu este Xiaomi MI 10 care la Digi e vreo 3600 lei si el se vinde sub 3000 lei pe eMag, evoMag sau alte magazine.

    Stiu ca la Orange telefoanele nu mai sunt blocate in retea, exceptie facand Apple.

    Am si o nelamurire: daca iei un telefon dual-sim e blocat pe amblele SIM-uri?

      (Citează)

    • Eu la telefoanele dual sim blocate (3 la numar) am avut asa:
      2 blocate din soft special – teoretic soft pt single sim
      1 blocat pe ambele simuri

      Toate deblocate cu cod cumparat, iar la cele 2 am suprascris softul cu unul open care permitea 2 simuri.

        (Citează)

    • @MihaiDB, chiar daca la operatorii telecom uneori sunt mai scumpe telefoanele decat in magazine sunt multi clienti care prefera sa cumpere de la acestia pentru ca nu-si permit sa plateasca pretul intreg si prefera plata in “rate”.

        (Citează)

  3. viorel salceanu

    15/12/2020 la 3:18 PM

    in romania doar iphone mai este blocat in retea. restul nu sunt.

      (Citează)

  4. In UK in schimb mai exista o chestie, in cazul in care cumperi la contract un iPhone si apoi nu mai achiti ratele aferente lui (adica nu respecti obligatiile contractuale), acel iPhone nu se mai poate inregistra in retelele de telefonie mobila din UK.

    Practic, poti sa-l folosesti peste tot mai putin acolo. Si am inteles ca sunt multe ce in Romania se vand pe OLX asa.

      (Citează)

  5. Cătălin Tănase

    15/12/2020 la 4:40 PM

    “Dacă trebuie să le vândă deblocate și deci operatorul devine un simplu vânzător de telefon mobil, de ce ți l-ar mai vinde la vreo ofertă specială față de alți operatori, de Amazon sau alte magazine?”

    Pentru că te leagă de un contract. Sincer, eu nu văd de ce se mai practică blocarea telefoanelor, chiar și în cazul achiziționării la un preț subvenționat, că oricum semnezi un contract prin care te obligi să plătești abonamentul timp de doi ani

      (Citează)

  6. Anul trecut, m-am portat de la Vodafone la Orange și am luat un dual SIM care nu a fost blocat în rețea.
    Acum câteva săptămâni, mă uitam pe oferta Orange de telefoane cu abonament – toate telefoanele aveau același preț la abonamente diferite. Explicația Orange (pe Fb messenger) a fost că telefoanele nu mai sunt subvenționate.

      (Citează)

  7. Buna decizie – ar fi interesanta si pe la noi prin lumea 3 -a “aicisha” . Ca parca prea au supt – ar fi cazul sa vina si cu deschidere , sunt sigur ca ar avea de castigat pe termen mediu .

      (Citează)

  8. ” Din câte știu eu, în România doar Vodafone și Orange vând telefoane blocate în rețea, iar Digi și Telekom nu ” … stii gresit nici Orange si nici Vodafone nu mai vand telefoanele blocate in retea. Eu am cumparat un Galaxy Note 10 +,Huawei si lista continua,si niciunul nu a fost blocat in retea. Si daca te uiti pe site la Orange cel putin scrie la multe telefoane ca nu este blocat in retea. La Vodafone nu am vazut sa scrie asta pe site,dar nici nu am pretentii de la ei…la ce site de cacao au…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus