un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

BMW anunță iX, un nou SUV electric

11 Nov 2020  ·

AUTO  ·

4 comentarii

BMW a prezentat astăzi viitorul model electric iX, cunoscut ca prototip sub numele de iNEXT. Veți spune că aveau deja un SUV electric, noul iX3, dar acest iX vine pe altă filieră, este un fel de urmaș al lui i3, care s-a vândut foarte bine inclusiv în România. iX este, însă, mai mare, având dimensiuni apropiate de un X5.

Electric, 500 CP, autonomie de 600 km în testul WLTP. Se poate încărca la maxim 200 kW în curent continuu, ceea ce înseamnă că încărcarea de la 10% la 80% durează 40 de minute. În 10 minute la priză de mare putere capătă autonomie pentru alți 120 km.

Uimitor ce rapid poți descrie acum cifrele principale apropo de o mașină electrică, nu?

Este un BMW, așa că are la bord o mie de procesoare și sisteme inteligente, radare și alte funcții, inclusiv o funcție de condus autonom. Sunt sigur că este mișto.

Dar cred că este timpul pentru o intervenție la BMW. Mie îmi place foarte mult cum arată gama lor curentă. Noul X6 este foarte mișto. X5-ul arată foarte bine, văd tot mai multe prin oraș și mereu mă gândesc că arată mult mai bine decât generația anterioară. Seria 3 este badass cu farurile alea hexagonale.

Mă cam sperie gândul că în viitor însă vor produce tot mai multe automobile cu masca aceasta căreia BMW îi spune “vertical kidney grille”, iar eu îi spun “dinÈ›i de castor”. Este prea mare. X7 o avea cam la limita dimensiunilor ce mi-ar putea plăcea mie, dar măcar X7 este o maÈ™ină uriașă È™i care în realitate s-a dovedit că arată bine.

Grija aceasta supradimensionată pe verticală nu-i doar pe iX. Au pus-o È™i pe noul Seria 4 È™i am aceeaÈ™i impresie: o maÈ™ină sport, cu linii dinamice, siluetă joasă, sexy, dorită… dar cu dinÈ›i de castor. Mie nu mi se pare că se potriveÈ™te armonios acolo.

Sunt conștient că este o opinie total subiectivă. De fapt, am întâlnit deja oameni cărora le place această grilă verticală castorizată. Totuși, rămân la părerea că BMW a plecat de la un design care era pe placul tuturor oamenilor și se duce spre unul care este pe placul unor oameni, ceea ce n-ar trebui să se întâmple.

Ce-i drept, nu sunt în poziția de a cumpăra prea curând un BMW nou, așa că momentan comentez pe poze. Mai sunt vreo 3 ani până când statisticile de vânzări vor spune cât succes au avut seria 4 sau iX în fața unor modele similare ca preț de la concurență.

Apropo, bănuiesc că se pronunță “BMW ics”. Sau, ca să citez dintr-o carte pentru cunoscători, este numit aÈ™a după o limbă de mult uitată pentru că era a noua maÈ™ină produsă în fabrica ei sau ceva aÈ™a?

    4 comentarii

  1. Doua lucruri vreau sa zic:
    1. Grila e ok, de Rolls Royce nu se plange nimeni. Cand esti in fata masinii, iti dai seama ca grila masiva se potriveste la masina masiva. Iar M4 arata foarte bine – nu, nu am nici eu BMW si nici nu planuiesc sa cumpar unul vreodata.
    2. Marketingul companiilor care produc masini premium duduie! S-a trecut de la textil la piele ca sa poata cere mai multi bani clientilor, ca-i altceva acolo! Acum, masinile scumpe trec de la piele inapoi la textil si iata ce eco-friendly suntem noi pe banii clientilor!
    O magarie similara cu ce face Apple. Cost reduction peste tot si te mai si prosteste in fata!

      (Citează)

  2. au si explicat de unde e grila. S-au intors la origini, prin 1933.

    https://www.motor1.com/news/414634/bmw-kidney-grille-design-evolution/

      (Citează)

  3. desi e cu bmw, articolul are 2 comentarii, cel cu apple aprox 33 :))
    ma mir.
    si aici ar trebui sa sara lumea cu pareri pe subiect!

      (Citează)

  4. Un fel de studiu / evolutie aici:

    https://bimmerlife.com/2019/04/13/evolution-of-the-kidney-grille/

    Mie mi se par din ce in ce mai urate. Nu imi aduc aminte de un castor ci de un calorifer vechi cu elementi, din ala de fonta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus