un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Comparație foto între Samsung A21s, A41 și A71

24 Sep 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Cei de la Samsung mi-au trimis trei telefoane din seria A: Galaxy A21s, Galaxy A41 și Galaxy A71. Nu le fac review, sunt lansate de câteva luni și oricum numele lor spune exact ordinea în performanță și funcții, dar iată o comparație foto.

Mi-au plăcut mereu clipurile video pe care le fac străinii în care compară fotografiile realizate în același loc cu mai multe telefoane, așa că am făcut la fel cu acestea trei. Un video va apărea mai târziu, că-i greu de montat, dar acum iată varianta clasică de articol.

Samsung Galaxy A21s:

  • cameră normală 48 megapixeli, F/2.0, senzor de 1/2″
  • cameră ultrawide 8 megapixeli, F/2.2, senzor de 1/4″
  • are și camere macro și adâncime de 2 megapixeli
  • cameră frontală de 13 megapixeli, F/2.2, senzor 1/3,1″

Samsung Galaxy A41:

  • cameră normală 48 megapixeli, F/2.0, senzor de 1/2″
  • cameră ultrawide 8 megapixeli, F/2.2, senzor de 1/4″
  • are și cameră de adâncime de 2 megapixeli
  • cameră frontală de 25 megapixeli, F/2.2, senzor 1/2,8″

Samsung Galaxy A71:

  • cameră normală 64 megapixeli, F/1.8, senzor de 1/1,72″
  • cameră ultrawide 12 megapixeli, F/2.2
  • are și camere macro și adâncime de 5 megapixeli
  • cameră frontală de 32 megapixeli, F/2.2, senzor 1/2,8″

Altfel spus, A21s și A41 au același modul foto-video și totuși imaginile de mai jos arată rezultate foarte diferite. Sper că galeriile următoare să răspundă la întrebarea privind diferența de calitate foto între telefoane.

Trebuie să zic de la început că diferențele sunt mici. Dacă faceți fotografii doar pentru a le pune pe Facebook sau WhatsApp, fără mare interes pentru a obține ultimul gram de calitate din imagini, toate sunt bune. Într-un astfel de scenariu, singurul motiv pentru care Galaxy A71 iese în față este pentru că include un Night Mode cu care face fotografii utilizabile în noapte, pe când celelalte două nu au Night Mode deloc.

Treaba asta era oarecum de așteptat având în vedere că A21s și A41 au același modul foto, iar A71 vine cu o diferența minoră, un obiectiv mai deschis (F/1.8 față de F/2.0), dar nu mult mai deschis, și un senzor un pic mai mare, dar un pic.

Fotografiile de mai jos sunt făcute din mână, pe Auto, fără vreo pregătire mare pentru asta, așa cum se fotografiază cu telefonul. Procesarea automată a fost activă, că vine default activă și de obicei e benefică rezultatului final. Am pus câteva mențiuni suplimentare acolo unde se văd diferențe între fotografii.

 

Nu sunt multe diferențe mai sus, dar se vede că A41 și A71 stau mai bine la gama dinamică. În imaginea cu soarele printre frunze, cele două amintite parcă au scos mai multe detalii în zona cu umbră. În rest, o diferență mare apare la ultimele fotografii, unde A21s nu focalizează bine pe acel lemn și întreaga imagine pare, de fapt, cam fuzzy.

Acum uitați câteva detalii la un crop:

În floare se vede că A41 și A71 obțin imagini superioare, iar în al doilea set, unde există o pânză fină de păianjen, doar A71 o scoate cât de cât în evidență.

Fotografiile pot părea asemănătoare, dar în primele Galaxy A71 obține o textură mai complexă a asfaltului aleii parcului. Software-ul de pe Galaxy A41 face ca fotografiile să fie mai puțin saturate, dar per total în acest set cred că sunt cele mai mici diferențe în imaginile de ansamblu.

Dacă ne uităm un pic la detalii…

… eu observ că A41 și A71 obțin imagini mai clare. Acel steag Pepsi se prezintă un pic neclar sau poate că algoritmul de prelucrare al telefoanelor îi crește contrastul și sharpness-ul în A41 și A71, dar important este rezultatul, nu cum s-a ajuns la el. Remarcați asfaltul și textura superioară surprinsă de A71, plus claritatea bârnelor terasei din stânga.

În al doilea set, nici un telefonul nu obține detalii suficiente pentru a citi acel panou de șantier, dar A71 iese totuși în față. Uitați-vă la bannerul Bog’art și detaliile fine de pe acesta, valurile făcute în vânt și găurile anti-umflare și în general gama dinamică mai mare a întregii imagini.

În selfie-ul contre-jour mi se pare că A41 s-a descurcat mai bine, în cel cu soarele în față, A71 scoate o imagine mai clară. Culorile și detaliile sunt în general mai bine surprinse pe A41 și A71, deși A41 face imaginile cam prea calde pentru gustul meu.

În general povestea continuă cam la fel în restul imaginilor, așa că vi le arăt doar pe cele unde am înregistrat diferențele mai mari:

Culori destul de spălăcite pe A21s:

Texturi mai bune pe A41 și A71, ceea ce devine un laitmotiv. Procesarea grafică de pe A41 este superioară celei de la A21, deși hardware-ul foto este același.

În foarte multe cazuri, e greu de găsit o diferență între cele trei telefoane, poate cu excepția balansului de alb. A71 scoate fotografii mai calde.

Diferențe se văd doar la crop, la detaliile fine, unde A71 iese un pic în față cu detalii mai bune, dar de multe ori nesemnificativ mai bune. Adică eu aș vrea aceste detalii mai bune (și chiar mult mai bune, că de asta m-am dus la S20), dar sunt sigur că majoritatea oamenilor din targetul seriei A n-ar vedea rapid diferențele nici cu aceste fotografii de mai jos în față:

În noapte lucrurile se schimbă dintr-un singur motiv: Galaxy A71 are Night Mode, pe când celelalte două nu au. Night Mode face o diferență foarte mare. Fotografierea durează vreo 3-4 secunde, dar iese suficient de clară chiar și din mână, deși telefonul nu are stabilizare optică.

Compar direct cu A71 pe Night Mode ca să vedeți diferența. Fotografia fără Night Mode este asemănătoare cu cele obținute de A41 și A21s:

E o diferență mare, nu?

Concluzie:

  • dacă nu vă interesează prea mult partea de fotografiere, ci fotografiați doar pentru a le trimite prin Facebook sau Whatsapp, oricare telefonul este bun. Altfel spus, alegeți între cele trei în funcție de alte criterii (preț, diagonală etc).
  • dacă vă interesează calitatea fotografiilor realizate, Galaxy A41 și Galaxy A71 obțin rezultate mai bune decât Galaxy A21s. Diferențele între A41 și A71 sunt suficient de mici încât să nu conteze în alegerea între cele două, ci mai degrabă capătă o importanță mai mare prețul, diagonala șamd.
  • ca excepție de la ultima frază de mai sus, dacă fotografiați des în lumină slabă, atunci A71 este singurul cu Night Mode și acesta contează mult.
  • pentru selfie-uri, eu nu am văzut mari diferențe între camere, deși pe hârtie acestea sunt semnificative. Toate au și beauty mode ce va îmbunătăți trăsăturile feței, în caz că asta contează.

Altfel spus, dacă vă gândiți ce să alegeți între A41 și A71, contează mai degrabă că A71 are chipset mai performant și poate vă interesează asta. În același timp, A41 este un telefon mic, 6,1 inchi față de 6,7 inchi diagonala ecranului, și mi-a plăcut din această privință. Nu neglijați și modelul Galaxy A51, care este al doilea cel mai vândut telefon în lume în acest an.

Prețuri: A21s începând de la 1.050 lei la eMAG (ignor varianta de 32 GB), Samsung A41 începând de la 1.150 lei la eMAG, Samsung A71 începând de la 1.699 lei la eMAG și PC Garage.

    6 comentarii

  1. Nici un telefon peste 6″ nu are cum să fie mic.

      (Citează)

  2. NU stiu toate wifi pe 5 GHz..
    Sunt telefoane robuste dar parca sub seria A similara de anul trecut..

      (Citează)

    • da…mi-am luat teapa cu un a51 2020 dupa ce m-am jucat pe un a51 2019 si am ramas impresionat. asta 2020 se blocheaza intr-o veselie, lag et…so e pur si simplu de cacat si greoi fata de huawei

        (Citează)

  3. A71-le baga prea mult verde in frunze, la A41 mi se par mai naturale culorile.

      (Citează)

  4. Iti trebuie un monitor cu spectru larg de culori si bine calibrat ca sa vezi ca de fapt nici unul din telefoane nu face poze cu temperatura de culoare corecta.

      (Citează)

  5. Ar fi bine sa dai si preturile de la Altex. Sunt semnificativ mai mici. A71 este acum 1590 lei dar se gaseste des la oferta cu 1500 lei.
    In rest ori PCGarage ori Emag, acelasi lucru.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus