un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce nu folosesc iPhone

8 Apr 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

137 comentarii

M-a întrebat un prieten de ce nu folosesc un iPhone. Adică inclusiv eu sunt convins că este un telefon excelent și-mi place și posibilitatea de a-l combina cu Apple Watch, iar prețul este oricum asemănător cu telefoanele Android pe care le cumpăr.

Am avut o discuție lungă pe tema asta și mi s-au părut interesante motivele mele, așa că le explic și mai jos. Pe scurt, la începuturi iPhone mi s-a părut mereu în urma flagship-urilor Android în ceea ce oferea, iar după o vreme sistemul Google m-a prins atât de bine încât acum nu sunt dispus să fac efortul de migrare.

Povestea pe larg începe în 2007. Primul iPhone a fost prezentat la început de ianuarie 2007 și lansat la final de iunie. Nu mai țineam minte acest delay foarte mare, dar am verificat și așa stau lucrurile.

Primul iPhone nu a fost adus oficial în România și oricum nu-mi plăcea pentru că nu avea hardware bun. Nu avea 3G într-o vreme când asta era deja ceva uzual, nu avea autofocus pe camera foto, nu avea posibilitatea de a instala aplicații 3rd party, plus alte câteva idioțenii pe care probabil nu le mai țineți minte, precum o mufă de căști adâncă în carcasă, de nu puteai să folosești decât căștile oficiale Apple sau un adaptor.

Primul iPhone nu avea nici GPS, apropo. În aceeași perioadă, eu aveam un fel de smartphone, adică un PDA Asus cu Windows Mobile 6, iar pe acela era obișnuit cu navigație pe iGO și cu posibilitatea de a instala o mulțime de aplicații de Windows Mobile. Aveam Yahoo Messenger pe dispozitiv, PDF-uri… în fine, tot ce aveam nevoie la acea vreme.

Telefonul meu pe atunci era un Sony-Ericsson K750i care făcea fotografii extraordinare. Altfel spus, iPhone nu părea genul de telefon la care aș face trecerea.

În mai 2008 a fost lansat HTC Diamond, care avea un ecran mărișor de 2,8 inchi și o carcasă foarte frumoasă, fiind un model arătos și mult apreciat la vremea lui. Mai mult, vedea cu interfața numită TouchFlo de către cei de la HTC, una care moderniza și reducea puternic problemele lui Windows Mobile din acea vreme, dar păstrând toate avantajele legate de deschiderea acestui sistem de operare.

Ca idee, în acea perioadă era plin de firmware-uri custom de Windows Mobile, cu diverse îmbunătățiri, în timp ce posesorii de iPhone se luptau cu metode de jailbreak și abia puteau schimba ringtone-ul telefonului.

A doua generație iPhone, iPhone 3G, a fost lansată în iunie 2008. În România a fost adus în exclusivitate de Orange cândva pe final de august sau început de septembrie. Telefonul avea AppStore, compatibilitate cu Microsoft Exchange pentru a putea primi emailuri de la servere normale, conectivitate 3G, adăuga chiar și GPS.

Lăsând la o parte că nu eram client Orange și oricum nu mai țin minte acum care era în acel moment situația cu deblocarea sa pentru alte rețele, în acel moment știam că va apărea HTC Touch HD, un smartphone pe care am decis să-l cumpăr încă de când am văzut specificațiile sale.

HTC Touch HD a fost lansat în noiembrie 2008. Ecran uriaș de 3,8 inchi (pentru perioada aia, da?), rezoluție 480 x 800 px, cameră de 5 megapixeli. Stătea mai bine decât iPhone la aceste specificații. Avea și radio, ceea ce conta într-o perioadă fără streaming de muzică, pe când iPhone nu avea. Avea și 288 MB RAM, pe când iPhone 3G era pe la 128 MB și memoria mică și sistemul de operare nu permiteau un multitasking real între aplicații.

Mi-am cumpărat HTC Touch HD. Țin minte și alte avantaje, de exemplu foloseam o tastatură third-party ce avea o funcție pe care mi-aș dori-o și astăzi: avea vreo două taste pe care puteam pune ce doream eu. Pe una pusesem .ro, ca să completez rapid asta în browser, pe alta întreg emailul meu, ca să-l introduc dintr-o singură apăsare acolo unde este nevoie. Mi se părea exemplul perfect pentru avantajele unui sistem deschis de aplicații și pentru posibilitatea de a modifica dedesubturile sistemului de operare.

Windows Mobile 6.5 avea problemele sale. Majoritatea producătorilor făceau drivere proaste, iar diverse aplicații îl bușeau și mai trebuia, exact ca la Windows 98, să mai dai câte un reset. La propriu dădeai ctrl+alt+delete pe telefon.

Google, însă, cumpărase proiectul Android și investea masiv în el în aceeași perioadă.

În mai 2009 a fost lansat HTC Magic, al doilea telefon cu Android și primul văzut de mine. L-am primit de la Vodafone pentru un test și mi s-a părut extraordinar. Android venea cu aceeași libertate în a învârti aplicații și sistemul de operare pe care o apreciam pe WM, dar cu stabilitate mai mare, o interfață unitară, butonul de Back care părea o idee excelentă. Avea și iGO, avea de altfel majoritatea programelor dorite de mine.

Pentru mine a fost o revelație. Din prima zi am știut că următorul meu telefon va fi unul Android.

Am vândut Touch HD-ul cu 2.300 de lei unui tip cu care țin minte că m-am întâlnit pe la Piața Victoriei. Am dat cam aceeași sumă pe un HTC Hero cu Android, un model lansat în iulie 2009.

În martie 2010 a fost lansat HTC Desire, un telefon legendar (zic eu) pentru că, în acel moment, era perfect. Arăta excelent, era bine făcut, avea specificații hardware excelente față de iPhone 3GS din perioada sa. Desire a fost modelul meu de suflet și cred că al multora. Țin minte că, în prima lună după ce i-am scris review-ul, am vândut aproape 30 de bucăți prin afiliere la eMAG, de aproape că mi-am recuperat banii dați pe el. Erau alte vremuri, că acum un telefon îți aduce 1% din prețul fără TVA.

 

iPhone 4 a fost prezentat în iunie 2010 și a fost, în opinia mea, primul telefon cu tehnologie Apple superioară competiției. Până în acel moment, iPhone-urile mi se părea inferioare la toate capitolele. În plus, aveam un iPod și uram cu pasiune iTunes.

iPhone 4 a fost primul model cu Retina Display, adică un ecran de rezoluție foarte mare. Avea și un soi de multitasking, adăuga și cameră frontală pentru FaceTime. Până în acel moment, iPhone-urile au determinat concurența să adopte același form factor de ecran mare și fără butoane. iPhone 4 a fost modelul care a forțat concurență să crească ritmul dezvoltării de hardware, iar ulterior să imite sau să copieze foarte multe funcții sau noutăți introduse de Apple începând cu 4 și 4S, de exemplu asistentul digital Siri, senzorul de amprentă șamd.

Situația a continuat de altfel pe mai multe planuri. Apple a creat piața de tablete și ceilalți au zis săru-mână, ce idee bună să mai facem și alți bani. Apple a creat acel Macbook Air inițial, de a fost nevoie ca apoi Intel să dea mură-n-gură producătorilor de laptopuri specificațiile necesare pentru ultrabook-uri. Mai nou a creat AirPods, acum vinde astfel de căști de 8 miliarde de dolari pe an și zeci de companii au descoperit că piața vrea așa ceva.

Și apoi au revenit și alți producători în cursă și au întrecut Apple în multe aspecte pe care nu le mai discut aici nu musai din lipsă de timp, ci pentru că nu-mi pasă deloc de “războiul” dintre iPhone și Android plus adiționale.

Revenind la generațiile noastre, poate țineți minte două scandaluri legate de iPhone 4. Primul a fost că cei de la Gizmodo au pus mâna pe un prototip și, deși acesta s-a blocat singur și ei l-au înapoiat celor de la Apple, poliția tot le-a făcut un raid pe acolo, considerat ulterior ilegal.

Al doilea scandal a fost antenna-gate sau cum se chema. iPhone 4 pierdea semnalul dacă-l apucai prea tare cu mâna. Avea carcasă metalică și deci antenele sale erau dispuse pe exterior, iar o îmbinare nefericită de factori atenuau semnalul. Steve Jobs a făcut atunci o prezentare despre cum multe telefoane au această problemă, a dat gratuit un bumper de silicon cumpărătorilor și a rezolvat problema la iPhone 4S printr-o improvizație de MacGyver: telefonul avea două antene de telefonie, una sus și una jos, astfel încât, oriunde ai pune mâna, o antenă să nu fie blocată. Detalii aici și aici.

Ce vreau să zic este că, deși iPhone 4 a fost mult mai avansat decât generațiile anterioare, Desire-ul meu funcționa în acest timp perfect, fără vreo husă pusă pe el.

iPhone 4S a adus, în octombrie 2011, pe Siri, filmare Full HD și cameră de 8 megapixeli. Eu trecusem, în martie 2011, la un HTC Desire Z, un model slider cu tastatură completă sub ecran (în dreapta mai jos). Era al naibii de bun, avea un aspect elegant prin carcasa sa argintie, iar tastatura completă de sub acesta îmi era foarte utilă. Again, no reason to switch.

În aprilie 2012 mi-am cumpărat HTC One X, un alt model excelent. Cam în acea perioadă mi-am dat demisia de la muncă, am renunțat la Blackberry-ul care-mi ține evidența acelor activități și am devenit și mai dependent de Gmail, Google Calendar și alte aplicații bine integrate nativ în Android.

Era perioada când update-urile de Android introduceau foarte multe funcții noi, iar aplicațiile erau deja cele pe care le utilizăm oricum și astăzi. Tot pe atunci, Samsung ajunsese la Galaxy S3 și pe la a doua generație de tablete, seria Note se lansase cu bine, Android era pe val din toate punctele de vedere.

Și cam pe atunci a venit momentul când n-am mai fost dispus să fac trecerea la iPhone orice s-ar întâmpla. Pentru mine telefonul este o unealtă, trebuie să meargă bine din prima în toate aspectele sale și fără să necesite un efort din partea mea.

Știu că aplicațiile Google funcționează pe iOS, dar nu cum vreau eu. Nu cu un widget de calendar, month view, pus pe ce ecran vreau eu. Nu cu integrare nativă și directă, la un nivel de bază. Am investit în niște aplicații, nu stau să le schimb sau să caut alternative. M-am obișnuit cu un anumit tip de interfață, nu sunt dispus să-mi schimb obiceiurile. M-am obișnuit cu SwiftKey, iar varianta de iOS este o copie palidă.

M-am obișnuit cu fast wireless charging și NFC și plăți cu telefonul dinainte să vină Apple Pay în România, cu cameră ultra-wide încă de acum vreo 5 ani, cu senzor de amprentă astfel încât pot vedea notificările de pe telefon fără să-l îndrept spre fața mea pentru deblocare.

În fine, sunt conștient că pot avea treburile de pe Android și pe iPhone, dar cu efort de migrare și cu diverse compromisuri pe care în acest moment nu sunt dispus să le fac. Nu am motiv să le fac, având în vedere că totul funcționează perfect și pe Android. Nu mi s-a părut niciodată că n-ar funcționa perfect; ce-i drept, am și avut mereu flagship-uri.

Un lucru admir mult la iPhone-uri: valoarea mare pe care o păstrează în timp. Valoarea asta vine în principal din următorul factor: un nou iOS va fi compatibil cu patru generații de iPhone, adică un iPhone de acum 3-4 ani rulează ultima versiune de sistem de operare (cred).

În același timp, marii producători de pe Android suportă maxim 2 generații cu update-uri de firmware și durează câteva luni să le lanseze. Greșeala lor, ca telefoanele lor vechi nu au deci valoare mare la revânzare și poate că unii le evită și din acest scop.

Nici măcar asta nu este însă o problemă sau un avantaj pentru mine. Telefonul meu vechi ajunge la Matilda, telefonul ei vechi la părinții mei sau ai ei.

    137 comentarii

  1. Imi e atat de dor de un sony k800 de mor…..doamne cum era telefonul ala

    Hai si k850 ca l am avut si pe ala…dar parca k800 era din james bond la vremea aia

      (Citează)

  2. Multi ani am fost fan Motorola pentru ca ofereau niste telefoane excelente la un cost de best buy (meniu foarte curat, se misca excelent, design decent).

    De vreo 2-3 ani am migrat la Samsung in principal fiindu-mi mai usor sa proiectez pe tv, iar sotia zicea ceva de poze mai frumoase…

      (Citează)

  3. Parca Apple au fost prinsi si cu magaria aia care iti reduce performantele dispozitivelor dupa o perioada, ca sa te faca sa cumperi altele.

      (Citează)

    • Măgăria aia de fapt îți făcea telefonul funcțional cu bateria degradată. E cumva dubios să presupui că Apple vrea să-ți cumperi tot timpul un terminal nou, dar îți oferă update-uri cât mai multe pe ăla vechi.

      Și apropo, consecința cu prețul mic la schimbarea bateriei (30$), care cumva a mulțumit pe toată lumea, era doar o „ofertă” – prețul întreg era de 70$. Până și Louis Rossman, zeul celor anti Apple a zis că nu despre asta era vorba (că din cauza bateriei trebuia să-ți iei un telefon nou).

        (Citează)

    • sigur dam167, din cauza asta n-au spus ca trebuie bateria inlocuita pana nu au fost prinsi. un utilizator normal cand incepe sa-i mearga mai incet(redus frecventa la cpu fara sa stie) zice ca e de la baterie(si nu ca trebuie sa faca upgrade :)))) ), iar cand se oprea brusc nu-si dadea seama ca e de la baterie, chiar daca in restul timpului mergea bine fara sa fie incetinit cand era conectat la priza sau baterie externa.

      vezi fractura logica?

      nu zic ca compromisul facut de apple nu era ok cat timp anuntau dinainte, boss o sa-ti mearga mai incet, dar nu e nevoie sa faci upgrade daca iti schimbi bateria

        (Citează)

    • @Cezar: toți au fost prinși cu măgării de-a lungul timpului.

      @dam167: problema era că nu-ți spuneau că fac asta și nu-ți dădeau posibilitatea să alegi să nu se întâmple.

        (Citează)

  4. Ptr cineva pragmatic este simpla alegerea. Raportul pret/oferta este clar inferior ptr Iphone, comparativ cu concurenta. Orice om intreg la minte vede asta.
    Ptr ailalti, a avea iphone tine de imagine sau de niste motive numai de ei stiute.
    E un telefon bun, dar sa fim seriosi, la banii aia ai cacalau de alternative net superioare.

      (Citează)

    • Asta e percepția ta. Poate tu compari telefoanele în funcție de RAM sau știu eu ce, dar majoritatea oamenilor țin un iPhone 3-4 ani, iar când nu ai probleme atâta timp cu el începi să vezi valoare acolo. Mai nou circulă ideea că un telefon e o afacere mai bună dacă e destul de bun la toate, deși nu excelează la nimic, iar asta a cam fost tot timpul iPhone.

      Pentru mine personal, dacă trebuie să schimb bateria unui telefon după 3 ani de utilizare, ceva nu-i ok. La nici un iPhone n-am avut problema asta.

        (Citează)

    • android_apple_user

      08/04/2020 la 2:26 PM

      BlackSkull:
      Ptr cineva pragmatic este simpla alegerea. Raportul pret/oferta este clar inferior ptr Iphone, comparativ cu concurenta. Orice om intreg la minte vede asta.
      Ptr ailalti, a avea iphone tine de imagine sau de niste motive numai de ei stiute.
      E un telefon bun, dar sa fim seriosi, la banii aia ai cacalau de alternative net superioare.

      Ce inseamna telefon inferior pentru tine? Ce alternative net superioare? Sunt “fan” Android si utilizator iPhone de ani de zile dar stiu sa apreciez un iPhone pentru ceea ce ofera:

      – cel mai eficient sistem de operare existent
      – materiale de calitate, intotdeauna
      – service de calitate, garantie internationala, fara intrebari/cutii/facturi
      – compatibilitate excelenta cu orice alt produs (Watch, Macbook), transfer de date, sincronizari, integrari cu alte dispozitive
      – actualizari software ani de zile
      – securitate peste ce ofera concurenta (lucrez in domeniu, stiu ce vorbesc) + patch-urile de securitate vin rapid pentru toata lumea, nu trebuie sa astepti dupa Samsung sau Huawei sa trimita mai intai la flagship apoi la restul muritorilor
      – ecosistem, servicii de calitate care merg din prima fara editari de XML-uri, APK sideload si alte balarii

      Acum tu poti sa iti iei telefoanele “net superioare de” la Xiaomi, Huawei si Pocophone cu 76GB RAM, 54 procesoare dar care caraie cand deschizi 5 aplicatii, il schimbi la un an de zile, preturi mari pentru ce ofera, soft chinezesc cu backdoor-uri deja instalate in firmware.

        (Citează)

    • BlackSkull: Raportul pret/oferta este clar inferior ptr Iphone, comparativ cu concurenta.

      Nu, este cel puțin egal, poate chiar superior dacă iei în considerare valoarea de revânzare.

        (Citează)

    • @dam167 toate ca toate da’ mai taie din ele când te lauzi cu bateria care te tine cel puțin 3 ani. Ca membru al unei familii in care s-au rulat o grămada de Iphoane îți garantez ca bateria e cel puțin mizerabila. Nu cred ca a trecut de 2 ani pe nici unul din telefoane. Singura consolare e ca e te rezolva băieții la IStyle cu 2-300 lei, “pe original”. Ori minți (și te pot crede doar cei care n-au avut IPhone) ori îți folosești telefonul in stil “pensionar”.

        (Citează)

  5. Eu am facut trecerea de la Android la Apple in 2017. Am fost si eu fan infocat Android, investeam in flagship-uri pana mi-am pus urmatoarele 2 intrebari:
    – de ce ma chinui in fiecare an sa-mi cumpar ultimul flagship?
    – de ce sa dau eu toate datele catre Google? era si perioada in care am realizat cate cunoaste Google despre mine (lasand la o parte tot ce stie din maps sau mail, cunoaste ce aplicatii folosesc, cum le folosesc, la ce ora, si multe alte integrari posibile doar prin sistemul de operare)

    A mai contat si ca primisem un Mac de la munca cu ceva timp inainte, eu fiind hater de Apple din cauza specificatiilor foarte proaste (credeam eu). Asta pana sa il folosesc zi de zi si sa-mi dau seama ca nu conteaza deloc specificatiile alea si ca se misca mai bine decat orice Windows am atins vreodata.

    Costul de schimbare al ecosistemului e foarte mare, intr-adevar. Dar punand in balanta toate aspectele si investitia pe un timp mediu/lung, pentru mine cel putin, investitia s-a meritat.

      (Citează)

    • sa inteleg ca acum datele tale sunt in siguranta. ok…

        (Citează)

    • Sa inteleg ca nu ti-ai innoit iphone-ul din 2017, ca doar te chinuiai in fiecare an sa-ti cumperi ultimul flagship, iar acum nu mai esti nevoit sa o faci.

        (Citează)

    • Sa inteleg ca acum cu macul ai rezolvat problema legata de “miscarea windowsului” iar prin achizitia unui iphone a generat un ecosistem, investitie care “s-a” meritat…

        (Citează)

    • Dacă ai fi scris paragraful ăla cu “s-a meritat” primul nu mă mai oboseam să citesc restul. Așa mi-am luat țeapă.

        (Citează)

    • Eu am decis cândva că, dacă trebuie să am încredere într-o companie cu datele mele, o să am în Google.

      Dar eu sunt caz special. Jumătate din viața mea o povestesc chiar eu pe blog. Înțeleg dacă alții nu gândesc la fel.

      Pe laptopuri e mai complicat. Pe Windows plătești tribut faptului că sistemul de operare e produs de Microsoft, iar hardware-ul și driverele de mulți alții și cumva trebuie să meargă bine de acum.

        (Citează)

  6. Nu numai iPhone, ci și iPad sau Mac-urile sunt făcute să funcționeze într-un anume fel, să ai un anumit flux când le folosești. Dacă nu te poți obișnui cu asta sau pur și simplu te încurcă, n-o să-ți placă. De exemplu, iTunes e complet altceva față de modul în care ne-am obișnuit noi cei din Europa de est să folosim un PC. Altfel ne organizam muzica, pozele sau filmele, iar un iPod nu era foarte util în ideea în care nu cumpărai muzica din iTunes Store. La orice mp3 player copiai muzica pe el și aia era, nu sincronizai nimic, nu făceai playlist-uri, pentru că muzica venea de obicei de pe CD (indiferent de sursă).

    În contextul așa zisului ecosistem, în care ai un Mac și un iPhone, eventual și un iPad, dacă ai materialul media acolo unde e recomandat să-l ai, iTunes e un program fain (mă rog, acum s-a spart în Music + Podcasts + Finder) și puteai să faci cu el backup sau să-ți gestionezi tot materialul cum voiai.

    Cât despre gate-uri, problema cu semnalul e valabilă la aproape toate modelele dacă ții telefonul fix de unde are antenele. Depinde și de gradul de exagerare și atenția mediatică, dar probleme au fost tot timpul și vor fi în continuare, la toți producătorii numai că na, e foarte la modă să greșească Apple și să facem un ban din procese.

    Oricum, mi se pare normal să alegi în funcție de preferințe și nu pricep nicicum înverșunarea celor ce nu folosesc produse Apple de a sublinia că restul sunt mai bune. Nu că le plac lor mai mult, ci că sunt mai bune, asta văd că e o obsesie mai nou. Toate au avantaje și dezavantaje.

      (Citează)

    • Nu-mi plăcea iTunes, noroc că și pentru iPod apăruseră alternative și foloseam MediaMonkey.

      Și backup? Am backup permanent în cloud, nu-mi trebuie un software pentru asta.

        (Citează)

  7. Eu am avut ceva probleme cu iPhone-ul anterior si ma tot batea gandul sa il schimb cu un Android (folosesc si un Pixel 4 ca “back-up phone”, dar principalul este iPhone-ul). Singurul motiv pentru care nu am facut trecerea la Android este Apple Watch-ul.
    Stiu ca exista si variante de smartwatch bune pentru Android, dar conectivitatea nu se compara.

      (Citează)

    • Da, motivul pentru care mi-ar plăcea iPhone este Apple Watch. Sunt convins că-i mai bun decât orice ceas de Android. Nu-mi pasă chiar așa mult, din fericire.

        (Citează)

  8. Cezar:
    Parca Apple au fost prinsi si cu magaria aia care iti reduce performantele dispozitivelor dupa o perioada, ca sa te faca sa cumperi altele.

    Da și au zis că nu mai fac asta dar e bullshit, am un iPhone 7 (cumpărat anul trecut) care a mers perfect până la ultimul update. Acum browserul se închide singur și trebuie să-l deschid din nou, am zile când conexiunea wifi e praf apoi își revine așa după cum vrea, nu mai pot rula unele jocuri care mergeau înainte de update (nu 3D-uri), overall e mai încet. E ultimul telefon Apple, mă întorc la Android că ăștia nu au fițe.

      (Citează)

    • Un prieten foarte bun are 7 plus de vreo 3 ani si mi-a povestit exact opusul: incepand cu 13.3.1 a inceput sa se miste chiar mult mai bine. 13-13.3 au fost intr-adevar niste versiuni jalnice, pline de bug-uri.

        (Citează)

    • Eu am 7 de 3.5 ani si daca nu ar fi trebuit sa-i schimb bateria, il mai tineam. Dar cu 1400 mAh nu prea mai am ce sa cer de la el, si sa pun una noua de 1800 parca nu pare un castig atat de mare. Oricum, sh merge undeva la 1500 lei cu o baterie noua, deci il dau cu 1200 imediat. Daca te mai gandesti ca acum 3.5 ani am dat pe el 3800…

        (Citează)

  9. Caz real: SIM DigiMobil. 2 telefoane: S10 si iPhone 8. Locatie: undeva in mediul rural.
    SIM-ul in iPhone 8, semnal 4G, SpeedTest 17-18Mbps.
    Acelasi SIM in S10, semnal 3G sau deloc, SpeedTest 1 Mbps maxim.

    Trageti voi concluziile.

      (Citează)

    • Nu avem ce concluzii sa tragem dintr-o singura experienta si sa le aplicam la toata gama de produse Android vs Apple. Ca nu asa functioneaza lucrurile.

      Ca idee, eu am S10+, prietena are XS Max si au fost situatii cand ea avea semnal bun/conexiune 4G in timp ce eu nimic, dar si situatii cand era fix invers.

        (Citează)

    • Cu un antic Asus Max vorbesc lejer de la 42 Km distanta (de pe mare). Citiva colegi aveau Ifoanele moarte.

        (Citează)

  10. Primul telefon cu android a fost HTC Desire si imi amintesc ca l-am comandat dupa ce am citit reviewul tau. Nu stiu daca era pe nwradu sau pe mobbi ca atunci era perioada in care parca lansasei mobbi. Veneam de pe un HTC Tytn II cu windows mobile si firmware custom. Si HTC Desire a fost absolut wow.

    Dupa el, a fost Samsung Note 2 si de atunci nu m-am mai despartit de platforma android si telefoanele samsung. Si e cea mai buna decizie.

    BTW, mobbi era o idee buna dar a durat putin…

      (Citează)

    • Da, si eu i-am bagat comision de Desire in buzunar. Acum mi-am adus aminte ca trebuie sa dea de baut.

        (Citează)

    • @Radu: da, idee bună, dar nu aveam timp de ambele și în acel moment era mai bun un site consolidat.

      @nashu_mare: ai băut la nuntă, ai luat și sarmale extra!

        (Citează)

  11. Radu, with all due respect, articolul asta e atât de superficial, plin de inexactități și de un subiectivism dus spre ignoranță încât sincer, nu îți face cinste.

    Te-aș provoca să rescrii articolul după ce timp de o lună ți-ai impus să folosești drept daily phone un iPhone, abia atunci ar putea părea că ai o părere cât de cât avizată despre cât de performant e unul dar și despre experiența de utilizare în sine.

    Și spun toate astea din perspectiva unui heavy user, care odată era la fel de convins ca tine că Android-ul reprezintă sfântul Graal, și vai ce mă mai înșelam! Am avut și eu HTC Diamond la vremea lui, apoi iPhone 3G (apropo, nu poți compara ecranul rezistiv de pe HTC Touch HD, orice rezoluție și dimensiune ar fi avut el, cu feeling-ul pe care ți-l oferă un senzor capacitiv), apoi am refuzat upgrade-ul la iPhone4 (care btw, nu a introdus senzorul de amprentă, el a apărut abia mai târziu pe iPhone 5) în detrimentul Galaxy S2-ului de la Samsung. Care a fost urmat de Note 3, după care am făcut trecerea înapoi în barca Apple prin 2015: 6 Plus, 6S Plus, X, Xs Max si acum 11 Pro Max. Ce m-a nemulțumit la Android? Faptul că aplicațiile începuseră să funcționeze greoi, că mă trezeam cu câte o aplicație care îmi consuma toată bateria peste noapte, SO-ul în sine devenea greoi în utilizare pe măsură ce instalai mai multe aplicații/trecea mai mult timp de la ultimul factory reset, nu avea un sistem prost de restore la acea vreme, etc…

    Concluzia? Never again Android!

    Și nu, nu spun că iPhone-ul ar fi perfect și nici nu mă transform într-un fanboy Apple care altceva nu mai vede în fața ochilor, ci pur și simplu din experiența de utilizare am ajuns la concluzia că eu funcționez cel mai bine și sunt mai productiv în mediul iOS decât pe Android.

    Ah, and the sweet irony: am laptop Samsung, iar la Windows nu aș renunța pentru nimic în lume, tot din considerente de productivitate :)

      (Citează)

    • quote: de un subiectivism dus spre ignoranță încât sincer,

      Dude, esti serios? Titlu articolului este fix “de ce nu folosesc iphone”, adica de ce EU nu folosesc iphone, care au fost experientele LUI cu telefoanele si de ce nu ar mai schimba acum ecosistemul. Nu ca Android e mai bun, mai orice, ci de ce IL PREFERA el. Iar tot comentariul tau este fix acelasi lucru: experienta ta subiectiva cu cele doua sisteme, cum si de ce ai facut trecerea, si concluzia “pur și simplu din experiența de utilizare am ajuns la concluzia că eu funcționez cel mai bine și sunt mai productiv în mediul iOS decât pe Android.” Concluzia din experienta TA de utilizare. Deci basically acelasi story cu experienta ca articolul lui Radu dar in mai putine paragrafe.

        (Citează)

    • Radu: Hai sa scriu un articol de un kilometru despre experienta mea cu iphone si motivele mele personale subiective pentru care nu il folosesc.

      Gigel: Articolul tau e subiectiv, superficial, inexact si ignorant.

        (Citează)

    • Irina:
      Deci basically acelasi story cu experienta ca articolul lui Radu dar in mai putine paragrafe.

      Practic da, doar că eu cel puțin pot spune că am o experiență îndelungata de utilizare a ambelor sisteme. Radu își bazează toate teoriile legate de iPhone doar pe niște impresii pe care și le-a format în urma scurtelor perioade cât a avut telefoanele la review, și acelea foarte puține când vine vorba de iPhone.

      Giani Mucea:
      Gigel: Articolul tau e subiectiv, superficial, inexact si ignorant.

      Mno, dacă atât s-a înțeles e bine și asa…

        (Citează)

    • Dacă vrei și reversul medaliei: sunt developer pe iOS, laptop-ul meu principal e un Macbook Pro, folosesc iOS regulat (însă nu ca daily driver) dar smartphone-ul meu personal e un Android. De ce? Dintr-un simplu motiv: restricțiile absolut inutile impuse aplicațiilor pe iOS. Atâtea limitări, unele cu cap (deși multe aplicații, atât pe iOS cât și pe Android, folosesc SDK-urile de la Facebook sau Google Analytics, așa că tot la dânșii ajung datele tale), dar altele fără nicio noimă în spatele lor (de exemplu, nu ai voie să folosești alt browser engine în aplicațiile tale decât Webkit-ul integrat în OS). Țin minte acum mulți ani cum voiam să văd pe Infofer la ce oră am de luat un tren, pe vremea când site-ul nu avea variantă de mobil, și din cauza unui bug în site-ul lor nu puteam deschide un dropdown pe browserele bazate pe Webkit. În timp ce pe iOS toate browserele sunt obligate să folosească Webkit, pe Android am instalat Firefox și uite-așa rezolvasem problema mea cu un telefon de 10 ori mai ieftin decât un iPhone.

      Din păcate și Android tot într-acolo se îndreaptă, necazul de a fi un sistem de operare orientat spre utilizatorul obișnuit care nu vrea să înțeleagă că poate nu e o idee bună să instaleze aplicații de genul Download more RAM.

        (Citează)

    • Daca ai sti cat s-a schimbat Android-ul de la S2 incoace :)))
      S-au dus vremurile ale cu battery drain peste noapte.

        (Citează)

    • seba18:

      Mno, dacă atât s-a înțeles e bine și asa…

      Pai restul nu schimba cu nimic sensul. Omul a scris despre cum a ajuns la o decizie. E ciudat sa zici ca articolul e superficial cand evenimentele sunt descrise destul de detaliat, ca e plin de inexactitati cand omul descrie chestii care i s-au intamplat lui si, pana la proba contrarie, tu nu esti el si n-ai cum sa decizi daca lucrurile alea s-au intamplat altfel; si ca e de un subiectivism dus pana la ignoranta cand, in mod evident, articolul e subiectiv si nu cred ca se doreste altfel.

        (Citează)

    • Giani Mucea:
      Omul a scris despre cum a ajuns la o decizie.

      E ok, eu spuneam doar că aveam așteptări mai mari de la Radu, știind că în general el se documentează meticulos înainte de a scrie un articol. În cazul de față însă, riști să fi în eroare sau să nu ai o imagine de ansamblu completă dacă crezi că poți să scrii un articol de genul bazându-te doar pe informațiile culese din diverse surse, în timp ce tu refuzi să folosești un produs, dar susții că produsul folsit de tine e mai bun. Nu ai de unde să știi asta…

        (Citează)

    • *să fii

        (Citează)

    • Asteptarile tale sunt bune pentru un articol gen “de ce iphone e mai prost decat..”. Dar nu e genul ala de articol. Uite inceputul:

      “M-a întrebat un prieten de ce nu folosesc un iPhone. Adică inclusiv eu sunt convins că este un telefon excelent și-mi place și posibilitatea de a-l combina cu Apple Watch, iar prețul este oricum asemănător cu telefoanele Android pe care le cumpăr.”

      Si urmeaza o insiruire de momente care au dus la situatia actuala: ca omul nu foloseste iphone. Cred ca nu intelegi cat de absurd e sa ii ceri sa se documenteze mai mult pentru un articol care descrie evenimentele care au dus la formarea unei pareri.

        (Citează)

    • @Giani Mucea, eu cred că Radu e conștient de faptul că e citit constant de foarte multe persoane și că părerile lui exprimate pe blog au puterea de a-i influența pe cei care le citesc. Tocmai de-aia am zis că pentru articolul în cauză, eu nu consider suficientă o “documentare” clasică, teoretică, și că ar fi mult mai îndreptățit să își exprime punctul de vedere după ce chiar a folosit un iPhone pentru o perioadă mai lungă de timp. Atunci ar putea să vorbească din experiență personală, și nu din auzite/citite pe la alții…

        (Citează)

    • Draga Seba, cand ai avut tu ultima experienta cu Android ( ca “daily driver” vreau sa zic) ? Prin 2015 nu ? Cam asa ar rezulta din ce ai scris. Plus ca ultimul tau tel Android a fost un Samsung, care nu era vreun campion la optimizare pe vremea aia si e posibil sa-ti fi lasat o impresie proasta. Insa, FYI, sistemele de operare evolueaza. Si, ce sa vezi, si producatorii de telefoane isi optimizeaza si ei constant produsele. Androidul de azi e alta mancare de peste decat cel din 2015, iar Samsung-urile de azi sunt mult mai bine optimizate decat cele de acum 5 ani. Tot ce vreau sa spun e ca ar fi bine sa ne bazam opiniile pe starea actuala de lucruri, nu pe concluziile la care am ajuns noi acu’ 5 ani…

        (Citează)

    • seba18: Te-aș provoca să rescrii articolul după ce timp de o lună ți-ai impus să folosești drept daily phone un iPhone, abia atunci ar putea părea că ai o părere cât de cât avizată despre cât de performant e unul dar și despre experiența de utilizare în sine.

      Articolul este despre cum nu sunt dispus să pierd nici măcar 3 zile pentru a face trecerea la un iPhone, indiferent cât de performant este (și sunt convins că este foarte performant, că doar în acest domeniu mă învârt).

      Nu vreau să-mi impun nimic. Am alte lucruri de făcut, iar telefonului meu curent n-am ce-i reproșa.

        (Citează)

    • ov1d1u: altele fără nicio noimă în spatele lor (de exemplu, nu ai voie să folosești alt browser engine în aplicațiile tale decât Webkit-ul integrat în OS)

      Mi se pare că are o noimă foarte mare… pentru Apple și profitul lor!

        (Citează)

    • seba18: aveam așteptări mai mari de la Radu, știind că în general el se documentează meticulos înainte de a scrie un articol

      M-am documentat, crezi că țineam minte pe de rost când s-au lansat toate acele telefoane și când le-am cumpărat eu? :D

      Dar nu văd pentru ce trebuie să mă documentez mai mult când povestesc cum, pentru mine, mereu alte modele mi s-au părut mai bune, iar după un timp a devenit chiar imposibilă trecerea spre iOS.

        (Citează)

    • @Khal Drogo: am configurat recent un Note10+ pentru cineva și l-am butonat intens, nu am fost impresionat.

      nwradu: Articolul este despre cum nu sunt dispus să pierd nici măcar 3 zile pentru a face trecerea la un iPhone, indiferent cât de performant este (și sunt convins că este foarte performant, că doar în acest domeniu mă învârt).

      OK, am înțeles. În cazul ăsta, I rest my case dacă așa pui problema, și îmi mențin dezamăgirea :) No offence.

        (Citează)

  12. Sunt un mare fan Android, am avut incepand de la G1 pana la Pixel 3 cam orice device oficial Nexus/Pixel. In acelasi timp am si un iPad AIr 3 care este absolut impecabil, mult peste orice tableta Android am avut.

    As fi tentat sa trec la un iPhone dar cum camera este foarte importanta in momentul de fata nu pot justifica 5200 lei (iPhone 11 Pro) vs 3000 lei (Pixel 4) ca sa avem camere asemanatoare ca performanta.

      (Citează)

    • Eu aș fi tentat de un iPad de 8 inchi, având în vedere că pe Android nu se mai fac tablete de mici dimensiuni. Dar pe tabletă parcă aș vrea și mai tare aplicațiile mele și widgeturi.

        (Citează)

  13. Din 2007 pana acum am avut 3 iPhone-uri: primul, 4S si 6S.
    Meniu simplu, nu te intreaba toate prostiile, nu crapa. Putin imi pasa de specificatii tehnice pentru ca telefonul functioneaza bine ani de zile fara probleme.
    Am butonat la Samgungul mamei mele si nu imi place androidul nici ca aspect, nici ca usurinta de utilizare.
    Mai am un iMac din 2010, e un obiect frumos ca design care inca functioneaza bine, il tin in dormitor si il folosesc pentru vizionarea serialelor pe Netflix.
    Pana la urma cumperi ce iti place, mie produsele Apple mi se par elegante si frumoase si daca e sa ma uit la un obiect ore in sir ani de zile, apai ma uit la un obiect pe care eu il consider frumos.

      (Citează)

    • Daca vrei laptop frumos si elegant cu windows iti recomand ultrabook urile de la Asus, sunt ușoare, cu design frumos, si au un raport calitate preț bun

        (Citează)

    • Multumesc de recomandare, Tom, chiar am avut un laptop de la Asus, Republic of Gamers, ca ma joc World of Warcraft; l-am vandut si am revenit la PC pt. gaming. Daca vor mai fi laptopuri in viitorul meu, probabil vor fi tot Asus.

        (Citează)

    • Eu am un Zenbook de 15 de care sunt foarte mulțumit: elegant, ușor (1,2kg), placa video dedicată :) Ca telefon, de 2 ani am trecut pe iPhone venind de pe Nexus și apoi Pixel. Am vrut iPhone de curiozitate, sa văd și eu de sunt oamenii atât de încântați. iPhone 8, funcționează foarte bine, aplicațiile google merg bine. Nu cred ca următorul telefon va fi tot iPhone…mi-e dor de Nexus 6p :))) Când își va da obștescul sfârșit ma voi întoarce in ecosistemul Android doar dacă va mai face Google telefoane gen Pixel.

        (Citează)

    • Eu am luat un Asus UX433FN și sunt mulțumit de el, mai puțin de difuzoare. Dar, ca orice laptop cu Windows, descoperi în timp că driverele au fost scrise la repezeală și nu face nimeni update-uri. Nu-i o problemă mare, dar e enervant că există.

        (Citează)

  14. Primul meu iphone a fost un 3G. Dupa vreo juma’ de an, a inceput sa se miste oribil. Devenise o sursa de stress, imi venea sa arunc efectiv cu el in perete de cel putin doua ori pe zi.
    Cand a aparut iphone 4, l-am cumparat. Ala mi se pare unul dintre cele mai faine telefoane ever. Ecranul retina era demential la vremea respectiva, ma uitam la filme pe telefon fara probleme. Efectiv mi-a schimbat perceptia despre telefoane. Design-ul era cel mai fain din vremea aia si ramane unul dintre cele mai frumoase telefoane. Se si misca decent, asa ca am fost vesel cu el.
    Problema a aparut dupa un an. Contactele butonului erau extrem de sensibile la umezeala. Extreeeeem de sensibile. Asa ca butonul a inceput sa nu mearga. L-am dus la reparat, a mers cateva luni pana cand a inceput sa nu mearga iar.
    Atunci mi-am bagat picioarele si am trecut la Sony, pentru ca aveau telefoane waterproof. Si, cu exceptia unei perioade in care m-au obligat aia de la munca sa folosesc iphones (5+5s) am ramas la android.

    Ce imi place inca la iphone:
    – datele sunt mai sigure decat pe android, sau cel putin erau acum cativa ani;
    – design-ul e decent si poti tine un telefon mai multi ani. Iphone 4 inca functioneaza, dar se misca atat de incet incat il tin ca ipod.

    Ce nu imi place:
    – nu e atat de configurabil si flexibil ca android, sau cel putin nu era ultima oara cand m-a interesat. Cand am trecut la Sony am dat de Tasker si n-am renuntat la el;
    – notch-ul e o mizerie si oamenii care l-au inventat ar trebui sa fie trimis in Siberia;
    – cand vine vorba de reparatii, Apple sunt probabil cea mai mizerabila companie de care am auzit pana acum. Chiar daca produsele lor ar fi perfecte, refuz sa contribui cu vreun euro la veniturile lor.

      (Citează)

    • La reparații sunt ineficienți. Toate politicile lor cu reciclarea și controlul componentelor duce la înlocuirea de piese fără să fie nevoie. La iPhone e cum e, dar la MacBook-uri de exemplu au cam 3 bucăți pe care le schimbă – display, top case și logic board. Ai o boxă stricată, o tastă sau trackpad-ul, schimbă top case-ul (care e jumate de laptop), iar asta n-are cum să fie ieftin pentru nimeni. Dacă faci reparații în Apple Care, garanție sau programe de service e super ok și vei fi mulțumit dar altfel…

        (Citează)

    • Nu stiu care e politica lor cu reciclarea, dar mi se pare mult mai eco sa schimbi o componenta pe o placa, decat sa o inlocuiesti. Chiar daca ai construit un robot care o descompune foarte eficient pentru a fi reciclata. Chiar daca au bagat niste corporate bullshit legat de cum sunt ei verzi, faptele lor ii contrazic.

      Pot sa inteleg si ineficienta cand vine vorba de reparatii. Pot sa inteleg si ca ar sacrifica reparabilitatea produselor in favoarea design-ului. Si nu-mi pasa destul de mult de mediu incat sa ma deranjeze ca imi schimba tot ecranul pentru ca s-a stricat un conector, atata timp cat platesc ei. Ma deranjeaza in schimb cand platesc eu. Si pana la urma tot voi plati eu, ca apple care nu e pentru totdeauna. Si sa ma duc la un magazin, sa imi zica geniul “da dom’le, trebuie sa luati altul” cand stiu ca poate fi reparat cu 100 de lei, asta ma enerveaza. Si sa stiu ca ma pot duce la un Dorel care mi l-ar repara cu 100 de lei, dar nu poate pentru ca Apple a blocat vanzarea de componente, ma enerveaza si mai mult. Si etc, ca sunt prea multe rahaturi de mentionat aici.

      Incerci sa transformi un set de actiuni si politici evident facute pentru a stoarce mai multi bani pe partea de service, intr-o chestie involuntara dar care apare inevitabil din dorinta lor de perfectiune. Americanii au o vorba: don’t piss on my leg and tell me it’s raining.

        (Citează)

    • Giani Mucea: Cand am trecut la Sony am dat de Tasker si n-am renuntat la el;

      Ce mai faci cu Tasker? Într-o vreme îl foloseam și eu, dar acum a fost implementat direct în OneUI ce-mi trebuie.

      Datele cred că sunt măcar la fel de sigure și pe Android. Poți cripta stocarea, datele ajung doar pe la Google, noile permisiuni și notificări îți spun când o aplicație vrea să acceseze ce n-ar avea voie.

        (Citează)

  15. nu aș face mutarea la android, din cauza designului. sunt telefoane prea mari. chiar și iphone-urile. de asta folosesc un iphone 5s și dimensiunea lui îmi place. este funcțional, și asta contează pentru mine. nu am așteptări prea mari de la un telefon, și cel pe care îl am este la așteptările mele. are suport mufă jack, cameră foto bună, buton amprentă. tot ce-mi trebuie, nimic mai mult. sunt foarte mulțumit de el.

      (Citează)

  16. Stefan:
    Un prieten foarte bun are 7 plus de vreo 3 ani si mi-a povestit exact opusul…

    Te cred, eu am comentat despre experiența mea. Am evitat să fac update până am cedat mesajelor “please update..”, deja mă călcau pe nervi. Am updatat = au început problemele. La Android nu am pățit asta niciodată.

      (Citează)

  17. Mie mi se pare halucinant ca in 2020, la 13 ani de la primul iPhone, nu exista niciun Android care sa aiba aceeasi experienta la utlizarea interfetei grafice. Adica la amaratul ala de scroll, iti dai seama de la o posta daca e Android (Pixel 4, Samsung, Huawei orice flagship) sau iPhone 2G. Orice tine de interfata grafica, de touch, de calitatea vocii etc. este net superior Apple.
    Am un Samsung A10 si un iphone 7. Comparabile ca specs, dar incomparabile ca performante sau experienta utilizarii. Senzorii de pe Samsung merg cand vor ei, ala de amprenta putin mai des ca ala de face recognition. Ecranul e praf in ceea pe priveste touchscreen-ul (scroll, zoom, keyboard).

      (Citează)

    • A10 este un mid-range. E okeish, dar nu e nici pe de parte echivalent cu iphone.

      Plus scroll-ul face parte din launcher. Pe care pe Android poti sa il schimbi. Am trecut prin Samsung-uri si LG-uri fara sa stiu cum arata de fapt interfata nativa, ca am folosit mereu Nova, care se misca si arata fix cum doresti si mereu la fel, indiferent de telefon.

        (Citează)

    • Folosesc un oneplus 7 pro de cand a aparut. Experienta de utilizare e clar peste a unui iphone din perioada respectiva. Stiu asta pentru ca am testat unul fix atunci. Si diferenta de pret era in defavoarea iphone.

        (Citează)

    • Nu cred că ai scris chestia asta. Samsung A10 este unul din cele mai ieftine si low end telefoane ale mărcii, iphone 7 a fost un flagship la momentul apariției,,, nu poți face asemenea comparație.

        (Citează)

    • Emil C:
      Nu cred că ai scris chestia asta. Samsung A10 este unul din cele mai ieftine si low end telefoane ale mărcii, iphone 7 a fost un flagship la momentul apariției,,, nu poți face asemenea comparație.

      Mda, nush de ce am scris Samsung A10…e Samsung A70. Deci, cum spuneam, inutilizabil zi de zi, in comparatie cu iphone-ul

        (Citează)

  18. Irina:
    quote: de un subiectivism dus spre ignoranță încât sincer,

    Dude, esti serios? Titlu articolului este fix “de ce nu folosesc iphone”, adica de ce EU nu folosesc iphone, care au fost experientele LUI …

    Ei astea sunt discuții de băieți :D
    Dacă pui 3 tipi să discute un subiect, întotdeauna va fi unul care le știe pe toate…

      (Citează)

  19. Pe vremea aia aveam și eu un Sony Ericsson K810i, și țin minte că nu înțelegeam care e faza de se face așa mare tam-tam cu iPhone, telefon care (în comparație cu al meu) nu avea multitasking sau măcar funcție de copy/paste. Singurele atu-uri păreau a fi ecranul cu touchscreen și un browser foarte similar cu cele de pe PC (un mare avantaj pe vremea când site-urile nu prea aveau versiuni de mobil, ca azi).

    Nu mai zic că modasem masiv firmware-ul de pe SE-ul ăla cu patch-uri de la ruși de aveam posibilitatea de a rula un fel de aplicații native (pe lângă cele JAVA) cu care puteam face screenshot-uri, naviga printre fișierele de sistem ale telefonului, instala emoticonuri și alte prostii din astea la care utilizatorii de iPhone pot doar să viseze chiar și în zilele de astăzi.

      (Citează)

  20. Apropo de Orange si de iphone:

    Am facut atunci abonament la Orange si nu aveau in oferta de telefoane niciun alt telefon okeish in afara de iPhone 4. Eu aveam desire, cred, si voiam ceva mai bun. A fost singura data cand am facut combinatii cu telefoane. Am luat 2 iphoane si le-am vandut. Am luat parca S4 de la emag cu banii aia.

      (Citează)

  21. Am trecut la Android cu un Samsung Galaxy S8+ și după aia cu un Samsung Note 9 – telefoane mai mediocre nu există și la un preț asemănător iPhone-ului (ceea ce e foarte ciudat, având Android).

    Ambele telefoane au început să se miște cu lag după o vreme iar update-urile la o nouă versiune Android vine după 6 luni de la lansarea oficială. Să nu mai spun că unele update-urile vin doar pe unele modele de telefoane, cel puțin la Samsung.

    Nu știu unde ai văzut tu că Android-ul se mișcă perfect.

    N-aș recomanda Android nimănui dacă are un buget de 800-1000 de euro.

      (Citează)

    • Și apropo, ar trebui să folosești un produs înainte să scrii despre el. Cel puțin o perioadă.

      Doar atunci o să vezi, poate, din altă perspectivă că articolul n-are vreo legătură cu realitatea.

        (Citează)

    • E discutabila treaba asta cu Android vs IoS la updateuri. La prima vedere, IoS sta mult mai bine la capitolul asta ( argumentele sunt cunoscute, nu le reiau). Insa daca utilizatorii de Iphone pot sa imi spuna ce mari modificari/optimizari le aduce fiecare update major de sistem, ma dau batut. Ideea e ca updateurile majore de Android sunt aproape intotdeauna benefice si foarte vizibile pt experienta de utilizare, ceea ce nu e cazul la IoS, unde update-urile sunt mai mult incrementale ( eu sunt utilizator de Android, insa am in cuib un utilizator de Iphone 7 si apoi XS, deci stiu ce spun). Plus ca in ultimul timp si producatorii de telefoane Android au inceput sa isi dea seama de importanta update-urilor dese ( vezi Samsung sau producatorii inrolati in programul Android One).

        (Citează)

    • Claudiu: ar trebui să folosești un produs înainte să scrii despre el. Cel puțin o perioadă.

      Articolul este despre cum n-am motiv să folosesc un produs o perioadă, că am lucruri mai bune de făcut și nu reproșez nimic telefonului actual.

        (Citează)

  22. Tata inca foloseste HTC Desire care a fost al meu.Are rom custom pe un microSD, i-am schimbat bateria de vreo 4 ori de cand l-am luat. Android 2.3, daca tin bine minte.

      (Citează)

  23. Pentru mine smartphone-ul midrange e singurul care are sens economic, strict de-asta am Android One Stock (Nokia). Daca Apple ar scoate un mid range, as flutura cu banii la lansare, ca in mema aia.

      (Citează)

  24. Octav:

    Am un Samsung A10 si un iphone 7. Comparabile ca specs, dar incomparabile ca performante sau experienta utilizarii. Senzorii de pe Samsung merg cand vor ei, ala de amprenta putin mai des ca ala de face recognition. Ecranul e praf in ceea pe priveste touchscreen-ul (scroll, zoom, keyboard).

    A10 e midrange. Am cumparat pentru socru un A8 si nu se compara cu S9, pe care il am si care e vechi de 2 ani, desi, A8-le pare la fel de performant ca S9, comparand specificatiile.
    Pe S9 senzorul de amprenta zbarnaie, nu mai stiu ce-i aia sa te loghezi cu pin in aplicatiile de banking sau sa deblochezi telefonul cu parola (iti cere asta doar ocazional, pentru verificare). Desi urasc camera de pe S9, ca scoate poze in tonuri roz/ galben, senzorul de amprenta e lucrul care ma tine lipita de telefonul asta.

    Ideal ar fi sa compari un Samsung de top, cu un Iphone din aceeasi gama.

    E ca si cum ai compara un Opel nou, cu dotari medii, cu un Audi vechi de 2-3 ani, dar cu dotari de top.

      (Citează)

    • Jupaneasa: Desi urasc camera de pe S9, ca scoate poze in tonuri roz/ galben, senzorul de amprenta e lucrul care ma tine lipita de telefonul asta.

      Ăsta nu era un defect pe anumite loturi de S9?

        (Citează)

  25. Sa inteleg, ca ai ratat HTC Touch HD 2?
    A aparut concomitent cu HTC Magic, dar softurile “custom” de pe XDA, Modaco si altii (cu rezerva perierii softului), l-au facut un veritabil star.
    Cand a aparut Iphone, utilizam un Toshiba Portege G900 cu senzor de amprenta (e drept, nu ca device principal) si era diferenta …mare, in favoare WM.
    Balmer, cu deciziile lui neinspirate, a ingropat divizia mobila (ruptura intre WM 6.5 si 7) a Microsoft.
    Cat despre “Apple Distortion Field”, doua imagini, una din 2004 (Produced by HTC):
    https://www.gsmarena.com/qtek_s100-1172.php
    si alta din 2007, de la prezentare:
    https://miro.medium.com/max/2560/0*b1sCuQaTituC88Cy
    …parca nu prea seamana.
    Al doilea hop, l-a reprezentat “device-ul pt productivitate”, IPAD Pro, care l-a fortat pe Nilay Patel, sa scrie niste review-uri “cu noduri” (fara File Manager si Usb OTG, fortand importul imaginilor de pe un aparat foto, via Camera App?!!!?) pe “theverge.com” ( un fel de “9to5mac.com”, nedeclarat) si sa “taca proactiv” pe Walt Mossberg.
    Intre timp, Ipad Pro a “virat” FULL SURFACE PRO… the irony.
    Apple = 2 lucruri solide, Apple Watch si MAC (in trecut …ehh, PowerBook 190 si ulterior G-urile…)

      (Citează)

    • Cei de la The Verge nu vor să înțeleagă că iPad OS nu e MacOS. Poți folosi iPad-ul până la un punct, mai departe ai nevoie de un laptop – e foarte simplu. iPad-ul e în primul rând o tabletă (cea mai bună, de altfel) cu care poți face chestii, în timp ce Surface Pro nu e nici laptop nici tabletă (nu e tabletă pentru că windows e cum e în touch mode). Le-am ascultat podcasturile și am citit review-uri, de foarte multe ori percep altfel anumite fluxuri de lucru, cum e fotografia, design-ul sau producția audio.

        (Citează)

    • Just VAS: Cand a aparut Iphone, utilizam un Toshiba Portege G900 cu senzor de amprenta (e drept, nu ca device principal) si era diferenta …mare, in favoare WM.

      Țin minte G900, era foarte șmecher atunci.

      Balmer n-a îngropat musai divizia de Mobile. Ei făceau software și se rugau de producători să facă telefoane cu acel software. Iar producătorii aveau chef să facă pe Android, unde mergea treaba.

      Dacă Microsoft punea mână de la început să facă propriile telefoane cu Windows Phone, poate stăteau altfel lucrurile azi. Și să fi avut șî mentalitatea de astăzi, cu schimbări mai rapide și funcții mai cool.

      Seria Surface merge bine astăzi pentru că Microsoft s-a implicat total.

        (Citează)

  26. Cand am facut trecerea de La Android la IOS am observat cu tristete ca aplicatiile Google cele mai folosite de mine merg mai bine si au app mai bun pe IOS decat pe android. Surpriza 1.

    Dupa ani te tinkering cu Cyanogen, Lineage OS, dat jos touchwiz, Oxygen OS cand am auzit ca IOS13 este un dezastru plin de bugg-uri am ezitat cateva luni pana sa fac upgrade. Cand am facut upgrade am observat ca stacheta e mult mai sus la IOS si ce e dezastru la ei e working as intended inclusiv pe Android Stock. Supriza 2.

    Nu cred ca mai fac migrare inversa, oricat de mult ar impinge concurenta din zona android avansul pe partea de hardware.

      (Citează)

  27. seba18: Practic da, doar că eu cel puțin pot spune că am o experiență îndelungata de utilizare a ambelor sisteme. Radu își bazează toate teoriile legate de iPhone doar pe niște impresii pe care și le-a format în urma scurtelor perioade cât a avut telefoanele la review, și acelea foarte puține când vine vorba de iPhone.

    Radu: imi place rosu mai mult decat verde.
    Seba18: nu ai destula experienta cu ambele culori cat sa spui ca iti place verde! Stai jos, 4!

    Lasand gluma, si eu m-am intrebat la un moment dat de ce Radu, care-i pasionat de tehnologie – iar oamenii de genul tind sa foloseasca apple (in bula mea cel putin) – nu are produse apple. Iar el prin articolul acesta mi-a raspuns la intrebare. Iei articolul ca ce nu e, anume o comparatie, cand el povesteste istoricul deciziilor lor privind telefoanele.

      (Citează)

  28. HTC Desire e telefonul care mi-a placut cel mai mult, scroll-ul pe butonul de home :)
    HTC One X l-am tinut 5 ani si nu l-as fi schimbat, dar nu mai tinea bateria.

      (Citează)

    • Mie mi se rupsese antena de wifi. L-am desfăcut și i-am pus eu alta. Până la urmă l-am schimbat pentru că noile HTC-uri nu mi-au plăcut și am trecut la Samsung după One X.

        (Citează)

  29. Am facut trecerea de la iOS la Android, iar migrarea datelor mi s-a parut chinuitoare pentru anumite aplicații.

    Folosesc si un Macbook Air care desi are cativa ani vechime se misca mai mult decat decent pentru niste taskuri medii, calitate și portabilitate foarte ok. Integrarea Macbook + Iphone foarte faina. Iar urmatorul laptop tot Apple va fi.

    Am trecut pe Android iar experienta generala de utilizare e aproape la fel. Nici Androidul nu da crashuri, bateria tine, aplicatiile sunt cam aceleasi. In trecut parca aplicatiile social media pe iPhone erau mai stabile si mai bine optimizata fata de Android.

      (Citează)

  30. Pentru toti oamenii care au iPhone si s-au simtiti atacati: luati un pahar cu apa, stati un pic relaxati, respirati adanc si acum move on.
    Inteleg ca o persoana tehinca pe care o apreciati nu are acelasi gusturi ca si voi, dar asta este, viata merge inainte. Reactiile voastre vehemente sunt absurde.

      (Citează)

    • N-am văzut oameni atacați chiar atât de tare, ci doar vehemenți în a apăra propria alegere, ceea ce este bine.

      Pentru mine telefonul este o unealtă. Dacă mâine dispare Apple, nu-mi pasă, nu o să mă bucure rău altuia (chiar din contră, concurența ajută enorm). Dacă mâine dispare Android, o să regret doar faptul că trebuie să pierd timp să setez un iPhone.

        (Citează)

  31. john:
    sigur dam167, din cauza asta n-au spus ca trebuie bateria inlocuita pana nu au fost prinsi. un utilizator normal cand incepe sa-i mearga mai incet(redus frecventa la cpu fara sa stie) zice ca e de la baterie(si nu ca trebuie sa faca upgrade :)))) ), iar cand se oprea brusc nu-si dadea seama ca e de la baterie, chiar daca in restul timpului mergea bine fara sa fie incetinit cand era conectat la priza sau baterie externa.

    vezi fractura logica?

    nu zic ca compromisul facut de apple nu era ok cat timp anuntau dinainte, boss o sa-ti mearga mai incet, dar nu e nevoie sa faci upgrade daca iti schimbi bateria

    Acea limitare (throttling) intra atunci când bateria nu mai putea alimenta corect telefonul și acesta se stingea – asta se întâmplă și la iPhone și la Android, faptul că ți se închide terminalul. Ideea cum că telefonul mergea super și vai, dintr-dată e mult mai lent e o poveste, dar așa ne place nouă să fim interesanți. Și nu, când telefonul merge greu nu „trebuie să faci upgrade”, ci îți dai seama că e ceva în neregulă cu telefonul. Când tu ai bateria la 70% din capacitate merge mai prost și da, ori îl repari, ori iei altul nou, în funcție de cât te duce mintea. Au fost „prinși” pentru că au lăsat loc de o altă interpretare decât ar fi trebuit. De fapt am auzit chiar și „dar eu vreau cpu-ul telefonului la capacitate maximă, chiar dacă se stinge” și atunci mi-am dat seama cât de umflat era scandalul pentru că, în mod normal, nimeni nu gândește așa.

    Putem intra și în detalii tehnice, dar nu știu dacă are rost. Eu îți spun toate astea din perspectiva unui care are iPhone de aproape 10 ani și nu mi-a furat Apple viteza. Ba mai mult, în decursul timpului iOS a fost mai bine optimizat. Mă îndoiesc că au fost telefoanele mele pietre rare de au driblat cu succes toate problemele astea. Din păcate unii se inflamează, iar cei ce nu au folosit, culmea, propagă mai departe.

      (Citează)

    • dam167: Acea limitare (throttling) intra atunci când bateria nu mai putea alimenta corect telefonul și acesta se stingea – asta se întâmplă și la iPhone și la Android, faptul că ți se închide terminalul.

      Nu știe nimeni când intra acea limitare pentru că nu putea fi oprită pentru a vedea ce se întâmplă fără ea.

      Apple susține că astfel proteja de vârfuri care n-ar fi putut fi furnizate de baterie, dar eu unul n-am văzut niciodată o astfel de situație. Bateriile vechi se duc mai lent, dar abia când ajung aproape descărcate scade și tensiunea sub minimul necesar în momente de peak.

        (Citează)

    • A fost un lot de 6S/6S Plus care care au avut baterii cu probleme, chiar al meu 6S Plus a necesitat schimbarea bateriei în luna a 23-a de garanție, pentru că sub un anumit nivel se comporta impredictibil (drop de la 60% la 20% în câteva minute) și când era mai rece afară, se închidea/restarta singur. Nu a recunoscut nimeni, dar probabil asta i-a și împins pe cei de la Apple să introducă acea limitare din soft. Marele lor păcat a fost tocmai că au făcut-o pe ascuns, și când s-a aflat mulți s-au simțit duși cu preșul din cauza asta, pe bună dreptate. După tot scandalul iscat, Apple a introdus în soft posibilitatea de a vedea gradul de uzură al bateriei și a dezactivat API-ul prin care alte aplicații 3rd party puteau face asta + că au oferit acel discount de 50$ la schimbarea bateriei pentru telefoanele ieșite din garanție. Al meu fiind încă în garanție, s-a ocupat Vodafone de problemă și înlocuirea acumulatorului a fost gratuită.

        (Citează)

  32. Review-ul tau de la HTC Desire m-a facut si pe mine sa-l cumpar, ce-i drept nu de la emag ci de la evomag. Asta dupa vreo 7-8 ani de Nokia/Samsung.
    De atunci am devenit si vizitator frecvent al blogului.
    Din 2017 am fost fortat sa trec pe iphone, pentru ca a venit la pachet cu noul job. Acum am un 8+, de vreo doi ani. Dupa ce te obisnuiesti cu anumite limitari, o sa te gandesti de ce nu ai facut tranzitia mai devreme. Marog, e mult de spus/scris.
    Ultimele modele de iphone sunt reusite dar ma ingrijoreaza pretul extrem de mare pentru un telefon.

      (Citează)

  33. Am iphone 8 de la munca si HTC U11 personal, telefoane cam din aceeasi generatie. Nu am putut ca sa ma adaptez la iPhone, in mare parte datorita ecranului mai mic, lipsa buton fizic de inapoi (fiecare aplicatie il plaseaza pe undeva si trebuie cautat), baterie slaba cu incarcare lenta, etc. Consider iPhone net inferior. Nu stiu cum stau lucrurile la generatiile actuale.

      (Citează)

    • XYZ: lipsa buton fizic de inapoi (fiecare aplicatie il plaseaza pe undeva si trebuie cautat)

      Și asta m-a enervat, dar acum parcă ai back ca gest generic de swipe indiferent de aplicație, nu?

        (Citează)

  34. “iPhone 4 a fost primul model cu Retina Display, adică un ecran de rezoluție foarte mare. ”

    Retina Display presupune o densitate mare a pixelilor, nu are legatura in mod direct cu rezolutia. Daca iei aceasi rezolutie de la iPhone 4 si o aplici unui monitor cu digonala de 32 inch, nu mai e retina.

      (Citează)

    • subsemnatul: Retina Display presupune o densitate mare a pixelilor, nu are legatura in mod direct cu rezolutia.

      OK, dar eu mă refeream la iPhone 4, nu la monitoare de 32. Au obținut retina display crescând rezoluția ecranului pe aceeași diagonală ca înainte.

      Și densitatea are mereu legătură directă cu rezoluția, că în fond este rezoluția pe inch pătrat sau liniar sau cum vrei să o măsori. E ca și cum ai spune că presiunea nu are legătură cu forța aplicată, când presiunea este definită ca Forta/Suprafață.

        (Citează)

  35. dam167: ..Ideea cum că telefonul mergea super și vai, dintr-dată e mult mai lent e o poveste, dar așa ne place nouă să fim interesanți.

    Nu, așa ne place “nouă” să ne folosim creierele și să observăm diferența. Iau un aifon, merge perfect 10 luni, fac upgrade, totul în regulă dar: browserul se închide brusc, unele aplicații la fel, wifi-ul merge ca un dialup o săptămână apoi își revine, am 4 aplicații deschise, swipe prin ele = ecran blocat, apăsat home button și își revin. Lucrurile astea nu sunt groaznice DAR nu se întâmplau înainte de upgrade. Dar tu ești convins că halucinez, nu? Ce îmi plac oamenii categorici care știu ei de fapt cum merg lucrurile…

      (Citează)

    • Eu n-am zis că halucinează cineva. Lucrurile astea se întâmplă, că doar nu există software perfect. Sunt convins că nu numai tu ai avut problemele alea și poate s-ar fi rezolvat cu un factory reset. Așa cum o experiență pozitivă te poate face să folosești numai iPhone, una negativă poate te face să încerci și un telefon pe Android. E una să ai probleme de care să te saturi și să zici fuck it!, și e complet altceva să vorbești din auzite.

      Nu e vorba că știu cum merg lucrurile, dar am avut personal iPhone 4, 6 și SE, iar în jurul meu (apropiați) au/au avut 5, 7, 8, 11 și 11 Pro, deci cred că pot să-mi exprim câte o părere din când în când. Dacă îți spun că absolut toate generațiile au avut anumite probleme te simți mai bine? Doar că aici nu vorbește nimeni de ele, ceea ce mă face să cred că mulți au citit 2-3 articole pe net și aia a fost.

        (Citează)

    • Astfel de probleme pot avea toți, nu doar iPhone sau doar Android.

        (Citează)

  36. Pacat ca nu apare in discutie si Windows Phone, un OS cu care m-am descurcat onorabil pe NL 520, care a fost sub o suta de euro fara abonament, si a mers minunat pe un midrange MS Lumia 640. Pe harti era la ani lumina peste Gmaps si la fluiditate la eoni. Interfata? Revolutionara. Functionalitate? Asa si asa.
    Pana idiotii de la MS si-au batut joc de el si l-au facut praf.

      (Citează)

    • Era mișto ca telefon de muncă, fiind optimizat pe contacte și calendar.

      Dacă microsoft ar fi produs de la început și telefoane pentru el, poate ar fi mers mai bine. Ei în schimb se rugau de HTC și Nokia să facă și modele cu WP.

        (Citează)

  37. Pyro:
    Daca ai sti cat s-a schimbat Android-ul de la S2 incoace :)))
    S-au dus vremurile ale cu battery drain peste noapte.

    Sony, Android 9 – a trebuit sa resetez aplicatia Carrier Services la versiunea din fabrica pentru ca ultima versiune imi consuma bateria in ritm ametitor, nu apucam amiaza cu 50%.

      (Citează)

  38. “În același timp, marii producători de pe Android suportă maxim 2 generații cu update-uri de firmware și durează câteva luni să le lanseze. ”

    Oneplus would like a word with you.

      (Citează)

  39. ipo:
    Pacat ca nu apare in discutie si Windows Phone, un OS cu care m-am descurcat onorabil pe NL 520, care a fost sub o suta de euro fara abonament, si a mers minunat pe un midrange MS Lumia 640. Pe harti era la ani lumina peste Gmaps si la fluiditate la eoni. Interfata? Revolutionara. Functionalitate? Asa si asa.
    Pana idiotii de la MS si-au batut joc de el si l-au facut praf.

    Nu l-au facut praf, pur si simplu nu au mai bagat bani intr-o platforma pe care publicul a refuzat-o agresiv din motive de inertie sau prejudecata. Cumva similar cu modul in care autorul refuza platforma iPhone.

    Windows Phone User 2010-2018.

      (Citează)

    • Platforma ajunsese pe la 10% in Europa de Vest, cu un mega concern in spate. A fost o prostile colosala renuntarea la ea, vezi declaratiile lui Gates.

        (Citează)

  40. Am avut Samsung cu WIndows si pentru mine a fost mult mai stabil. Comparand perioada, adica s2 si s3 vs samsung ativ s imi aduc aminte cand a venit un coleg cu S2 care spunea ca i se restarteaza des. De altfel si cei cu S3 se plangeau de pb si pe mine ma surprindea faza cu restartul. Am fost si sunt prea sarac pt iPhone, am S7 din nevoie si pot spuen ca e OK-ish.

      (Citează)

    • Depinde și ce aplicații dubioase instalează fiecare, ce jocuri, ce programe obscure și prost scrise, care blochează OS-ul sau rămân agățate în memorie.

      Din fericire, acum sistemul de operare îți semnalează o aplicație care face battery drain și corectează rapid problema. Acum 3 ani trebuia să te prinzi tu că ceva e dubios, s-a dus 30% într-o oră.

        (Citează)

  41. Corporatistul

    08/04/2020 la 3:04 PM

    Corect, doar ca hardware-ul de pe telefoane nu e totul. Cand tu faceai resetari la htc-uri si te chinuiai cu aplicatii care nu mergeau, iphon-urile mergeau brici cu orice, oricand.
    Am avut htc desire. Telefon foarte ok la vremea lui dar pe care l-am restartat de multe ori si ajunsese sa aiba un lag de credeam ca asa e normal ptr un telefon.

    Apoi am luat Samsung S6 – flagship nene! Dupa 3 luni de utilizare – bateria 6 ore, se incalzea de rupea, lag cat cuprinde.

    Am trecut pe iphone si am ramas socat. Totul clar si lin. Fara erori, fara nimic. Nu imi venea sa cred ca ASA trebuie sa functioneze un telefon.

    Singurul telefon android de care am ramas cu adevarat impresionat: OnePlus. Genial, se misca perfect, rapid, bateria super ok. Am avut 3T cu carcasa din titan – blana.

    Samsung-urile in schimb sunt o mizerie, mai bine imi iau Oppo.

      (Citează)

    • S6-ul meu a mers bine un an și ceva, apoi l-am dat mamei mele și i-a mers și ei bine încă unul. Cred că a fost unul dintre cele mai bune telefoane din serie.

      Depinde și ce programe instalezi și ce pot acestea să facă prin memorie/os.

        (Citează)

    • Corporatistul

      09/04/2020 la 8:15 AM

      nwradu:
      S6-ul meu a mers bine un an și ceva, apoi l-am dat mamei mele și i-a mers și ei bine încă unul. Cred că a fost unul dintre cele mai bune telefoane din serie.

      Depinde și ce programe instalezi și ce pot acestea să facă prin memorie/os.

      Exact ce ziceam, “binele” cu care esti obijnuit tu e departe de ce inseamna bine cu adevarat.
      S6 a fost printre cele mai slabe telefoane facute de Samsung vreodata. Un procesor ce se incalzea teribil si o carutade rami aruncate sub o carcasa slim. Culmea ca nu l-am folosit la nimic altceva decat vorbit si date, intens ce e drept, dar doar atat.

      La polul celalat, S3 si S7 Edge au fost cele mai viabile.

        (Citează)

  42. Deci până la urmă acest articol este despre istoria Apple versus HTC-urile pe care le-ai avut. Am avut impresia la un moment dat, că acest articol este scris de un tataie care își povestește amintirile lui din tinerețe. Adică celebra expresie “pe vremea mea”. Cred totuși că mare problema a ta este lenea de a încerca. Pentru că trecerea la un alt tip de terminal (cu totul diferit) este aducătoare și de un oarecare disconfort pe termen scurt. Mă rog, daca este pe termen mai lung, deja nu mai este problema producătorului.

    Un telefon cu android, tocmai din pricina suportului oferit de producător, mai mult de 1000 de lei nu merita. Un snapdragon supralicitat și o carcasă de plastic învelită în sticla nu justifică banii. Adică sa ceri 800-900 de euro pe un terminal și după aia să-l lași pe cumpărător in plata Domnului, nu prea e ok. Chiar și cele mai rele guri, care au blamat Apple, au fost de acord că banii ceruți se văd și în altceva in afara de terminalul in sine. Apropo de asta, hai sa analizăm cum arăta un sistem de operare android acum 5-6 ani și cum arată acum. Nu cumva au început și alde Google să-l cam închidă ? Nu cumva se apropie de iOS ?

    Mie nu-mi dau nici unul nici celălalt de mâncare, dar am un iPad mini 2 acasă care, după ce a fost scos pe linie moartă de Apple, tot a mai primit 2 sau chiar 3 update-uri de iOS 12.

    PS: am primit acest articol in “noutăți Google”, sau mă rog, știri Google, deci Google te indexează bine… Am intrat doar din curiozitate.

      (Citează)

    • Cristi: Cred totuși că mare problema a ta este lenea de a încerca. Pentru că trecerea la un alt tip de terminal (cu totul diferit) este aducătoare și de un oarecare disconfort pe termen scurt.

      Da, e scris în paragraful 2 :P

      Cristi: Adică sa ceri 800-900 de euro pe un terminal și după aia să-l lași pe cumpărător in plata Domnului, nu prea e ok.

      Nu mă plâng de Samsung, update-urile de securitate vin în fiecare lună, iar mai mult n-am ce să cer. De noile versiuni de Android nu-mi pasă așa tare, majoritatea funcțiilor adăugate acum de Google erau deja de mult pe telefon în interfața producătorului.

      Cristi: PS: am primit acest articol in “noutăți Google”, sau mă rog, știri Google, deci Google te indexează bine… Am intrat doar din curiozitate.

      Google nu-ți recomanda articolul în știri datorită indexării (pe toate le indexează la câteva secunde după publicare) și pe baza intereselor tale, așa cum le deduce pe baza altor articole citite.

        (Citează)

  43. Tare articolul.
    Inteleg ca a mers pe Android ca asta a fost primul mai bun si aia a fost, loualitatea isi spune cuvantul.

    Din experienta mea cu dispozitive variate si SO-uri variate (Proprietary, Windows Mobile, WindowsPhone, Android si iOS) raman la varianta Apple din 3 motive:

    1. DATA PRIVACY (Apple are ca domeniu de activitate productia de hardware si software pe cand Google are ca domeniu de activitate… colectarea si procesarea datelor personale (mai ales cele comportamentale) in vederea targetarii pentru diferiti platitori).
    2. hardware quality (nu ma refer la specs ci la calitatea implementarii si la tolerantele componentelor. Telefoanele Apple sunt construite mai calitativ decat flagshipurile de la ceilalti).
    3. compatibilitatea si interconectarea in ecosistem.

    Da, pentru ca utilizez Apple asta stiu ca platesc cu poate peste 20% mai mult pentru aceleasi specificatii hardware, pentru aplicatii mai scumpe in AppStore, pentru preturi enorme la accesorii, etc.

    Ca si fapt divers, folosesc toate produsele Apple in afara de tableta, iPod si desktop.
    La desktop raman cu Windows 10, este de departe mai versatil si mai util fata de MacOS (normal, daca iei un hardware comparabil ca pret cu Apple)

      (Citează)

    • Nu cred că loialitate. Dacă se strică Android-ul sau dispare cu totul, voi face efortul de a migra pe iPhone fără nici o remușcare. Dar acum nu am motive.

        (Citează)

  44. Ericsonu ala avea autofocus optic, nu orice autofocus, daca imi aduc aminte bine

      (Citează)

  45. Acum romantici cu timpul, nu folosesc telefoane iphone pentru ca nu imi plac ca aspect. Erau k750 d600 care faceau poze exceptionale etc… Totusi sa nu uitam ca, in sistemul de operare IOS s-au investit poate la fel de mult sau poate mai putin sau poate mult mai mult ca in android. Problema e ca android este un sistem de operare “open source” usor accesibil atacurilor si modificarilor “sistemului de operare”. Adica accesibil oricui im a modifica intreg scriptul. In schimb la IOS…. e putin mai greu.

      (Citează)

    • Alex Mihai: otusi sa nu uitam ca, in sistemul de operare IOS s-au investit poate la fel de mult sau poate mai putin sau poate mult mai mult ca in android.

      Alphabet este pe locul 1 în lume ca bani investiți în cercetare. Apple este pe locul 6.

      Totuși, Alphabet investește în multe domenii, de la mașini autonome la AI, traduceri și analiză de imagini, nu doar în telefoane. Apple investește în telefoane, tablete, căști și laptopuri și tot ce-i nevoie pentru ele.

        (Citează)

  46. Stefan:
    Nu avem ce concluzii sa tragem dintr-o singura experienta si sa le aplicam la toata gama de produse Android vs Apple. Ca nu asa functioneaza lucrurile.

    Ca idee, eu am S10+, prietena are XS Max si au fost situatii cand ea avea semnal bun/conexiune 4G in timp ce eu nimic, dar si situatii cand era fix invers.

    Samsung S3, S7, S8, Xiaomi MiRedmi 3, One Plus 6T, . Alte telefoane cu Android testate in aceeasi locatie. Si cu SIM Vodafone si cu SIM Digi.

    Pana si un iPhone 6s are semnal mai puternic in acea zona decat orice Android testat.

      (Citează)

    • Dar cum anume testezi puterea semnalului? Te uiți la câte liniuțe apar pe ecran sau ce faci?

        (Citează)

    • Am facut SpeedTest. Vitezele sunt diferite total. IOS: 14-15 Mbps, Android nu trece de 1 – 1.5 Mbps. De asemenea, am observat ca pe IOS nu am deloc “No service” pe cand cu Android daca sunt in casa (in locatia respectiva) am “No service” mereu.

        (Citează)

  47. Claudiu:
    Am trecut la Android cu un Samsung Galaxy S8+ și după aia cu un Samsung Note 9 – telefoane mai mediocre nu există și la un preț asemănător iPhone-ului (ceea ce e foarte ciudat, având Android).

    Ambele telefoane au început să se miște cu lag după o vreme iar update-urile la o nouă versiune Android vine după 6 luni de la lansarea oficială. Să nu mai spun că unele update-urile vin doar pe unele modele de telefoane, cel puțin la Samsung.

    Nu știu unde ai văzut tu că Android-ul se mișcă perfect.

    N-aș recomanda Android nimănui dacă are un buget de 800-1000 de euro.

    1000 de euro un telefon?! Nu ți se pare nimic în neregulă?

      (Citează)

    • Nu e nimic în neregulă dacă vrei să ai ultima tehnologie implementată în mobile. Ba chiar mi se pare mai normal să dai mia aia de euro decât să compari excesiv telefoane și să scormonești China că tu vrei să ai tot la 2000 de lei. Alegi telefonul după buget? toți producătorii îți oferă variante. Vrei the newest and greatest? dai banii.

      Să înțeleg că un telefon nu merită 1000 de euro, dar un amplificator de căști da?

        (Citează)

  48. seba18:
    @Khal Drogo: am configurat recent un Note10+ pentru cineva și l-am butonat intens, nu am fost impresionat.

    OK, am înțeles. În cazul ăsta, I rest my case dacă așa pui problema, și îmi mențin dezamăgirea :) No offence.

    In regula, ai “butonat intens” un Note 10+… Asta e experienta ta recenta cu un Android. Cum spui tu, I rest my case.

      (Citează)

    • Androidul diferă (ca experiență) în funcție de producător și telefon, iar pentru cineva care a folosit iOS o perioadă mai lungă un telefon cu Android care nu e așa zisul flagship e ceva enervant. Am butonat și eu telefoane cu Android atunci când m-au întrebat câte ceva unii mai puțin tehnici dintre apropiați și nu mi-a plăcut.

      În schimb la iPhone indiferent că ai un SE de 800 de lei, un 8 de 2 mii și ceva sau un 11 Pro, iOS e cam la fel +- anumite funcții.

        (Citează)

    • @Khal Drogo: dar experiența ta cu iPhone care e? La fel cum spune si @dam167, să zicem că sunt o persoană destul de tehnică, genul la care apelează prietenii și familia atunci când își “prind urechile” cu câte ceva…exemplul cu N10+ a fost foar ca să nu comparăm mere cu pere, ci flagship cu flagship. A evoluat chiar atât de mult Android în ultimii 4-5 ani, încât să devină de nerecunoscut? Mie nu mi se pare…idem și pentru iOS.

      În plus, nu vorbim aici despre supremația unui OS sau a unui telefon/brand în fața altuia, ci despre a-ți da cu părerea în cunoștință de cauză, mai ales atunci când părerea ta are puterea de a-i influența pe alții.

      E ca și cum eu m-aș pune acum să scriu un articol care să se numească “De ce nu folosesc Mercedes”, în care să mă apuc să explic de ce am ales Audi în detrimentul Mercedes, asta în condițiile în care nu am condus niciodata un Mercedes mai mult de 10 minute, dar am citit mult despre cum e să conduci un Mercedes și ca urmare, am ales Audi!

        (Citează)

  49. Cătălin Tănase

    09/04/2020 la 10:08 AM

    Mie mi se pare tare că încă sunt oameni care cred ca Apple nu monetizează datele lor :)

      (Citează)

  50. nwradu:
    Depinde și ce aplicații dubioase instalează fiecare, ce jocuri, ce programe obscure și prost scrise, care blochează OS-ul sau rămân agățate în memorie.

    Din fericire, acum sistemul de operare îți semnalează o aplicație care face battery drain și corectează rapid problema. Acum 3 ani trebuia să te prinzi tu că ceva e dubios, s-a dus 30% într-o oră.

    Da, asa cred si eu, depinde f mult de user. Eu instalam insa atunci o gramade de prostii. Cred ca WP a murit din cauza implementarilor pe Nokia. E si un pic de nostalgie. Oricum telefonul functioneaza si acum de fapt, dar aplictiile nu mai au suport si au fost retrase multe. Ma simteam mai in siguranta cu WP decat acum pe Android.

      (Citează)

  51. seba18:
    @Khal Drogo: dar experiența ta cu iPhone care e?

    Bine, e cam copilarie sa ma intrebi, ca nu eu sunt cel care sustine ca e “tehnic” si ca a “butonat” recent un flagship. Dar asa, de dragul discutiei, am avut pana anul asta un Iphone 8 pe care l-am folosit ca “daily driver” din iunie 2018 si pana in decembrie 2019. In toata perioada asta am mai folosit ocazional un Samsung S8. Din ianuarie anul asta am trecut exclusiv pe Pixel 3a (un super telefon btw). Cam asta e experienta mea recenta cu ambele sisteme de operare. In plus ( desi nu stiu daca se pune 😆) am in casa un utilizator fervent si mare fan de Iphone XS.

      (Citează)

    • De dragul discuției, eu propun să ne oprim aici. Nu de alta, dar văd că deja comentezi numai de dragul de a comenta, fără ca discuția să ducă undeva sau să fie măcar productivă…

      PS: Nu știu câți ani ai, poate te-ai născut direct în era touchscreen-ului dacă termeni ca “butonat” și “tehnic” îți par exotici, dar țin să te anunț că mulți dintre noi îi folosim în continuare în exprimarea uzuală, fără a părea ceva ciudat în asta. Also, hai să nu mai facem mizerie în comentarii și să învățăm să folsim butonul pe care scrie “RĂSPUNDE-I”, că așa pare frumos și civilizat… ;)

        (Citează)

  52. seba18:
    De dragul discuției, eu propun să ne oprim aici. Nu de alta, dar văd că deja comentezi numai de dragul de a comenta, fără ca discuția să ducă undeva sau să fie măcar productivă…

    PS: Nu știu câți ani ai, poate te-ai născut direct în era touchscreen-ului dacă termeni ca “butonat” și “tehnic” îți par exotici, dar țin să te anunț că mulți dintre noi îi folosim în continuare în exprimarea uzuală, fără a părea ceva ciudat în asta. Also, hai să nu mai facem mizerie în comentarii și să învățăm să folsim butonul pe care scrie “RĂSPUNDE-I”, că așa pare frumos și civilizat… ;)

    Asa e, ai dreptate, si cu asta am inchis discutia. Sper ca in felul asta sa dormi bine la noapte.

      (Citează)

  53. nwradu:
    Eu am decis cândva că, dacă trebuie să am încredere într-o companie cu datele mele, o să am în Google.

    Dar eu sunt caz special. Jumătate din viața mea o povestesc chiar eu pe blog. Înțeleg dacă alții nu gândesc la fel.

    Pe laptopuri e mai complicat. Pe Windows plătești tribut faptului că sistemul de operare e produs de Microsoft, iar hardware-ul și driverele de mulți alții și cumva trebuie să meargă bine de acum.

    Inteleg perfect si celalalte opinii, sunt o gramada de argumente pro-Android, Winows etc. Competitia e buna, eu nu inteleg dragostea pentru branduri dar asta e alt subiect.

    Mi-ar placea si sa traiesc intr-o societate mai putin polarizata (referitor si la celalate reply-uri) dar csf, ncsf.

      (Citează)

  54. Hei, eu tocmai am trecut la Iphone, pentru ca nu mai suportam blocajele de pe flagshipurile samsung, bine, nu am avut flagshipul de top dar am avut s8, s10, s22, toate dupa 2 3 luni agatau, se blocau, se incingeau in draci cum le foloseai vara afara la temp de peste 27 de grade. Dar da intradevar este un calvar sa migrezi si am injurat de mama focului restrictile impuse de ecositemul ios. Daca ai avut de la bun inceput ios e bine daca nu, esti mancat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus