un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Au apărut benchmark-uri cu noile procesoare Apple M1

19 Nov 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

35 comentarii

Apple a lansat pe piață noile Macbook-uri cu procesoare M1 și au apărut acum și review-uri și teste benchmarks. Rezultatele sunt foarte bune.

În Geekbench, de exemplu, noile computere Apple cu procesor M1 trec pe primul loc în performanță single-core, întrecând cu mult chiar și iMac-urile cu Intel Core i9-10910 și Mac Pro-urile cu procesoare Xeon.

În testele multi-core sunt desigur depășite de stațiile de lucru cu procesoare Intel cu multe nuclee, dar noile Macbook sunt mai rapide decât orice alte laptopuri Apple de până acum. Noul Macbook Air cu M1 este mai rapid inclusiv decât MacBook Pro-urile de 16 inchi cu procesoare Intel prezente acum pe piață.

(le găsiți pe site-ul Geekbench)

Gândiți-vă că Intel nu este în stare să producă un astfel de spor de performanță de la o generație la alta de procesoare, nici măcar din două în două. Apple a adus acum procesoare pe 5 nm când Intel încă folosește tehnologia de 14 nm și are probleme de management al temperaturii.

Am scris anterior despre acest nou procesor. Un system-on-chip, de fapt, pentru că include în chipset și procesorul grafic, memoria RAM și alte controllere, cu care Apple renunță la procesoarele Intel și arhitectura x86 în favoarea arhitecturii ARM și a procesoarelor proiectate chiar de ei. Arhitectura ARM pare mai bine adaptată nevoilor de astăzi, iar Apple o stăpânește bine, după cum dovedește cu procesoarele din iPhone și iPad. De fapt, noul Apple M1 este un Apple A14 Bionic de pe iPhone 12 îmbunătățit (mai mult RAM, 8 nuclee în loc de 6 șamd), iar avantajele imediate sunt în performanță per watt.

Eu mă așteptam ca prima generație de Macbook-uri să ofere aceeași performanță precum cele vechi și poate o autonomie mai mare a bateriei. Asta ar fi fost oricum o victoriei pentru Apple, în lipsa aplicațiilor optimizate, și le-ar fi adus profit mai mare. Surpriza a fost că M1 nu este similar, ci mai bun în majoritatea situațiilor. Are până și controller de USB 4 integrat.

Gizmodo compară Air-ul cu un Dell cu Intel și un Lenovo cu AMD de același preț. Macbook Air câștigă în Blender și în Handbrake, la codare video, și bate unul dintre laptopurile concurente în Cinebench R23. În practică, aceste teste sunt cvasi-inutile, cea mai bună comparație fiind chiar cu Macbook-urile cu procesoare Intel, că-i practic aceeași platformă și același OS la mijloc, iar într-o astfel de comparație știm deja că noile M1 ies în față.

Rezultatele sunt impresionante pentru că este primul lor procesor de laptop! Unele aplicații de mai sus nici nu rulează nativ pe arhitectura ARM, ci au rulat prin Rosetta 2, care-i un soi de emulator.

Asta în teste de performanță. Dacă citiți sau vă uitați la review-urile ce au apărut în această săptămână, veți vedea că majoritatea sunt excelente și apar idei precum:

  • autonomia mare a bateriei se confirmă.
  • laptopul pornește în câteva secunde.
  • aplicații care înainte gâfâiau pe Macbook Air rulează acum fără probleme.
  • translatarea aplicațiilor de arhitectură Intel prin Rosetta 2 funcționează fără probleme și aplicațiile acelea rulează la fel de rapid ca înainte
  • Macbook Air și Macbook Pro sunt în general la fel de performante. Pro-ul are și ventilator, deci poate susține un task intens pe o durată mult mai lungă de timp fără ca procesorul să intre în throttling, iar în plus are difuzoare mai bune și Touch Bar-ul. Per total, însă, Macbook Air a devenit un computer la fel de performant ca Macbook Pro pentru majoritatea utilizatorilor.
  • ventilatoarele pe MBP pornesc mai rar.
  • webcam-ul este în continuare prost.
  • aplicațiile de iPad și iPhone rulează mai cum vor ele. Unii dezvoltatori nu le-am activat și pentru MacOS, alte aplicații sunt prea optimizate pentru touchscreen pentru a funcționa elegant pe mouse și tastatură. În timp asta se poate rezolva, dar aș putea pune pariu că în curând Apple va lansa și laptopuri cu touchscreen.

Per total, review-urile zic “The new Arm-based system has exceeded almost every expectation” și “The MacBook Air Was a Fine Laptop, but Apple’s M1 Chip Makes It an Extraordinary One”. Citiți pe la The Verge, ExtremeTech, Anandtech, Engadget și alții.

Cred că mulți oameni vor fi ofticați că Apple are așa un succes cu primul lor procesor. Chiar și aici? Nu era destul că 5 din cele mai vândute 10 telefoane sunt ale lor? Sau toate celelalte lucruri mișto pe care le-au inventat sau făcut? Da, asta e situația. Primul procesor Apple de laptop este mai eficient decât ce-au făcut Intel sau AMD după atât de mulți ani de experiență.

Asta nu-i musai ceva uimitor. Și Tesla este mai dorită decât un Ford, în ciuda experienței de peste o sută de ani a celor din urmă în automobile. Întrebarea mult mai importantă este, însă, cum va arăta al doilea procesor Apple, un viitor M2 sau cum i-or spune? Și cât de bine vor rula aplicațiile pe el după ce dezvoltatorii le vor adapta arhitecturii ARM, cum deja foarte mulți au anunțat că vor face.

Personal n-am o problemă cu faptul că Apple se pregătește de un mare succes în domeniul PC-urilor. O să rămân încă multă vreme pe Windows, deși pot spune cu voce tare că voi folosi un produs inferior celui Apple.

Pentru cumpărătorii Apple, însă, eu văd situația în modul următor:

  • dacă vă gândiți să cumpărați de la zero în perioada imediat următoare un laptop Apple, luați unul cu procesor M1. Viitorul acolo este. Eu așa aș face.
  • dacă vreți să schimbați un laptop Apple mai vechi cu unul nou, vindeți-l pe cel vechi cât încă mai valorează ceva. Laptopurile Apple își păstrează bine valoarea în timp, dar cele cu Intel se vor devaloriza acum mai repede decât ar fi normal.
  • dacă nu vă pasă însă de vândut laptopul vechi sau nu vreți acum un upgrade, mai așteptați. Procesoarele Apple M1 sunt bune, dar cele M2 sau M3 vor fi și mai bune.

    35 comentarii

  1. As trece la Mac, dacă ar citi din oficiu HDD externe de capacitate mare fără sa fie nevoie de un alt soft care costa 40 USD plus multe alte imposibilități ale momentului.

      (Citează)

  2. Au mai încercat unii, parcă si Nvidia, să facă sisteme cu procesoare ARM și nu le-a reușit deloc. Apple se descurcă mai bine pentru că fac și procesorul și sistemul de operare și o parte din aplicații.

    Pentru cei care vor un laptop pentru Facebook, știri, Netflix cred că sunt excelente dacă ai banii de aruncat știută fiind nesimțirea 500$ in SUA = 600 Euro minim pentru proștii din UE.

    Dacă ai nevoie de Office te costă dublu pe Mac față de Windows, chiar și luat de pe site-uri de încredere pe care Microsoft le urăște.

    Îmi place mult ideea de laptop subțire, ușor, cu autonomie mare, fără ventilator.
    Nu îmi place că nu pot schimba eu memoria, SSD-ul și ca interfața este complet imbecilă față de Windows.

    Mă întorc la prețurile în UE, care sunt o insultă și doar pentru asta ar trebui boicotat Apple până își bagă mințile în cap. Cretinii ăia de la UE se leagă de Amazon, Microsoft pentru tot felul de motive închipuite sau nu, doar pentru chestii reale ca prețurile pentru consumatori nu.

      (Citează)

    • NVIDIA a făcut o gamă de procesoare foarte bune, cele Tegra. Aveau hibele lor, se încălzeau mult, dar erau călduroase.

      La un moment dat NVIDIA a decis că sunt mai mulți bani în industria automotive, unde e nevoie de certificare și de standarde mai serioase și deci acolo profitul e mai mare pentru cei ce pot produce conform cerințelor. Piața de telefoane ajunsese la “cel mai mic preț”.

        (Citează)

    • Daca vrei sa il tii 7 ani , iti iei un mac.

        (Citează)

    • Când vrei să îl ții 12+ ani îți iei un MSI.

        (Citează)

    • Cred ca pui putin gresit problema. Acele preturi afisate de Nvidia, Apple, Sony (pentru Playstation) la lansari sunt preturile FARA TAXE. Fiindca in SUA taxele se aplica in fiecare stat diferit. De exemplu cand te duci sa cumperi un produs pretul de raft e 4.99 si cand ajungi la casa platest 6.75 (ca si exemplu).
      Acelasi lucru este si cu UE. Sa zicem ca un produs e lansat cu pretul de 499$ de producator. Se “importa” in UE si i se adauga taxa vamala care e cam 5% si TVA-ul de 19%. (exemplu pentru preturile de pe amazon.de). Astfel ajunge un pret final cu taxe de 618.76 USD care se converteste in aproximativ 520 Eur. Daca te vei uita la preturile de lansare ale unor produse si le vei compara cu preturile de pe amazon.de, aplicand formula asta, o sa vezi ca e cam acolo pretul.

        (Citează)

    • Nu știu de unde ai scos aia cu Office la preț dublu. Office 365 costă la fel, indiferent de platformă…

        (Citează)

    • Am un laptop personal HP, model 2014, cu procesor i5, 12G RAM si HDD. Bateria originală i-a murit complet după 4 ani. Anul trecut i-am luat o baterie nouă, abia mai ține acum 45 minute. Calitatea/claritatea display-ului este mizerabilă, iar laptopul este leneș, Sistem Operare este Win10 legit.

      Și mai am de la serviciu un MacBook Pro, model early 2011, fabricație septembrie 2011. Cu procesor i5, 8G RAM si SSD. Bateria originală, fabricație 2011, încă ține 2,5 ore în browsing. Display clar, fără să fie Retina. Iar laptopul per ansamblu este mult mai sprinten decât HP-ul.

      Mac-ul l-am primit în februarie, m-am obișnuit în vreo 2 luni cu sistemul de operare, următorul meu laptop personal va fi clar un MacBook Pro.

        (Citează)

    • Pe goodofer24 Office 2019 pentru Windows este pe la 50$, Office pentru Mac este pe la 100$.

        (Citează)

    • Cu 100$ iti iei Office 365 pe 2 sau chiar 3 ani (nu stiu cat a fost de BF), din magazin, cu licenta pe bune si 1TB de OneDrive (si parca poti sa instalezi si pe telefon, daca folosesti).
      Eu credeam ca toata smecheria la site-urile astea sunt preturile foarte mici.

        (Citează)

    • Imi plac astia care la fiecare remarca de pret au placa lor de explicatii.

      Pana sa se ajunga la taxe omul a zis foarte clar ca toate companiile au o politica extrem de nefericita de a calcula echivalentul in euro la paritate, nu are nici o legatura cu taxele.

      Dar daca tot vorbim de taxe:
      Nu se aplica taxe vamale, nu aberati.
      TVA-ul nu explica marje uneori nesimtite intre 50% si 70%( verificati si voi cat costa un 3070 la noi, sau google TVa anuntat la ei cu 50$).

        (Citează)

    • @Ovidiu, printre laptopurile de la munca exista si un HP ProBook 4530s, model 2012, cu procesor I5 si 4 GB RAM.
      A fost inlocuit HDD-ul (care era o mizerie) cu un SSD si merge foarte bine, totul se incarca rezonabil de repede (ma refer aici la suita Office si diverse aplicatii interne accesate din browser).
      Bateria originala tine si acum in jur de 2 ore /2 ore si jumatate.

      1. Daca la laptopul tau bateria tine doar 45 de minute dupa nici un an de utilizare inseamna ca nu era originala. Ai cumparat o bateria compatibilia, dar sigur nu produsa de HP.
      2. Compari un laptop de la Apple care probabil a costat minim vreo 7000 de lei si care a fost upgradat ulterior cu ram suplimentar si SSD cu un laptop de la HP care probabil a costat undeva pe la 3000 de lei si care inca se “taraste” cu un HDD clasic.
      Diferenta pe care o face intr-un sistem un SSD fata de HDD este colosala.

      Nu spune nimeni ca nu sunt bune produsele Apple, dar haide sa incercam sa comparam produse din categorii de pret similare.

        (Citează)

  3. @Radu chiar nimeni, niciun blogger nu vrea sa comenteze situația cu comenzile de pe site-ul vodafone.ro de Blackfriday??? Totuși e o situație jenantă pentru cea mai premiată rețea din Romania sa spui că stocul pentru Samsung S20+ la prețul de 299 euro fara abonament este epuizat și că nu pot livra acest produs deși au avut un sistem de urmărire a comenzilor pe baza numărului de telefon ( se trimitea un cod pe telefon și astfel puteai sa faci comanda )…Oare de ce au avut nevoie de CNP număr și serie CI când am făcut comanda?

      (Citează)

    • Și la eMAG a fost stoc zero când a pornit situl, și nimeni nu comentează prea mult. Cică aplicația are prioritate. Se știe asta.

        (Citează)

    • Vodafone sunt niste imbecili care nu sunt in stare cu lunile sa isi repare site-ul ca sa iti poti plati factura daca browserul folosit este Chrome.

      De asta nu e nimeni surprins de esecul lor in BF.

        (Citează)

  4. Dacă la telefoane poți face trecerea mai ușor de la Android la iPhone și înapoi, la computere e mai dificil după ce te obișnuiești cu anumite chestii. Probabil cei care lucrează in domeniul foto/video sa fie mai interesați.

      (Citează)

  5. Gaelex, vezi TVA, vezi taxe si impozite, reguli si intelegi Europa.

    eu unul sunt mandru de Europa, echilibrul de taxe si serviciile din ele ( sanatate, educatie, drumuri, etc ) mi se pare un mare plus.

    tu vrei alt SSD si alt ram sa schimbi ca nu faci bani cu produsul lor, ca daca ai face, l-ai lua cu maxim de ram si disk si ar fi suficient probabil toata viata laptopului.

      (Citează)

    • Stii ca TVA-ul in UE este ~20%, da? 500$ devine automat 500 Euro, adica automat >15% profit suplimentar doar din pix. Plus TVA se face 600 de Euro.

      Laptop-urile nu aveau taxe nici in 2007 si 2008 cand aduceam eu MSI.

      Apple nu are fabrica de RAM si SSD, le cumpara de la altii iar tie iti factureaza de 5x cat ii costa pe ei. Asta este jecmaneala. Da, este normal sa profiti de o cere din piata. Nu, nu este OK sa jefuiesti cu nesimtire.

      Tu cand iei RAM sau SSD sa pui in produs Apple care suporta upgrade trebuie sa platesti un pret premium pentru ele. Ca sa fie certificate si acceptate de Apple producatorul pieselor le-a platit lor niste bani pe care si-i recupereaza de la tine.

        (Citează)

    • @Gaelex, nu vad care este problema aici.
      Apple face produse din categoria premium si tu poti alege daca sa le cumperi sau nu. Daca nu consideri ca se justifica pretul cerut, poti sa alegi un cu totul alt producator.
      Faptul ca in alta tara (a.k.a. SUA) vand produsele lor la un pret mai mic decat in Europa poate avea legatura si cu volumul de produse comercializate si profitul obtinut din servicii post-vanzare.
      Uniunea Europeana nu are cum si nici nu ar trebui sa se implice sa reglementeze preturile. Du-te si cumpara direct din SUA, care este problema?

        (Citează)

  6. Geekbench e o gluma, arhitecturile cisc si risc nu sunt exact comparabile.
    Vezi r23 si performance @TDP target. Subit, m1 nu mai arata atat de bine fata de amd, care sterge podeaua cu orice competitie in multithread. Si Zen3/5000 e dupa colt.
    Cine era in ecosistemul apple va fi fericit, in anumite workloads (transcoding, ai) si aplicatii native e foarte bun. Nu cred ca migreaza cineva de la pc dupa lansarea asta, m1 pierde urat in alte workloads (physics, vector). Presiunea este pe intel, care a ramas blocat pe 10/14 ‘nm’.

      (Citează)

    • Și la video pierde M1 față de plăcile video dedicate – mă rog, alea cât de cât. Poate să piardă la multe încă pentru că 1) e doar prima generație și 2) vorbim de sistemele low end, nu de clasa workstation.

      N-aș crede că e așa presiune mare pe Intel pentru că afacerea lor nu stă numai în procesoare. Încet îi vor prinde pe AMD din urmă, sau își vor împărți vârful pe jocuri/productivity și aia va fi.

        (Citează)

    • Toati “reviewari” vorbesc doar de performanta singlecore unde diferenta e clara,
      dar la performanta multicore diferenta formidabila de 12% fata de un intel vechi i9 9880h

        (Citează)

    • workloads (physics, vector) wow, munca facuta in general pe laptop-uri.

      Nici macar pro-ul vechi de 16 inchi nu intra in clasa de caramizi workstation cu procesoare non-H de care ai nevoie pentru a face munca de genul.

        (Citează)

  7. M1 3.2ghz 8 core, scor 1688/7277
    I9 9880h 2.3ghz 8 core, scor 1064/6554

    singlecore 59% impresionant
    multicore 11% slab

      (Citează)

  8. Gaelex:
    Stii ca TVA-ul in UE este ~20%, da? 500$ devine automat 500 Euro, adica automat >15% profit suplimentar doar din pix. Plus TVA se face 600 de Euro.

    Laptop-urile nu aveau taxe nici in 2007 si 2008 cand aduceam eu MSI.

    Apple nu are fabrica de RAM si SSD, le cumpara de la altii iar tie iti factureaza de 5x cat ii costa pe ei. Asta este jecmaneala. Da, este normal sa profiti de o cere din piata. Nu, nu este OK sa jefuiesti cu nesimtire.

    Tu cand iei RAM sau SSD sa pui in produs Apple care suporta upgrade trebuie sa platesti un pret premium pentru ele. Ca sa fie certificate si acceptate de Apple producatorul pieselor le-a platit lor niste bani pe care si-i recupereaza de la tine.

    Văd că te grăbești să faci o puzderie de oameni imbecili, dar de informat să nu cumva să te informezi. De ceva timp (circa 7 ani) Apple nu mai folosește dimm-uri în laptopuri, RAM-ul e integrat în placa de bază. Acum cu M1, că ăsta era subiectul discuției, fac parte chiar din SoC, deci se poate spune că e proiectat/fabricat tot de ei. SSD-ul face parte din placa de bază de prin 2014.

    La un laptop de 3000 de euro plătești vreo 200 în plus upgrade-ul de RAM (față de cât ai plăti tu pentru ele din magazin), dar dacă aia e deal breaker pentru tine, asta e.

    La Office mi se pare că e același preț, dublu costă varianta comercială (la fel și pe Windows), că acolo e normal să te taxeze dublu doar pentru că ești persoană juridică – văd că asta nu te deranjează.

      (Citează)

    • Nu-l luati in seama pe Gaelex, nu si-a mai luat pastilele de mult. Daca s-ar obosi sa citeasca ceva n-ar mai avea timp sa comenteze.

        (Citează)

    • OK, fabricat de Apple. Te rog poza sau adresa fabricii Apple, sa ii vedem si noi marul… cand o zbura porcu’, ca nu exista asa ceva.

      OK, integrat in placa de baza, foarte frumos. 8Gb de RAM DDR4 sunt cam 50$. La bucata, pentru tine, acum, pe eMAG sau PCGarage. De ce la Apple care cumpara milioane de cipuri si are pret mult mai bun de la producator, trebuie sa platesti 200$ in plus?

      Vai, protejam mediul, nu mai punem incarcator in cutia telefonului. Ne pasa de planeta si vrem sa fim verzi, asa ca scoatem gaura de jack din telefoane.

      Cum, sa permitem upgrade la laptop ca sa nu il arunci cand trebuie mai mult spatiu de stocare sau se misca incet? Doamne fereste, n-ai sa vezi.

        (Citează)

    • Cu toate astea, MSI nu a fost niciodată un producător de luat in seama.

        (Citează)

  9. in momentul cand gama de low-end a marului se apropie la 12% in bech de gama de top i9 al ultrabookurilor clar multi vor avea dureri de cap (in single chiar zburda).
    plus ca vad ca multi compara workloads (physics, vector) cu placile dedicate, acolo se comporta decent ca una din clasa middle spre high. Intel efectiv nu ofera asa ceva pe o pastila de sicliciu.

      (Citează)

  10. Gaelex:
    OK, fabricat de Apple. Te rog poza sau adresa fabricii Apple, sa ii vedem si noi marul… cand o zbura porcu’, ca nu exista asa ceva.

    OK, integrat in placa de baza, foarte frumos. 8Gb de RAM DDR4 sunt cam 50$. La bucata, pentru tine, acum, pe eMAG sau PCGarage. De ce la Apple care cumpara milioane de cipuri si are pret mult mai bun de la producator, trebuie sa platesti 200$ in plus?

    Vai, protejam mediul, nu mai punem incarcator in cutia telefonului. Ne pasa de planeta si vrem sa fim verzi, asa ca scoatem gaura de jack din telefoane.

    Cum, sa permitem upgrade la laptop ca sa nu il arunci cand trebuie mai mult spatiu de stocare sau se misca incet? Doamne fereste, n-ai sa vezi.

    Tu îți imaginezi tot felul de probleme, dar fie. Laptopurile nu au 4 sloturi pentru memorie, deci 32 GB nu faci din 4 dimm-uri. Nu știu de ce plătești x$ în plus și dacă întreb probabil că n-o să-mi răspundă nimeni. Nici RED nu spune de ce la ei costă un SSD de 150$ peste 2 mii. Putem să stăm toți la gura sobei să calculăm profitul lor că tot degeaba e.

    Ironia e că n-ai de ce să faci upgrade la laptop. Crezi că peste 4-5 ani o să te ajute un SSD cu viteze mai mari de 2 GB pe secundă? mă îndoiesc. 8 sau 16 GB RAM iar îți va fi suficient mulți ani de acum încolo, probabil că mulți încă n-au în PC-uri 16 GB. Laptopurile lor în general au o durată de viață mult mai mare decât restul și suport de câțiva ani și totuși sunt ăia care te încurajează (cumva, nu știu cum) să-ți tot iei unul nou. Ai thunderbolt, poți adăuga stocare externă câtă vrei la viteze cel puțin cât ale SSD-urilor interne ieftine.

    Majoritatea utilizatorilor nu fac upgrade la PC-uri. Dacă după 4 ani simți nevoia de ceva mai puternic, un SSD nou și 8 GB de ram în plus nu e mare lucru – aici vorbesc de strict de tower, unde e cel mai ușor și ieftin să faci upgrade.

    Lui Giani Mucea îi mai spuneam, probleme cu Apple sunt complet altele decât ce văd ăștia înverșunați ca tine pe câte un site dubios. Gen service, dacă ai ghinion, sau probleme comune care nu sunt prinse în programe de service. Dacă ți se rupe cablul de la display după 3 ani sau dacă îți plesnește o boxă dai vreo 500 de euro, că Apple schimbă jumate de laptop pentru un difuzor. Dar pe tine te jecmănesc (de fapt ipotetic vorbind, că tu nu cumperi Mac-uri) la RAM.

      (Citează)

    • Scuze, m-am uitat crucis si nici nu am scris corect:
      – 30$ este pretul pentru 1x SODIMM de 8Gb DDR 2400MHz.
      – 50$ este pretul pentru 1x SODIMM de 16Gb DDR4 2400Mhz.
      De ce costa la Apple de 4-5x mai mult sa treci de la 8 la 16 la 32?

      La un moment dat iti trebuie mai mult spatiu de stocare, din n motive care or fi ele. Dar ai luat Mac ca sa stai lejer nu ca sa iti atarne firele din el si sa freci cabluri.

      Chestiile astea se bat cap in cap, Air cu fire si matze atarnand din el.

        (Citează)

    • @Gaelex, costa mai mutl pentru ca ai ales “calitatea” Apple.
      Daca nu crezi ca merita preturile mai mari practicate de ei, ramai cu laptopurile MSI.

      Este ca si cum ai intreba de ce un Ferarri cu 700 de CP costa 150.000 euro.
      O Skoda Octavia cu 140 CP costa doar 20.000 euro, deci ar trebui ca si Ferrari sa coste doar de 5 ori mai mult (5×140=700).
      De unde diferenta de 50.000 euro?

        (Citează)

  11. Radu:
    Toati “reviewari” vorbesc doar de performanta singlecore unde diferenta e clara,
    dar la performanta multicore diferenta formidabila de 12% fata de un intel vechi i9 9880h

    Da, pentru că M1 are 4 cores + 4 efficiency cores. Pe scurt nu sunt aceleași nuclee și nu funcționează la fel, deci comparațiile nu sunt relevante.

      (Citează)

  12. Gaelex:
    Pe goodofer24 Office 2019 pentru Windows este pe la 50$, Office pentru Mac este pe la 100$.

    Eu am abonament anual la microsoft pentru suita office, pretul cand l-am luat eu era acelasi indiferent de sistemul de operare. Daca tot platesc bani pe o aplicatie, prefer sa o iau dintr-un loc de incredere, nu imi plac site-urile dubioase/no name.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus