un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Apple CarKey mi se pare o funcție inutilă

7 Jul 2020  ·

AUTO, TEHNOLOGIE  ·

35 comentarii

Din ce-a anunțat nou Apple pentru iOS, funcția CarKey mi se pare inutilă. Este cea care îți permite să descui și să pornești o mașină compatibilă folosind telefonul iPhone. BMW a anunțat deja că va fi primul ce va implementa această funcție începând cu noul seria 5 și va fi portată printr-un update pe toate mașinile produse după iulie 2020.

În teorie sună bună. Nu mai scoți cheia mașinii din buzunar, ci aproape atingi telefonul de portieră, ca la o plată contactless, pentru deblocarea ușii prin NFC. Ca să pornești mașina, pui telefonul într-un loc special din bord unde, din nou, cheia virtuală din telefon este autentificată prin NFC de către automobil.

Mai are un posibil avantaj: poți trimite cuiva cheia mașinii printr-un mesaj, că poate vrei să împrumuți cuiva mașina. Poți și să limitezi accesul acelei persoane la mașină, de exemplu doar să poată deschide portierele, nu să și plece cu ea, poate și să plece cu ea, dar să nu depășească o anumită viteză șamd.

 

Cum ziceam, în teorie sună bine. În practică nu prea văd rostul. Adică partea a doua, asta cu împrumutat prin mesaj cheia cuiva, pare ceva ce ai folosi o dată sau de două ori pe an.

Cât despre deblocarea mașinii cu telefonul, poate vă întrebați de ce nu mi se pare o idee bună, dar în același timp susțin plățile contactless cu telefonul, care presupun o acțiune foarte asemănătoare. Pentru că de fapt este o diferență crucială:

  • în domeniul plăților, portofelul este de obicei bine ascuns printr-un buzunar sau poșetă, pe când telefonul este mai la îndemână când ajungi la POS.
  • în domeniul auto, majoritatea mașinilor moderne au deja keyless entry, adică cheia mașinii trebuie doar să fie undeva prin buzunarul tău și mașina oricum se descuie când ajungi lângă ea.

Altfel spus, cheile auto moderne funcționează oricum mai confortabil decât Apple CarKey. Cheile auto moderne nu-ți cer să le atingi de portieră pentru deblocare, ci este suficient să le ții în buzunar.

Nici nu mai zic de mașinile care pot deschide portbagajul dacă treci cu piciorul prin dreptul unui senzor de pe mașină, o situație foarte utilă atunci când cari bagaje sau sacoșe în mână. Cu Apple CarKey, trebuie să scoți cumva telefonul din buzunar. Nu pot vedea asta ca pe o evoluție, ci chiar invers. În viitor, Apple va utiliza un chip numit U1 pentru a crește distanța de la care poți descuia mașina, dar nu știm cât de mare va fi aceasta.

Singura situație utilă pe care o văd este când uiți cheile mașinii în casă și n-ai chef să te întorci după ele, așa că descui cu telefonul și pleci oricum. Sau când ești plecat în excursie în alt oraș și pierzi cheile mașinii pe acolo, dar nu și telefonul, așa că măcar poți pleca spre casă. Iar dacă pierzi chiar telefonul, ar fi bine să speri că nu știe nimeni și ce mașină ai, cel puțin până poți bloca de la distanță telefonul.

Mai există și un proces inițial de setup, adică pui telefonul în mașină pentru a-l împerechea cu respectivul automobil, apoi softul mașinii îți transferă niște chei virtuale în Apple Wallet.

Problema și mai mare pe care o văd eu este că totul va fi pe bani. Adică e nevoie de receptor NFC în portiere și bord, de integrarea Apple CarKey în software-ul mașinii, este nevoie ca producătorul automobilului să facă și o aplicație de iOS pentru acesta, că nu merge fără. Nu mă aștept ca o astfel de echipare să fie oferită standard de prea mulți producători, ci contra-cost. Și poate că pentru clienții BMW sau Mercedes nu ar conta prea mult vreo 400 de euro în plus la prețul mare al mașinii, dar pe un Hyundai sau Renault? Nu știu, rămâne de văzut.

Apropo, denumirea CarKey este neoficială. Apple nu i-a dat un nume clar, ci doar a zis că în Wallet vei putea integra acum și cheile mașinii.

    35 comentarii

  1. Adică partea a doua, asta cu împrumutat prin mesaj cheia cuiva, pare ceva ce ai folosi o dată sau de două ori pe an.

    De fapt asta este cea mai utila dintre toate. De exemplu: ai o masina destul de puternica, pe care o mai imprumuti copilului tau rebel care tocmai si-a luat carnetul. Nu ar fi o idee buna sa ii limitezi viteza, sa nu faca pe viteazul?

      (Citează)

    • Nu mai bine merge juniorul cu trotineta electrica? Ce faci cu mulți cai în romania ?

        (Citează)

    • Încă de acum mulți ani unele mașini au limitări pe a doua cheie. BMW-urile oricum puteau fi configurate ca pentru a doua cheie să introducă tot felul de limite.

      Mulțimea de oameni în situația “mașină puternică – cu dotare CarKey – care o împrumută juniorului – vor să o și limiteze” pare destul de mică.

        (Citează)

  2. Lucian Ionescu

    07/07/2020 la 7:27 AM

    Poate la închirieri auto, daca o sa mai existe din 2021?

      (Citează)

  3. pmk: pmk07/07/2020 la 7:21 AM
    Nu mai bine merge juniorul cu trotineta electrica? Ce faci cu mulți cai în romania ?

    Tu te-ai duce la munte sau la mare cu trotineta? Ti-ai dus iubita la film cu trotineta?

      (Citează)

    • Decât sa o duc cu masina limitata de taticu da, as merge pe jos la film. Ce in 2020 mersul pe jos la mall/film ne pute? Cam multe figuri pe iubitele astea, cu mine stau femeile pentru altceva nu mersul cu masina la film :))
      Oricum eram ironic

        (Citează)

  4. La ce naiba sa imi trebuiasca chestia asta cand am cont pe aplicatia masinii (masina are sim) o pot deschide inchide din telefon iar ca sa folosesc masina doar ma duc la ea, am cheile in buzunar/borseta. E o alta balarie cu alta palarie sa isi mai faca un pic de reclama.

      (Citează)

    • Stai sa vezi cand afla lumea ca deja la BMW poti avea cheie digitala cu care poti deschide masina prin NFC si o porni doar daca ai telefonul la tine, dar pe Android. Dar cu asta nu s-a facut tamtam, dar cum e ceva Apple, gata, mare inovatie, a x-a venire a lut Jobs, aia-aia.

        (Citează)

    • Reclama la ce?

        (Citează)

  5. Cred că tot ce se află în Wallet poate fi folosit și cu Apple Watch, ceea ce elimină scoaterea telefonului din buzunar. Vezi Apple Pay 🙂

      (Citează)

    • Da, merge și cu Watch, dar tot aceleași dezavantaje mi se pare că rămân.

        (Citează)

    • nwradu:
      Da, merge și cu Watch, dar tot aceleași dezavantaje mi se pare că rămân.

      Aici gresesti. Ceasul este mereu autentificat ca sa zic asa fiindca are Wrist Detection. Nu trebuie sa faci nimic, pur si simplu sa fii langa masina. Daca cineva ti-l ia de la mana, ceasul se blocheaza automat. Deci nu e ca la telefon ca trebuie sa il scoti din buzunar ca sa te autentifici.

      Si poate ar trebui sa te gandesti mai departe putin, nu vor ramane doar cu “cheia”.
      Pot implementa multe alte functionalitati in viitor. La fel de greut a fost si cu Apple CarPlay, dar este tot mai raspandit.

      Si nu inteleg de ce zici ca trebuie ca producatorul sa faca o aplicatie pentru iOS?
      CarKey (sau cum s-o numi in viitor) este o chestie proprietara Apple. Cum producatorii de masini nu au fost obligati sa faca o aplicatie pentru fiecare masina in parte in acel caz, nici aici nu este nevoie. Eventual daca vrea producatorul sa adauge el chestii extra.

      Eu o vad ca pe o chestie utila si cu siguranta in viitor va fi adoptata de marii producatori de masini.

        (Citează)

    • Am o vaga impresie ca orice argument i-ai aduce lu’ Radu tot i se va parea inutila functia.

        (Citează)

  6. “Problema” e ca îți trebuie ultimul model de bmw, aka multe zeci de mii de EUR.
    La banii aia un amărât de the new iPhone la 2k eur o sa fie ieftinitura.

      (Citează)

    • La keyless entry problema este fix ca nu tre sa o scoti din buzunar sau poseta, pt ca astfel ajungi sa nu stii daca mai ai sau nu cheia la tine.
      Dar cu telefonul e mai greu, ca il ai mai tot timpul in mana.

      E clar ca asta e viitorul, cheile vor fi inlocuite de telefon. Problema e ca daca e sa ma iau dupa ce se intampla la yalele smart, unde incuierea si descuierea cu telefonul sunt hit and miss la majoritatea modelelor, mai e mult pana sa renuntam la chei.

        (Citează)

  7. “Cu Apple CarKey, trebuie să scoți cumva telefonul din buzunar” – asta e de fapt esenta. Sa scoti telefonu ca sa vada sărakii ca ai iphone.
    Dincolo de asta eu inca astept o masina electrica adevarata de la bmw. Da’ nefiind in stare deocamdata, se joaca cu tot felul de aplicatii si functii d-astea de 2 lei.

      (Citează)

    • Care săraci? În SUA vreo 70% au iPhone. Cu rate la operator sau magazin, nu-i mare scofală să mai ai un iPhone acum.

      Hai că BMW i3 a fost mare succes și s-ar putea ca viitorul iX3 să fie similar, chiar și i4 arată promițător. BMW e prea mare și “premium” ca să se arunce brusc în domeniul acesta.

      Mie mi se pare că producătorii care au aruncat în piață mașini electrice doar ca să se cheme că au și ei doar au făcut Tesla să arate cool. Asta nu-i o problemă pentru producătorii ale căror mașini electrice costau de 3 ori mai puțin decât Tesla, că nu concurau direct. BMW, însă, concurează cu Tesla și atunci trebuie să vină cu ceva foarte competitiv.

        (Citează)

    • la un bmw de peste 70.000 e pe tine te roade ca propietarul are iphone..

        (Citează)

  8. Mie dimpotriva, mi se pare chiar de viitor. Sigur ca la inceput costurile de implementare sunt ceva mai mari, sigur ca ia ceva timp pana optiunea va fi standard pe mai multe modele de masini. Insa asa cum platile contactless sunt viitorul in platile cu cardul, asa vad si cheia virtuala a masinii.
    A, desigur ca are si minusuri, desigur ca se poate imbanatati idea, ceea ce cred ca se va si intampla intr-un viitor atat timp cat mai multi producatori auto vor imbratisa aceasta tehnologie.
    SI da, asa cum acum nu-mi mai iau deloc portofelul cu mine cand plec de acasa, asa mi-ar placea sa uit si de cheia masinii.

      (Citează)

  9. @Radu: sa inteleg ca nu esti tocmai omul ce-si imprumuta des masina? :) Mie functia mi se pare utila si cand trebuie sa iei ceva din masina cum ar fi cand esti la mare. Sari peste pasul, intalneste-te cu omul, da-i cheile, omul se duce la masina si ia ce are de luat.

    Fac analogia cu smart doors unde pana in momentul de fata nu am gasit o solutie calumea pentru butucurile din Romania de pe usile de fier.

    Chestia cu limitatul vitezei in functie de mi se pare foarte smart mai ales cand i-o dai la unul mai tanar. Asta in contidiile in care in momentul de fata e valabila pentru BMW-uri. Cand o sa fie si pe Matiz si Tico, functionalitatea nu o sa mai fie atat de importanta :)

      (Citează)

    • Poti descuia( doar sa o deschizi/inchizi) si acum, de la distanta mare masina, fara sa dai cheia,telefonul nimanui. Exista functia de limitare si nu doar la bmw. Toate exista, dar pe masinile premium.

        (Citează)

  10. Ciprian Harabagiu

    07/07/2020 la 9:17 AM

    Eu folosesc deja functia pe Android de 1 an. Este utila cand sunt mai multi soferi si nu are fiecare cheie (inclusiv in cazul leasingului cand ai acces doar la o cheie a masinii).
    Un incovenient ar fi ca functioneaza doar la usa soferului

      (Citează)

  11. Astea nu’s de utilitate in plm, sunt de “smecherie”.

    E primul loc in care aud de “utilitate” ca nu mai trebuie sa scoti cheia din buzunar sau cardul din portofel.

      (Citează)

  12. Raducu nostru in 2020 – carkey e inutil, useless, cine ar folosi asa ceva?!
    Raducu in 2021 cand primeste un bmw cu carkey pentru o sapt la review – MOAAMAAAAAA, CEL MAI TARE FEATURE!!!!! APPLE STIE CE FACE!! Multumesc bmw romania

      (Citează)

  13. Eu vad utilitatea cand folosesti valet-parking.
    Nu cred ca BMW si Apple s-au gandit cand au demarat aceasta chestie, la marea piata de Iphone si BMW din Romania :)))

      (Citează)

  14. Și poate că pentru clienții BMW sau Mercedes nu ar conta prea mult vreo 400 de euro în plus la prețul mare al mașinii, dar pe un Hyundai sau Renault? Nu știu, rămâne de văzut.

    Eu deja vad o oportunitate de servicii lunare aici. Optiune de abonament la descuiat masina. Pai ce, vrei sa intri asa gratis in masina ta?

      (Citează)

  15. dute ma sa te pup pe basca cu valet parking.

    roka:
    Eu vad utilitatea cand folosesti valet-parking.
    Nu cred ca BMW si Apple s-au gandit cand au demarat aceasta chestie, la marea piata de Iphone si BMW din Romania :)))

      (Citează)

    • Nu prea ma dau in vant dupa ultimele tehnologii, dar daca scapi iPhone-ul pe ciment si n-ai “cheia” masinii la tine, ai belit-o! Si nici bani de taxi nu ai, ca deh, nu umbli cu cash/card dupa tine, ci doar cu Iphone-ul. Uber nici atat, ca doar ce ai prapadit telefonul scapandu-l pe ciment! Ca sa fie tacamul complet, nici nu poti sa suni un prieten de la un telefon de ocazie, ca toate contactele sunt in agenda, nu si in memoria ta. Fereasca sfantul sa ai si usa de la locuinta tot pe baza de Apple-“whatever”. Mai rau de atat este faptul ca un banal telefon devine tentant pentru hoti, iti ofera acces la bani, masina, casa. Nu mai reprezinta doar un bun fizic care poate fi vandut in targ la Vitan la pret derizoriu.

        (Citează)

    • @Danyzus – a sunat anu’ 1990, a zis ca te vrea inapoi.

        (Citează)

  16. O sa fie util in mediul corporate, unde exista o flota mare de masini, iar angajatii pleaca in delegatii cu orice masina este disponibila in parcarea companiei.

    La fel ar putea fi o functie buna pentru firmele de inchiriat masini / rulote / camioane / etc. Spre exemplu, soferii de camioane / transport marfa primesc o notificare sa mearga la adresa X, unde gasesc un camion gata pregatit sa mearga cu el in cursa de Germania 😂 Cheia masinii o au deja in wallet.

    Poate mai sunt si alte scenarii posibile, dar cred ca ideea e ca telefonul ca fie un hub central pentru tot – smarthome, masina, cumparaturi, navigatie, gaming, telefon, mesagerie, etc.

      (Citează)

  17. lasa-l pe sarac, sigur in data de 20 a lunii cand intra salaru e la coada la bancomat.
    se stie ca banu cash e rege, nu ca fraerii care platesc cu cardul, el stie mai bine.

    GabrielG:
    @Danyzus – a sunat anu’ 1990, a zis ca te vrea inapoi.

      (Citează)

    • Din pacate pentru tine, n-ai nimerit! Dispun de carduri multiple in diverse tipuri si valute (gen ron/eur/usd sau combinatii Maestro/Mastercard/Visa). Sunt mereu prevazator si pot plati atat cash/card cat si crypto (online). Vrei sa mai continui? Nu e cazul! Nu sunt genul sa ma plang cand pica ING-ul si ma prinde lefter la casa in supermarket. Ceva, ceva tot trebuie sa mearga! Altceva vroiam sa subliniez eu in comentariul anterior: nu te baza niciodata pe un singur dispozitiv pentru a face plati sau pentru a accesa masina/casa/ sistemele de siguranta ale casei sau orice altceva.

        (Citează)

  18. Apple CarKey mi se pare o funcție utilă.

      (Citează)

  19. Alo Apple? Va rugam sa treceti pe la caserie, faceti aplicatii inutile si calculatoare care nu merita cumparate in urmatorii doi ani.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus