un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

iPhone 12 tocmai au fost adăugate la precomandă în România

6 Nov 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

34 comentarii

Tocmai au fost activate precomenzile pentru noile iPhone 12 în România. Livrările încep din 13 noiembrie. Tot atunci pică și Black Friday, deci să sperăm că nu apar întârzieri din cauza curierilor suprasolicitați de BF.

Găsiți noile telefoane la eMAG. Prețurile încep de la:

  • 4.000 de lei pentru iPhone 12 Mini de 64 GB
  • 4.550 lei pentru iPhone 12 de 64 GB
  • 5.800 lei pentru iPhone 12 Pro de 128 GB
  • 6.300 lei pentru iPhone 12 Pro Max de 128GB

Le găsiți și la PC Garage și evomag (care listează unele în stoc magazin, dar nu știu cum au fost aduse înainte de data oficială de lansare în România), iStyle, Altex, Orange, și alții.

Voiam să fac o nebunie. După ce-am scris câteva articole despre cum mi se par foarte mișto noile iPhone 12 și noutățile din iOS 14, pe fondul unei nemulțumiri generale despre ultimele generații Android și a Google, care tot lansează diverse servicii half-baked și nu le finisează niciodată (sau nu le aduce și în România – e un articol în drafts despre asta), m-am gândit la un moment dat să-mi iau un iPhone 12 Pro de 128 GB și să-l folosesc un an sau doi.

Nu vreau să-l testez, n-aș avea răbdare să fac transferul de la Android la iOS pentru câteva zile. Dacă mă bag la efortul acesta și cheltuielile suplimentare pe care le atrage (aplicații, accesorii etc), atunci trebuie să fie pe termen lung.

Apoi m-am uitat la prețuri, că parcă atunci când le vezi în lei sună mai altfel, și am zis că n-are rost. 5.800 de lei sunt mulți bani, plus cât ar mai costa un încărcător rapid de priză și magsafe-ul wireless și o husă UAG sau ceva compatibil. În condițiile în care în primăvară am cumpărat un Samsung S20, cred că am dat deja destul pe telefoane, iar cu astfel de bani mai bine îmi iau o consolă PS5 și un televizor mare pentru cealaltă cameră, ba probabil multe altele.

Dar așa în continuare așa, pe fundal, o curiozitate personală despre cum sunt camerele foto-video de pe iPhone 12 Pro și dacă, după un an de zile, m-aș fi obișnuit cu iOS sau aș fi revenit la Android. Poate la altă generație, vedem.

    34 comentarii

  1. ai scris gresit – Camerele de pe Pro Max. Nu sunt mari diferente intre normal si pro. De data asta departajarea este destul de clara. Cele mai bune le gasesti pe Pro Max. Uita-te la review uri.

      (Citează)

  2. Ai aplicație Android to iOS și îți aduce tot, trebuie doar să îți faci un cont Apple :)

      (Citează)

  3. Pixel 5 e ce trebuie. Îl folosesc deja de o săptămână și e cu mult peste orice android avut. :)

    Ca sa nu mai zic de iOS, că tot am in casă un iPhone 12. ;D

      (Citează)

  4. Nu ți-ar lua mai mult de o lună să te obișnuiești cu iOS-ul, apoi o să te miri cum de ai putut să stai atâția ani cu Android și vei ajunge probabil să spui ca mine despre Android: “never again!” 😁 S-a întâmplat acum 5 ani la mine, și nu regret vreo clipă.

      (Citează)

    • Lol. Cred că depinde de fiecare. La mine este exact invers. :)

        (Citează)

    • Exact la fel și la mine.

      iOS este 🔥

        (Citează)

    • Eu am inceput cu ios, pe la 3G si 4. Mi-a placut, dar am trecut la android pentru ca ma saturasem sa tot duc telefonul la reparat lunar. Am constatat ca android e misto si, cand am fost obligat de circumstante sa ma intorc la ios, am rezistat eroic pana cand am reusit sa scap de el.
      Nu vreau sa ma intorc la ios, desi voi fi obligat iar de companie. Prima data am zis sa nu tin 2 telefoane, dar de data asta imi bag picioarele. O sa iau iphone peste un an, pentru ca nu mai am optiunea sa iau altceva. Dar OP-ul ramane.

        (Citează)

    • Depinde de experienta fiecaruia. De obicei la mine ajung cand ceva nu merge si de fiecare data injur sistemul ala de operare gandit cu spatele. Exemplu mail de munca. Android: Gmail – add- done 10 secunde. iOs: deschis mail; nu exista setari de cont acolo ele sunt in setarile telefonului. Logica lu peste. Adaug cont acolo. Nu vrea sa-l ia automat pentru ca .. steve jobs stie de ce. Ok nu e bai facem setarile manual. Intru apoi in aplicatia de mail si nu merge. Intru inapoi in setari si vad ca nu a tinut minte portul serverului si a pus altceva de capu lui. Am avut de ales in a da cu el de pamant sau a pune gmail. Am pus gmail si a mers exact ca la android.

        (Citează)

    • Dorin:
      Depinde de experienta fiecaruia. De obicei la mine ajung cand ceva nu merge si de fiecare data injur sistemul ala de operare gandit cu spatele. Exemplu mail de munca. Android: Gmail – add- done 10 secunde. iOs: deschis mail; nu exista setari de cont acolo ele sunt in setarile telefonului. Logica lu peste. Adaug cont acolo. Nu vrea sa-l ia automat pentru ca .. steve jobs stie de ce. Ok nu e bai facem setarile manual. Intru apoi in aplicatia de mail si nu merge. Intru inapoi in setari si vad ca nu a tinut minte portul serverului si a pus altceva de capu lui. Am avut de ales in a da cu el de pamant sau a pune gmail. Am pus gmail si a mers exact ca la android.

      Mai bine te lasi de iOS, e prea greoi pentru tine ;)

        (Citează)

    • @Dorin: așa cum a spus și @Vărucu mai sus, mai bine te lași de oferit suport. Nu de alta, dar induci în eroare oferind informații false și aparent mai alegi și calea cea mai grea ca apoi să ai de ce să te plângi. Uităte mai atent în setări, și o să vezi că există opțiunea de a adauga un cont de Gmail, iar singurele informații care ți se cer sunt username-ul și parola. Ah, da…și unde mai pui că aplicația default de mail de pe iOS bate la fund Gmail-ul de la Google…dar na, aici sunt de acord că poate fi și o chestie de gustibus și de cum se simte fiecare mai productiv.

        (Citează)

  5. Louis: Gia

    De pe ce store mai exact? L-am cumparat si eu dar mai devreme de 18 noiembrie nu se livreaza.

      (Citează)

  6. Dovada că oamenii sunt proști care cumpără produse de care nu au nevoie cu bani pe care nu ii au ca să impresioneze pe oameni pe care ii urăsc.

      (Citează)

  7. Eu am cumparat anul acesta in Ianuarie un iPhone XR (Versiunea aia… de săraci). Am trecut de la un Samsung Galaxy Note 8. Pot spune ca nu m-aș mai intoarce la Android. Am platit pe iPhone XR 2100 Lei (Cumpărat de pe OLX, sigilat, de la un tip care l-a obținut la abonament). Am considerat această suma foarte rezonabilă.
    Sunt foarte încântat de iOS. Este foarte fluid, nu s-a blocat vreodata, acumulatorul tine foarte lejer 12 ore (utilizare continuă) sau 2 zile (utilizare moderată). După 10 luni, acumulatorul este la 99% din viață și rezistă foarte bine.

    Deși folosesc Macbook Pro, folosesc doar aplicații cross-compatibility precum Nimbus Notes, Grammarly, Slack, Trello, Skype, Zoom, Google Drive, One Drive și multe altele, astfel încât să le pot accesa de pe orice dispozitiv.

    Deasemenea sunt foarte incantat de Apple Pay. Nu prea mai umblu cu Cash. Pe Android foloseam RaiPay (Raiffeisen), dar nu ruleaza nici pe departe ca Apple Pay. De fapt, de doua ori am patit ca RaiPay sa imi ia banii de pe card de 2 ori (tranzactie dubla). Cu ApplePay nu am patit asa ceva.

    A fost o investiție foarte bună (pentru mine).

      (Citează)

  8. Louis:
    UK. Am facut precomanda pe 1 octombrie si am prins promotia cu castile Bose.

    Ai primit deja si castile sau mai dureaza? ma tenta si pe mine varianta dar am zis sa astept sa scada pretul la sfarsit de noiembrie. Asa am luat 3XL cu 200 EUR mai putin acum 2 ani. Dar, am deja 4 Pixel 5 de cumparat din Franta sau Germania … daca mai vrea cineva, facem o comanda comuna :-)

      (Citează)

  9. De Ryzen 5000 nu zici nimic ?

      (Citează)

  10. Cine are cât de cât valențe tehnice (cum e cazul celor ce citesc pe aici) se adaptează la Android sau iOS destul de repede – singurul lucru care poate părea ciudat e transferul de fișiere între iOS și Windows, asta încă mai creează confuzii dar dacă folosești cloud nu mai ai probleme. Diferența e la preferințe, iOS e ceva mai prietenos și, normal, mai restrictiv.

    Mi se par rezonabile prețurile, poate la 12 și 12 Mini vor mai scădea puțin, poate aproape de 4 mii, chiar 3700 la Mini. Cine nu vrea ultimele bells&whistles are varianta SE sau generații mai vechi, experiența iOS în mare e aceeași.

      (Citează)

  11. 5.800 lei pentru iPhone 12 Pro de 128 GB versus 1000$ (4100 lei) cat e pretul in State. Cine are posibilitatea si prieteni peste Ocean care vin in tara, sa-si cumpere din SUA.

      (Citează)

    • Pretul de 1000$ la americani este fara taxe (TVA etc) care se vor adauga la casa in functie de statul american din care se cumpara. Adica poate sa ajunga la 1100-1200$.
      In Europa, Apple aduce produsele la paritate 1:1 $:€, la care se adauga TVA-ul din fiecare tara. Asadar ajungem la aproximativ 1190€ la noi, adica 5800 Lei.

        (Citează)

  12. Dorin:
    Depinde de experienta fiecaruia. De obicei la mine ajung cand ceva nu merge si de fiecare data injur sistemul ala de operare gandit cu spatele. Exemplu mail de munca. Android: Gmail – add- done 10 secunde. iOs: deschis mail; nu exista setari de cont acolo ele sunt in setarile telefonului. Logica lu peste. Adaug cont acolo. Nu vrea sa-l ia automat pentru ca .. steve jobs stie de ce. Ok nu e bai facem setarile manual. Intru apoi in aplicatia de mail si nu merge. Intru inapoi in setari si vad ca nu a tinut minte portul serverului si a pus altceva de capu lui. Am avut de ales in a da cu el de pamant sau a pune gmail. Am pus gmail si a mers exact ca la android.

    Telefoanele apple sunt alea in care bagi memory stickul si nu poti vedea ce e pe el?
    alea care se dau peste cap sa fie usable cu un singur buton ca idioții de useri s-ar incurca in mai multe?

      (Citează)

    • Memory stick? tu ești Mr. Robot? iOS și iPadOS au file system, dar e mai rudimentar, dar suntem mulți care nu legăm stocare la telefon, că n-avem de ce.

        (Citează)

  13. dam167:
    Memory stick? tu ești Mr. Robot? iOS și iPadOS au file system, dar e mai rudimentar, dar suntem mulți care nu legăm stocare la telefon, că n-avem de ce.

    Aia e, chiar daca ai avea de ce, nu ai putea, mai puține opțiuni sa nu va doara capul prea tare.

      (Citează)

    • Da, asta-i obsesia unora care uită că electronicele trebuie să meargă și să nu îți stea în cale – să găsească câte o situație inventată care nu merge pe iPhone. iOS și Android sunt 2 abordări puțin diferite, fiecare alege ce-i place.

      Acum mi-am amintit, erau și stick-uri pentru iPhone, cred că la un capăt lightning iar la celălalt USB-A. Dar din nou, de ce? De asta există Android, ca să poți să te chinui cu ce setări vrei tu dacă așa îți place să folosești un telefon. Sau să stai să cugeți la toate scenariile puțin probabile, că se va dărâma lumea dacă nu știu ce fișier n-o să poată fi mutat/deschis cum sperai.

        (Citează)

  14. Adevarul e ca daca pot sa primesc fisiere pe bt sau sa conectez absolut orice are usb la otg inseamna ca imi stau electronicele in cale
    =)))))))

      (Citează)

  15. Cum face Apple bani cu fraierii. Bine ca au salvat planeta și nu au inclus în incarcatorul în pachet, nu ca nu vor avea 90% nevoie de el, având alta mufa decât cele de pana acum. Totally justified =))
    https://gizmodo.com/wait-apple-s-magsafe-duo-charger-costs-how-much-1845596029

      (Citează)

    • Accesoriile de genul sunt de obicei scumpe tocmai pentru că mulți n-au nevoie de ele – e destul de logic, ce te aștepți să se vândă în număr mare e mai ieftin decât ce vinzi în volum mai mic.

      În 2020 vrei ăl mai strălucitor aifon, cu toate prostiile pe el, dar încă n-ai un port usb-c în jurul tău, și nici nu profiți de ocazie să-ți cumperi ceva cu usb-c? când ai să treci pe usb-c, dacă în fiecare an totul trebuie să fie pe usb-a? Laptopurile noi, PC-urile noi, toate au deja măcar un port usb-c. Cât despre magsafe, a rezolvat problema cu folositul telefonului cât e la încărcat.

      Usb-c a fost forțat cu MacBook-urile începând din 2015 și n-a murit nimeni, la fel, cine a vrut să treacă la o tehnologie mai nouă a trecut. Ca să nu mai spun că absolut oricine are ceva de la Apple nu trebuie să-și mai cumpere nimic, deci nu știu ce bani fac pe spatele nostru. Și da, majoritatea supraviețuim și fără fast charging, nu TREBUIE să cumpărăm și de-ăla. E de-a dreptul înduioșător că utilizatorii de telefoane cu Android se luptă să ne arate adevărul, dar dacă per ansamblu iOS ne-ar incomoda așa mult am fi trecut toți în cealaltă barcă și s-ar fi dus iOS pe apa sâmbetei.

      Stai, tu folosești transfer prin BT? sau otg? Există cloud (oricare) sau Air Drop, sau iCloud Drive dacă ai mai multe dispozitive și nu mai conectezi nimic, doar net să ai. Mie așa mi se pare, că îți stau în cale cablurile alea. În fiecare an lumea cumpără diverse produse (nu neapărat de la Apple) care în mintea unora n-au sens și totuși respectivii nu pricep că există studii de piață care arată complet altceva. Dar nu greșesc cei ce inventează scenariile, ăia care cumpără sunt proști – asta e adâncă, I’ll give you that.

      Repet, că văd că încă nu e clar. Nu e nimeni obligat să-și ia iPhone 12, poți lua 11, 11 Pro, SE, mai poți evita să fii manipulat să-ți cumperi încărcător câțiva ani de acum încolo, cine știe, poate de la anul bagă din nou încărcătorul în cutie dacă scad vânzările.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus