un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

1 român din 50 a avut covid

18 Nov 2020  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

Sună altfel când pun cifrele în această formă decât dacă spun că 2% dintre români au fost infectați până acum cu covid-19? Sau că până astăzi au fost înregistrate oficial 383.743 de cazuri în România, o cifră care parcă nu mai are însemnătate?

Sună mai înfricoșător, mai aproape de fiecare dintre noi virusul atunci când te gândești că 1 din 50 este o proporție totuși semnificativă?

Pentru că asta este situația în România astăzi. 383.743 de cazuri confirmate de la începerea pandemiei din 19,32 milioane de români conform INSSE înseamnă 2% din populația țării.

Sigur, unii români s-au infectat de mai multe ori și poate apar de două ori în statistici, dar mă îndoiesc. Exprimarea din comunicatele oficiale mă face să cred că este vorba de persoane distincte, unici cum s-ar zice, nu sesiuni. Numărul celor dublu-ghinioniști este oricum mic. Mai degrabă aș spune că mult mai mulți români au avut covid și nu i-a pus nimeni la socoteală pentru că au stat în casă, s-au tratat cu parasinus și au trecut prin boală fără a spune nimănui asta de teama de a nu fi luați cu izoleta de acasă și duși în sistemul medical de stat.

Ca număr de cazuri la milionul de locuitori, apropo, suntem pe locul 45 în lume. Statisticile sunt date peste cap de țări mici (Andorra, Vatican etc), așa că în rândul țărilor cu peste 1 milion de locuitori am fi pe locul 31 în lume.

O altă statistică mi se pare însă mult mai rea: din 10 români care ajungi la terapie intensivă, doar 4 supraviețuiesc. Așa a zis Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta (sursa). 40% supraviețuire la ATI mi se pare groaznic, având în vedere că în alte țări procentul se apropie de 70%.

    32 comentarii

  1. Daca luam in considerare ca rata reala de infectare e mult mai mare si facem cateva calcule, cred ca, pana cand vaccinul va deveni disponibil pe scara larga, cu totii vom fi avut Covid.

      (Citează)

    • Da, dar cum imunitatea naturală trece după câteva luni, tot ai nevoie de vaccin pentru termen lung, călătorii, mers la cinematograf etc.

        (Citează)

  2. Din pacate la noi, ATI-ul mai e si plin de nosocomiale, mai ia foc, chestii de-astea nasoale de lumea a 4-a. Sa nu uitam de faptul ca personalul e sub-dimensionat.
    Si, asa cum zici si tu, Radu, cred ca statistica “reala” e mult mai dureroasa.
    Vorba americanilor “God bless”.

      (Citează)

  3. Corectie, 1 din 50 a fost gasit si inregistrat ca avand coronavirus. Pe langa fiecare 1 gasit mai pot fi pana la inca 5 care nu au fost gasiti.

      (Citează)

    • corectie la ce? scrie si in articol acelasi lucru.

        (Citează)

    • Aș vrea să văd cândva o estimare privind numărul real al persoanelor infectate. Străinii au mai făcut din astea, la noi n-am văzut nimic bazat pe niște educated guesses, cum s-ar zice.

        (Citează)

    • Foarte mulți din cei fără simptome nu sunt găsiți. Ce naiba, ăștia nu vor să testeze nici măcar toată familia cuiva care are simptome.

      Dacă țin minte bine, specialiștii din afară ziceau că cel puțin o treime din bolnavi nu au simptome. Adaugă la asta pe cei care au simptome ușoare și nu se testează pentru o simplă răceală.

      Eu cred că bolnavii reali sunt e cel puțin 3x mai mulți decât cei găsiți. Și e destul de simplu de înțeles de ce: nu se poate să ai 1000 de bolnavi pe zi azi, 3000 săptămâna următoare, 5000 săptămâna cealaltă și peste 10.000 după alte câteva zile.

      Și pentru cine nu a remarcat, explozia de cazuri a început la 2 săptămâni după alegeri. Fix cam cât îi ia virusului să declanșeze boala.

        (Citează)

  4. Chiar si cu cei infectati care nu sunt prinsi in statistica, si tot suntem departe de 35 din 50 pentru a conta.

      (Citează)

  5. De ce spui ca unii romani este posibil sa se fi infectat de mai multe ori si sa apara de doua ori instatistici?
    Eu nu am auzit de niciun caz in care un individ care a avut covid si s-a vindecat sa se fi imbolnavit din nou.

      (Citează)

    • Mai cauta pe net, sunt multi la noi in tara.

        (Citează)

    • @Andrei G: au fost câțiva. Probabil mai mulți decât au apărut la știri, că nu e ceva atât de inedit încât să fie anunțate imediat ziarele.

        (Citează)

    • @Marius, ai vreun articol de pe net in care sa fie precizat asta?
      Eu nu am vazut decat articole si studii in care este precizat ca o data ce te-ai imbolnavit si ti-ai revenit ai devenit imun la Covid.

      @nwradu, nici la stiri nu am vazut nimic concret.
      Au fost doar niste zvonuri care ulterior au fost dezmintite si s-a precizat ca probabil cei care au fost depistati din nou nu se vindecasera sau pur si simplu s-au incadrat in marja de eroare a testelor si este posibil ca prima data sa nu fi fost infectati.

        (Citează)

    • Unii se reinfecteaza. O amica stie pe cineva care a facut de 3 ori. Multi cred ca daca au facut sunt protejati. Ultima data insa inteleg ca a descoperit ceva pb vasculare, cheaguri de sange.

        (Citează)

    • @KMean, astea cu o prietena care stie pe cineva care are un cumnat al carui nepot s-a imbolnavit de 3-4 ori sunt povesti de adormit copii.
      Daca ar exista aceste cazuri, ar fi documentate de cel putin 1-2 site-uri de stiri.

      Mai era o poveste cu o tipa din Marea Britanie care este bolnava de vreo 6 luni de Covid, dar daca citesti articolul este precizat ca toate testele ii ies negative si ca medicii i-au recomandat sa discute cu un psihiatru.

        (Citează)

    • Uite si un articol recent dintr-o sursa de incredere: BBC.com

      https://www.bbc.com/news/health-52446965
      “There were early reports of people appearing to have multiple coronavirus infections in a short space of time.
      But the scientific consensus is that testing was the issue, with patients being incorrectly told they were free of the virus.

      Scientists from Hong Kong recently reported on the case of a young, healthy man who recovered from a bout of Covid-19 only to be re-infected more than four months later. Using genome sequencing of the virus, they could prove he caught it twice because the virus strains were different.”

        (Citează)

    • Andrei G: @KMean, astea cu o prietena care stie pe cineva care are un cumnat al carui nepot s-a imbolnavit de 3-4 ori sunt povesti de adormit copii.

      Sora mea a avut a doua oara. Documentat, cu teste. E suficient? Cu aproximativ 6 luni intre infectari.

        (Citează)

    • @nashu_mare, nu vreau sa te superi pe mine si sa crezi ca sunt nesimtit, dar nu te cunosc personal asa ca nu prea pot sa te cred fara o dovada.
      Adica am de ales dintre un cititor al unui blog (ce-i drept un cititor care nu prea a vorbit prostii pana acum) si unul dintre cele mai mari si mai serioase site-uri de stiri din lume.

      Daca tu intradevar spui ca sora ta a avut de 2 ori, atunci sunt 99% convins ca unul dintre teste a fost un fals-pozitiv (probabil primul test facut in perioada in care acestea nu erau foarte precise).
      PS: sper ca este bine si nu a ramas cu sechele pe termen mediu sau lung.

        (Citează)

    • E mai simplu decât atât. Prima dată a avut toate simptomele, inclusiv pierderea gustului, mirosului si a respirației din pat până la baie. A fost printre primii bolnavi din lumea civilizată. Ulterior, asta vara, a făcut si teste de anticorpi, ii avea pe toți. Full.

      La un moment dat, acum puțin timp, a avut nevoie de un test negativ pentru o intervenție medicală. Surprinzător, a fost pozitiv. Simptomele, ușoare, le-a recunoscut de abia după test.

      Este normal sa nu fie mega documentate cazurile, pentru ca nu sunt usor de depistat si nici îngrozitoare. Asta nu înseamnă că cei îmbolnăviți a doua oară nu sunt periculoși pentru ceilalți. Mai ales că nu se protejează. Si suntem acum într-o situație în care nu ii pasa nimănui de cei fără simptome.

      Apropo, asta nu s-a întâmplat în România.

        (Citează)

  6. păi la recensământul din septembrie eram la 4,5%. și nu începusem cu 10k pe zi.

    eu zic că suntem la 20%.

      (Citează)

  7. statistica “atîția pozitivi din atîtea teste efectuate” nu este relevantă pt că în Ro au fost testați doar cei suspecți/simptomatici (fie din proprie inițiativă, pe banii lor, fie că au ajuns cu simptome la spital).

    Doar în perioada concediilor, au ajuns la testare cei care aveau nevoie de test pt Grecia sau alte țări, și la care rata de infectare a fost extrem de mică.

    Cît despre totalul de 1 din 50, nu spune mare lucru pt că pt majoritatea s-a manifestat ca o simplă răceală. Am avut și eu niște simptome prin aprilie, nu m-am testat, sînt obișnuit să am mai multe răceli pe an, unele cu febră peste 38. Poate am avut Covid poate nu.

      (Citează)

    • Da, dar nici nu pot fi mult mai mulți infectați decât în statisticile oficiale.

      Zic asta pentru că un procent din cei bolnavi dar netestați ar fi ajuns la spital și ar fi dat alte statistici peste cap. Există și un prag superior al intervalului de incertitudine.

        (Citează)

  8. Statistica prezentata oficial e cam degeaba, iar argumentele mele sunt urmatoarele:
    1) cazul 1, real: sistemul public complet inaccesibil la testare si cu timpi lungi pana la primire rezultat (2zile minim de la recoltare, mun. Brasov); Realizat 2 teste PCR la privat (350lei/pers); sotul Pozitiv; Sotia Negativa; copilul netestat (nu prezenta simptome); Izolati toti in aceeasi casa, ca oricum au stat asa si pana la rezultat, simptomele sotului erau minore; In rezultate s-a raportat 1 caz; Celelalte 2 cazuri au trecut nedetectate/necontabilizate de sistemul public;
    2) cazul 2, real: testat pozitiv copilul 1; Izolat cu mama/fratele la aceeasi adresa; Dupa 4-5zile, dezvolta simptome si mama (renunta la testare din cauza timpilor mari de asteptare); copilul 2 nu se testeaza din aceasi motive;

      (Citează)

    • Cazul 1 se întâmplă des, dar nu-l văd ca o dovadă a unor statistici greșite. Un prieten de-al meu a avut covid, nevasta nu, copii nu, pe testate.

      Cazul 2 da, probabil se întâmplă des. Și pe la radio au sunat unii care au spus că ei au avut covid, toate simptomele, au stat acasă și au trecut prin asta. Nu au fost testați niciodată, dar persoana de la care au luat a fost testată și deci 99% e sigur că au avut covid.

        (Citează)

  9. 1.

      (Citează)

  10. Radu, ai putea sa faci un poll sa vezi câte persoane au avut dintre cititorii tai.

    Poate sunt persoane care vor sa știe ce sa facă dacă au simptome și cei care au avut pot sa le spună cum a fost în cazul lor.

    Eu am avut recent și am fost mult mai relaxat ca am știut la ce sa fiu atent și ce sa urmăresc.

      (Citează)

  11. nwradu:
    Da, dar cum imunitateanaturală trece după câteva luni, tot ai nevoie de vaccin pentru termen lung, călătorii, mers la cinematograf etc.

    Daca imunitatea naturala trece dupa cateva luni, la fel va trece si cea data de vaccin. Diferenta e ca vaccinul ai putea sa il repeti fara sa iti fie rau. In lume sunt foarte putine cazuri documentate de reinfectare.

    Sunt cateva in Romania( fara a fi documentate stiintific) dar cred ca au fost teste fals pozitive in una din cele doua infectari. A se vedea si medicul din Neamt care a iesit pozitiv in Romania dar nu si in Belgia. Daca la 8 luni in Romania inca nu sunt in stare sa faca un test corect, in primele luni imi imaginez ca au fost mai multe erori.

    Producatorii de vaccin estimeaza ca imunitatea este de cel putin un an. Atat naturala cat si cea obtinuta prin vaccin.

      (Citează)

  12. KMean:
    Unii se reinfecteaza. O amica stie pe cineva care a facut de 3 ori. Multi cred ca daca au facut sunt protejati.Ultima data insa inteleg ca a descoperit ceva pb vasculare, cheaguri de sange.

    Cu siguranța nu s-a reinfectat de 3 ori, astea sunt povești. Probabil nu a fost vindecată.

      (Citează)

  13. O observație mică: 383.743 este număr, nu cifră. Așa de mulți folosesc “cifră” în loc de număr în mod eronat încât cred că multora ne vine să le folosim la fel. No hate, just respect.

      (Citează)

  14. Gaelex:
    Foarte mulți din cei fără simptome nu sunt găsiți. Ce naiba, ăștia nu vor să testeze nici măcar toată familia cuiva care are simptome.

    Dacă țin minte bine, specialiștii din afară ziceau că cel puțin o treime din bolnavi nu au simptome. Adaugă la asta pe cei care au simptome ușoare și nu se testează pentru o simplă răceală.

    Eu cred că bolnavii reali sunt e cel puțin 3x mai mulți decât cei găsiți. Și e destul de simplu de înțeles de ce: nu se poate să ai 1000 de bolnavi pe zi azi, 3000 săptămâna următoare, 5000 săptămâna cealaltă și peste 10.000 după alte câteva zile.

    Și pentru cine nu a remarcat, explozia de cazuri a început la 2 săptămâni după alegeri. Fix cam cât îi ia virusului să declanșeze boala.

    Shhh, ce vrei sa zici ca alegerile au înrăutățit situația? Sau deschiderea școlilor? Blasfemie!!!

      (Citează)

  15. asta cu imunitatea pierduta dupa 4-6 luni este jumatate de adevar. da, se pierd anumiti marcari pe care ii identifica la analize dar nu si imutatea. spre exemplu a mea sotie are 2 vaccinuri facute si boala dezvoltata pentru o anumita boala a copilariei. la analize nu ii ies anticorpi. dar cand fetita a facut boala copilariei, sotia nu a dezvoltat-o. sunt articole si analize care curprind mai multe informatii decat astea din cancan unde se spune despre cum sta treaba cu imunitatea si reinfectarea (care nu e deloc asa cum e prezentata)

      (Citează)

  16. Cam 300 de cititori nwradu au avut COVID.
    Că întrebase cineva pe aici…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus