un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un oraș evoluează natural spre haos

14 May 2020  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Clipul de mai jos pare amuzant la prima vedere și e ușor de zis băi ce idioți sunt toți acei șoferi.

(dați click pe titlu ca să-l vedeți pe Reddit, că embed-ul este cam buggy. Clipul original nu-i 16:9 și totuși embed-ul taie partea sa de jos)

– Who the f**k left it on the road?! from r/IdiotsInCars

La o a doua gândire, însă, mi se pare că acest clip demonstrează altceva: că un oraș evoluează întotdeauna către haos (ca opus al ordinii). Că totul se erodează sub acțiunea miilor de oameni care trec zilnic printr-un loc.

Nu trebuie să fie “idioți” sau rău intenționați. Pur și simplu sunt mulți și unii sunt neatenți sau sunt atenți la altceva în acel moment.

Din acest motiv, într-un oraș mare, este nevoie de mentenanță continuă și de rapiditate în rezolvarea unor probleme. Dacă undeva apare un punct slab, el va fi rapid mărit de acțiunea neintenționată a celor din jur. Și încă nu i-am băgat în ecuație pe cei care strică intenționat lucruri, că n-au altceva mai bun de făcut.

    5 comentarii

  1. Mie mi se pare un caz de “tragedy of the commons” .
    Asta daca am inteles corect clipul.

      (Citează)

  2. Sau pur si simplu organizatiile (publice) mari sunt foarte greu de administrat: tari/regiuni/judete/orase.
    Cred ca ar putea fi trase niste concluzii in momentul de fata daca s-ar face studii in acest sens. Cand zic concluzii ma refer la ceva de genul: pe suprafata x pot locui y oameni care platesc z taxe ce acopera w cheltuieli (la modul ideal). Si apoi ai niste referinte si iti poti da seama de ce anumite zone sunt mai bine administrate si altele nu si daca poti face ceva in acest sens.
    Evident ca ai factori externi care pot influenta foarte mult situatia din teren, cum ar fi turismul…

      (Citează)

  3. Orice oras evolueaza natural catre haos, dar in ritmuri diferite in functie de procentul de idioti din populatie. Mentenanta e importanta, dar si modul in care gestionezi idiotii. Spre exemplu, in cazul asta, semnalizarea aia e clar insuficienta. E doar un pas inainte fata de metoda romaneasca de a baga o creanga in gaura de canal.

      (Citează)

  4. Da, tine de entropia termodinamica, mai stii legile 1 si 2 si consecintele lor ? :D
    Dar altfel e o treaba facuta de mantuiala. A se umple bariera aia de plastic cu nisip sau apa. Sau pui una de beton , daca cetatenii sunt mai degraba neglijenti. N-au decat sa-si transfere entropia haosului / dezorganizarii catre masinile lor.

      (Citează)

  5. Titlul corect e “Un oraș rusesc evoluează natural spre haos”.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus