un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce ziceți de o rachetă cu săbii în loc de exploziv?

6 Jul 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

Există și a fost deja utilizată cu succes de mai multe ori împotriva unor teroriști. Racheta este o variantă de Hellfire numită R9X și în loc de exploziv are 6 lame cu lungime de peste 1 metru fiecare.

Nu se știu multe despre cum funcționează, că informațiile sunt secrete. Bănuiala este că cele 6 lame se extind din corpul rachetei cu puțin timp înainte ca aceasta să lovească ținta. Energie cinetică a impactului și acele lame omoară garantat o țintă umană sau chiar mai multe, dacă sunt grupate.

De ce o astfel de rachetă? Pentru că cele cu exploziv produceau și decese “colaterale”, victime nevinovate care mureau în explozia unei clădiri sau a altor mașini, așa că americanii au dezvoltat o astfel de rachetă.

Se pare că merge bine. Impactul lasă o urmă precum aceasta:

Iar cei din interior sunt morți, deși mașina a rămas intactă.

Racheta Hellfire are vreo 2 metri lungime și poate fi purtată de o dronă. Într-un alt atac din luna iunie, mi se pare că se văd foarte clar urmele lamelor în caroserie și parbriz.

Creepy, but effective.

sursa: Wall Street Journal, IBT.

    27 comentarii

  1. Bag-o pe asta in dormitor prin geam. E o gluma proasta si nu isi are rost costul racheta sa omori pe unu cu niste sabii…ce naibii? Daca vrea careva sa omoare pe cineva iti spun eu sigur ca se impedica pe undeva si aia a fost. Nu rachete cu sabii.

    Serios Radu?

      (Citează)

    • Nu îmi dau seama dacă s-a înțeles bine din articol, dar racheta asta a fost folosită de vreo 6 ori cu succes până acum și a fost dezvoltată special pentru a înlocui rachetele cu explozibil în anumite situații.

      Probabil că intră fără probleme și pe geam, dar e gândită pentru mașini și grupuri de persoane.

        (Citează)

    • Idee de a ucide de la distanta doar liderii inamicului este foarte buna din mai multe puncte de vedere. Sa trimiti o echipa umana e cu riscuri oricat de profesionisti sunt. Oricand exista posibilitatea asa fie prinsi si executati in piata publica. Pe de alta parte a expedia un dispozitiv expoziv si a ucide 20 de persoane in loc de 2-3 inseamna ca ai mai ”facut rost” de 20 de familii (neveste, frati, copii si chiar parinti) dispusi sa devina bombe vii in atentate teroriste. Gandestete astfel: este ucis un inalt demnitar al statului roman de cate alt stat. Te deranjeaza, ai porni la un razboi, dar asa, mai cu frana trasa. Dar daca ti-ar fi ucisa (colateral) intr-un astfel de atentat si cea mai draga persoana tie? Nu ai fi dispus la orice pt a te razbuna?

        (Citează)

  2. Masina “iese la polish” :)
    Mi se pare super eficienta metoda, degeaba zice Jimmy, am citit despre ea atunci cu generalul iranian omorat in Irak.

      (Citează)

  3. Asa a crapat ala din iran. Cei de la Bellingcat urmaresc subiectul de ceva vreme.

      (Citează)

  4. Oricum, bombe/rachete fara explozibil se foloseau de mult, inclusiv contra tancurilor. Exemplu aici, 500 kg de beton ghidat prin laser care lovesc un tanc cu viteza se pare ca sunt suficiente sa il scoata din lupta:
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/2919249.stm

      (Citează)

  5. Metal as fuck

      (Citează)

  6. Oare sabiile se pot refolosi?

      (Citează)

  7. Astia n-au imagintie, trebuie sa faca o racheta cu dildo-uri. Adica daca tot ii fut pe toti aia din masina, sa fie literala treaba :))

      (Citează)

    • Mai pui si 2 kg de untura de porc inauntru, sa se imprastie pe cadavre si sa nu-i primeasca Allah in rai.

        (Citează)

  8. Ma duce cu gandul la toxic broadhead. E o idee misto si orice reduce collateral damage e binevenit.
    Singurul semn de intrebare ar fi ce se intampla cu resturile rachetei. Adica ma gandesc ca raman ceva mai multe decat daca ar face poc. Nu e asta o problema?

      (Citează)

  9. cel mai probabil dealerul de sabii pt bomba cu pricina e un baiat din craiova

      (Citează)

  10. Am o vaga impresie ca folosirea intentionata de srapnel e interzisa de Conventia de la Geneva, iar astia cu sabiile lor cam in directia asta se duc.

      (Citează)

    • Ba deloc.
      Abia după ce implementează și submunitii #stelutele Ninja ghidate laser individual, s-ar putea pune întrebarea dacă forma de ghidare s-ar asimila celei aplicate srapnelului (care acționează în urma unei explozii/suflu puternic).

        (Citează)

  11. Dar va imaginati ce precizie are dracia, ca la viteza aia o eroare de 1 metru inseamna ratarea tintei, iar din imagini vad ca a fost ”chiar pi șentru”…

      (Citează)

    • Probabil ghidaj multiplu, drona sau elicopterul care o lansează iluminează continuu ținta cu un laser și racheta acolo merge.

      Acum vreo 20 de ani parcă omorâseră rușii pe unul băgându-i racheta pe geamul de la apartament, deci se poate.

        (Citează)

  12. paul zapodeanu

    06/07/2020 la 10:20 PM

    Parca cu una de asta l-au executat pe Qassem Soleimani.
    E mișto ca nu prea sunt victime colaterale dar îți trebuie și super precizie. Dacă dai un metru mai pe lângă n-ai făcut nimic.

      (Citează)

    • Probabil este o dronă care ține mereu un laser pe mașina respectivă și racheta se duce acolo. Și cred că oricum racheta este lansată când mașina merge pe o porțiune de drum drept, adică ușor de estimat că nu face manevre bruște.

        (Citează)

  13. pai si ar trebui rebotezata..
    hellblade :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus