un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube.

Sony a lansat A7s III pentru cei ce fac mulți bani din filmări

28 Jul 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Am participat la prezentarea online a noului Sony A7s III. Mi s-a părut interesant că primele 30 de minute s-a vorbit doar despre video și cum filmează noul aparat. Undeva pe final s-au zis câteva lucruri și despre fotografiere, rafale șamd.

Mi s-a părut evidentă schimbarea de direcție pentru Sony, la fel cum a fost evidentă și pe camera de vlogging ZV-1 lansată recent.

Noul A7s III este un aparat scump, 20.200 de lei va costa body-ul la lansarea din septembrie. Vrei și un FE 24-70 GM F/2.8? Încă 15.000 de lei. Sony a observat că seria A7s este foarte utilizată pentru filmări de diverse tipuri, uneori și cinematografice când este nevoie de o cameră de dimensiuni mici în anumite scene, și le dă videografilor ceea ce vor:

 • filmare 4K la 120 fps în 10 biți și codare 4:2:2
 • 15 stops în S-log
 • un nou codec numit XAVC S-I care produce doar frame-uri de tip I (așa numitele Intra-frames în codarea MPEG, adică doar cadre cu informație completă, fără pixeli estimați pe baza altor cadre anterioare sau viitoare) de ajunge la o rată de 500 Mbps
 • un nou procesor, Bionz XR, de 8 ori mai rapid decât generația anterioară și care face posibile aceste codări complexe, focalizarea cu detecție de ochi îmbunătățită și alte funcții
 • la fel de important, un alt meniu, mai simplu de navigat. Nu mi s-a părut așa simplu, dar cam orice este mai bun decât meniul actual de pe Sony-uri, deci chiar este o îmbunătățire.
 • stabilizarea in-body pe 5 axe, eficientă de 5 stopuri.

Sunt multe alte funcții la bord. Introduc și un codec numit XAVC-HS bazat pe HEVC pentru fișiere mai mici, au eliminat simțitor efectul de rolling shutter din clipurile video cu mișcări laterale foarte rapide, senzorul de 12 megapixeli face full pixel reading în toate modurile de filmare. Camera suportă wifi pe 5 GHz, iar pe portul USB-C poate fi alimentată în timpul filmări. Pe același port poți conecta un adaptor USB-C la Ethernet, camera suportând și rețea cablată pentru transfer rapid de fișiere.

Mișto mi s-a părut și funcția de touch tracking, adică apeși cu degetul pe ecranul tactil pentru a selecta un obiect și focalizarea îl va urmări automat în mișcarea sa prin cadru. Culmea este că n-au zis nimic de funcții precum object focus ca pe ZV-1; mă așteptam să vină pe toate camerele Sony viitoare.

Au mai rezolvat o funcție importantă. Dacă nu aveți cameră Sony, probabil nu știți că, pentru a trece de la filmarea la 25 fps la cea de 30 fps, trebuie să schimbați zona din PAL în NTSC. Nu există opțiunea de a comuta altfel, de a alege direct din meniu între 25 sau 30 fps, ceea ce pare ridicol, știu, dar de fapt era și mai ridicol: când faci această schimbare pe camerele Sony curente, cardul de memorie trebuie reformatat! Practic, pierzi tot ce ai pe el. E ceva legat de o bază de date cu imaginile, dar în practică sună a programare proastă.

Eh, pe A7s III zona trebuie în continuare schimbată pentru a trece la alt frame rate, dar cardul nu mai trebuie formatat la fiecare schimbare de setare. Victorie supremă! (cel puțin așa au zis despre formatare în Q&A-ul de atunci)

Ecranul este rabatabil în lateral, dar se pare că echipa care face conectica n-a aflat că echipa care face ecranul l-a prevăzut cu balama laterală. Porturile sunt pe aceeași parte în care se deschide ecranul, deci ai putea avea niște cabluri în dreptul său. Bănuiesc că scuza lor este că, în partea opusă, ai două sloturi de carduri de memorie, nu unul, și deci nu aveau loc de porturi în dreapta, unde se află și bateria și grip-ul.

(o fotografie mai bună cu porturile găsiți aici)

Nu știu cât de mulți folosesc A7S III în still vlogging, cu ecranul întors spre tine. Majoritatea celor văzuți de mine care filmează cu astfel de aparate au oricum cage-uri pe care prind diverse accesorii și de obicei chiar cameraman care face treaba și monitorizează sunetul, dar oricum, pare o alegere ciudată din partea Sony să monteze acolo porturile.

Sincer să fiu, nu știu ce soluție putea fi găsită pentru porturi, carduri și ecran. Cred că, în viziunea Sony, clienții “serioși” folosesc monitor de control separat și microfon pus pe patina activă de sus. Până și fotografia oficială a produsului înfățișează camera pusă într-un rig, iar în altă fotografie este arătat un om care folosește un monitor de control deși ecranul camerei este practic… tot acolo.

Ah da, pentru fotografi urcă în ISO până la 400.000, are 759 de puncte de detecție de fază și 425 de puncte de detecție de contrast, viewfinder cu 9,44 milioane de puncte, fotografiere cu codec HEIF șamd. Sunt sigur că-i mișto și pentru asta.

Apropo de carduri, aparatul suportă carduri CFexpress tip A de 700 MB/s scriere și SDXC UHS-II, că pentru bitrate-ul său e nevoie de unele foarte rapide. Când faci totalul la body, baterii, încărcătoare, carduri și cititor de carduri, ar fi bine să câștigi mulți bani din filmări video.

  9 comentarii

 1. Cum folosești ecranul rabatabil dacă ai înfipte acolo toate firele și cablurile alea?

    (Citează)

  • nu ca eu cred ca ne trolezi…

     (Citează)

  • Nu, doar am învățat ceva de la alt blogger. Cum te filmezi și te vezi cum arăți cu toate accesoriile acelea instalate?

     (Citează)

  • A sarit Vali cu problema asta si toti acum scoateti asta in evidenta. Daca faci vlogging si vrei sa intorci ecranul rabatabil ai 2 optiuni:

   1. Folosesti ecraul rabatabil si nu ai nevoie de alt cablu inafara de microfon care oricum nu e in calea balamalei

   2. Renunti la ecran si folosesti HDMI cu un ecran extern

   Daca ai folosit vreodata un aparat asemanator pentru a filma profesional ai fi stiut ca ecranul ala rabatabil si mufele din spate nu constituie o problema.

   Daca ai bani sa-ti iei un A7sIII cu siguranta ai un ecran de la Atomos sau SmallHD, sau transmitator video wireless.

   E bine ca toata lumea a sarit la cea mai tampita observatie si nimeni nu isi pune adevaratele intrebari.

   E suficient de bun IBISul? Poti inregistra pe SSD folosind USB 3? Ce optiuni ai pentru XLR output? Cum arata HDR-ul produs? Ai autofocus la S&Q 120 sau 240fps?

   Tot romanul isi da cu parerea.

     (Citează)

 2. Gaelex:
  Nu, doar am învățat ceva de la alt blogger. Cum te filmezi și te vezi cum arăți cu toate accesoriile acelea instalate?

  Numai fi sarak.
  Folosesti Atomos Ninja V(cinci) ca tot omul. Sau iti iei panasonic la 2000 lei.

    (Citează)

 3. Gaelex:
  Pentru ca Sony nu e în stare sa facă o cameră ok de 4000 de euro.

  Ecranul ăla e ca blitz-ul încorporat – suficient uneori, dar nu destul în majoritatea cazurilor. E mai clar acum?

    (Citează)

 4. Pentru cei care cred că a da 4 mii de euro pe un corp e mult, restul echipamentului e mult mai scump: obiective, display extern, trepiede/slidere, lumini, microfoane, calculatoare pentru editare și stocare, chiar și filtrele și rucsacii se adună.

    (Citează)

 5. @Radu, Sony 2470 cu F2.8 e 9000 acum, la F64, deci nu 15000 cum scrii tu. Porturile sunt acolo la toate brandurile, si la Canon si la Panasonic. Personal, preferam ca ecranul sa se duca in sus, dar era obturat de microfon. Insa mi se pare mai natural sa te uiti in sus decat in lateral, la selfie.
  @ Gaelex La ce iti trebuie iesirea HDMI cand faci vlogging? iesirea de casti e deasupra locului in care vine ecranul

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus