un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

LG OLED CX, un televizor OLED bun și la gaming, va fi în oferta de Black Friday

9 Nov 2020  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Anul trecut de Black Friday am cumpărat televizorul LG OLED care a fost una dintre vedetele ofertelor eMAG. Este un model LG OLED55B8SLC cu ecran 4K real de 55 de inchi, Dolby Vision, WebOS și alte tehnologii moderne.

Și este EXCELENT! Mi-a întrecut toate așteptările. De atunci stă aprins zilnic cel puțin 10 ore și funcționează impecabil. Îmi era teamă că panelul OLED ar putea avea căpăta urme de la logo-urile televiziunilor pe care stă cu orele, dar nu s-a întâmplat deloc asta. Imaginea este excelentă, Netflix rulează în Dolby Vision, Digi4K în Ultra HD HLG, YouTube tot în 4K, partea de smart tv se învârte rapid, Cast din browser sau telefon funcționează fără probleme.

Dacă o fi și anul acesta în oferte, luați-l cu încredere.

Probabil că orice model OLED modern de la LG este la fel de bun, de altfel. Un astfel de ecran vă va oferi negrul perfect (pentru că stinge direct fiecare pixel), iar în majoritatea filmelor este important să vedeți detalii din umbre, din zonele întunecate. Nu veți avea nici bleeding de lumină pe la colțuri, iar culorile pe un panel OLED sunt vii și foarte plăcute.

Televizoarele LG de top suportă și Dolby Vision, care-i cel mai bun standard HDR în acest moment și cel în care și Netflix transmite, de altfel. Telecomanda Magic Remote (cursorul de pe ecran se mișcă după cum miști tu telecomanda în aer) este și ea foarte utilă în special când ai de tastat ceva pe o tastatură de pe ecran, de exemplu când dai Search în YouTube sau HBO Go.

Interfața Smart a televizoarelor LG mi se pare de asemenea cea mai simplă de utilizat, bazată pe carduri aflate în partea de jos a ecranului. Eu am instalat YouTube, Netflix, Amazon Prime Video și HBO GO, iar din telefon sau calculator dau Cast sau Screen Mirroring când e nevoie. Uneori vreau să-i arăt ceva Matildei și prefer să clonez ecranul telefonului sau laptopului pe televizor, că e mai simplu și mai mișto.

Dacă însă vreți un televizor 4K pe care să-l folosiți și pentru gaming (OLED-urile LG sunt bune în gaming), de exemplu pentru a conecta vreun nou PS5 sau Xbox Series X la el sau poate un PC cu noile NVIDIA RTX 3080 sau AMD Radeon 6000, vedeți că modelul LG OLED CX va fi în oferta de Black Friday (cel mai probabil pe Altex/Media Galaxy și eMAG, dar nu știu prețul) și probabil este cel mai bun model pentru gaming și filme pe care-l veți găsi la un preț redus cu această ocazie.

Dacă vreți televizorul pentru consolele sau PC-urile moderne de gaming, atunci aveți nevoie de un model cu port HDMI 2.1. De ce? Pentru că în versiunea 2.1 a fost introdus suportul pentru rată de refresh variabilă, exact cum au monitoarele de PC pentru gaming. Mai exact, HDMI 2.1 oferă suport pentru 4K până la 120 Hz.

Refresh-ul variabil, adică adaptat la frame rate-ul pe care-l scoate placa video sau consola de jocuri în fiecare scenă, este cu atât mai important pe un ecran de mari dimensiuni, unde efecte sau artefacte nedorite de tearing și stuttering sunt mult mai vizibile. LG OLED CX are inclusiv suport G-Sync integrat, pentru compatibilitate și mai mare cu plăcile video NVIDIA.

De exemplu, modelul LG OLED48CX3LB are 48 de inchi în diagonală (sunt și mai mari) și include porturi HDMI 2.1 despre care ziceam mai sus. Ecranul este OLED, suportă un refresh maxim de 100 Hz, iar din standardele HDR curente suportă Dolby Vision IQ, care-i varianta updatată în 2020 a lui Dolby Vision, și HDR10 Pro, care-i un fel de concurent cu Dolby Vision și oferă tot metadate pentru fiecare cadru în parte.

Mai important pentru gaming, majoritatea jocurilor în HDR sunt redate în formatul HDR10, deci acest model LG OLED CX le va putea reda. Altfel spus, pare un televizor pe care poți juca în rezoluție 4K HDR la maxim 100 Hz refresh. În modul Game are un timp de răspuns de 1 ms, apropo, și un Auto Low Latency Mode.

Panel OLED, deci culori vii. Procesorul este unul Alpha 9 de generația a treia ce include upscaling inteligent la 4K pentru semnale de rezoluție mai mică, partea de smart TV este asigurată de WebOS, are difuzoare 2.2 compatibile Dolby Atmos și poate scoate sunet și prin bluetooth, iar conectivitatea la Internet se face prin wireless sau cablu mufat RJ-45.

Are și un design plăcut. Rămâne de văzut doar la ce preț va fi. Asta n-am putut afla.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Se pare că nu ești la curent cu noutățile, VRR-ul are o problemă serioasă pe CX-uri. Pe scurt TV-ul nu e în stare să comande corect pixelii când frecvența este sub 120Hz. Din cauza asta apar desincronizări, zone de gri in loc de negru și alte artefacte.

    LG a recunoscut problema și se pare că nu se poate rezolva doar prin update de firmware, deși vor programa o curbă de comenzi pentru pixeli pentru rate de refresh sub 120Hz.

    Altfel CX-ul de 48″ e în favorite și am deja in minte prețul la care probabil îl comand, prețul la care sigur îl vreau și cel la care îmi dau șuturi că nu l-am prins.

    Pentru gaming acum pe el îți trebuie OBLIGATORIU placă video seria 3000 pentru HDMI 2.1 și PC capabil de minim 120fps, și desigur cablu HDMI standard 2.1. Nu știu ce pot plăcile AMD, probabil merge și cu ele.

      (Citează)

  2. probabil am dormit mai mult si am ratat trecerea la sistemul imperial de masurare.

      (Citează)

  3. CX-ul de 48inci nu e in magazine deloc. Au fost 1-2 exemplare dar au intrat la 8999 lei. Pe cand CX-ul de 55inci este deja la doar 5999.
    Putin probabil (dat fiind ca este fff cautat) modelul de 48 inci sa fie sub pretul celui 55inci.
    Oricum, din luna mai LG-ul se lauda ca il aduce in oferta.

      (Citează)

  4. “Digi4K în Ultra HD HLG”

    Din ce stiu eu Digi 4K nu emite in HLG-standardul TV live pentru HDR. S-au plans rumanii cu sapuniere 4K la 1500 de lei, ca se vede prea intunecat si Digi s-a conformat si a scos. Doar daca face TV_ul upscale automat.

    Eurosport 4K emite in HGL-HDR.

      (Citează)

  5. cand e black friday anul asta?

      (Citează)

  6. Are cineva experienta cu un tv de genul, dar pentru office work? Like programare, administrare and shit?
    M-am uitat un pic la ce exista pe piata si voiam ceva curved 4k, dar totul e ultra wide si nu sunt prea multumit cu inaltimea.

      (Citează)

    • cs:
      Are cineva experienta cu un tv de genul, dar pentru office work? Like programare, administrare and shit?
      M-am uitat un pic la ce exista pe piata si voiam ceva curved 4k, dar totul e ultra wide si nu sunt prea multumit cu inaltimea.

      Eu am oled c9 55″, este folosit în loc de monitor la pc. Face un an de când îmi incanta ochii, chiar si Windows-ul arata mai bine, super smooth si clar totul. Jocurile le rulez in 1440p la 120hz, este perfect. Se vede f bine și în camera la lumina zilei daca reușești sa nu ai glare de la ecranul lucios. Eu îl folosesc probabil mai mult de 14 ore pe zi, inca nu am burn in. A meritat toți banii, dezavantajul este ca după ce stai cu ochii numai în oled și amoled orice alt fel de ecran îți pare slab rău.

        (Citează)

  7. Samsung q90t combinat cu soundbar q70t. Se vede excelent se aude superb(optiunea q-symphony ). Oled-ul “infrumuseteaza” prea mult imaginile

      (Citează)

  8. vad ca deja e in oferta altex cel de 55″ la 5999 e un pret bun?

      (Citează)

  9. Ce facem cu lipsa DTS pe modelele noi?

      (Citează)

  10. Icegrandpa:
    vad ca deja e in oferta altex cel de 55″ la 5999 e un pret bun?

    NU. Nu e un pret bun. Il au mai multi la pretul asta. Si “reducerea” ar fi de numai 800 lei. Anul trecut eMAG-ul a dat oled-ul de care zice Radu cu 3500 lei. Dar cred ca au fost doar 100 buc, daca bine-mi aduc aminte.

      (Citează)

  11. Se pare ca PS5-ul (spre deoserbire de Xbox One X sau Series X/S) nu stie de VRR, asa ca poate nu e momentul sa faceti upgrade de TV (inca), strict pentru PS5:

    https://www.vg247.com/2020/11/09/ps5-no-vrr-support-launch/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus