un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

DJI pierde accesul la componente americane

22 Dec 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Zilele trecute guvernul SUA a adăugat compania chinezească DJI pe entity-list, interzicând companiilor americane să le mai livreze componente fără o licență specială pe care tot guvernul SUA o va acorda după caz.

Practic, DJI pățește același lucru ca și Huawei, fiindu-i tăiat accesul la furnizori americani. Huawei este chiar într-o situație mai rea, inclusiv producătorilor non-americani de chipseturi fiindu-le interzis să livreze către Huawei fără un acord special, câtă vreme folosesc mașinării cu tehnologie americană în procesul de producție.

Zvonurile privind adăugarea DJI pe lista de trade-ban au apărut în septembrie. Un oficial american spunea atunci

basically DJI from China had decimated our industrial base for small UAVs, quadcopters and so forth, through pricing that was sub-cost and so forth (link)

Și deci sună a măsură luată împotriva economiei chineze, fără acuzații de spionaj la pachet. Pur și simplu DJI avea o cotă prea mare din piața de drone, iar americanii o acuză că le-au vândut sub prețul de producție pentru a cuceri piața (profit? nu contează, companiile chinezești nu au musai această prioritate). Nu vă gândiți doar la drone pentru amatori, DJI vinde și unele pentru aplicații speciale în segmentul enterprise.

Eu aș spune că DJI domina piața de drone și pentru că au investit mult în ele și au avut idei bune. Nu este ca și cum alți producători n-ar fi putut intra pe piață, dar Parrot a rămas într-un con de umbră, iar drona GoPro Karma a fost retrasă de la vânzare. DJI a văzut un segment gol de piață și a tras tare pe el, cu rezultate excelente.

E prea devreme ca să știm impactul asupra companiei DJI. Fac drone Mini și camere Pocket și stabilizatoare pentru camere video, dar nu știm exact ce componente din interiorul lor sunt americane. Toate includ senzori, procesoare specializate, memorie RAM șamd. Majoritatea pot fi înlocuite cu componente non-americane, dar s-ar putea ca acestea să nu fie la fel de performante.

De exemplu, la o dronă unde autonomia este foarte importantă, vrei un procesor de imagine construit într-o tehnologie cât mai nouă și eficientă, să zicem un 10 nm sau 7nm, nu cei 28 nm pe care-i poate face China Semiconductors. Sau un transmițător-receptor cât mai bun, iar acesta ar putea fi american la origine.

Acestea rămân de văzut. DJI are acum două probleme mari:

  • nu se știe dacă magazinele americane vor mai lista produsele lor. Logica spune că da, le vor lista în continuare pentru că sunt foarte dorite (Huawei, de exemplu, avea 1% cotă de piață în SUA înainte de mai 2019, deci n-a fost greu ca magazinele americane să le scoată de la raft). În același timp, magazinele mari ar putea fi “încurajate” de guvern să transmită un mesaj unitar împotriva DJI.
  • nu se știe ce vor face în viitor și cât de dependenți sunt de tehnologia americană. Vor fi probleme de aprovizionare cu Mavic Mini 2? Va exista un Mavic Mini 3? Probabil că da, dar va fi un salt evolutiv amplu?

Acestea rămân de văzut în viitor.

    7 comentarii

  1. US: Capitalismul e #1 !!!11 Cat mai putin control asupra corporatiilor! Piete libere!!!
    Tot US: Ce?! Altii fac produse mai bune la preturi mai mici? BAN! Concurenta nedreapta!

      (Citează)

    • @Claudiu, de fept nu este chiar asa.
      Nu poti incuraja piata libera doar intr-o directie. Daca si China ar permite accesul companiilor americane pe piata lor fara restrictii ai putea sa spui ca SUA greseste.
      Dar in conditiile in care unele dintre cele mai mari companii din SUA nu au voie sa functioneze pe piata chineza, discutia este total diferita. Sa nu mai spunem ca cele care totusi primesc licenta in China trebuie obligatoriu sa se asocieze cu o companie locala.

        (Citează)

  2. Daca au investit mult, o sa le meargă vânzările. Mi se pare nedrept ca unii sa investească in cercetare, producție, controlul calității, testare cu ingineri, programatori, oameni școliți, plătiți bine și altii sa fure, sa adapteze prost un software și sa vândă cu preț mic pt ca nu au aceleași costuri!

      (Citează)

  3. Claudiu: US: Capitalismul e #1 !!!11 Cat mai putin control asupra corporatiilor! Piete libere!!!
    Tot US: Ce?! Altii fac produse mai bune la preturi mai mici? BAN! Concurenta nedreapta!

    Nu stiu daca e chiar asa, la mijloc e batalie pe tehnologie, si cine controleaza piata pe anumite segmente cheie, cipset-uri, drone etc .. Sunt segmente de piata pe care nu vrei sa le pierzi. Pe de alta parte nici acele companii din China nu stim daca respecta regulile jocului, poate scopul lor nu e sa faca profit ci doar sa scoata de pe piata anumite companii din USA.

      (Citează)

  4. Claudiu:
    US: Capitalismul e #1 !!!11 Cat mai putin control asupra corporatiilor! Piete libere!!!
    Tot US: Ce?! Altii fac produse mai bune la preturi mai mici? BAN! Concurenta nedreapta!

    Ipocrizia ne place când ne avantajează

      (Citează)

  5. Las ca vine Joe si isi revine si Huawei-ul. Nu imi fac probleme pentru DJI.

      (Citează)

  6. Andrei G:
    @Claudiu, de fept nu este chiar asa.
    Nu poti incuraja piata libera doar intr-o directie. Daca si China ar permite accesul companiilor americane pe piata lor fara restrictii ai putea sa spui ca SUA greseste.
    Dar in conditiile in care unele dintre cele mai mari companii din SUA nu au voie sa functioneze pe piata chineza, discutia este total diferita. Sa nu mai spunem ca cele care totusi primesc licenta in China trebuie obligatoriu sa se asocieze cu o companie locala.

    Totuși aceasta a fost situația acceptata de ambele părți, acum americanilor nu le mai convine și schimba regulile din mers.
    Dar hai sa citim și alte idei, de ex

    https://foreignpolicy.com/2020/12/21/china-stolen-us-data-exposed-cia-operatives-spy-networks/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus