un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cursul Cisco despre securitatea cibernetică și alte cursuri sunt disponibile gratuit online

5 Nov 2020  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Pe vremea când eram eu în facultate era la modă să faci cursurile Cisco CCNA de rețelistică. Sunt mai multe module și te învață tot ce trebuie să știi despre rețele LAN, cabluri, layere OSI, switch-uri, rutare șamd, iar la final dai niște examene și ieși de acolo cu o certificare.

Certificarea aceea era importantă atunci, că apăreau tot mai multe joburi de admin de rețele. Probabil că este la fel de importantă și acum, Internetul fiind peste tot.

Am făcut și eu atunci primul modul CCNA. Chiar dacă n-am lucrat apoi în acest domeniu, încă țin minte aproape tot ce-am învățat acolo și consider foarte utile informațiile. Am învățat mai mult în câteva lecții Cisco decât în toată Facultatea de Electronică despre tipuri de cabluri și fibră optică, crosstalk, cele 7 niveluri OSI, cum circulă pachetele de date pe Internet, structura lor, antete, coduri CRC șamd.

NetAcad, cum se numește programul Cisco ce cuprinde toate cursurile lor, a luat naștere în 1997. În 1998 a fost introdus și în România, ceea ce cu siguranță a fost o idee bună, având în vedere cât de populare păreau să fie doar câțiva ani mai târziu, după cum spuneam. Peste 132.000 de studenți au urmat cursuri NetAcad de atunci în România și în prezent sunt 265 de academii Cisco Networking Academy și peste 2.439 de instructori acreditați.

Numărul de cursuri disponibile în platformă a tot crescut, iar unele dintre ele sunt gratuite în sistemul self-paced, adică le accesezi singur online și le parcurgi în ce ritm vrei, fără un instructor care să te asiste. Sunt câteva acolo care ar fi utile oricărei persoane, indiferent că-i adolescent ce se lovește acum de Internet sau deja angajat la o firmă și vrea să aibă niște cunoștințe în plus.

Un exemplu bun este cursul Introducere în securitatea cibernetică, disponibil online gratuit și în limba română. În lumea de astăzi, cu tot felul de leak-uri de baze de date, atacuri phishing și tranzacții online, un curs pe acest subiect făcut de o compania importantă din domeniu ar trebui să intereseze pe toată lumea, indiferent de vârstă sau ocupație.

Ar trebui inclusiv ca managerii să-și încurajeze subalternii, indiferent de tipul de activitate, să-l urmeze pentru a fi la curent cu astfel de probleme. Nu de alta, dar în viitor te poate scăpa de vreun atac ransomware pentru că un angajat a dat click unde nu trebuie într-un email în care nu a știut să se uite după semnele de posibilă înșelăciune.

Cursul respectiv se parcurge în vreo 15 ore și trece prin noțiuni de securitate informatică, tipuri și tehnici de atacuri cibernetice, cum să-ți protejezi datele șamd. La final se poate da un examen pentru a obține un certificat de finalizare, dar aș spune că și fără acesta informațiile aflate acolo vă vor fi utile o viață întreagă. Îl puteți continua ulterior cu Cybersecurity Essentials, gratuit și el.

Eu mă consider destul de priceput în aceste chestiuni, dar m-am înscris oricum la curs pentru că vreau să învăț mai bine termenii oficiali din domeniu. Îl lecturez din când în când seara pe tabletă. I-am recomandat și Matildei să-l urmeze, că nu strică. Fiind disponibil în limba română, încep acum să trag de părinții mei să-i dea o șansă, că ei chiar au nevoie de mai multe informații despre securitatea informatică.

 

Ce mi-a plăcut la ce-am parcurs deja din acest curs este că pare foarte modern. Îți spune pe scurt despre războiul cibernetic și de ce statele investesc în așa ceva, de exemplu. Mai important, am văzut explicat cum pașii numărați de o brățară de fitness pot fi legați de starea ta medicală și constituie date personale. În altă parte, cursul explică de ce cardurile de fidelitate sunt atractive pentru clienții unor magazine, că le oferă reduceri, dar și cum magazinele profită de pe urma lor prin analiză de date și profilarea clienților.

Poate că pentru noi sunt informații deja știute, că le-am discutat aici pe blog de multe ori, dar majoritatea oamenilor nu fac astfel de legături și poate n-ar strica să le facă.

Mai sunt și alte cursuri utile și disponibile gratuit în platformă. Despre cel numit Get Connected îmi pare rău că-i disponibil doar în engleză, că este despre cum funcționează Internetul și calculatoarele, rețelele sociale, cum cauți pe net, cum îți faci un cont și cum îl protejezi șamd. Poate în viitor va fi disponibil și el în română.

Un alt curs este despre Internet of Things, ba chiar există unul gratuit și despre Antreprenoriat, care conține diverse studii de caz și informații pentru dezvoltarea skill-urilor de business și financiare. M-am înscris și la acesta, că sunt curios ce-i pe acolo. Fiind gratuite, vă sfătuiesc să le parcurgeți și voi.

    7 comentarii

  1. Este disponibil la noi de ceva vreme. Asta micu face cursul de securitate cibernetica. Sper sa-l si termine. Ca m-am saturat sa ii tot explic.

      (Citează)

  2. Multumesc, am pus in bookmarks, alaturi de toate celelalte cursuri, gratuite sau nu, pe care o sa le fac eu “cand o sa am timp”.
    Mai am acolo vreo 3 cursuri cumparate pe udemy de la BF-ul de acum 2 ani.

      (Citează)

    • Bine ca nu sunt singurul. :))

      Sorin:
      Multumesc, am pus in bookmarks, alaturi de toate celelalte cursuri, gratuite sau nu, pe care o sa le fac eu “cand o sa am timp”.
      Mai am acolo vreo 3 cursuri cumparate pe udemy de la BF-ul de acum 2 ani.

        (Citează)

  3. Mersi Radu, te incurajez sa mai postezi astfel de “pont-uri”. Doua persoane s-au inscris la cursuri si chiar sunt hotarat ca prin asta sa si trec.

      (Citează)

  4. Mersi si eu, util de pasat parintilor si consoartei :)

      (Citează)

  5. “gratuit” da’ dati cu o adresa de email

      (Citează)

  6. La ioT m-am bagat si eu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus