un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Școala vieții este pe străduțele de cartier cu sens unic

16 Nov 2020  ·

AUTO, GÂNDURI  ·

25 comentarii

Explicația este simplă. Aici la mine în cartier s-au băgat niște sensuri unice pe câteva străduțe. Nu acum, ci de vreo doi ani.

Și doi ani de zile mai târziu, încă sunt șoferi care încalcă această regulă și circulă pe sens interzis, deși ocolirea legală le adaugă mai puțin de o sută de metri la traseu.

Nu o fac din neatenție. Se vede că știu că circulă pe sens interzis deoarece bagă viteză mare pe acea străduță, ca să ajungă mai repede în capătul ei, înainte să se întâlnească cu vreo altă mașină.

Pericolul este deci dublu. De obicei, dacă ieși într-o astfel de străduță pe care știi că e sens unic, nu te aștepți să vină un tâmpit pe sens interzis. Ieși uitându-te și asigurându-te din partea cu circulație legală și te trezești că te lovește unul care circula pe invers. Și nu doar că circulă așa, dar o face cu 80 km/h pe o mică străduță de cartier, că vrea să ajungă rapid la capătul ei.

Ca o expresie a nesimțirii, astfel de oameni sunt ei foarte supărați atunci când se întâlnesc cu vreo altă mașină și trebuie să se strecoare pe lângă ea sau să dea cu spatele. Gesticulează, aruncă mâinile în sus acolo la volan, îi vezi dând din gură despre cum mai aveau doar câțiva metri și acum trebuie să dea 30 de metri cu spatele. Ei sunt nervoși că tu ai avut tupeul să circuli corect în timp ce ei încălcau codul rutier. Să zică scuze când greșesc este de neimaginat.

Când se întâlnesc cu mine este și mai tare. Eu nu mă dau la o parte ca să-i las să treacă nici dacă ar fi loc de două mașini pe acolo. Aștept oricât este nevoie ca să întoarcă și să circule pe unde trebuie, ca să piardă și mai mult timp acum. Și atunci astfel de șoferi înjură și mai tare. Unul s-a urcat cu mașina pe trotuar ca să treacă pe lângă mine, înjurându-mă în acest timp, decât să recunoască că a greșit și să schimbe direcția. Prostul trebuie să fie și foarte fudul în prostia lui.

Cam așa este în viață, bănuiesc. Dacă poți fura pe undeva, dacă poți găsi o scurtătură ilegală, o iei, dai tare pe ea, îi înjuri pe cei pe care-i incomodezi și, când ești prins, arunci mâinile în aer și faci pe victima. Cine știa că școala vieții este chiar aici, pe o porțiune de 30 de metri de străduță?

Citiți și de ce sunt sparte dalele de pe trotuarele din București, dacă tot ați ajuns atât de rapid la final.

    25 comentarii

  1. In Londra i-ar fi așteptat amenda în plic să le strice week-end-ul următor.

    Dacă suni la rutieră se întâmplă ceva la noi?

      (Citează)

    • Nu. Aia de la rutiera se trag pe cur si pentru masinile parcate pe trotuar. Am sunat pentru unul care fusese super meltean: parcat pe trotuar, in statia de autobuz, in paralel cu o alta masina parcata tot pe trotuar. Nu aveai loc sa treci nici printre, nici pe langa, fara sa cobori de pe trotuar. Autobuzele opreau la 2m de bordura ca sa aiba calatorii unde sa coboare.
      Am sunat la rutiera vreo 20 de minute pana sa imi raspunda o tanti sictirita, care mi-a zis in scarba ca o sa trimita un echipaj. Dupa 2 ore si-a terminat melteanu treaba, s-a urcat in masina si a plecat nederanjat. I-am zis eu de bine, m-a injurat, s-a facut ca da cu masina peste mine si apoi a plecat. Eu nu apar in emisiuni TV, deci nu ati fi auzit de cazul meu pe toate posturile.
      Daca suni pentru o infractiune de-asta “dinamica” probabil iti inchid telefonul in nas cei de la rutiera..

        (Citează)

  2. Nu stiu daca e o coincidenta, dar mie mi se pare buna potrivirea intre articol si bannerele Microsoft. Mi-a fugit gandul la vecinii din online, pe contrasens cu licentele lor de 10 euro :)

      (Citează)

  3. Da este cumplit. Si eu locuiesc pe o strada din asta cu sens unic, nu se intampla foarte des sa vine cretini pe sens opus dar se intampla.
    Iar pericolul este foarte mare pentru ca intr-adevar toti pietonii sunt atenti la sensul normal de mers, cum e firesc.

    Un alt pericol este cand trec copiii prin spatele masinilor parcate pe trotuar. Ca pe trotuar nu e loc, ca sunt parcate masini. Asa ca noi ocolim pe strada, prin spatele masinilor.

    Si uneori masinile astea dau cu spatele fix cand treci prin dreptul lor. Iar copiii sunt mici si nu se vad in retrovizor. Asta daca se uita cineva in retrovizor, ca eu am descoperit de-a lungul timpului ca foarte multi oameni dau cu spatele fara sa se uite in spate, pur si simplu.

    Traim intr-o tara de animale cretine, de-abia astept sa ma car.

      (Citează)

  4. Daca intri de pe o strada care are cedeza sau stop si te loveste unul care vine pe interzis esti tu de vina. Vezi ce scrie la lege. Ai obligatia sa te asiguri din TOATE partile. Stiu ca e stupid.

      (Citează)

  5. Asa am facut si eu (asa faceam mereu) pe sensul meu nu lasam pe nimeni sa treaca … pana mi-a pus un cioroi pistolul in geam si am dat eu 100m cu spatele ca sa treaca ei . Am sunat la Politie chiar in timp ce am dat cu spatele . Scarba si lipsa de respect atat de la cat si pentru POLITIE

      (Citează)

    • eu am camera si 2 topoare in masina (cutit, briceag, etc).
      cu pistol nu am patit pana acum, dar m-am dat jos (destul de calm) sa discut cu un sofer care ma lovise usor (vina lui) si m-am trezit ca era baricadat in masina si nu voia sa deschida usa.

      da, am si “2 pe 2”, dar prefer mereu sa sun la politie in speranta ca pot evita folosirea toporului in trafic.
      din nefericire politia nu rezolva mereu.
      din fericire, de cele mai multe ori e doar gura de oameni si lucrurile se calmeaza de la sine.

      ps. nu am numarat discutiile alea cu “te fac praf / te bat de nu te vezi / etc” pana m-am dat jos si l-am invitat sa inceapa, replica obtinuta fiind de obicei: “sa mergem dupa colt, nu aici in mijlocul strazii ca incurcam (in timp ce se urcau in masina si o luau la goana).

      ps2. e ok sa ai o arma (detinuta legal), dar cand ai scos-o din teaca ar fi bine sa fii pregatit sa o folosesti pentru ca eu asta presupun ca vrei sa faci (de ce altfel ai flutura-o in trafic) si o sa iti “dau la temelie” tocmai ca sa nu apuci sa o faci.

        (Citează)

  6. Octav:
    Eu cred ca e cel mult culpa comuna.

    Sigur, dar raman ambii fara permis daca se ajunge la politie.

      (Citează)

    • ne poti arata unde scrie ca atunci cand lovesti pe cineva care vine pe contrasens esti vinovat?

      nu as vrea sa spun ca nu te cred, dar nu prea cred ce spui si as vrea sa stiu daca e doar o impresie a ta sau daca ai si un text de lege cu care poti sustine ce afirmi.

        (Citează)

    • Pentru mers pe sens interzis nu se ia permisul. E diferenta intre “contrasens” (cand treci peste linia continua) si sens interzis, cand e o strada cu sens unic.
      Pentru mers pe interzis cand e sens unic sunt 2 sau 3 puncte penalizare (clasa 1 de sanctiuni)

        (Citează)

    • @c, la sensul contrar celui unic, deci la interzis ma refeream, dar nu la cel care vine pe interzis, ci la cel care il loveste pe acela.
      adica eu intru ocrect pe o strada cu sens unic si ma trezesc in fata cu unul care vine pe interzis, totul e din scurt si se produce tamponarea.
      unde scrie (conform lui @florin) ca e si culpa mea care am mers pe sensul corect?

        (Citează)

    • @john daca mergi pe un drum drept si dai nas in nas cu cineva care merge pe sens opus (pe interzis), da, el e vinovat.
      Daca insa tamponarea se produce intr-o intersectie in care tu aveai “cedeaza trecerea”, tu esti vinovat pentru ca nu ai acordat prioritate (chiar daca ala venea pe interzis).

        (Citează)

  7. “De obicei, dacă ieși într-o astfel de străduță pe care știi că e sens unic, nu te aștepți să vină un tâmpit pe sens interzis. Ieși uitându-te și asigurându-te din partea cu circulație legală și te trezești că te lovește unul care circula pe invers. Și nu doar că circulă așa, dar o face cu 80 km/h pe o mică străduță de cartier, că vrea să ajungă rapid la capătul ei.”

    Si stii care e culmea? Ca daca ai cedeaza trecerea si ala te loveste venind pe interzis dar pe drumul cu prioritate, este culpa comuna !!!
    Cu alte cuvinte, tu nu ai cedat trecerea si el a venit pe interzis.
    Am avut situatia asta, la politie… ramaneam fara permis asa ca ne-am dus la amiabila.

      (Citează)

  8. john2381: nu as vrea sa spun ca nu te cred, dar nu prea cred ce spui si as vrea sa stiu daca e doar o impresie a ta sau daca ai si un text de lege cu care poti sustine ce afirmi.

    Articolul 57:
    La intersecţiile cu circulaţie dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier.

    Si eu am invatat la scoala de soferi ca trebuie sa te asiguri si din sensul din care n-ar trebuie sa vina masini. In cazul in care se intampla accident, esti vinovat de neacordare de prioritate. O sa-si ia si el amenda de circulatie pe contransens, poate chiar maximul pentru acea fapta, dar raspunderea civila pentru accident iti va fi imputata tie, asta inseamna ca-ti vei repara singur masina si rca-ul tau i-o va repara lui.

      (Citează)

    • @empire, eu nu spun aici de conducere preventiva / defensiva / etc.
      sunt complet de acord ca trebuie sa ai ochii deschisi cand mergi pe strada.
      totusi, eu intreb care e textul de lege care ma face pe mine culpabil in caz de tamponare cand eu intru pe o strada cu sens unic (sa ziceam ca intru cu prioritate) si ma trezesc cu unul in fata pe care nu il mai pot evita (iar, nu vorbesc de a il lovi intentionat sau alte situatii din astea).

        (Citează)

    • Daca tu mergi pe drumul xu prioritate e ceva. Daca tu ai un cedeaza inainte sa intri pe un sens unic legea zice xlar sa acorzi prioritate celor de pe acel drum. Nu specifica si altceva.

        (Citează)

  9. Liviu:
    Asa am facut si eu (asa faceam mereu) pe sensul meu nu lasam pe nimeni sa treaca… pana mi-a pus un cioroi pistolul in geam si am dat eu 100m cu spatele ca sa treaca ei . Am sunat la Politie chiar in timp ce am dat cu spatele . Scarba si lipsa de respect atat de la cat si pentru POLITIE

    Asta fac si eu, si voi continua sa fac pana probabil o sa patesc ca si tine cu pistolul. si daca nu vrea sa dea inapoi, ma dau jos o blochez si ma prefac ca plec. Am facut de multe roi asta, o data a intrat si in mega, la impresie, si tine de fiecare data

      (Citează)

  10. john2381:
    @empire, eu nu spun aici de conducere preventiva / defensiva / etc.
    sunt complet de acord ca trebuie sa ai ochii deschisi cand mergi pe strada.
    totusi, eu intreb care e textul de lege care ma face pe mine culpabil in caz de tamponare cand eu intru pe o strada cu sens unic (sa ziceam ca intru cu prioritate) si ma trezesc cu unul in fata pe care nu il mai pot evita (iar, nu vorbesc de a il lovi intentionat sau alte situatii din astea).

    asigurare in vederea evitarii producerii oricarui eveniment. aici se incadreaza. desi pare stupid, face sens daca pe interzis vine o bicicleta. sau o trotineta. sau un copil. mai nasol e ca, daca nu ai camera si ai viteza de reactie ca sa opresti la 0 km/h iar celalalt nu (ca o arde cu 80, sa ajunga la capat), rezultand impact, se ajunge la situatiile de mai sus…

      (Citează)

  11. Politistul mi-a zis ca se acorda prioritate TUTUROR celor care sunt pe drumul cu prioritate, INDIFERENT de ce fac ei acolo. Atat!

      (Citează)

  12. Chiar ieri am avut o discutie in zona in care cred ca stai si tu, Radu.
    Ieseam in Radulescu Motru de pe str. Viorele (strada cu sens unic) si un bizonel vroia sa intre pe interzis. Cand i-am spus ca e sens unic, deci intra pe interzis, a zis ca el are locul de parcare pe strada cu sens unic si ca nu are cum sa intre invers ?!!?
    Deci, in loc sa inconjoare zona, adica sa intarzie 2 minute, omul prefera sa comita o contraventie. Evident, asta se intampla cand stii ca nu o sa platesti pentru faptele tale…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus