un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cărți noi: Rhythm of War (Stormlight Archive 4) de Sanderson și Saints of Salvation de Peter Hamilton

23 Nov 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

4 comentarii

În caz că țineți socoteala la așa ceva, în ultimele zile au apărut două cărți fantasy și SF foarte bune și așteptate. În engleză, desigur, pentru că în limba română aproape că s-a capitulat de tot în a traduce cărțile de succes. Delay-ul este atât de mare, pentru cele ce se traduc, încât contribuie la distrugerea pieței în loc să o salveze.

Rhythm of War, de Brandon Sanderson, partea a patra a seriei Stormlight Archive care a început cu The Way of Kings, tradusă la noi drept Calea Regilor. Zici că are titluri nobiliare, așa sună fraza asta.

Cartea este uriașă, cred că are o mie de pagini, la fel ca și celelalte trei anterioare. Este o serie fantasy, într-o lume fictivă în care oamenii se luptă între ei, dar treptat descoperă că trebuie de fapt să lupte împotriva unor zei vechi și a armatelor acestora. Primele cărți construiesc încet totul, personajele cresc treptat, sunt flashback-uri pentru a le înțelege mai bine, mistere ample de înțeles despre lumea veche și conflictele anterioare, arme cu puteri aproape magice, creaturi inedite șamd.

Seria este un soi de magnum opus al lui Sanderson. Eu i-am citit majoritatea cărților. Omul scrie foarte bine (începeți cu Mistborn), dar volumele din Stormlight Archive sunt de 2-3 ori mai ample decât cele ale altor cărți. Asta este o veste bună dacă sunteți în căutarea unei serii lungi și complexe în care să vă relaxați săptămâni și poate chiar luni de zile, în funcție de cât de rapid/lent citiți, cu personaje de care să nu vă despărțiți tocmai când încep să vă placă.

O găsiți tot în engleză și pe Google Play Books și fizic prin Libris, Books Express și Okian. La noi, editura Paladin a tradus până acum două volume din patru, dar le-a împărțit suplimentar în câte două cărți, deci aveți grijă la numărătoare. Are si eMAG unele.

Saints of Salvation, de Peter Hamilton, partea a treia și ultima a trilogiei Salvation. Este o serie excelentă, v-o recomand fără nici o îndoială.

Hamilton scrie cărți SF plăcute, high-tech, cu acțiune bună ce are loc într-o societate futuristă aproape utopică prin felul în care tehnologia și oamenii bine intenționați au schimbat-o. Poate că ați citit trilogia ce începe cu Steaua Pandorei (tradusă și la noi acum câțiva ani). Dacă nu, citiți-o și pe aceea; nu are legătură cu seria Salvation, dar principiile sunt asemănătoare.

Cititorii lui Peter Hamilton vor găsi de fapt în trilogia Salvation elemente cu care ne-a cam obișnuit autorul. Avem din nou un soi de stargates prin care se trece rapid dintr-un punct în altul, asistenți digitali în creier, extratereștri care ne-au pus gând rău și oameni capabili, aflați în poziții cheie, care preiau cu competență lupta. Sunt interesante lumile create de Hamilton, am observat că de obicei în ele nu există teamă sau trădători sau incompetenți.

Salvation are o poveste mișto. Acțiunea se întâmplă pe două planuri: viitorul apropiat, în care omenirea trăiește binișor și are tehnologii avansate, iar o navă uriașă extraterestră vine să ia contact cu noi și ne donează și mai multe tehnologii avansate și par prietenoși. Un grup însă cercetează dacă nu cumva au și interese ascunse la mijloc și care ar putea fi acelea. Și viitorul foarte îndepărtat, unde un grup de oameni evoluați sunt crescuți pentru a fi soldați într-un conflict care va fi treptat explicat în primele două cărți. Acești oameni din viitor par a avea un respect deosebit pentru eroii din primul plan al cărții (the saints, cum le spun aceștia) și deci te face să te întrebi ce-au făcut așa special aceia.

Primele două cărți oarecum lămuresc acest mister și marele conflict din serie. Acum a treia carte va finaliza și acțiunea. Încă n-am cumpărat-o, dar o voi face după ce termin Rhythm of War.

O găsiți pe Cărturești, Libris, eMAG, Books-Express și Okian. La noi, majoritatea cărților anterioare ale lui Hamilton au fost traduse, le găsiți tot prin aceste linkuri și puteți începe cu Steaua Pandorei dacă vreți ceva în română, este o serie la fel de bună.

Perioada aceasta este plină de lansări bune. În decembrie trebuie să apară Fleet Elements, de Walter Jon Williams, a cărui serie Dread Empire’s Fall este printre cele mai bune SF-uri citite de mine ever, un nou volum de Marko Kloos în seria Frontlines. Puteți folosi site-ul fantasticfiction.com pentru a vedea ce urmează să apară, are cam 95% din cărți acolo.

Am citit recent și A Memory called Empire, de Arkady Martin, care a luat anul acesta premiul Hugo pentru Best Novel și este excelentă. O altă nominalizare la premiu, The Light Brigade de Elizabeth Hurley, s-a dovedit și ea la fel de bună și inedită în scenariu.

    4 comentarii

  1. Peter F. Hamilton este unul din autorii mei preferat, modul foarte serializat, vizual si descriptiv in care scrie ii face cartile ideale pentru ecranizare. Pacat ca nu au descoperit inca asta si cei de la Netflix sau PrimeVideo.

    Am facut precomanda la Saints of Salvation hardback si deocamdata nu a ajuns notificarea sa o ridic de la posta, sper ca nu s-a pierdut. Dar uneori intre UK si Romania se mai intampla si intarzieri.

      (Citează)

  2. Văzând titlul am crezut ca a apărut Winds of winter 😁
    Am cititStormlight, cealaltă serie aștept sa fie completa și apoi o cumpăr. De când GRRM are intervale epice între cărți m-am lecuit de serii nefinalizate lăsate în aer. Ma bucur ca Wheels of Time a ajuns la un final (și ca l-am apucat).

      (Citează)

    • Gicu: cealaltă serie aștept sa fie completa și apoi o cumpăr

      Dacă te referi la Salvation, e completă odată cu această a treia carte. Stormlight este la 4 din 5 cărți acum.

        (Citează)

  3. Mai citește cineva cărți românești? #sustinRomania de 1 Decembrie

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus