un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google a lansat Pixel 5 și alte dispozitive

30 Sep 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Pixel 5 este un mid-range 5G, dar totuși Google a făcut cei mai mari pași de până acum în direcția segmentului flagship, introducând pe Pixel 5 diverse funcții ce anterior lipseau acestei serii de telefoane.

M-a întrebat cineva zilele trecute într-un comentariu de ce nu-l consider flagship. Simplu, pentru că are procesor Snapdragon 765G, care-i bun, dar e făcut pentru mid-range-uri și nu-i un 865, pentru că are două camere foto pe spate, nu trei cum au altele de aproape doi ani deja, și pentru că îi lipseau niște elemente caracteristicile flagship-uri.

La acest ultim capitol s-au mai rezolvat lucrurile, dar cred că intuiesc de ce Google nu atacă segmentul high-end de telefoane:

  • pentru că vânzările de volum mare se fac în mid-range și acolo se obține și profitul cel mai mare per unitate, că nu folosești componente sau tehnologii de ultimă oră.
  • pentru că Google nu vrea să intre peste piața partenerilor Android care au crescut acest sistem de operare în ultimii 10 ani. E urât să le faci concurență celor care au creat pentru tine piața high-end.

As it is, Pixel 5 pare un telefon foarte bun. V-am spus deja de Snapdragon 765G, care vine împerecheat cu 8 GB RAM și 128 GB stocare internă, dar fără slot microSD. Telefonul este 5G, dar single-SIM, nu dual-SIM, deși i se poate adăuga un eSIM în țările care suportă asta.

Pe spate sunt doar două camere, dar asta e bine, că anterior avea una singură. Acum modulul foto include o cameră normală de 12,2 megapixeli cu senzor mărișor, F/1.7 și stabilizare optică, și o cameră ultra-wide de 16 megapixeli cu F/2.2. Google are un soft foarte mișto de fotografiere care folosește tehnologii AI pentru îmbunătățirea lor în diverse situații extreme, deci soluția foto este una dintre cele mai bune de pe piață, doar să nu vreți și zoom optic.

Pixel 5 filmează 4K la 60 FPS și are și o cameră frontală de 8 megapixeli.

Bateria este de 4.080 mAh. Google vorbește despre o zi întreagă de autonomie și 48 de ore dacă activezi un mod Extreme Saver, ceea ce mă miră un pic. Încărcarea este rapidă, 18 W pe cablu, iar telefonul suportă și încărcare wireless Qi și reverse wireless tot Qi, ca să încarci altceva pe spatele său. Asta începe să sune a flagship, după cum vă spuneam sus.

Ecranul este un OLED de 6 inchi, rezoluție 1.080 x 2.340 pixeli și refresh 90 Hz. Stă bine la acest capitol. Este și un telefon cum îmi place mie, de dimensiuni mai reduse, are 144,7 x 70,4 x 8 mm, cu aproape 6 mm mai scurt decât S20, iar carcasa este rezistentă la apă și praf.

După cum vă spuneam, hardware de mid-range combinat cu hardware de flagship. Creșterea aceasta în diverse specificații se vede însă și în preț: Pixel 5 costă 699 de dolari în SUA și vă reamintesc că prețul nu include TVA-ul, care diferă de la stat la stat. La banii aceștia, are multă concurență pe piață, se luptă direct cu iPhone-uri și cu Samsung S20 Fan Edition, care a fost anunțat la același preț.

Google a anunțat și varianta Pixel 4a 5G, la 499 dolari, dar nu are rezistență la apă sau încărcare wireless. În rest, însă, este destul de asemănător în specificații cu Pixel 5 și pare chiar o afacere mai bună.

Nest Audio este un difuzor inteligent de dimensiuni medii, cu bass mai puternic și sunet mai clar decât Google Home. Lumea se teme pentru privacy, așa că are buton fizic de dezactivat microfoanele sale.

La extrema cealaltă, dacă lași microfoanele pornite, te poți abona și la serviciile de securitate Nest. Acest difuzor poate detecta zgomotul unei ferestre sparte sau al unui senzor de incendiu și-ți trimite alarmă pe telefon. Bineînțeles că este și integrat cu Google Assistant și are diverse alte funcții de transferat sunetul de pe un difuzor pe altul șamd.

Mi-a plăcut. Eu am un Google Home Mini și un Nest Mini (a doua generație de Home Mini, adică) și sunetul este foarte bun pentru dimensiunea lor. Sunt curios la cât va veni acest Nest Audio mult mai bun în România.  În SUA costă 99 de dolari.

Nu în ultimul rând, Chromecast with Google TV probabil îi va interesa pe mai mulți români. Așa cum spuneau zvonurile, este un dongle TV ce suportă 4K HDR, e compatibil Dolby Vision  și HDR10+.

Aparatul include acum și telecomandă, iar aceasta are butoane dedicate pentru Netflix și YouTube, plus microfon pentru a primi comenzi vocale (“play Umbrella Academy on Netflix”). Problema dispozitivului este că trebuie alimentat de la o priză, nu de la vreun port USB al televizorului.

Chromecast with Google TV face streaming de pe net la mult mai multe servicii, desigur, fiind compatibil și cu Disney+, HBO Max, Prime Video și restul.

Nu mi-e foarte clar ce înseamnă “Google TV”, dar o funcție este că pune pe același ecran conținut din mai multe servicii de streaming, ca să nu mai schimbi între ele căutând ceva de văzut. Asta e mișto, mi-ar plăcea să văd și smart TV-urile uzuale generând un astfel de cuprins sau landing page, deși probabil că nu ar fi ușor să facă asta.

Dispozitivul este ieftin în SUA, 49 de dolari.

    22 comentarii

  1. Google TV este un “launcher” peste Android TV care uneste mai multe surse de continut. Va fi disponibil si pe alte dispozitive cu Android TV in viitor.
    Din pacate in EU pretul este unul destul de mare, in store-ul din germania este prezent la 70+ euro

      (Citează)

  2. Mmmm, niciodata nu am inteles politica, chit ca de mult un pixel.
    La cazul de fata, n-are jack ptr casti, n-are card slot, n-are fast wireless charging, n-are un battery life decent, macar un 90h tinand cont ca nu e flagship care sa suga energie; macar are IP68.

    Iar din cate imi dau seama din specs, s-au luat dupa desteptii de la Samsung – camera wide nu are autofocus.

      (Citează)

  3. Daca compari 4a 5g cu pixel 5 nu prea intelegi de unde diferenta de pret.
    E confuzant si numele, pentru ca specs-urile sunt aproape identice, design-ul la fel. Sau le puteau lansa ca 5, 5a, 5xl.

    Perfect era un 4a cu 2 camere pe spate, ca 4a 5g si pixel 5, si un procesor ceva mai bun. in loc de 350$ il marketau la 400$ si era ideal.

    Chiar nu inteleg ce face google

    Din pacate un Pixel 5 va ajunge la noi la 4500 ron. 4a e peste 2000, iar 4a 5g aproape 3000.

    Vreau sa cumpar 4a dar e listat de siteuri dubioase, iar evomag il are listat de ceva vreme, timp in care l-a scumpit de la 1899 la 2020ron si oricum nu e pe stoc.

      (Citează)

  4. Telefonul acela Vista dublu față de cât merită.

      (Citează)

  5. Da, e un midrange, dar nu pe partea de fotografie. Acolo si Pixeluri cu o camera fac o treaba excelenta datorita softului de la Google. Excelenta la nivel de flagship, cu cate camere vrei tu.
    In rest da, specificatii de midrange. Faptul ca e single sim si nu are nici slot de camera e curios. Chiar si telefoanele entry level au asta.

      (Citează)

  6. cica pixelu e pentru developeri. sa-l cumpere aia!

      (Citează)

  7. Ca de obicei tentant, dar nu-mi vine sa dau banii astia pe un telefon fara canal de vanzare oficial in Romania. Probabil voi “risca” un 4a la jumatate de pret.
    Pentru cei care ati mai luat Pixel de la magazinele locale: cum e cu service-ul? Daca am o problema de garantie presupun ca dureaza 15 zile, daca se rezolva. Daca sparg ecranul am unde sa ma duc, sau doar la “baieti”?
    Recomandati vreo forma de extra garantie sau de asigurare?

      (Citează)

    • Eu mi-am luat Pixel 3a de un an aproape, de pe Google Store Irlanda. Livrat la o prietenă de acolo, ea trimis la mine în România. Complicat, știu, dar pe emag era cu 600 de lei mai mult.

      Vin după 6 ani de iOS only și sunt foarte mulțumit. Camera, fie și un banal 3a, e absolut senzațională.

      Pasionații nu-și fac probleme de genul ăsta, cu service sau canale oficiale de vânzare… 😁

        (Citează)

    • Si eu am 3a tot asa de prin Germania. E complicat cu garantia, dar la cati bani am dat il arunc si iau altul. Am vo 3 pixeluri cu ecrane sparte prin sertar ca pur si simplu nu merita banii pe reparatie.

        (Citează)

    • Ai grijă că astea din Ro sunt toate aduse prin canalul quick mobile, adică neoficial și cu garanție la ei in garajul din spate. Eu nu mai iau telefoane aduse prin ei, am trimis la garanție acum câțiva ani un telefon și au refuzat reparația pe diverse motive inventate. E plin netul de cazuri similare. Mă mir că încă mai funcționează, deși parca auzisem că au dat un tun statului cu vechea firma și au mutat activitatea pe una noua, probabil au sprijin de sus …
      Drept urmare am luat sh actualul pixel, daca se strica macar e pierderea mai mica, sau îl repar singur cu piese din China, deja am schimbat singur bateria și ecranul la preț decent.

        (Citează)

    • Ah, uitasem de quickmobile, de fapt as fi crezut ca nu mai exista sau ca s-au gasit si alti importatori sa aduca cu sacosa.
      Atunci clar trebuie sa vorbesc gasesc si eu o batranica din Germania.
      Multumesc pentru raspunsuri!

        (Citează)

  8. Bleah, alt telefon. Who cares really în 2020

      (Citează)

  9. Au o promotie foarte interesanta in magazinele din Europa (UK, Ireland, Germany and France):
    https://support.google.com/product-documentation/answer/10070211?p=bose_promotion&visit_id=637371547661501330-3685971860&rd=1

      (Citează)

  10. Vazand ce au facut cu Pixel 5, ma bucur ca am cumparat Pixel 4 din Germania acum aproape un an.
    Inca de la Pixel 2 astept cu nerabdare telefonul de la Google care sa rupa piata. In cele din urma am cumparat Pixel 4 mai ales pentru ca vechiul meu iPhone 6 nu mai ducea (nici ca baterie, dar nici nu se mai misca macar rezonabil), nu neaparat ca ala era telefonul ideal.
    Pare ca Google n-o sa scoata niciodata telefonul care sa bata iPhone, asa ca raman cu ochii tot pe Apple, pentru viitor.

      (Citează)

  11. anterior avea tot 2 camere pe spate.

      (Citează)

  12. Tot vad comentarii … Nu se compara cu iPhone… Nu e flagship… etc.. Google nici macar nu-si bate capul sa incerce sa scoata ceva comparabil. De ce ? Simplu : singurul motiv pentru care au scos un telefon propriu a fost sa le dea peste nas celor de la Samsung care incepusera sa inlocuiasca aplicatiile Google cu ale lor. Raspunsul celor de la Google? A da? Hai sa scoatem noi un telefon. Cu cel mai pur Adroid posibil. Si aici e market-ul lor; e intr-adevar o nisa, dar cine a tinut mai mult de 5 min un Pixel in mana va intelege de unde vine atractia. Ce le lipseste la partea de componente next gen, compenseaza printr-un soft si o optimizare greu de egalat pe orice alta versiune de telefon cu Android, indiferent de producator. Adica ce poze reusesti sa scoti cu o camera absolut mediocra… jos palaria. Banii pe care Google ii scoate din vanzarea efectiva de telefoane e… maruntis. Pe ei ii intereseaza ca aplicatiile lor sa fie instalate pe cat mai multe telefoane. Din publicitate si serviciile pe care le furnizeaza castiga… :) cred ca puteti imagina si singuri. I’m an iPhone man all the way. De ce? Imi plac lucrurile simple si bine optimizate. Dar daca vreodata Google va scoate un telefon care sa aiba un pic mai mult… umpf :) … il iau fara sa clipesc.

      (Citează)

    • Nu, Google plătește Samsung cel mai probabil pentru a ține aplicațiile lor acolo, la fel cum plătește câteva miliarde și către Apple și Mozilla ca să fie motorul default de căutare.
      Dacă nu se vând multe telefoane Google, cu ce-i ajută să aibă telefoanele pe ele?

        (Citează)

  13. Nu plătește, crede-ma. Samsung are câteva sisteme de operare inhouse, dar nu se ridica la nivelul Androidului. Am citit câteva articole, cum ca investesc sume colosale in r&d pe partea de dezvoltare OS. Momentan, pana nu reușesc sa scoată ceva competitiv, au nevoie de Google. Whatsapp, Uber, Snapchat etc… toate se folosesc intr-ul fel sau altul de platforme Google. De ce crezi ca Samsung a încheiat un “parteneriat” cu Microsoft și împing foarte tare in fata produsele lor? Cumva își pregătesc terenul pt marea schisma de Google. Abia atunci Google va plăti … pt ca altfel vor pierde accesul la zeci, sute de milioane de device-uri. Pt moment e un fel de război rece… Samsung folosește Android ca sa nu ajungă ca Huawei, iar Google se mulțumește sa nu le impuna sa folosească decât o parte din aplicații. Altfel… de ce nu s-ar folosi Samsung de Google assistant ? Nici ei nu cred ca e mai bun Bixby :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus