un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Topul mallurilor din România

17 Aug 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

25 comentarii

În caz că vă întrebați cum mai stau mallurile din România, are Profit.ro un articol cu cifre. Topul după cifra de afaceri a mall-urilor este:

  1. Băneasa Shopping City
  2. AFI Palace Cotroceni
  3. Mega Mall
  4. Iulius Mall Timișoara
  5. Palas Iași
  6. Iulius Mall Cluj
  7. Parklake
  8. Anchor Plaza toate la un loc, adică Plaza și București Mall Vitan
  9. Promenada
  10. Sun Plaza

Atenție, cifra de afaceri a galeriei comerciale în sine, adică în special venituri din chirii și alte business-uri secundare operate chiar de către “mall”, precum parcarea, vreun chioșc de înghețată etc. Cât vinde fiecare magazin din interior este treaba acelui magazin, dar din câte știu eu, în București topul este similar, Băneasa peste AFI Palace ca bani cheltuiți în interior. De fapt, mă aștept ca topul vânzărilor să fie similar, că în general este proporțional cu încasările galeriei comerciale.

Mi se pare mișto că Mega Mall a confirmat așteptările dezvoltatorilor. Dacă vă amintiți, Mega Mall s-a deschis cu un ușor scandal, cu o întârziere de o săptămână anunțată chiar înainte de deschidere și, chiar și ulterior deschiderii, încă se dădea cu bormașina pe acolo. Între timp, însă, anii au trecut și mallul era mereu plin de câte ori am fost pe acolo, plus că Mishi Mishi de la food court e foarte mișto!

Interesant însă și cum au căzut vedetele din alte perioade. Țin minte când București Mall Vitan era full-full, venea lumea în excursie ca să se uite la arteziana care arunca apă până sus de tot. Asta se întâmpla prin anul 2000, să zicem. Apoi s-a deschis Plaza Mall din Bd Timișoara și era atât de plin acolo încât abia aveai loc pe culoare. Cred că era 2004 sau așa.

Mai este nevoie de malluri în București? Probabil că da. Am trecut zilele trecute pe lângă cel din Băneasa și parcarea părea plină ochi. Iar dacă n-ar fi fost pandemia asta, atunci aș fi spus “cu siguranță da”. Câtă vreme încă există malluri în care abia găsești parcare, mai este nevoie și de altele.

Culmea este că în această perioadă magazinele tot s-au plâns că sunt furate pe față de mall-uri, care le-au cerut banii pe chirie deși galeria comercială era închisă în starea de urgență și într-o parte din cea de alertă. Da, acesta este prețul pentru dispariția bulevardelor cu magazine și trecerea la comerț doar în centre comerciale.

Ani de zile marile lanțuri de magazine și asociațiile ce-i reprezintă inclusiv pe cei mici n-au cerut niciodată primăriei să ia măsuri pentru a transforma bulevarde ale orașului în artere comerciale (reabilitatea clădirilor, interzicerea parcatului pe trotuare, micșorarea poluării care să te poți plimba pe Calea Victoriei sau Magheru fără să tușești șamd). Acum plătesc chirii scumpe pentru asta.

    25 comentarii

  1. Probabil și topul ilegalităților și infracțiunilor este cam la fel. Șpăgi, corupție, spălări de bani…

    Mall Vitan a fost unicul mall mult timp, după care au apărut cam multe cam repede. Acum are multe dezavantaje: e relativ mic, nu chiar ușor accesibil, Hollywood Multiplex are alt sistem 3D decât Cinema City, arteziana nu mai merge… Multe amintiri nostalgice acolo, unele chiar frumoase.

    Părea că își revine după aripa și parcarea nouă, nu ca in vremurile bune când nu aveai loc la food court sau când film era coadă la case până în mesele de la food court. Dar nu puteam zice că bate vântul. Chiar, mi se pare ca la cel mai recent film văzut acolo (înainte de pandemie) corectaseră în fine “exprience” la un generic după câțiva ani de comentarii ale mele pe fb-ul lor.

    Dintre toate mall-urile, Vitan e cumva preferatul meu, cel care îmi displace cel mai puțin în orice caz.

      (Citează)

  2. Faliment plăcut la toți!
    În timp ce în US deja e fumata treaba cu malluri asa, la noi trecem la next level și cerem bani pe parcare la Mall.

    Șobolanii ăștia care se ocupa de ele trebuie sa înțeleagă ca nu e un privilegiu pt mine sa ma duc sa sparg bani acolo.
    În US te scuipau intre ochi sa ceri bani pe parcare la Mall.
    U don’t do that

      (Citează)

    • In Olanda costa 6 euro ora de parcare la mall. N-o fi un privilegiu sa spargi bani acolo, dar e un privilegiu sa iti depozitezi temporar cutia de tabla.

        (Citează)

    • @Mihai ce relevanta are ce se intampla in SUA? Este alta piata acolo si lumea are alte asteptari. Este normal sa fie un business model diferit. Si daca e sa le comparam cat de cat la egal, nici la noi nu stiu sa existe strip mall-uri cu parcari platite iar in SUA astea sunt la moda, nu mall-urile “clasice” cum vezi in Europa.

        (Citează)

    • pentru ca in US oamenii au de la 120 de kg in sus si nu pot merge decat cu trucku. aici, in europa, mai folosesti o bicicleta, 2 picioare iar in caz ca vrei sa vii cu masina, e musai sa platesti parcarea. daca nu-ti permiti sa dai 10 lei pe parcare, atunci n-ai ce sa cauti in mall.

        (Citează)

    • In SUA a trecut moda mall-urilor, dar la noi e abia la inceput. Americanii aveau mall-uri din anii 50-60, la noi de abia au 15-20 de ani. Lumea a prins gustul, vrea la mall, nu e pericol sa nu existe cerere in viitorul apropiat, si sa le inchida.

        (Citează)

    • Relax, mult timp parcarea a fost gratuita. Problema e ca multe din ele sunt in zone aglomerate din oras. Nu pui taxa de parcare si nu controlezi traficul – esti mancat. Parcarea se umple cu oameni care au treaba in zona si nu au unde parca.

      Promenada – cu aia care lucreaza in centrele de afaceri din zona
      MegaMall – cu aia venit la meci

      Si asa mai departe.

        (Citează)

    • Adica, stai asa, eu, companie privata, cumpar cu un pret nesimtit, un teren in mijlocul orasului, trantesc un mall cu locuri de parcare si trebuie sa accept sa fiu domeniu public, ca nu a fost primaria in stare sa faca locuri de parcare?

      La mine pe tarla pot sa cer si 100 de lei ora, daca vreau, parcarea e gratis pentru clientii mei, de ce imi pasa ca Gicu, de peste drum, sau institutia X, nu s-a gandit la proprii clienti si nu le-au amenajat spatiu de parcat?

      Orice mall sau hypermarket, e companie privata, nu ai tu niciun drept, sa parchezi acolo daca ai treaba in alta parte. E curtea lor, fac ce vor acolo si accepta pe cine vor.

        (Citează)

  3. trebuie sa fi toader maxim sau sarac sa mergi cu bicicleta la mall.
    hai ba las-o.
    daca iti “permiti” sa mergi decat cu bicicleta la mall, nu ai ce cauta acolo

    iar “pe jos” nici nu are rost sa zic ceva…………….
    banuiesc ca iti place si ca nu ai apa calda pt ca “tevile sunt vechi”

    beb:
    pentru ca in US oamenii au de la 120 de kg in sus si nu pot merge decat cu trucku. aici, in europa, mai folosesti o bicicleta, 2 picioare iar in caz ca vrei sa vii cu masina, e musai sa platesti parcarea. daca nu-ti permiti sa dai 10 lei pe parcare, atunci n-ai ce sa cauti in mall.

      (Citează)

    • Eu merg cu trotineta electrica. In ce categorie ma incadrezi ?

        (Citează)

    • :)))))
      Comentariile astea doua sunt exemplul perfect de ce inseamna sa fii roman. Prea sarac sa platesti o parcare, dar nu atat de sarac sa trebuiasca sa mergi cu bicicleta.

        (Citează)

    • Poate își pune și remorcă la biclă dacă are de cumpărat vreo mașină de spălat sau vreo 4 cutii de pamperși…

        (Citează)

  4. E
    X
    A
    C
    T

    Kopa_Kopan:
    In SUA a trecut moda mall-urilor, dar la noi e abia la inceput. Americanii aveau mall-uri din anii 50-60, la noi de abia au 15-20 de ani. Lumea a prins gustul, vrea la mall, nu e pericol sa nu existe cerere in viitorul apropiat, si sa le inchida.

      (Citează)

  5. nu e vorba despre bani dati pe parcare, e vorba de principiu.
    si noi romanii avem principii, maxim.

    din nou, cum sa mergi ba cu bicicleta la mall?!

    Giani Mucea:
    Comentariile astea doua sunt exemplul perfect de ce inseamna sa fii roman. Prea sarac sa platesti o parcare, dar nu atat de sarac sa trebuiasca sa mergi cu bicicleta.

      (Citează)

    • Care e problema daca mergi cu bicicleta la mall?
      Adica la modul serios, din punctul tau de vedere, de ce nu ar trebui sa mergi cu bicicleta la mall?

        (Citează)

  6. Nu ma surprinde ca Baneasa e pe primul loc avand in vedere ca multe magazine sunt premium/”de lux ” presupun ca si chiriile sunt mai mari decat in Mall Vitan de ex unde era semi-pustiu in ultima perioada …Chiar am vazut un reportaj ca in US centrele mari comerciale nu mai au asa multi clienti , pt ca prefera online dar noi suntem la multi ani de mentalitatea asta, majoritatea prietenelor mele (30 ani ish ) sunt socate “cum adica iti cumperi online haine/corpuri de iluminat /pantofi /cosmetice etc etc ?!?” Acum cativa ani aveam bilete rezervate la Imax si tin minte ca era atat de aglomerat in Afi incat din momentul in care am intrat in mall din parcare pana sa ajungem la zona de cinema am cedat nervos , era atat de rau incat pur si simplu stateai pe loc nu puteai sa inaintezi si am zis “f**k it” am plecat acasa , de atunci evit mall-ul ala , ce vremuri :))

    Legat de mersul cu bicicleta la mall, nu vad o problema “financiara” doar ca intreb si eu , nu transpiri ? si dupa transpirat asa incepi sa probezi haine….hmmm

      (Citează)

    • Si daca mergi pentru altceva, nu probat haine e ok sa mergi la mall cu bicla?

        (Citează)

    • Deci accepti premisa ca ajungi transpirat in mall, sa inteleg ca iti place sa te plimbi transpirat in spatii inchise, printre oameni? 😀

        (Citează)

  7. In magazinul Unirea Bucuresti mare parte dintre magazinele de la etaje s-au inchis si altele urmeaza sa se inchida din cauza ca administratorul nu a vrut sa negocieze chiriile pe perioada starii de urgenta.

      (Citează)

  8. Luna trecuta, inainte sa ma mut in Grecia, erau pustii aproape toate mallurile din Bucuresti (am fost atat in Baneasa, Park Lake, Mega Mall si Vitan, poate in AFI sau Plaza sa fi fost cineva, acolo n-am ajuns).

    Pe de alta parte, am inteles ca se mai construieste un mall in S3, in noua zona comerciala cu Lidl-Kaufland-Leroy Merlin (pe asta din urma nu stiu daca l-au deschis inca, dar erau pe ultima suta de metri cu amenajarile).

      (Citează)

    • @Gaelex
      Sau poate trebuie să cumpăr din altă parte, nu am chef să car cu cîrca, trotineta sau ratb-ul stocul pentru o săptămînă…

        (Citează)

  9. Dacă ai mașină și nu îți convine parcarea plătită la mall, poate nu ar fi trebuit să ai mașină.

      (Citează)

  10. mall vitan, surprinzator de liber, sambata pe la ora 17:00.. la food court doar mcd, kfc si subway erau deschise. in rest prin magazine batea vantul, parcarea foarte goala.

    ceva mai multa lume la park lake, cateva magazine in “greva” cu ceva mesaj afisat la intrare ca platesc prea mult chirie in perioada asta.

    putin cam trista situatia in general :(

      (Citează)

  11. Mallul ia bani de la magazine pe toate partile: chirie, % din vanzari, marketing, promotii, campanii, etc. Si daca nu performezi aduce alt magazin care produce mai mult. E o jungla. Si toate costurile tot la cumparator ajung.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus