un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Au fost sintetizate proteine care distrug grăsimea

14 Apr 2020  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Doi cercetători americani au găsit o metodă de a produce în laborator o proteină umană care dizolvă trigliceridele din sânge.

Trigliceridele sunt grăsimi care se deplasează prin sânge și se pot depune în țesuturi în organism ca straturi de “grăsime” sau în jurul organelor. Se pot depune și pe artere, micșorând fluxul sanguin prin ele și pe termen lung producând afecțiuni cardiace, obezitate, diabet șamd. În fine… grăsime, e de rău, bănuiesc că știți mecanismele prin care se formează și de ce este rea în exces.

Ficatul nostru produce în mod natural o proteină numită APOA 5, iar aceasta are rolul de a distruge trigliceridele din sânge. Problema este că cercetătorii nu știu exact mecanismul prin care APOA 5 distruge trigliceridele, iar izolarea ei din sânge, din producția naturală a corpului este dificilă și dă volume prea mici pentru a face studii competente.

Acum că au putut-o sintetiza prin alte metode, au la dispoziții cantități suficient de APOA 5 pentru a înțelege cum funcționează. Testele pe șoareci au mers bine, adică nivelul de trigliceride din sânge le-a scăzut rapid. Acum mai rămâne doar de înțeles mecanismul de acțiune al proteinei pentru a descoperi, să zicem, medicamente care vor determina ficatul nostru să producă natural mai multe astfel de proteine sau poate o metodă de a le introduce în corp din afară.

Cum bolile cardiovasculare, obezitatea și diabetul sunt printre principalele cauze de deces în lume (zeci de milioane de morți anual), aș spune că această descoperire este un pas important în față și ar putea duce la un tratament care să țină sub control grăsimea din sânge sau din țesuturile corpului. Practic, devine posibil un viitor în care să mâncăm doar pui prăjit și tort.

sursa: University of Cincinnati.

 

    13 comentarii

  1. Cel mult vor putea dezvolta o metoda prin care sa nu te ingrasi suplimentar, ceea ce va ajuta la slabit. Nu va fi o solutie minune si miracol, dar va ajuta la speranta de viata a unor amarati bolnavi dar si a unor vite care s-au imbuibat fara masura.

    Eu le-as da pastilele sub control strict, sa nu salvam gunoaie umane din alea de apar pe TLC in detrimentul celor care chiar fac eforturi si se chinuie.

      (Citează)

  2. orice numai sa nu ne miscam fundurile.

      (Citează)

    • Tu vrei razboi ?

      Cum adica sa isi miste fundurile? Pai de asta au murit oameni la revolutie? Ca sa isi miste ei fundurile?

        (Citează)

    • De la inceputurile civilizatiei am cautat metode sa ne miscam fundurile cat mai putin.

      Am domesticit caii, am inventat roata, caruta, masina.
      Am dotat cladirile cu scari rulante si lifturi.
      Am inventat telecomanda pentru televizor, telefonul, comenzile online, totul pentru a putea sa ne desfasuram viata direct de pe canapea.

      Pana si drive-through-ul de la restaurantele fast-food a fost gandit ca noi sa ne miscam cat mai putin.

      Daca oamenii ar putea sa arata precum statuile grecesti din antichitate fara sa faca sport, cu siguranta salile de fitness ar da faliment.

        (Citează)

  3. Nu cred ca e asa simplu. Sigur – pot sa cred ca descoperirea e reala si ea functioneaza insa in mod normal ( ca in orice situatie ) va creea dezechilibre in organism cu efecte secundare mai mari sau mai mici.

    Corpul uman are o functionare perfecta in parametrii lui. Cand incepi sa-i schimbi parametrii apar reactii in lant.

    Prin urmare – ca medicament, in doze controlabile, in situatii clare – da, va fi un beneficiu.
    La liber – ca sa halim noi torturi cu prajituri – ma indoiesc :)

      (Citează)

  4. Vor descoperi o laie.
    Industria medicală face anual miliarde profit din “tratamentul” bolilor cardiovasculare si voi vreți ca acestea sa dispară?

    Sunteți foarte naivi daca va imaginati ca vreun guvern are interesul sa isi tina populatia sănătoasă.

      (Citează)

    • Ai înțeleg greșit. Guvernele chiar au interesul să-și țînă populația sănătoasă, că populația plătește taxe și muncește în fabrici. De asta guvernele interzic fumatul și limitează zahărul, poluarea, viteza mașinilor și folosirea azbestului.

      Companiile farma ar prefera, probabil, să aibă cui să vândă pastile, nu guvernele.

      Dar… nu companiile farma ar vinde și aceste proteine? Că doar nu Pepsi le-ar aduce pe piață.

        (Citează)

  5. Grasii sunt in extaz, doar ca nu… Daca chestia asta ataca doar trigliceridele din sange, asta nu o sa te faca slab la modul general. Daca ataca toate grasimile din corp, well… creierul e 60% grasime.

      (Citează)

    • Și la ce îți mai trebuie creier dacă poți să halești câte zece cefe de porc/zi și să bei câte o navetă de bere, fără să te îngrași?! :D

        (Citează)

  6. Doamne ajuta!

      (Citează)

  7. Asta ajunge pe podium la categoria “tell them good news about their bad habits” :)

      (Citează)

  8. Eu i mai dau cate una la ficat la nevastamea si produce bine APOA 5

      (Citează)

  9. Uauu. Cita ura la adresa celor grași… Da sint obez dar nu am o problema cu asta si ma minunez sa constat citi sint pe acest forum care ar avea o problema cu faptul ca eu sint obez. Adica… Treziti-va fratilor, daca aveti nevoie sa vedeti ca ati luat-o pe aratura schimbati obez cu homosexual sau evrei sau orice alte categorii la adresa carora nu ati indrazni asemenea vehemente.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus