un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ro-Alert merge cam după ureche

14 Oct 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

În general nu mă deranjează mesajele de alertă de la RO-Alert, alea de fac telefonul să sune ca toți dracii, nici măcar când alerta în sine nu are legătură cu zona mea.

O situație ciudată a fost în ianuarie, când a venit o alertă despre un incendiu în zona Ilioare, eu stând la vreo 6 kilometri distanță. Alerta a venit pe două telefoane din cele patru pe care le aveam în jurul meu, semn că mai e un pic de lucru la sistem. De asemenea, unul dintre telefoane era în dulap, a vibrat și căzut acolo de pe ceva, o pisică s-a speriat din acest motiv și, sărind de pe birou, a dărâmat un pahar de whisky care stătea acolo. Am pierdut vreo 30 de mililitri.

Dar tot nu mă deranjează mesajele. Chiar nu-s vreo mare scofală, nici când vin, nici când nu vin.

Mesajul de săptămână trecută, cel legat de numărul mare de cazuri de covid din București, mă face să cred că autoritățile nu au o procedură clară pentru utilizarea Ro-Alert. Sună ca și cum cei de la butoane se uită pe la știri sau urgențe și din când în când zic “hai că asta pare gravă, trimite-o pe telefoane”. Și apoi este o altă echipă care se uită pe hartă și zice “uite eu zic că zona asta ar fi potrivită pentru alertă” și apoi antenele operatorilor telecom fac oricum ce vor ele.

Mă aștept să fie pe undeva o procedură care spune clar peste ce dimensiuni a incendiului trimiți o alertă, peste ce nivel al tornadei șamd. Sunt sigur că există de fapt, doar că cei ce o au pe birou nu par foarte convinși că asta este tot ce le trebuie.

    11 comentarii

  1. imi aduce aminte de un sef la o firma mica, vine la dept marketing din cand in cand: mai dai si tu un maine un newsletter? :))

    asa si astia.. isi aduc aminte.. mai dai si tu un sms? :))

      (Citează)

  2. Imi pare rau pentru pisica ta. E bine?

      (Citează)

  3. Curand o sa primim o alerta ca aia de la aplicatia emag: “Salut, Costel”, sau ceva

      (Citează)

  4. Atunci cand stabilesc cui trimit o alerta, aleg un anumit perimetru.
    De ex. in cazul incendiului sa spunem un cerc cu raza de X km in jurul acelui punct, toate telefoanele conectate la pilonii aflati in acel cerc (deci nu telefoanele) vor primi alerte.
    In cazul tau cu incendiul se poate sa fi fost la limita acelui perimetru decis. Iar 2 telefoane din aceeasi locuinta, chiar si in aceeasi retea, pot fi conectate la piloni diferiti in functie de semnalul primit de fiecare.

    Si cred ca si decizia cand se trimite un RO-alert nu este chiar la un gigel care sta in fata unui televizor pe Digi24/Antena 3.

      (Citează)

    • Si eu am primit notificare pentru acel incediu de la Ilioara iar la momentul respectiv ma aflam in Baneasa …

        (Citează)

  5. Noapte, ploaie, autostrada. Ma concentrez sa depasesc un tir care arunca toata apa pe parbrizul meu si stergatoarele nu fac fata. Deodata incepe sa tipe telefonul (pe care il tin pe silent) – Ajunsesem destul de aproape de o localitate cu peste 1.5 cazuri la mia de locuitori.
    Nothing bad happened, dar imi pot imagina un alt context in care 2-3 secunde de confuzie / sperietura sa genereze evenimente neplacute. Nu am vreo solutie sa propun, dar tot simt ca RO-ALERT ar trebui folosit in alte circumstante.

      (Citează)

  6. “o procedură care spune clar peste ce dimensiuni a incendiului trimiți o alertă”
    e ceva mai complicaat de atat.
    as spune ca e important si ce arde, si in ce directie si cat de tare bate vantul si tot asa.
    sunt destul de convins ca pompierii au oameni care pot da informatii despre gravitatea si perimetrul necesar.
    evaluarea umana (mai ales cand e bazate pe cunostinte si experienta) bate orice procedura scriptica in cazul asta.
    asta fara sa spun ca sunt impotriva procedurilor sau ca ele nu ajuta.

      (Citează)

  7. În Iași au trimis prin Ro-Alert același mesaj legat de răspândirea coronavirusului de 5 ori în decurs de 36 de ore, și probabil au trimis și mai multe dar deja la a cincilea mesaj mi-am dezactivat alertele. Mi se pare o cretinitate absolută să faci asta, mulțumită capului sec care a avut ideea asta genială acum probabil suntem o mulțime de oameni care nu vom putea primi o alertă importantă din cauză că ne-am dezactivat aceste alerte în urma spam-ului.

      (Citează)

  8. Foarte bun serviciul, l-am dezactivat de pe toate telefoanele.

      (Citează)

  9. Boris:
    era single malt?

    Era single meow

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus