un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Credeți că vom ieși mai buni sau mai răi din toată situația asta?

23 Jun 2020  ·

GÂNDURI  ·

35 comentarii

Acum trei luni, pe 23 martie la ora 22:00, România intra oficial în stare de urgență pentru a gestiona mai bine problema pandemiei.

Trei luni. Toată treaba asta durează de doar trei luni și mi se pare că viața noastră s-a modificat substanțial și nu dă semne că-și va reveni prea curând la cea din 2019, de exemplu. Poate nu-și va reveni niciodată.

În doar trei luni*, noi am fost nevoiți să ne informăm mult mai bine și să ne schimbăm anumite obiceiuri legate de comportamentul în mulțime, igienizarea proprie, aplatizarea curbei, grija (sau nu) pentru cei din jur și inclusiv să ne gândim la planuri ample de viitor, de exemplu existența economiilor sau unde mai putem merge în vacanță în condiții rezonabile în acest an.

Fără să vrem, am fost forțați de împrejurări să aflăm mai multe despre virusuri (nu viruși), vaccinuri, cum și pe cine ajută în primul rând purtarea măștii, ce haos este prin spitalele din România șamd.

2020 este anul în care am completat declarații pe proprie răspundere pentru a ieși din casă pentru aprovizionare sau pentru o plimbare. Nu o spun cu supărare sau cu regret, ci doar cu uimire pentru că acum doar 4 luni n-aș fi crezut că așa ceva este posibil. O spun și cu speranța că nu o vom mai face din nou, niciodată.

Indirect s-a schimbat și importanța unor lucruri pe care probabil că înainte nu le priveam în același mod, de exemplu importanța de a te înțelege bine cu partenerul sau de a avea o casă confortabilă sau chiar și de a ști să gătești ceva bun, ceva care să te facă mai fericit, în această perioadă de work from home care a fost o consecință indirectă a pandemiei.

Cred că puțini s-au gândit cu adevărat și la aspecte chiar mai îndepărtate de subiect, de exemplu norocul că totuși ne-am născut în România, unde au fost luate măsuri bune de prevenție, unde a mers în continuare aprovizionarea cu alimente și Internetul. Puteam fi în Ecuador sau în Brazilia sau chiar și în Italia, deși de obicei majoritatea românilor ar schimba oricând locul cu un italian în restul chestiunilor de viață.

Și aceasta este situația la nivel de individ a celor trei luni într-un rezumat ultra-scurt, că s-ar putea scrie romane pe această temă. La nivel de societate și economie, întregi companii se zbat aproape de faliment, sute de mii de români riscă să rămână fără un job sau deja l-au pierdut, aparatul de stat se împrumută de bani pentru a putea supraviețui, iar prioritățile în economie s-au schimbat. Anul trecut toate companiile aeriene erau pe creștere, acum avioanele zboară aproape goale, cele care încă zboară. Industria horeca are mari probleme și nu pot fi ușor rezolvate pentru că fac parte dintr-un lanț amplu. Tot ce ține de nunți-botezuri-cumetrii a luat pauză în acest an. Business-urile de curierat merg tot mai bine la nivel macro, dar la nivel micro oare curierii, fiecare angajat în parte, mai pot duce acest ritm?

În doar trei luni anumite chestiuni pe care le credeam bine bătute în cuie, inamovibile chiar, au fost date peste cap. Mi se pare că această perioadă a trecut atât de repede (it’s a blur, cum zic americanii) încât am rămas cu puține amintiri din ea. Vi le-am mai spus cu altă ocazie: încercările de a comanda online la Mega Image la 12 noaptea, igienizarea coletelor primite, așteptatul de noi cifre la ora 13 în fața televizorului, Paștele în izolare. Prima plimbare pe afară după 3 săptămâni de stat în casă, de uitasem cum arată copacii verzi și mașinile, a fost memorabilă.

Și cele trei luni au trecut atât de repede încât nu mi-am dat seama foarte bine ce altceva s-a schimbat, ce altceva aș fi făcut în mod uzual, dar uneori mi le spune Facebook din amintirile altora ani. Până acum aș fi bifat deja vreo 3-4 festivaluri de food trucks, de exemplu. Anul trecut eram în Roma în primele zile din iunie și văd în fotografiile de atunci niște mulțimi de oameni atât de înghesuite încât acum nu-mi pot imagina așa ceva. Mulți alții și-ar fi făcut acum planuri pentru Untold, Electric Castle, Neversea, vacanțe, nunți, achiziții șamd, fiecare cu ce vrea.

Am scris pe 2 aprilie un articol optimist despre ce lecții sper să învățăm din această situație. Citiți-l, că rămâne valabil. Sper să învățăm să prețuim mai mult natura după ce am văzut ce greu este să ne fie interzisă, sper să învățăm mai multe despre economii sau skilluri de bază (mi-a rămas în minte un mesaj de pe Facebook în care o domnișoară spunea că acum este nevoită să stea singură în casă, dar nu are aragaz, că până acum nu i-a trebuit niciodată) sau că e cazul să găsim un echilibru consistent între carpe diem și planuri de viitor, că uneori vine o astfel de epidemie și poți regreta că n-ai profitat de vremurile mult mai bune de până în ea.

Acum, însă, la trei luni distanță de la aceste schimbări sociale și economice pe care nu le-a vrut niciunul dintre noi, dar au venit oricum în viața noastră, mă întreb altceva. Suntem sau nu mai buni ca oameni? Toată treaba asta ne-a schimbat caracterul în mai bine sau în mai rău?

Că pe o parte văd în mulți o evoluție în bine. Văd oameni care au vrut și vor în continuare să-și ajute aproapele în momente grele. Văd oameni care au ajutat cum au putut ei pentru a îmbunătăți situația individuală sau generală. Văd oameni care au trecut prin momente de introspecție și și-au dat seama mai bine ce contează cu adevărat și ce nu în viață. Și-au dat seama ce trebuie să schimbe în bine, ce îi face fericiți, ce le lipsește și ce trebuie să caute acum că pot face asta.

Văd și reversul medaliei. Oameni mult mai nervoși, ai căror nervi au fost tocați suplimentar de pandemia asta. Oameni care nu-și mai suportă copiii sau partenerul de viață odată ce au fost nevoiți să petreacă 24 de ore alături de ei, nu doar 12 ore ca până acum. Oameni care, în adevăratul stil definit de expresia “să moară și capra vecinului”, vor ca și altora să le fie rău, vor ca totul să ardă doar pentru că lor le merge prost și singura alinare pe care o concep este în ideea că măcar și altora le merge prost.

Asta mă întreb acum: sunt oamenii mai buni sau mai răi decât înainte? Indiferent câte valuri vor veni, indiferent când apare un vaccin și dacă ne va elimina sau nu problemele legate de covid-19, la finalul acestei pandemii sau la “noua normalitate” oamenii vor fi mai buni sau mai răi?

Eu încă n-am un răspuns clar de dat. Adică sunt optimist și toate exemplele de “bine” din jurul meu mă fac să fiu în continuare optimist în evoluția bună a umanității și a fiecărui individ în parte, dar în același timp le văd și pe cele rele și mi-e un pic frică să trag linie și să le adun, probabil și din cauză că doar experiența mea n-ar fi edificatoare. Este un rezultat care ar trebui să apară prin crowdsourcing și de asta vă rog să-mi spuneți și părerea voastră. Am făcut și un poll simplu, dar aș prefera să citesc justificări pentru vot, nu statistici.

Cum credeți că vor ieși oamenii din pandemie?

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...

N-am făcut un total clar nici măcar pentru mine ca individ, un total izvorât din propria introspecție despre care vorbeam mai sus.

Adică înclin să cred că am devenit mai bun ca individ pentru că am realizat cât de importante sunt anumite aspecte (o stare bună de sănătate, armonie în familie, skilluri, capacitatea de a înțelege informațiile primite sau de a nu cădea în capcana conspirațiilor) și deci știu ce pot îmbunătăți la mine.

În același timp, sunt în continuare ușor deprimat de ceea ce am mai spus și în alte articole, adică faptul că vreo doi ani de zile de acum ni se cere să muncim fără a putea să ne bucurăm în libertate totală de rodul muncii noastre pentru că posibilitățile sunt limitate de împrejurările curente. Sunt și enervat de oamenii care nu înțeleg importanța respectării unor anumite măsuri, ceea ce pare că face “valul 2” o realitate tot mai apropiată.

Și apoi aceste elemente cu “minus” mă duc din nou pe “plus” pentru că văd că nicăieri în lume, de fapt, nu se respectă bine măsurile de siguranță medicală. Nu că acesta ar fi un lucru bun, dar transformă totul în ceva ce nu poate fi controlat, într-un “dat” al vieții pe care trebuie să-l iau ca atare și să nu mai fie o sursă de bad karma, de nervi sau chiar stres (deși de stres nu este aproape deloc, pentru mine, ci mai mult de nervi și regret pentru că nu toți oamenii gândesc întru binele comun).

Sau mă gândesc că mă plâng degeaba că situația asta ne-a făcut să pierdem venituri importante. Mă plâng degeaba pentru că aș fi putut fi acum în Brazilia sau fără muncă sau fără economii sau bolnav; sau mă gândesc că alții au trecut printr-un război de 5 ani și apoi o perioadă de vreo 10 ani de sărăcie și penurie. Apoi din acest “plus” ajung iar pe “minus” gândindu-mă că problemele fiecărei generații sunt doar ale ei, iar comparația cu “altădată a fost mai rău” n-ar trebui introdusă în ecuație.

Știu și că mă gândesc prea mult. Când tot extinzi cercul de analiză a situației ajungi ca acesta să fie mai mare decât contează pentru a face analiza relevantă. Ca Eminescu, termini poezia cu “totul este trist în lume” (Floare albastră), deși ulterior inclusiv poetul probabil și-a dat seama de această problemă și a modificat-o în “totuși este trist în lume” în varianta republicată.

Am învățat multe și de la Matilda, care este genul de persoană ce vede mereu părțile pozitive din orice și care inclusiv acum este fericită de ceea ce muncește, fericită de locurile mișto din România pe care plănuiește să le vizităm anul acesta, fericită de tot ceea ce poate face în condițiile date, nu supărată că alte lucruri sunt inaccesibile.

Dacă ați citit totul până aici, mulțumesc că m-ați suportat. Achievement unlocked, 100% completed, cum ar fi. Rândul vostru să ziceți ce credeți despre felul în care oamenii vor ieși din toată perioada asta, indiferent cât de lungă va fi ea.

*trei luni de la starea de urgență, cam trei luni și două săptămâni de când virusul este în prim plan în România și lumea a început să ia măsuri aka mare dispariție a făinii și drojdiei.

    35 comentarii

  1. nu ma asteptam ca oamenii, mai ales aia cu ceva educatie, sa fie chiar atat de prosti, nepasatori si nesimtiti. cred ca suntem praf ca societate.

      (Citează)

  2. nici una nici alta!

    aia care erau buni vor iesi mai buni (sa zicem mai intelepti), aia care erau rai vor iesi mai rai (sa zicem mai prosti).

    se poate ca treaba asta cu oamenii care nu cred ca exista virusul sa nu fie neaparat prostie, ci mai degraba o chestie psihologica, o negare, adica o forma de aparare psihica impotriva fricii.

    frica e ca THC-ul, accentueaza ceea ce deja era acolo :-)

      (Citează)

  3. Singurele diferente pentru familia mea, stam departe de locuri indoors cu multa lume. In rest viata merge inainte. Am avut o saptamana de febra 40, restul familiei neavand simptome. Anticorpi prezenti, desi nu stim ce inseamna asta.

    Intr-una din tarile din vest.

      (Citează)

  4. Vom iesi mai rai ca indivizi, dar in mod paradoxal (putin) mai buni ca societate…

      (Citează)

  5. Poate ca unii vor invata sa se spele pe maini si sa isi faca un dus ceva mai des decat atunci cand ii prinde ploaia fara umbrela.
    Poate ca unii vor invata sa stea mai departe de tine si vor respecta spatiul personal.

    Din cate vad eu se pare ca nu au dat faliment mizeriile acelea de cafenele de pe Decebal care si-au luat cu japca spatiul din domeniul public ca sa intinda mese. S-au intins cu asemenea nesimtire incat nu prea ai loc sa treci 2 persoane adulte una pe langa cealalta.

      (Citează)

  6. Subscriu ideii de mai jos:
    What does not kill me makes me stronger – Friedrich Nietzsche.
    https://en.wikipedia.org/wiki/What_does_not_kill_me_makes_me_stronger

      (Citează)

  7. varianta 3: mai nebuni

      (Citează)

  8. Lipseste varianta “same-same” adica o sa trecem peste imediat si totul va fi la fel.

      (Citează)

  9. Vatican nu e Roma :D in rest sanatosi sa fim sa putem calatori iar

    vorba cantecului https://www.youtube.com/watch?v=MNKg73kQLjs

      (Citează)

  10. desigur…

      (Citează)

  11. nu se schimba nimic.
    schimba poll-ul si repeta-l.

      (Citează)

  12. Am citit mai pe sarite asa.
    Nu cred ca oamenii vor fi in general mai buni. Sper ca vor fi ceva mai fricosi, ca traiul bun din vest i-a facut pana acum sa creada ca sunt invincibili.

      (Citează)

  13. Mai e și asta:
    How world will look like? – 9GAG https://9gag.com/gag/aj5vvdQ

      (Citează)

  14. Stai ca nu am dat inca de criza financiara. Vorbim dupa aia despre oameni buni sau rai.

      (Citează)

  15. Mie mi s-a dus empatia cate un pic in fiecare zi. Am ramas surprins cat de nesimtiti, nepasatori si de-a dreptul prosti/incuiati/conspirationisti sunt multi dintre cunoscutii mei.

    Per ansamblu sunt convins ca societatea in Romania a devenit mai nasoala ca inainte. Asta o spun prin prisma celor discutate cu persoanele cunoscute si ce am mai vazut online. Din fericire pentru mine nu mai sunt in tara de la inceputul anului.

      (Citează)

  16. Până la a fi mai buni sau mai răi, vor fi mai ignoranți. Mă sperie faptul că tot mai mulți aleg ceva în ce să creadă și rămân blocați acolo, fără să încerce măcar să înțeleagă și alte abordări.
    De exemplu, mai sus, Olivian Breda citează o idee – un concept filosofic, dar nu despre asta e vorba -, apoi vine giani și zice că e fals, citând o (una) sursă, un studiu psihiatric pe un eșantion. Aia e, a găsit, repet, un singur studiu care anulează tot.
    Am citit la Marius Sescu un articol în care era prezentat un studiu privind părerea oamenilor din Singapore despre joburile esențiale: acolo se vede că oamenii nici măcar nu știu care sunt joburile esențiale, eu aș zice că domeniul energetic cam e esențial, că fără energie electrică nici măcar spitale n-am avea.
    Actzipild nu-și mai suportă cunoștiințele pentru că au alte păreri față de el. Pentru că orice idee nouă e acum conspirație, deși reacțiile anti conspiraționiști, venite de la oameni cu multă școală, sunt ilogice și incoerente. Dar nu mai contează pentru că a spălat putina.
    Într-o postare mai nouă, unii au înțeles problemele companiei Intel și au și măsuri de redresare, pentru că asta se vede de la o poștă, citind câteva chestii pe net.

    Daaaar, se zice că ignorance is bliss…

      (Citează)

    • dam167: reacțiile anti conspiraționiști, venite de la oameni cu multă școală, sunt ilogice și incoerente

      Stai, ce? Asa in general, sau ai vazut tu cateva?

        (Citează)

  17. O sa fie la fel, cu niste extreme un pic mai pronuntate. Nu se schimba lumea in 3 luni sau 6 luni.

      (Citează)

  18. Doar 3 luni, din care oricum utimele 2 saptamani sunt de relaxare (care se vede si in cifre, dar mai ales in comportament). Este o gluma sa tragem concluzii, e ca si cum am vorbi dupa 5 minute dintr-un meci de fotbal.
    Ne asteapta vremuri mult mai grele economic (vezi urmatoarea iarna), iar cu pandemia cel mai probabil 3-5 ani o sa tot tragem (ca asta o sa insemne alte perioade de carantina, restrangerea drepturilor cetatenesti sau oameni picand din picioare pe strada, cum era in wuhan, v-om vedea) . Bine nu toti o sa tragem, doar unii dintre noi, altii o sa crapam.

      (Citează)

  19. Au fost lectii de invatate cu aceasta ocazie. Doar de unii. Putini, judecand dupa frenezia cu care ne expunem azi si aruncam la cos toata stradanie de dinainte.

    Cred ca lectiile astea vor fi utile celor putini si vor fi aplicate in mod curent, constient si responsabil,spre binele lor si al celor apropiati.

    Pentru imensa majoritate nimic nu s-a schimbat. S-a marit apetenta pt intoxicari, fake news si in general orice promisiune fara acoperire care zgandare coarda sensibila a acestor persoane care traiesc clipa, inconstient, iresponsabil si fara actiunea domolitoare a instinctului de conservare.

    Prapastia intre cele 2 Romanii se va casca si mai adanca, ura alimentata de teama instinctiva, animalica pentru sanatatea si supravietuirea fizica proprie si a celor apropiati.

    Vreti sa vedeti cum va fi cand primele vaccine vor iesi pe sub mana in piata? Welcome to Hunger Games!

    Stresul emotional va fi amplificat si de incertitudinea zilei de maine dpdv economic, posibila reingradire cu ‘short notice’a libertatii de miscare si alegere, teama de o posibila spitalizare va fi infinit mai mare ca inainte, etc, etc.
    Multa lume va ramane fara nicio sursa de venit, multe economii si investitii se vor fi evaporat sau diminuat considerabil pe parcursul urmatoarelor 12-18 luni pana cand o revenire sustenabila pe toate planurile va fi posibila.

    We have not seen the worst of it, yet, I am afraid.
    Si nu, nu sunt prea multe optiuni la indemana de a evita impactul, poate doar de a amortiza efectele, intrucatva. In special in US si Europa.

    Optimismul mi-l exprim astfel: am incredere ca ne vom obisnui destul de repede cu realitatea (mai) raului si vom avea taria si abilitatea sa make the most of what we have si sa renuntam la iluzia revenirii rapide si facile la (mai) bine sau la “cum era inainte”.

      (Citează)

  20. eu cred ca individual oamenii se vor inrai, neintelegand resorturile intime ale situatiei dar in plan social vom fi mai responsabili in actiunile intreprinse.

      (Citează)

  21. Giani Mucea: Stai, ce? Asa in general, sau ai vazut tu cateva?

    Am citit recent The Conspiracy Theory Handbook, un document ciudat despre cum să identifici și să combați adepți ai teoriilor conspirative, iar acolo mi se pare că sunt argumente și idei dubioase – de exemplu, chiar la început: „Real conspiracies do exist. Volkswagen conspired to cheat emissions tests
    for their diesel engines. The U.S. National Security Agency secretly spied on
    civilian internet users […]. We know about these conspiracies through
    internal industry documents, government investigations, or whistleblowers.
    Conspiracy theories, by contrast, tend to persist for a long time even when
    there is no decisive evidence for them.”; păi TEORIE tocmai asta înseamnă, că urmează a fi demonstrată când se strâng destule dovezi, ca să nu mai zic că în majoritatea cazurilor există deja niște dovezi. O conspirație e pur și simplu confirmată, fără ca nimeni să suspecteze și să sape?

    Sau articole prin science direct sau science nu știu în care adepții teoriilor conspirative sunt atacați agresiv. Eu nu mă refer la antene GSM care ar transmite virus sau că era Decebal reptilian, ci la idei care se dezbat de zeci de ani și pentru care s-au strâns dovezi pro și contra. Ca să nu mai zic că studiile izolate nu reprezintă un argument definitiv, așa cum nici consensul științific nu are valoare absolută.

      (Citează)

    • A, inteleg.
      Nu consider ideile pentru care exista dovezi de ambele parti in mod aproximativ egal ca fiind teorii ale conspiratiei. Pentru mine, sunt fie alea prea absurde incat sa fie investigate (moon landing hoax), fie alea care au fost deja investigate si dovezile sunt clar impotriva. Si mi se pare normal ca oamenii care le sustin sa fie tratati ca defecti.

        (Citează)

  22. in 16 martie a inceput starea de urgenta, nu 23 :P in 23 au inceput sa fie aplicate primele restrictii legate de circulatia dupa ora 22, si apoi dupa cateva zile si ziua

      (Citează)

    • Da, mulțumesc pentru precizare. Și eu știam că pe 15-16 din memorie, dar am căutat treaba cu limitarea ieșitului, că atunci mi se pare că a început schimbarea modului de viață și cumva am presupus că tot de atunci a început starea de urgență.

        (Citează)

  23. dam167:
    Actzipild nu-și mai suportă cunoștiințele pentru că au alte păreri față de el. Pentru că orice idee nouă e acum conspirație, deși reacțiile anti conspiraționiști, venite de la oameni cu multă școală, sunt ilogice și incoerente. Dar nu mai contează pentru că a spălat putina.

    N-am o problema cu oamenii care au o alta parere fata de mine, cu conditia sa o poata si sustine cu argumente, nu gasind juma de text care le valideaza parerea si cu asta basta. Si eu pot avea o parere gresita si sunt mereu dispus sa o schimb daca mi se ofera argumente logice care-mi demonteaza argumentele mele.

    Dar in conditiile in care am avut “turnuri 5g care fac covid”, “covid nu exista” (desi stiu persoane care au ajuns in spital din cauza asta), cativa cu porti dacice in Carpati, unul care-i flat-earther, inca vreo cativa pe care i-am descoperit ca-s anti-vaccin…parca totusi prefer sa-mi vad de ale mele si sa-i las pe toti in durerea si ignoranta lor.

    Daca poate inainte de toata nebunia asta erau ceva mai precauti sa-si spuna parerea, in ultima perioada parca numai asta au de facut. Evident, la sentimentul meu de bine ca am plecat contribuie si diferenta dintre societatea unde am ajuns si cea romaneasca.

      (Citează)

  24. Mult mai rai.
    Este suficient sa circuli cu masina si sa vezi cat de nervosi si lipsiti de orice urma de respect ptr ceilalti sunt soferii in trafic. Ce era inainte, dar acum mi se pare horror.

      (Citează)

  25. Cel mai bun lucru pe care l-am putea face acum,in Pandemie,este să ne manifestăm iubirea.

    Încă nu avem un leac pentru coronavirus, dar avem vaccinul iubirii.
    Ar trebui să-l folosim și să manifestăm sentimentul care ne definește ca ființe umane.

    Asteptam sa asistăm acum la o schimbare de paradigmă a iubirii aproapelui: să îți manifești iubirea. Sa renuntam la invidie/ gelozie/pizma.

    Noi, “expiratii”, mereu i-am iertat, intrucat din facultate am stiut, ca ”pizma este mioritica si ancestrala” si am mai stiut, de la parintii nostri, ca aceste sentimente sunt “un bumerang”, macina psihicul si fizicul nostru, fara sa ne dam seama.

    Domnule RADU, sunteti nu numai inteligent, evoluat, performant si uberinformat, dar aveti, si calitati de psiholog, de consilier spiritual, fiind, si un bun analist.
    Cata drepate aveti, si in acest articol!

    Cu durere insa va spunem ca romanul nu se va schimba, in BINE si nici alte popoare, intrucat am citit cateva articole, care exact aceasta tema o tratau si toate sustineau faptul ca “oamenii nu au tras nicio concluzie benefica dupa cele 2 Razboaie Mondiale.”

    Tot cu durere, va spunem ca lumea va deveni, si mai REA, cata vreme are, si motive: someri, datori in banci, firme falimentare, drame familiale, boli preexistente, agravate etc., etc., etc., iar acum, la noi, mai veni, si potopul.E jale in 80% din localitatile din RO.

    Repet: noi ”ne-am trait traiul si ne-am mancat malaiul”, ne -ar fi mai bine sa “ne mutam la Dumnezeu” ca sa nu mai asistam la degradarea umana, la falimentul spiritului si la dezastrele din jurul nostru,dar suntem “pulbere si scrum”, de grija familiei nostre(avem 4 nepoti), a voastra, a celor dragi si a romanilor, care abia au pasit in viata, iar aceasta molima, le-a anulat idealuri si le-a retezat aripi! Oooooof !…

      (Citează)

  26. Asteptam cu totii sa asistăm, acum, la o schimbare.Sa renuntam la invidie/ gelozie/pizma.

    Noi, “expiratii”, mereu i-am iertat, intrucat din facultate am stiut, ca ”pizma este mioritica si ancestrala” si am mai stiut, de la parintii nostri, ca aceste sentimente sunt “un bumerang”, macina psihicul si fizicul nostru, fara sa ne dam seama.

    Domnule RADU, sunteti nu numai inteligent, evoluat, performant si uberinformat, dar aveti, si calitati de psiholog, de consilier spiritual, fiind, si un bun analist.
    Cata drepate aveti, si in acest articol!

    Cu durere insa va spunem ca romanul nu se va schimba, in BINE si nici alte popoare, intrucat am citit cateva articole, care exact aceasta tema o tratau si toate sustineau faptul ca “oamenii nu au tras nicio concluzie benefica dupa cele 2 Razboaie Mondiale.”

    Tot cu durere, va spunem ca lumea va deveni, si mai REA, cata vreme are, si motive: someri, datori in banci, firme falimentare, drame familiale, boli preexistente, agravate etc., etc., etc., iar acum, la noi, mai veni, si potopul.E jale in 80% din localitatile din RO.

    Repet: noi ”ne-am trait traiul si ne-am mancat malaiul”, ne -ar fi mai bine sa “ne mutam la Dumnezeu” ca sa nu mai asistam la degradarea umana, la falimentul spiritului si la dezastrele din jurul nostru,dar suntem “pulbere si scrum”, de grija familiei nostre(avem 4 nepoti), a voastra, a celor dragi si a romanilor, care abia au pasit in viata, iar aceasta molima, le-a anulat idealuri si le-a retezat aripi! Oooooof !…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus