un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu s-a apăsat butonul OFF al epidemiei (trei idei despre asta)

10 Jun 2020  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Quick reminder: nu s-a găsit nici un buton OFF pentru pandemia de coronavirus. Și iată trei idei, dintre care două statistici foarte edificatoare.

Prima: numărul de cazuri de covid-19 în întreaga lume este în continuă creștere. Buton de Off? Pandemia nici măcar nu a pus frână!

Iată graficul cu numărul de noi cazuri zilnice și observați cum din martie încoace creșterea este constantă, chiar ușor accelerată acum. În fiecare zi se înregistrează tot mai multe cazuri.

Răspândirea virusului este ca un tsunami, ca o undă de șoc care se propagă pe planetă. Țările europene i-au pus frână, dar acum se răspândește masiv în Brazilia, India, Rusia. În SUA, New York este sub control, dar crește rata de infectare spre vestul țării.

Nu pot decât să mă întreb ce se va întâmpla când acest tsunami revine de unde a plecat. Ce facem în iarna emisferei nordice, când oamenii vor avea imunitatea mai scăzută și ne vom înghesui mai mult în spații închise?

A doua idee: mai jos este lista top 10 a țărilor europene cu cele mai multe cazuri și vă rog să vă uitați pe coloana de cazuri noi raportate în ziua anterioară:

Cred că este important ca toată lumea să rețină de ce se iau măsuri de relaxare: nu pentru că boala a dispărut, ci pentru că numărul zilnic de cazuri poate fi ținut sub control de sistemul medical!

Spania, Italia, Franța și Germania, de exemplu, anunță tot mai multe măsuri de relaxare deși au sute de cazuri zilnice noi. Aceasta este noua realitate în care vom trăi încă vreun an de zile, o realitate în care zilnic vom înregistra zeci sau sute de cazuri noi, un număr totuși suportabil de sistemul medical acum că virusul este înțeles și spitalele s-au adaptat.

Nu a dispărut! Posibil să nu dispară niciodată, iar o frână puternică ar putea fi aplicată doar de un vaccin, când o apărea el.

A treia idee: regulile sunt puțin respectate în România. Legea este doar un text pe hârtie, dar ani de zile în care Poliția n-a făcut nimic fac ca acum oamenii să nu se teme de “brațul lung al legii”.

Nu mi-a fost luată niciodată temperatura până acum la intrarea în vreun magazin. Mulți clienți nu poartă mască, ci cel mult o țin de formă pe bărbie. Mă uit în toate mijloacele de transport în comun pe lângă care trec și am impresia că 1 din 5 poartă mască.

Personal aș înțelege acest comportament dacă ar izvorî din decizia informată a respectivilor oameni de a ignora riscurile bolii. De a le accepta, dacă vreți, deși în acest caz tot n-ar fi corect să ignori măsurile impuse de guvern pentru că nu te joci doar cu viața ta, ci și a celor apropiați pe care i-ai putea infecta.

Dar măcar ar fi decizia cuiva bazată pe înțelegerea datelor și informațiilor actuale! Eu sunt convins că majoritatea nu poartă mască pentru că au impresia că epidemia a trecut.

    26 comentarii

  1. Vor scapa cei carora le este destul de frica de epidemie si isi vor purta masca corect, se vor spala pe maini in continuare. Ceilalti, dupa cum le-o fi norocul si genetica.

    Btw, Lidl are un sapun lichid Cien cu lapte si miere si glicerina foarte bun pentru ca il poti folosi de zeci de ori pe zi si nu provoaca iritatii. Nu e cel mai ieftin, dar isi face treaba si lasa pielea curata si sanatoasa.

    Cei care stau cu nasul pe afara din masca sau cu ea doar pusa pe barbie ar trebui executati si lasati in sant pentru ciori. Asa crestem si media de IQ pe tara.

      (Citează)

    • Azi ii executam pe cei propusi de tine, maine propun sa ii executam pe cei care folosesc sapun lichid. Pe unii ii lasam in sant pe partea dreapta, pe unii pe stanga. Realizezi cat esti de stupid?

      @Radu, totusi cum poti lasa comentarii ca asta? Vezi ca acum e un vlogger la beciul domnesc ca a zis ceva de violat minori, bine aici nu ai zis tu de executat oameni, dar tot nu cred ca e ok ca acest comentariu sa existe.

      P.S. nu sunt impotriva purtatului mastii, in Iasi e obligatorie din martie si o port de atunci in spatii inchise. E drept in ultima saptamana am vazut din ce in ce mai multi care o poarta gresit. Probabil si din cauza caldurii. Si se ia temperatura, cel putin in magazinele Lidl si Carrefour(desi e inutila, stiu 2 cadre medicale care au avut Covid-19 si nici una nu a avut temperatura, la una simptomele au fost tuse si pierderea mirosului si gustului, la una doar mirosul si gustul).

        (Citează)

    • Un criminal frustrat care se spala cu sapun Cien cu lapte si miere din Lidl. Plot de film prost pe Netflix

        (Citează)

    • Nu stiu pe unde ai fost tu, Radu, dar mie peste tot mi s-a luat temperatura. Lidl, Mega, etc si nicăieri nu am putut intra fără masca. Bucuresti.

        (Citează)

    • In mega Apusului si in 3-4 mega de pe iuliu maniu nu mi-au luat temperatura. In carrefour gorjului nu mi-au luat temperatura, aici am vazut si persoane fara masca..

        (Citează)

  2. Nimanui nu-i mai pasa. Serios. De cateva zile sunt singurul prost care poarta masca.. undeva. Terasele sunt pline ochi, masa langa masa, nimeni nu poarta masca. In magazine nici vanzatoarele nu poarta masca ce sa mai zic de clienti. Am fost la doua farmacii diferite si nici farmacistele nu mai poarta masca. Toti cu care m-am intalnit m-au intrebat de ce port mizeria aia ca nu e nici un virus. 99% din oameni cred ca a purta masca e o tampenie. Bine, aia care zic ca masca e o tampenie cred ca si centura de siguranta e o tampenie, dar divagam. Concluzia? Recomand Idiocracy (https://www.imdb.com/title/tt0387808/) pentru ca ne indreptam cu pasi mari spre asta.

      (Citează)

  3. S-a decretat stare de urgenta la sub 50 de cazuri total un tara si s-a ridicat la 2000 de cazuri in Bucuresti si la 200 cazuri pe zi in tara.

    Asta spune tot……

      (Citează)

  4. Sau mai multe tari au început* sa testeze. Normal ca numărul cazurilor s-au înmulțit. Mortăciunile au scăzut in schimb, capacitatea in spitale e ok.
    Probabil e o prognoză bazată pe capacitatea de vârf a spitalelor relaxarea carantinei, nu pe modelul Noua Zeelanda

    *UK a stat cu mâna sub fund și și-a făcut o Manuela politică trista toată epidemia asta.
    Au început sa testeze populația de abia de vreo câteva săptămâni. Și sa ceara caranatina la toate zborurile (neverificată și 4 luni mai târziu)

      (Citează)

  5. Numarul la nivel mondial creste ca toate tarile s-au panicat si au luat masuri de lockdown cand erau probleme in Europa. Asa ca acum avem India in care abia a Inceput cresterea exponentiala, dar sunt dupa 2 luni de lockdown si nimeni nu mai respecta, America de Sud e cam in aceeasi situatie. Masuri de lockdown luate la nivel mondial in martie, cand ar fi trebuit luate etapizat in functie de situatia locala. Dar na, sa traiasca OMS si sfaturile bune pe care le dau.

      (Citează)

    • Eu cred ca e bine ca nu se respecta regulile la noi. Daca e sa fie al doilea val, vreau sa fie cat mai repede acum in vara, nu dupa ce incepe scoala.
      Sigur, in continuare e posibil sa nu fie vara dar tot sa vina la toamna.

      Sincer, dupa marea relaxare din 15 mai ma asteptam sa fie mult mai rau decat pare ca este. Deci eu zic ca sunt motive de optimism. Am mai vorbit si cu niste prieteni medici care zic ca ei nu cred ca va mai fi un val mare. Pare ca nu numai infectarea a incetinit, dar si gravitatea bolii a scazut.

      Naiba stie.

        (Citează)

    • Si medicii din Italia vorbesc de o gravitate mai mica a bolii la cei nou infectati. Nu au studii clinice avansate sau o explicatie, dar persoanele care au nevoie de terapie intensiva sunt din ce in ce mai rare. Un indicator bun e si numarul de persoane internate si la terapie intensiva. Bine, nu in Romania, la noi doar numarul de persoane la terape intensiva ca numarul de cazuri active e in spital.

      Legat de valul 2 am citit ca Arafat zicea ca se pregatesc pentru el la nivel european, ceea ce e foarte bine. Daca situatia din Brazilia sau India nu ne influenteaza atat de tare, ce se intampla in UE are un impact direct si intr-un timp foarte scurt asupra noastra. Si el zicea ca nu se stie gravitatea, cand va fi sau daca va fi, dar mai bine sa fim pregatiti.

      Din fericire in Europa cel putin epidemia a avut o traiectorie mai buna decat se astepta, in aprilie in Germania ministrul sanatatii, ministrul de externe si cred ca a zis chiar si Angela Merkel ca anul asta cel mai probabil nu va fi o vacanta de vara. Doua luni mai tarziu, Germania ridica restrictiile pentru toti cetatenii UE, iar saptamana viitoare primii turisti germani vor pleca in Mallorca(inainte ca Spania sa iasa din starea de urgenta, e si un fel de test).

        (Citează)

  6. Gaelex: Lidl are un sapun lichid Cien cu lapte si miere si glicerina foarte bun pentru ca il poti folosi de zeci de ori pe zi si nu provoaca iritatii.

    Sa stii ca nici celalalt, in ambalaj verde, cu aloe vera, nu e de ignorat. Pe acela il folosesc des si confirm faptul ca nu provoaca iritatii.

      (Citează)

  7. Catalin Tanase

    10/06/2020 la 8:53 AM

    “Eu sunt convins că majoritatea nu poartă mască pentru că au impresia că epidemia a trecut”

    Sau pentru că sunt convinși că nu există

      (Citează)

  8. De vineri pana luni inclusiv stau la munte, în comuna nu am văzut nici o masca lunile astea, e greu sa sperii oamenii de aici cu covidul, pare ceva ireal. Aici nu s-a simțit pandemia, oamenii nici la tv nu se uita, sunt rupți din filmul nostru îl trăiesc pe al lor mai separat așa. Cred ca lipsa tv ului din gospodării contrează, când te uiți pe geam și e ca la nat geo nu mai ai nevoie de electronice. Pandemia asta e un gând îndepărtat aici

      (Citează)

  9. Ionutb:
    S-a decretat stare de urgenta la sub 50 de cazuri total un tara si s-a ridicat la 2000 de cazuri in Bucuresti si la 200 cazuri pe zi in tara.

    Asta spune tot……

    50 cazuri /zi în condițiile în care se testa f puțin, lumea nu era conștientă de virus/nu luau nici o măsură de prevenție, spitalele nu erau pregătite, etc ( aka riscurile de răspândire erau mari).

    Am mai văzut ideea asta vehiculata și prin alte parti. La prima vedere da, suntem niste prosti însă trebuie privit în ansamblu…

      (Citează)

  10. Judecînd după numărul de semne de exclamare din articol, ești puțin cam speriat, sau prea nervos?
    Trebuie să stăm calmi, nu prin știri și articole panicarde obținem rezultate. Aș fi zis să avem încredere în autorități, dar în afară de interdicții, amenințări cu amenzile și bazarea pe noroc nu au făcut NIMIC. Oamenii care nu-și mai iau măsuri de precauție nu mai suportă psihic starea de fapt, mai ales că nu au speranțe că lucrurile vor merge bine – din p.d.v. economic, viitorul nu sună bine.

      (Citează)

  11. Nevasta-mea tocmai m-a anuntat ca o clienta e in spital cu covid. Au mai multe cazuri in familie, nu a intrat in contact cu nevasta-mea de cateva saptamani, dar e o scatoalca buna in caz ca ma gandeam la relaxare.
    Cautati si cazul tipului de 35 de ani din Sibiu, care a stat 2 saptamani in coma indusa, timp in care i-a murit si mama de covid; i s-a facut si traheotomie, a pierdut 20 de kg; toti membrii familiei (inclusiv copilul de 1 an si 2 luni) au fost bolnavi. Lots of fun.

      (Citează)

  12. Astazi Brasovul a depasit jud. Neamt la total infectari si avem asigurata “medalia de bronz” pe tara !
    Stiu ca avem o gramada de bloggeri brasoveni, dar n-am vazut la nimeni vreo intrebare de sanatate pe careva de la DSP ori pe prefectul judetului ; iar vecinii nostri , Sibiul, Covasna, Harghita,nu mai vorbesc de Prahova (ce datorita proximitatii cu Bucurestiul ar fi trebuit sa fie “la varf” cu numarul infectarilor) au reusit sa tina in frau parascovenia…
    Eu le-as fi dat prima aia de 2500 de lei jandarmilor si politistilor comunitari si sa mearga zilnic cu masinile cu megafoanele deasupra , sa repete “poezia” ce-o auzi la Lidl la fiecare 2-3 minute…
    Daca la Tandarei e destul de OK acum, brasovenii sunt “mai cu mot” si fac mistouri de prost gust la adresa moldovenilor si a asa zisilor “mitici” de Bucuresti, dar suntem un “puroi” de lipsa de civilizatie de ani de zile…

    In ast timp judetele de vest (sud -vest si nord vest) isi demonstreaza apropierea de Viena (Caras Severin, Timis, Satu Mare, Aradul sau Bihorul) au cam incheiat pandemia !

      (Citează)

  13. In Australia, au intrat in perioada de iarna si inca nu au avut nicio crestere in cazuri https://www.worldometers.info/coronavirus/country/australia/

      (Citează)

  14. Ionutb:
    S-a decretat stare de urgenta la sub 50 de cazuri total un tara si s-a ridicat la 2000 de cazuri in Bucuresti si la 200 cazuri pe zi in tara.

    Asta spune tot……

    Asta nu spune nimic.
    S-a decretat stare de urgenta cand nu stiam ce nu stim, s-a ridicat cand stim rata de crestere/ capacitatea spitalelor/ avem teste si teoretic sunt in vigoare masuri de reducere a raspandirii.

      (Citează)

  15. Daca vrei sa vezi un caz ca la carte de tinut sub control boala in europa vezi elvetia.
    Asta fara restrictii draconice, chiar majoritatea masurilor au fost sub forma de recomandare, cu exceptia izolarii de vecini (Germania/ Italia).

      (Citează)

    • @alxzen comparam mere cu pere:
      – in Elvetia daca vrei sa iesi cu prietenii la o bere ii suni cu doua saptamani inainte si iesiti daca au liber in agenda.
      – in Elevetia daca locuiesti la bloc si ai caine, daca nu ii tai ghearele o sa te trezesti cu reclamatie de la vecinul de sub tine ca nu se poate odihni din cauza zgomotului facut de ghearele cainelui pe parchet. #truestory
      – in Elvetia daca ai copil si nu ai minim 3 camere (pentru ca sufrageria nu e considerata camera de dormit) ai probleme cu asistenta sociala.
      Si multe altele.

        (Citează)

  16. Si la noi in Spania majoritatea nu poarta masti (doar cand intri in interior). Aici vezi un Issuu facut de fiul de 5 ani, inclusiv pozele – de ex in ultima poza e clar ce procent din oameni pe strada poarta, si cum se ingramadeste lumea.

    Parerea mea este ca vom vedea mult mai multe cazuri in toamna, dupa ce oamenii nu respecta distantarea sociala in timpul verii, exact cum s-a intamplat si in 1918.

    https://issuu.com/andupotorac/docs/img_1428-converted-compressed

      (Citează)

  17. Lumea nu poartă masti pentru ca multi nu cred in virus, e plin facebook-ul de cei care nu cred.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus