un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cristiano Ronaldo câștigă mai mult din Instagram decât jucând fotbal

13 Apr 2020  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Iar în curând va depăși un miliard de dolari câștiguri totale în carieră, doar doi alți sportivi trecând peste această barieră.

Tare, nu?

Adică de la Juventus câștigă 34 de milioane de dolari pe sezon (după ce plătește taxele), pe când din Instagram (@cristiano) a declarat venituri totale de 49 de milioane de dolari în ultimul an. Are 212 milioane de urmăritori pe Instagram și câștigă în medie 1 milion de dolari pentru un post. Banii vin de la diverse branduri cu care are campanii, precum Nike.

În medie, înseamnă cam un post sponsorizat la fiecare 5 zile.

Ronaldo mai câștigă bani și din publicitate clasică, desigur, pentru diverse branduri. Se estimează că, în total, are venituri de peste 100 de milioane de dolari pe an, de unde și estimarea analiștilor că în curând trece de un miliard de dolari câștigați în cariera sa. Mă întreb, în aceste condiții, câți bani are în cont. Adică are și cheltuieli destule, dar probabil că are o avere de sute de milioane de dolari.

Mi se pare foarte interesant de notat cum cariera de fotbalist i-a deschis, de fapt, calea spre venituri din publicitate online și offline, dar apoi aceste venituri chiar au întrecut segmentul care le-a generat, deși acest segment este foarte bănos. În prezent, de fapt, raportul este și mai mare. Mulți fotbaliști, inclusiv Ronaldo, au acceptat micșorări de salarii de la club pentru că nu se mai joacă fotbal, dar venitul din social media probabil crește pe măsură ce-i crește numărul de urmăritori.

În ultima vreme, a câștigat aproximativ 5 milioane de followers pe lună pe Instagram. Ar putea trăi doar din asta pentru tot restul vieții în condiții de mega-lux.

Eu, când am auzit știrea asta, n-am considerat că sunt prea mulți bani dați unde nu trebuie sau pe mișcat mingea cu piciorul sau altă zicere din asta despre inutilitatea fotbalului și salariile foarte mari de acolo. Nu, banii sunt pe măsura profitului obținut din fotbal de toți cei implicați în el; discuția ar fi inutilă pe aceste coordonate.

Ce-am simțit, însă, a fost un regret pentru alți mari fotbaliști care n-au avut parte de agenți care să le obțină astfel de bani sau care poate au neglijat total această posibilitate, căzând pradă altor probleme. De exemplu, Mutu putea fi  Maradona se zbate între probleme de sănătate și dependență de droguri.

Ronaldinho, care-i din generația noastră și probabil țineți minte ce jucător magic era pe terenul Barcelonei, a fost arestat recent în Paraguay pentru că a intrat în țară cu un pașaport fals. Acolo este o poveste foarte ciudată. În Brazilia i se reținuse pașaportul după ce a fost acuzat că a construit fără autorizație un ponton pe un lac rezervație naturală, dar înțeleg că i l-au dat înapoi după o vreme. De ce a intrat în Paraguay cu un pașaport fals? Nu se știe exact. Nici nu contează. Ce contează pentru acest articol este ideea “de ce nu-i ca Ronaldo?”

surse: Business Insider, Mirror.

    18 comentarii

  1. Nu e vorba de agenti buni. Maradona e cretin, putea sa aiba averea lui Bill Gates ca tot o facea praf. Mike Tyson la fel, a fost un dement, acum vad ca si-a mai revenit putin. Nu conteaza cati bani faci, conteaza cati reusesti sa nu cheltui pe tampenii.

      (Citează)

  2. Si MUTU facea bani multi, dar cand ii tragai pe nas…Ronaldinho poate are si el campanii de imagine pe retelele sociale si in offline, doar ca a inceput sa se joace cu legile prin diferite tari.

    Am inteles ca acum a fost eliberat dupa ce a fost platita cautiunea de 1.6 milioane de dolari.

      (Citează)

  3. Ce-am simțit, însă, a fost un regret pentru alți mari fotbaliști care n-au avut parte de agenți care să le obțină astfel de bani sau care poate au neglijat total această posibilitate, căzând pradă altor probleme.

    Ce gluma fina :)

    În Brazilia i se reținuse pașaportul după ce a fost acuzat că a construit fără autorizație un ponton pe un lac rezervație naturală, dar înțeleg că i l-au dat înapoi după o vreme. De ce a intrat în Paraguay cu un pașaport fals? Nu se știe exact.

    Cand te inveti asa te mai incurci in acte se intampla. Ce, tu n-ai dat niciodata buletinul, sau permisul de conducere al altcuiva la control?

      (Citează)

  4. CR7 e si prototipul omului pe care il vrei sa-ti promoveze produsele: nascut super sarac, a muncit extrem de mult sa devina ce este acum. Este recunoscut pentru work ethicul sau si ca este extrem de exigent cu el dar si cu colegii sai, mereu vrea the best. De aia toate brandurile vor sa fie promovate de el, deoarece cere the best the la el si de la cei din jur, lumea se asteapta sa promoveze only the best.
    Ca e ingamfat si cocalar (dupa unii) este partea a 2-ua dar cred ca coneteaza prea putin

      (Citează)

    • Îngâmfat și cocalar este după unii care țin cu alte echipe sau cărora nu le place succesul său. Nu e ca și cum l-ar fi cunoscut prea mulți români ca să știe cum este omul de fapt. Ba chiar, din ce știri văd cu diverse ocazii, pare un om chiar ok.

        (Citează)

  5. niciun alt fotbalist ‘vedeta’, nici macar contemporanul messi, nu o sa aiba niciodata disciplina mentala pe care o afiseaza CR. in viata reala, fara fotbal, majoritatea sunt vai de capul lor, au cedat tentatiilor vs. CR, care stie ff bine unde se situeaza

      (Citează)

  6. Ar fi interesant de văzut cam ce armata de marketing se afla în spatele unui asemenea cont de insta. Sunt convins ca și pozele “de familie” sunt “gândite” de specialiști. Pe de alta parte sigur într-un an Ronaldo participa la sedinte foto-video cât nu muncesc alții full job.

      (Citează)

  7. In sport veniturile au crescut exponential din anii ’60 (cand a sportul a devenit profesionist) pana in prezent. Nastase sau Bjorg nu au facut nici a 100 parte din ce face azi Federer, deci comparatia oricum pica.

    Pe de alta parte, Cristiano e un caz particular, pentru ca investit enorm in imagine (doar Beckham poate s-a ridicat la acelasi nivel de-a lungul timpului). Investitia asta in imagine cere si ea timp, efort plus atentie la ce faci in timpul liber.
    Pentru multi sportivi ceea ce fac pe teren deja le consuma tot timpul/energia si atunci nu mai insista cu alte surse de venit decat clasicele contracte de publicitate cu firme de echipamente sportive.

      (Citează)

  8. Daca judeci dupa coordonatele sistemului capitalist, da, isi merita banii. Dar mi se pare ca ai trecut cam usor peste, de parca ar fi religie acest sistem.

    Nici capitalismul nu e perfect, iar asta e una din slabiciunile lui. Hai sa fim seriosi, nu’i posibil sa castigi sumele astea grotesti pe care le castiga entertainerii. Logic, moral, din ce pct de vedere vrei tu …

    Si hai sa zicem ca un Ronaldo, Lebron James sau Mayweather sunt genii … Sunt doar cativa ca ei.

    Dar vreun amarat care de abia da cu piciorul in minge pe la Espanyol Barcelona, sa zicem, n-are voie sa fie multimilionar intr o societate normala.

    Nu mai zic de noi sai de arabi, unde fotbalistii castiga chiar (mult) mai mult decat produc.

      (Citează)

  9. Care era fotbalistul proaspat iesit din arest sau puscarie pentru evaziune fiscala? Tot Ronal ceva era si ala.

    Niste gunoaie platite prea mult pentru ca exista prea multi prosti care se uita la niste analfabeti cum dau cu piciorul in minge.

      (Citează)

    • Deci eu și alte miliarde de oameni, cu diferite profesii și studii, suntem proști. Ție ce sport îți place să practici sau să vizionezi, dacă nu-s indiscret?

        (Citează)

  10. Ca să punem lucrurile în perspectivă, în timp ce Cristiano Ronaldo ajunge la un miliard de dolari din publicitate, Ronaldinho a câștigat un porc cât timp a stat în închisoare pentru că a participat la un turneu de fotbal între deținuți și echipa lui a ieșit pe primul loc (doh).

      (Citează)

  11. Sunt curios cand o sa apara un articol la Vali despre cum sunt prosti aia care ii dau bani lui Cristiano, cate afisari face, ce reach are. Si de ce nu il contacteaza lumea pe el, ca el e mai serios si ar vinde mai mult.

      (Citează)

  12. Si eu la fel. Din fotbal, nimic. Nici la pariuri. :D

      (Citează)

  13. @Morocu intrebi ce sport practica sau urmareste Gaelex? Iti spun eu: datul cu parerea la fiecare articol al lui Radu, pe teme pe care de multe ori nici macar nu le intelege din cauza propriilor limite, absolut de fiecare data cu un aer de superioritate dat doar de faptul ca e anonim.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus