un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

BCR are peste 1 milion de clienți în George (plus planuri de viitor; nu, nu s-a lansat Google Pay)

27 Oct 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

În mod amuzant, Google Pay nu s-a lansat astăzi în România, așa cum spuneau câteva site-uri că se va întâmpla. Mă așteptam să nu se lanseze acum. Doar pentru că cineva de la Google este anunțat ca invitat la conferința de presă pe care BCR a ținut-o astăzi nu înseamnă că gata!, e legat de G-Pay.

Mai exact, Dan Oros de la Google a vorbit despre ce-a mai făcut compania în această perioadă și a arătat diverse statistici despre utilizarea serviciilor în România:

  • peste 9 milioane de români intră pe YouTube, au fost luni chiar și cu peste 10 milioane.
  • diverse grafice de mobilitate arată că oamenii au stat pe acasă.
  • Jerusalema a fost cel mai popular cântec.
  • cele mai populare căutări au inclus worldometers, declarație pe proprie răspundere și alți asemenea termeni.
  • diverse produse de educație și proiectul Eroii Internetului au fost proiecte noi.

A și întrebat cineva când se va lansa Google Pay în România și răspunsul a fost “nu pot comenta despre produse nelansate încă în România”. Asta m-a făcut să nu mai întreb când vor fi lansate Google Assistant în România sau Stadia sau un magazin oficial de produse Pixel, Nest șamd. Știam deja ce răspuns voi primi. Apoi cineva de la BCR a adăugat “dar avem George Pay care face același lucru!”.

Și de asta nu e bine să te grăbești cu știri doar de dragul de a prinde căutările în Google. A fost prezent și cineva de la Microsoft. Utilizarea Teams în România a crescut cu 3000%, de exemplu.

Revenind la BCR, că totuși era conferința organizată de ei, George a împlinit 2 ani de la lansare și îți continuă evoluția.

BCR ca bancă a văzut un minim de tranzacții la bancomate și la POS în martie-aprilie, dar numărul a revenit în septembrie la valorile de dinainte de criză. 80% din tranzacțiile cu cardul se fac la POS, doar 20% la bancomate, o modificare a ponderii față de perioada anterioară.

BCR are și un sistem de plată cu cardul implementat în transportul în comun în 15 orașe din România. De la 1 milion de tranzacții pe lună înainte de pandemie, numărul a scăzut pe la 200.000 în aprilie, dar apoi a crescut. Același trend a fost și în București, unde această soluție a fost implementată mai recent.

70% din call-center-ul BCR lucrează de acasă. Banca a investit și în terminale cash-in/cash-out, că ghișeul clasic n-a mai fost o opțiune populară. 95% din conturile de depozit făcute la BCR s-au făcut prin aplicația George. Numărul de conturi în valută deschise prin George s-a triplat în pandemie (oare a făcut lumea economii direct în euro?). Numărul de clienți George a crescut cu 60% în acest an și au acum, la doi ani de la lansare, peste 1 milion de clienți unici în George.

Numărul de tranzacții digitale s-a dublat în acest an, apropo. Valoarea medie este cam aceeași, dar numărul lor s-a dublat, semn că a crescut adopția serviciilor digitale în rândul românilor. Probabil că multe dintre ele sunt facturi plătite online, dar trecerea spre digital este știrea aici.

9 din 10 utilizatori de George folosesc doar aplicația de mobil, care are review-uri foarte bune în Appstore și Google Play. Pare că BCR a făcut o tranziție de succes spre utilizarea de pe mobil a serviciilor sale.

La pachet aici vine o funcție anunțată pentru finalul anului 2020: multibanking. Vei putea integra în George conturile tale de la alte bănci. Cu alte cuvinte, dacă aplicația este atât de bună, atunci vei putea gestiona și banii din alte bănci cu ea. Chestia asta este așteptată de mult, de la introducerea directivei PSD2, și în alte țări fix așa s-a întâmplat: aplicațiile bune au câștigat și clienții altor bănci.

Ca să revenim un pic la Google Pay, eu văd contextul în modul următor: acum este prea târziu ca Google Pay să vină în România și deci nu mai este o prioritate pentru ei. Probabil vor ajunge cândva și aici, dar dacă nu o fac, exact ce pierzi tu, ca utilizator de servicii bancare?

Google Pay oferă un avantaj băncilor: plăți cu mobilul folosind aplicația Google, adică băncile nu mai pierd timp și bani dezvoltându-și propria soluția de plăți. Toată lumea câștigă în acest caz. Cum Google Pay n-a intrat în România, băncile și-au dezvoltat propriile soluții mobile, începând cu BT Pay și ING Pay și apoi Revolut, George Pay, Rai Pay șamd. Google Pay ar fi fost binevenit acum 2-3 ani, dar în prezent nu mai contează așa mult pentru că utilizez deja aplicația băncii și sunt mulțumit de ea, mai ales că are funcții în plus dincolo de plăți contactless la POS.

Google Pay ar avea diverse avantaje. Considerând că ar încheia parteneriate cu mai multe bănci din România, ai putea înrola carduri de la mai multe bănci în aplicația G-Pay și deci ai putea învârti mai rapid acele carduri și plăti cu care dorești. Poate că în străinătate plătești cu Revolut, la benzinărie cu cardul de firmă și la eMAG cu cardul de credit eMAG, ca să iei bonusurile fiecăruia. Este un scenariu interesant, dar 1) poți face și acum asta pe mobil, doar că din mai multe clickuri și setări, și, 2), câți români sunt în această situație de fapt?

Altfel spus, dacă apare în România Google Pay, bine. Dacă nu apare, iarăși bine, că nu pierd multe prin lipsa sa. Aș prefera mai degrabă Google Assistant în română.

    24 comentarii

  1. Google Pay este disponibil în Ucraina dar România așteaptă de 2 ani, era anunțat de dinaintea Apple Pay așa că băncile au implementat protocoalele necesare, dar țeapă, echipa pentru Europa de Est a fost mutată cu focus pe piața Asiatică.

    Mulțumim Google pentru că ne consideri o țară din lumea a 3-a. Parcă eram cetățeni europeni cu drepturi.

    Culmea este că lansarea acestui serviciu nu ar presupune eforturi uriașe pentru Google.

    Mi se pare ciudat că pe Google Play la aplicația GPay au apărut multe comentarii în limba română începând din septembrie.

    Ar trebui sa facem o campanie pe Twitter și Facebook să luăm Google la întrebări, să facem un pic de shaming.

      (Citează)

  2. ce pierzi tu, ca utilizator de servicii bancare?

    Posibilitatea de a plăti cu telefonul daca sunt la unicredit și am telefon android.
    Dar aș putea trece pe apple pay dacă următorul telefon va fi un iphone.

      (Citează)

  3. “ Poate că în străinătate plătești cu Revolut, la benzinărie cu cardul de firmă și la eMAG cu cardul de credit eMAG, ca să iei bonusurile fiecăruia. Este un scenariu interesant, dar 1) poți face și acum asta pe mobil, doar că din mai multe clickuri și setări, și, 2), câți români sunt în această situație de fapt?
    Altfel spus, dacă apare în România Google Pay, bine. Dacă nu apare, iarăși bine, că nu pierd multe prin lipsa sa.”

    Vezi beneficiile și după aia te contrazici. Ntz.
    De când am trecut la iOS folosesc foarte des Apple pay, am acolo 4 carduri (2 bănci, revolut, Sodexo), autorizez plata și aleg cardul instant, nu trebuie sa deschid încă o aplicație, încă o autentificare.

      (Citează)

    • in plus e integrarea la nivel OS. Ori de cate ori navighezi pe o pagina si te impinge pofta sa cumperi ceva (in cazul meu azi noapte pentru a cumpara un calendar stiintific, ceea ce va recomand si voua) nu mai trebuie sa introduci manual date de card…

        (Citează)

  4. 1. Aplicația revolut nu permite plată contactless cu telefonul, deci tot am de scos cardul din buzunar

    2. Aplicația George a avut buguri majore la trecerea pe android 10 și a trebuit să fac reclamații de 3 ori și tot a durat enorm de mult să facă ceva așa încât am renunțat și am trecut la Google pay prin intermediarul Curve UK. Mai folosesc George doar pt verificat balanța și atât, să moară în chinuri din partea mea.

    3. Aveam nevoie de o soluție care să suporte mai multe carduri, mulți români au carduri de la mai multe bănci și google pay e soluția in cazul ăsta, sau Curve după cum am descoperit mai apoi.

      (Citează)

    • Nu ai nevoie de Curve. In Revolut setezi temporar alta tara (ex: Cehia), apoi tot acolo îți apare un buton sub carduri sa le adaugi în Google Pay. La sfârșit schimbi tara la loc

        (Citează)

    • Da, mai citisem varianta cu schimbat țara, dar oricum folosesc Curve pt cardul BCR, deci am băgat și revolut aici. Cu ocazia asta am și retragere de numerar peste limita free de la revolut, deci double win pt mine.

        (Citează)

  5. BCR este tot un gunoi de bancă comunistă.

    Zilele trecute o auzeam pe maică’mea rămasă interzisă că mai are cont BCR după ce a cerut închidere.

    Nu nu, insista de la BCR, că s-a cerut lichidare depozit. OK, de ce v-am lăsat câțiva lei în cont conform procedură închidere dacă am cerut lichidare?!

      (Citează)

  6. Eu am revenit la iPhone pentru Apple Pay. Pui orice acolo, inclusiv bonuri de masa. Plus ca nu cere pin indiferent de suma. Daca Google Pay merge la fel atunci este o mare diferenta fata de aplicatiile bancare.

      (Citează)

  7. Mircea:
    ce pierzi tu, ca utilizator de servicii bancare?
    Posibilitatea de a plăti cu telefonul daca sunt la unicredit și am telefon android.

    Uitasem ca Unicredit este o mizerie de banca care desi au IT in Romania nu au reusit sa introduca o solutie de plata pe Android ca ING, BT sau BCR.

      (Citează)

  8. Atata timp cat BCR nu a reusit sa-si instaleze un certificat pe site-ul lor de calculator credite si primesti un safety warning urias, cred ca sunt inca departe cu tehnologia.

      (Citează)

  9. De ce ai vrea google asistent in romana?
    La BCR, anul trecut sotia facea tranzactii de peste 100 de lei fara pin/semnatura(pe aeroport in Bucuresti). Prin Asia apasa enter(butonul verde) si scria pe chitanta signature required. La ING/Revolut, acelasi pos nu mergea “manevra”. Problema era la BCR. Si ei zic si asta https://prnt.sc/v7zl4c , practic daca iti fura cardul si ai bani in contul curent pot fi toti folositi…

      (Citează)

  10. Folosesc Google Pay pe telefon, cu Revolut (cu trucul de mai sus cu schimbarea temporara a tarii in UK si inapoi dupa adaugare) dar apk-ul a trebuit sa il descarc din 3rd party sites plus ca nu merge Google Pay pe telefon, fiind geolocked (cand am fost anul trecut in Polonia s-a deblocat prin “magie”)

      (Citează)

    • Eu am descărcat de pe store google pay.
      Faci încă un cont de state, cu vpn și fake GPS location, adaugi acel cont in google play store, descarci pe acel nou cont aplicațiile dorite din state și gata, revii apoi la contul tău obișnuit. Aplicațiile descărcate cu celălalt cont de state se vor putea folosi fără probleme și vor primi și actualizări, chiar dacă tu nu mai ești un state.
      Când am schimbat telefonul am transferat datele, incluzând ambele conturi, și mi-a instalat automat și google pay, fără să mai fac vreo manevră cu vpn si gps, doar prima dată trebuie.

        (Citează)

    • Spuneti-ne si noua, astia de stam pe ios doar pentru apple pay, cum e google pay.
      1. Se pot adauga cardurile noastre fara probleme? (de ex eu am bcr, ing, revolut si edenredcu bonurile de masa). Se cere autentificare cu cod sms sau cu telefon la banca?
      2. Exista o optiune rapida de a porni google pay pentru plata? (la apple pay scoti telefonul si apesi de doua ori pe power sau pe butonul cu amprenta si iti deschide direct plata cu cardul selectat ca fiind default).
      2.1 Daca NFC-ul este oprit ti-l deschide singur temporar cat sa faci plata?
      3. La apple pay nu iti cere pinul indiferent de valoare, aici cum e?

        (Citează)

  11. George este cea mai proasta aplicație de internet banking. Singura ce are nevoie că două aplicații sa fie instalate pe telefon, singura care trebuie sa spun de fiecare dată că vreau cu amprenta (aici George pare să fie cel mai tolomac), singura care daca nu ai deschis-o o perioadă te forțează că să citești toate informatiile și reclamele BCR.

      (Citează)

  12. Văd că nu a fost menționat și use case ul meu. ING, card pe firmă. Adios, poți plăti prin kfc doar de pe cardul de persoană fizică.

      (Citează)

  13. corny:
    Atata timp cat BCR nu a reusit sa-si instaleze un certificat pe site-ul lor de calculator credite si primesti un safety warning urias, cred ca sunt inca departe cu tehnologia.

    Da, d’acord!
    We need HTTPS everywhere 😜

      (Citează)

  14. un om:
    in plus e integrarea la nivel OS. Ori de cate ori navighezi pe o pagina si te impinge pofta sa cumperi ceva (in cazul meu azi noapte pentru a cumpara un calendar stiintific, ceea ce va recomand si voua) nu mai trebuie sa introduci manual date de card…

    Da un link, nu fii egoist :)

      (Citează)

  15. Salut, le iau pe rand:

    1. Am doar ING si Edenred si nu merg adaugate, doar Revolut am reusit, cere detalii carduri si 3dsecure. La ING trece de toti pasii inclusiv CCV, dar zice ca nu e certificata pentru GPay
    2. Daca ai NFC on trebuie sa deblochezi ecranul, atata tot
    2.1 nu am incercat, mai mult din frica de penibil ca sunt la casa si nu merge :)
    3. La fel, am platit si 1500 lei la un hotel fara sa zica nimic (e mai ok si pentru ca nu ating POS-ul pentru PIN)

    Iona:
    Spuneti-ne si noua, astia de stam pe ios doar pentru apple pay, cum e google pay.
    1. Se pot adauga cardurile noastre fara probleme? (de ex eu am bcr, ing, revolut si edenredcu bonurile de masa). Se cere autentificare cu cod sms sau cu telefon la banca?
    2. Exista o optiune rapida de a porni google pay pentru plata? (la apple pay scoti telefonul si apesi de doua ori pe power sau pe butonul cu amprenta si iti deschide direct plata cu cardul selectat ca fiind default).
    2.1 Daca NFC-ul este oprit ti-l deschide singur temporar cat sa faci plata?
    3. La apple pay nu iti cere pinul indiferent de valoare, aici cum e?

      (Citează)

  16. Am auzit ca in Romania poti folosi GPay folosind aplicatia Curve din UK, a incercat cineva?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus