un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știri despre tehnologie – 11 noiembrie 2020

11 Nov 2020  ·

ȘTIRI  ·

47 comentarii

Fashion Days: mi-am luat acest tricou Desigual. Ofertă bună și la pantofi de trekking Skechers. Sunt oferte bune și la hanorace, unde voiam unul verde, dar n-am găsit ceva pe placul meu.

    47 comentarii

  1. Catalin si atat

    11/11/2020 la 9:12 AM

    Masina electrica, propriu-zisa, este nepoluanta, dar nimeni nu vorbeste despre cat de (ne)poluant este procesul ei de fabricatie, in special al bateriilor. Sau despre cat de verde este energia electrica de la statiile de incarcare. Ce se intampla cu bateriile dupa epuizare, cat de ecologic este procesul de reciclare, daca exista unul momentan.

      (Citează)

    • Daca despici firul in 14 vezi si cat ulei si antigel de la masinile clasice se recicleaza ecologic. Multi romania isi schimba singuri uleiul sau apeleaza la mecanici neautorizati pentru ca este mai ieftin. Bateriile se schimba la 10 ani, nu anual ca uleiul si probabil vei fi obligat ca sa le dai la buyback pentru inlocuire. Curentul din instalatii se ecologizeaza si el treptat, multi isi monteaza acum panouri solare si pompeaza energia nefolosita in reteaua nationala. La masinile electrice chiar daca nu sunt 100% ecologice macar se progreseaza, la cele clasice nu prea mai ai ce face, poate sa le schimbi combustibilul.

        (Citează)

    • Păi articolul ăla fix asta ia în considerare – energia consumată la fabricarea bateriilor și cât de verde e energia de la stațiile de încărcare. Să zici că nu vorbește nimeni despre asta când e un articol scris, pare puțin ciudat.

      Despre unde se duc bateriile după ce mor – aici e mai greu. În primul rând că mașinile electrice au prins avânt abia în ultimii 5-10 ani. Asta înseamnă că nu a trecut suficient timp să se umple gropile de gunoi de baterii expirate. În plus, bateriile trăiesc destul de mult, mai ales cele noi dezvoltate de Tesla – va mai dura puțin până chestia asta va deveni o problemă. În al doilea rând, e vorba de priorități. Până în momentul ăsta, cercetarea s-a concentrat pe creșterea capacității și scăderea costului – astea erau problemele principale. Când se va schimba lista de priorități, se va schimba și direcția de dezvoltare. Fie o reproiectare a bateriilor pentru o demontare mai ușoară, fie niște procese de dezasamblare optimizate etc. Nu e ceva în afara legilor fizicii.

      Long story short – mașinile electrice sunt mai curate decât IC-urile, dacă iei în considerare tot ciclul de viață, inclusiv al combustibilului. Singura parte neclară e end-of-life, dar e neclară doar pentru că nu s-a încercat în mod serios clarificarea ei.

        (Citează)

    • Dupa expirare bateriile se urca pe un container spre africa sau bucuresti, unde o sa fie arse.

        (Citează)

    • Se muta poluarea din oras catre zonele industriale, atata timp cat energia de la charger inca se produce pe baza de combustibili fosili nu putem afirma ca sunt atat de curate. Poate hidrogenul si compania Nikola vor reprezenta o solutie pentru stocarea si transportul energiei curate, iar cei de la NIO au un sistem rapid de battery swap care va imbunatati fluxul de incarcare. Va las sa vizionati cateva clipuri bine documentate.
      NIKOLA https://youtu.be/7ynupYBLlyA
      Battery Supply Problem https://youtu.be/1Xwxe0wU4b8
      NIO 3-minute Battery Swap Station https://youtu.be/hTsrDpsYHrw

        (Citează)

    • @Cătălin: fix despre asta este acel articol. S-a demonstrat deja de câteva ori că pe întreg ciclul de viață o mașină electrică este mai nepoluantă.

      Nu cred că mulți aleg mașinile electrice din acest motiv. Este doar un bonus plăcut. Le aleg pentru că sunt silențioase, au accelerație foarte bună și sunt rapide.

        (Citează)

    • Ba da, lumea vorbeste despre asta, si majoritatea ineficientelor au fost rezolvate (cu noile baterii de la Tesla).

      Cat despre incarcare @Radu, sa stii ca nu e neaparat adevarat ca incarci cu energie produsa poluand in continuare. Noi recent am trecut de exemplu la https://lucera.es si au 100% energie verde furnizata la pretul real (fac bani din abonamentul de 5EUR pe luna). Asta e in Spania, dar la fel in Norvegia de exemplu o mare parte se produce curat.

      Cat despre producerea masinilor in sine, asa cum Apple, Microsoft, si alti mari giganti in tehnologie si-au propus sa ajunga la 0 in ce priveste emisiile energia produsa verde, acelasi parcurs il au si cei de la Tesla.

      Daca mai sunt sceptici, sa faca short la TSLA in continuare. :)

        (Citează)

  2. Nu se incarca fashion days…

      (Citează)

  3. Degeaba, FashionDays are niste produse vai de ele in BF. Nu e nimic premium acolo, e de ajuns sa zic Fossil ca imi vine sa vomit.

    Cred ca nici macar Trump nu abera atatea minciuni pe minut ca mizerabilii aia de la Apple cu procesorul lor M1. Il compara cu PC-uri mai fantastice decat bestiile lui J.K. Rowling, nu au zis nimic clar pentru ca stiu foarte bine ca sterge internetul pe jos cu aberatiile lor.

    Nici comentariile nu erau activate la asa zisul live care dupa efectele speciale era clar o inregistrare, i-ar fi dat dat de toti peretii cu exagerarile despre gunoaiele lor de produse.

    Si tipele in leggings, pe bune, sefe de departament si mari specialiste si inginere?! Inteleg ca in compania aia de homosexuali si hipsteri probabil sunt toate practic virgine si cu celofanul intact. Hai ca se poate sa atragi mactarzii si in tinute mai putin evident disperate dupa atentie.

      (Citează)

    • La farmacii nu este Black Friday? Că a rămas băiatul ăsta iar fără pastile…

      Logic că era înregistrată conferința, cum să fie live?

      Citește detaliile cu privință la comparații pe site-ul Apple înainte să aberezi și să insulți aiurea. Spui că sunt minciuni dar nu vii cu niciun argument. De fapt tu ești un pui de Trump.

        (Citează)

    • Realizezi sper ca era anunțat ca un eveniment live, da? Și ca YouTube scria mărișor la video ca e live, cu tot cu icon-ul roșu. Era scris live inclusiv la textul despre comentarile dezactivate.

      Ai citit notițele de la testele lor? Nu este nici un PC acolo. NICI UNUL. Toate sunt testate cu alte Apple ale lor folosind nu se știe ce procesoare, ce memorie, ce SSD.

      Nu scrie NIMIC despre configurațiile folosite ca să presupui ca au comparat mere cu mere. La propriu, specificații tehnice complete, nu ce fantezii imbecile au debitat ei.

      Îți fac 2 sisteme să pară identice, dar unul cu memorie de 3200 și SSD nvme m.2 de 3500 mb/s citirea și altul cu memorii de 2133 și SSD m.2 SATA. Să vedem dacă mai vii cu tâmpenii despre Apple pe aici după ce le compari.

        (Citează)

    • Daca se anunta ca dau play la o inregistrare nu mai interesa pe nimeni, tot farmecul la evenimentele astea este ca ele sunt live si sunt transformate intr-un fel de show media. O inregistrare o pot vedea oricand, de ce sa ma mai inghesui?

      Radu:

      Logic că era înregistrată conferința, cum să fie live?

        (Citează)

    • Radu, cred ca esti analfabet functional.
      Cand doi iti zic ca esti beat, mergi si te culca daca suferi la capitolul comprehensiune.

        (Citează)

    • Cui îi pasă exact de ce-a spus Apple? Apar peste o săptămână toate testele și benchmark-urile pe care le-ai putea dori.

        (Citează)

  4. XYZ:
    Daca se anunta ca dau play la o inregistrare nu mai interesa pe nimeni, tot farmecul la evenimentele astea este ca ele sunt live si sunt transformate intr-un fel de show media. O inregistrare o pot vedea oricand, de ce sa ma mai inghesui?

    Hai că deja aberați. În plină pandemie voi vreți evenimente live. E a treia făcută de Apple și acum vă treziți. La ceilalți precum AMD, OnePlus sau Samsung nu v-ați gândit să faceți comentarii de genul…

      (Citează)

    • Ceilalti au zis ca e live si in realitate a fost o inregistrare?

        (Citează)

    • Eu n-am reținut să zică nimeni că va fi ceva live. Chiar mă aștept să fie toate înregistrări, ca să aibă timp să suprapună cum trebuie grafice și imagini cu produsul.

      De ce-ar conta dacă e live sau înregistrată cu o zi înainte? E altfel produsul? Toate lansările văzute de mine în acest an au fost pre-înregistrate.

        (Citează)

    • Eu ii dau dreptate lui Gaelex, e de porc ce a facut Apple. In mare parte se cunosc noutatile cu cateva saptamani inainte. Eu nu m-am uitat niciodata la un meci in reluare la care stiam deja rezultatul. Pur si simplu nu are farmec si cred ca nu face nici audienta la public. Daca ai facut un filmulet cu o prezentare incarc-o pe youtube la ora anuntata si gata, esti cat se poate de corect… dar evident ca asta nu atrage, asa ca se folosesc de o pacaleala, fac streaming la inregistrare. Cred ca YouTube nici nu te lasa, trebuie sa-l pacalesti emuland o camera video.

        (Citează)

    • Toate prezentările din acest an au fost înregistrări. Xiaomi, Huawei, Apple, Samsung, toate. De ce-ai face live fără public, în loc de o înregistrare mult mai bine pusă la punct?
      Este un livestream sau un premiere pe YouTube pentru că atunci dai drumul prima oară în fața publicului. Producția necesară pentru a transmite live cu multe camere este foarte complicată. Nici nu mi-aș dori așa ceva. Îmi pasă ce anunță, nu cum anunță, ba chiar sper sa anunțe cât mai eficient și mișto posibil.

        (Citează)

  5. Reducerile, in marea lor majoritatea nu prea sunt. Ai un articol la care un angajat de la otter probabil, ne anunta ca scriptul ala pricy minte, ca la ei in sistem nu apare cu pretul ala, da un link intern, dar in care nu apare luna septembrie..chiar asa ne “prostesc” pe fata?

      (Citează)

  6. Tricou la 170 de lei? Cred ca n-am nimerit unde trebuie.
    Macar e redus de la 300 :)))

      (Citează)

  7. Gaelex:
    Realizezi sper ca era anunțat ca un eveniment live, da? Și ca YouTube scria mărișor la video ca e live, cu tot cu icon-ul roșu. Era scris live inclusiv la textul despre comentarile dezactivate.

    Ai citit notițele de la testele lor? Nu este nici un PC acolo. NICI UNUL. Toate sunt testate cu alte Apple ale lor folosind nu se știe ce procesoare, ce memorie, ce SSD.

    Nu scrie NIMIC despre configurațiile folosite ca să presupui ca au comparat mere cu mere. La propriu, specificații tehnice complete, nu ce fantezii imbecile au debitat ei.

    Îți fac 2 sisteme să pară identice, dar unul cu memorie de 3200 și SSD nvme m.2 de 3500mb/s citirea și altul cu memorii de 2133 și SSD m.2 SATA. Să vedem dacă mai vii cu tâmpenii despre Apple pe aici după ce le compari.

    Scrii și tu ca să nu taci. Apple merge de mult timp pe nvme, dacă e ceva de apreciat în mod constant la calculatoarele lor din ultimii 6-7 ani ar fi SSD-urile. Până acum procesoarele lor au fost bune și eficiente, până la proba contrarie nu ai de ce să te îndoiești de asta – au lansat 2 laptopuri și un Mac Mini, vom vedea din review-uri dacă sunt bune sau nu. Cine se pricepe ignoră oricum „the best nu_știu_ce we’ve ever made” sau „x times faster”. N-au de ce să fie PC-uri acolo pentru că se compară aplicațiile pentru MacOS pe Metal, ar fi aiurea să le compari cu cele de pe Windows.

    Cred că au totuși dreptate când afirmă că laptopurile lor sunt mai rapide decât 90 și ceva % din cele de piață pentru că e foarte mult balast, foarte multe porcării ieftine și proaste.

      (Citează)

    • Vorbesti discutii inutile, cat timp nu avem specificatiile in clar este dezbatere “cati ingeri pot sta intr-un varf de ac”.

        (Citează)

    • Peste o săptămână apar toate testele pe care le-ai putea dori. Ce mai contează, deci? Gaelex, vorbești de parcă s-ar fi scris în Constituție că ești obligat să-ți iei Macbook cu ARM și te nemulțumește asta.

      Știu că e nasol să vezi că un PC clasic cu Windows rămâne în urmă, dar asta e situația. Nu mă văd trecând la MacOS, că n-am chef să învăț ceva nou, dar dacă vor fi clar mai bun nu văd de ce mi-ar fi rușine să recunosc asta și să admit că voi folosi în continuare un produs inferior.

        (Citează)

    • De unde ai tras concluzia ca un PC classic rămâne în urma? E fix genul asta de hype aiurea generat de Apple :)

        (Citează)

    • Există marketing și există mințit, iar Apple minte constant și are istoric dovedit de minciuni după minciuni.

      Tot evenimentul au aberat despre comparat cu PC sau laptop, când în realitate toate erau comparații interne vs. produse Apple.

      Să vină cu produse competitive care desființează PC-urile și Windows, dar sa facă asta cu teste complete, imparțiale. Același lucru îl zic și de fiecare dată când văd anunțurile Nvidia și AMD.

      Laptopul Apple fără ventilator chiar e o chestie mișto, nici o sursă de zgomot e un vis la cât m-au chinuit pe mine coolerele din laptopuri.

        (Citează)

    • “Sa vina cu produse….”
      “Sa faca teste complete…”
      Poti sa cumperi actiuni la Apple si daca treci de 5% le poti sugera asta. Daca treci de 50% le poti impune. Pana atunci, ciocul mic si joc de glezne.

      “tipele in leggings”
      “homosexuali si hipsteri”
      “virgine si cu celofanul intact”
      Eu m-am uitat la eveniment pentru produsele prezentate, nu pentru persoanele care prezinta. Vezi ca exista alte site-uri mai bune pentru ce-ai tu nevoie.

      Se pare ca azi ai uitat sa-ti iei medicamentele

        (Citează)

    • Pana atunci nu le cumpar produsele si chiar militez impotriva lor. Cu argumente bine ancorate in domeniul rational, chiar daca unora le este strain.

      Poate ca avand ochelari am fost avantajat si am reusit sa vad mai bine. Si poate de asta nu mi-a scapat padurea ascunsa de copaci.

        (Citează)

  8. Pentru cei care s-au împiedicat de cât de live era/trebuia să fie prezentarea Apple.

    Tocmai pentru că nu se poate face live cu public și implicit nu se pot prezenta imediat după produsele – care apropo e mai important decât prezentarea în sine pentru că jurnaliștii le pozează, filmează și pun mâna pe ele – au ales să facă o producție mai atentă, mai condensată. Au reușit să prezinte tot în 45 de minute, ceea ce e e ceva. De fapt majoritatea jurnaliștilor au apreciat că ultimele lansări de produse au fost ușor de urmărit, în comparație cu prezentările altor producători și au zis „băi, nu e important să fie live dacă prezentarea în sine e mai bună și ne mănâncă mai puțin timp”. Uitați-vă la Samsung, Google, Microsoft sau Sony pentru comparații.

    Dacă i-au zis live e pentru că au vrut să păstreze cât se poate din atmosferă, să fie cât se poate de antrenant pentru vremurile actuale – e și mult mai sigur pentru că întreaga poveste s-a putut face cu grupuri mai mici de oameni care să lucreze simultan. E un fel de premieră, dacă vreți și da, tehnic nu e un eveniment live. Chestia e că absolut nimeni n-a mai ridicat problema asta pentru că nu contează. Love it or hate it, sunt referința pentru lansări de produse și servicii.

      (Citează)

    • Mi se pare că e dificil să fii fan orice și să îți păstrezi obiectivitatea cu privire la chestia aia.

      Adică pe de-o parte ai mai multe informații decât restul lumii și e frustrant să corectezi tot timpul minciuni sau păreri greșite. Dar pe de altă parte, dacă nu ai puțiă grijă, ajungi să aperi obiectul adorației de chestii evident stupide, folosind logică greșită.

      Or fi Apple referința pentru lansări și or fi avut ei un motiv să mintă când au zis că e live. Dar asta nu schimbă cu nimic faptul că au mințit.

        (Citează)

    • Nu cred că au zis pe undeva că va fi live. YouTube folosește termenul live pentru ceva transmis prin streaming, dar este termenul lor.

      Apple a zis please join us on november 10, watch the event online on apple.com

        (Citează)

  9. Gaelex:
    Vorbesti discutii inutile, cat timp nu avem specificatiile in clar este dezbatere “cati ingeri pot sta intr-un varf de ac”.

    Nu interesează pe nimeni specificațiile în clar pentru că oamenii au chestii de făcut cu calculatoarele alea. Alea trebuie să meargă mai bine, nu contează cifrele din benchmark-uri. Dacă ai avut vreodată o modelare numerică care merge la fel pe un PC mult mai rapid (după alea în clar) știi că specs nu sunt tot timpul importante. Cât despre SSD-uri, cred că sunt Samsung toate.

      (Citează)

    • De ce ai crede pe unii care mint deja la chestii infime că e live când nu este?

      De ce i-ai crede că spun adevărul când omit informații despre teste?

      Apple, singura companie al cărui telefon nu putea fi folosit în mână.

      Apple, compania unui jegos ticălos care nu a vrut să știe de copilul lui.

        (Citează)

  10. “Mașinile electrice sunt mai curate pentru mediu. Asta deși poluezi ca să produci electricitatea ce le este necesară. Nu că n-ar fi fost logic să fie așa.”

    Argumentul de final este rautacios :)
    Evident ca productia de energie electrica genereaza poluare ca byproduct, fie ca vorbim de substantele folosite in baterii sau ca vorbim de sursa de energie care se transforma (vezi combustibil fosil sau nuclear) sau chiar si distrugerile de natura pentru energia regenerabila.

    Cu toate astea, nu poti sa nu vezi urmatoarele:
    1. muti poluarea din zonele urbanizate si aglomerate (asta cea mai mare problema dealtfel)
    2. poti controla mai bine productia de energie si deci poluarea: vorbim de centrale mari, poti investi in eficienta in loc sa te lupti cu toti soferii sa cumpere masini EURO 6…
    3. daca pui la punct un sistem bun de reciclare, poti reduce semnificativ poluarea generata de substantele din baterii

      (Citează)

    • Ce spui tu era deja demonstrat de mai multe studii anterioare ce luau în considerare toată durata de viață a automobilului electric. La asta mă refeream.

        (Citează)

  11. Giani Mucea:
    Mi se pare că e dificil să fii fan orice și să îți păstrezi obiectivitatea cu privire la chestia aia.

    Adică pe de-o parte ai mai multe informații decât restul lumii și e frustrant să corectezi tot timpul minciuni sau păreri greșite. Dar pe de altă parte, dacă nu ai puțiă grijă, ajungi să aperi obiectul adorației de chestii evident stupide, folosind logică greșită.

    Or fi Apple referința pentru lansări și or fi avut ei un motiv să mintă când au zis că e live. Dar asta nu schimbă cu nimic faptul că au mințit.

    De acord, în mare. Pe mine nu mă interesează partea asta cu live/înregistrare, dar de curiozitate am urmărit reacțiile jurnaliștilor. Și ăia au zis „stai, asta nu-i live” și au zis-o chiar și în interviurile oficiale, dar au apreciat producția – asta a fost în mare reacția. Cred că n-au anunțat că e înregistrat pentru că, exact cum zicea cineva mai sus, de ce ai sta cu sufletul la gură să te uiți la ceva ce știi că e înregistrat? Nu știu, poate unora li se pare de rahat asta, în schimb că era foarte important showcase-ul produselor după prezentare pe care oricum nu-l au acum.

    Nu cred că oamenii raționali sunt fanatici și apără orice porcărie pe care o face Apple, dar așa zișii criticii parcă găsesc tot timpul lucrurile care nu contează și rămân blocați în ele. Ca și cu roțile alea de la Mac Pro, pot înțelege argumente pro/contra, dar eu oricât de fan aș fi n-aș da banii pe ele.

      (Citează)

    • Păi dacă nu te interesează, ce sens are să te lansezi în apărări de genul ăsta? Mai ales când e evident o chestie greu de apărat. Presupun că, ca fan, e greu să te disociezi de obiectul ”muncii” atunci când ar trebui.

      Adică plm, poți să ai voce mișto și videoclipul să fie produs la o calitate extraordinară, dar dacă zici că e live și dai din gură pe lângă casetofon, îti meriti muia.

        (Citează)

  12. Am vazut dimineata ghete faine pe FashionDays la 150 Ron redus de la 300, eram pornit sa le cumpar dar am intrat de pe laptop sa verific pretul cu Pricy, ce sa vezi, 300Ron au fost fix 2 zile in septembrie, in august pretul era 120 ROn asa ca nu le-am mai comandat

      (Citează)

  13. nwradu: Mi-am luat până la urmă și niște pantofi de trekking.

    Pentru trekking sa iei oxford brogues.

      (Citează)

  14. E singles day pe Aliexpress, am comandat 3 brățări Amazfit Band 5. Astea seamănă cu Mi Band 5 și au senzor de oxigen in plus.

    Amazfit sunt cei care fac toate brățările pentru Xiaomi.

      (Citează)

  15. Gaelex:
    De ce ai crede pe unii care mint deja la chestii infime că e live când nu este?

    De ce i-ai crede că spun adevărul când omit informații despre teste?

    Apple, singura companie al cărui telefon nu putea fi folosit în mână.

    Apple, compania unui jegos ticălos care nu a vrut să știe de copilul lui.

    Easy there tiger, am avut și eu telefonul ăla care cică nu putea fi ținut în mână – putea fi ținut în mână și nu era cu nimic diferit de următoarele. Tind să cred pentru că folosesc niște produse de ani buni – perfecte nu, dar parcă nici minciună nu e. Tu îmi spui să nu cred comunicatele unei companii care până la urmă crește pe satisfacția clienților, dar aparent crezi orice aiureală lansată de diverși care sunt în căutare de atenție.

      (Citează)

  16. Știri despre tehnologie – 11 noiembrie 2020 – UPDATE necesar. Slujba de noapte pentru alungarea COVID-ului in satul Cogealac (judetul Constanta) cu arhiepiscop si sobor de preoti. Piei drace microscopic si incoronorat din bezna minții!

      (Citează)

  17. nwradu:
    @Cătălin: fix despre asta este acel articol. S-a demonstrat deja de câteva ori că pe întreg ciclul de viață o mașină electrică este mai nepoluantă.

    Nu cred că mulți aleg mașinile electrice din acest motiv. Este doar un bonus plăcut. Le aleg pentru că sunt silențioase, au accelerație foarte bună și sunt rapide.

    “Le aleg pentru că sunt silențioase, au accelerație foarte bună și sunt rapide.” – nu chiar.

    Ordinea pentru noi a fost asta:
    – safe (la impact)
    – electric (charge at home, extrem de convenient si ieftin)
    – autopilot (convenient si safe)
    – software on wheels (eg. updates)

    Cu alte cuvinte cele 3 aspecte mentionate de tine nu au intrat deloc in lista de pros. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus