un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile OnePlus 8 și 8 Pro se apropie la preț de concurența lor directă

15 Apr 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

46 comentarii

OnePlus 8 și 8 Pro par a fi telefoane foarte bune, iar 8 Pro, cel puțin, este la nivelul de flagship adevărat, concurând direct cu numele mari din prima linie.

OnePlus demonstrează și că nu poți face un flagship care să coste puțin oricât ai încerca. Prețurile sunt mai mari decât pe generația anterioară și ajung la un nivel a care nu mai par alternative mult mai avantajoase în fața concurenței, chiar și cu cele câteva compromisuri de la bord.

Cele două telefoane sunt și destul de diferite. De exemplu diferența de diagonală între ele este de 0,2 inchi, dar rezoluția diferă, 1.080 x 2.400 pixeli versus 1.440 x 3.168 pixeli și refresh de 90 Hz versus 120 Hz în favoarea modelului OnePlus 8 Pro.

OnePlus 8 are doar încărcare pe cablu, pe când 8 Pro are și wireless charging și reverse wireless charging de viteză mare.

Cea mai importantă diferență este însă la camerele foto. OnePlus 8 are două care contează, una normală 48 Mpx, F/1.8, stabilizată optic și cu senzor de 1/2″ și una ultra-wide de 16 megapixeli, F/2.2; există și încă o cameră macro de 2 megapixeli, dar nu contează. OnePlus 8 Pro are trei camere: normală 48 megapixeli, F/1.8, stabilizată optic, dar cu senzor de 1/1,43″ cu pixeli mai mari, una ultra-wide de 48 megapixeli, F/2.2, și una cu zoom optic 3x de 8 megapixeli stabilizată și ea optic; mai există și o cameră pentru calibrarea culorilor.

Practic, sunt module foto diferite.

Ambele telefoane vin cu hardware bun, adică Snapdragon 865, 8 GB RAM cu 128 GB stocare sau 12 GB RAM cu 256 GB stocare. Nu au carduri microSD, din păcate. Senzorul optic de amprente este sub ecran, ambele au conectivitate 5G Sub6 și Wi-Fi 6, baterii de 4.300 și respectiv 4.510 mAh. Citiți o comparație detaliată.

Îmi place și cum arată. Arată chiar foarte bine pentru că OnePlus a mers pe carcase în culori vii și module foto ceva mai discrete decât alții. Camera de selfie nu mai este un popup, ci un punch-hole în ecran, probabil o soluție mai ieftină.

OnePlus 8 Pro:

OnePlus 8:

Problema este la preț. OnePlus 8 costă 700 euro, OnePlus 8 Pro costă 900 de euro, o creștere mare față de anul trecut. Și creșterea poate fi justificată de introducerea modemului 5G și îmbunătățiri pe la camere și încărcare wireless pe 8 Pro.

După cum văd eu lucrurile, OnePlus 8 este un foarte bun pentru oamenii care vor un telefon performant și atât, dar fără mare accent pe camera foto.  La 700 de euro, aproximativ 3.350 lei, este o afacere bună. Un model concurent Samsung S20 este în acest moment cu 100 de euro mai scump; nu include 5G, dar are trei camere foto și carcasă IP68 și încărcare wireless.

OnePlus 8 Pro este pentru cei ce vor un telefon “cu de toate”, inclusiv cu trei camere foto cum este moda în acești ani. Costă 900 de euro. Problema sa este că Samsung S20 Plus, cu care OnePlus 8 Pro se aseamănă cel mai mult, costă acum 930 de euro. OnePlus 8 Pro vine cu 5G și 12 GB RAM, nu 8 GB, dar Samsung vine cu slot microSD, camere un pic mai bune și avantajul service-ului rapid din București, unde într-o oră se rezolvă de obicei orice problemă. De Samsung DeX și alte funcții de nișă nu mai zic.

Altfel spus, OnePlus 8 Pro s-a dus destul de sus în preț și nu se mai poziționează la fel de clar ca o opțiune preț/calitate foarte eficientă față de alte modele. În același timp, dacă vă place brandul și interfața lor, au ajuns la nivelul la care nu trebuie să acceptați compromisuri.

Site oficial. Gizmodo are review, la fel și GSMarena, care are și pentru OnePlus 8 simplu.

    46 comentarii

  1. Tot ce este cu Qualcomm 865 este foarte scump din cauza lui Qualcomm, pentru ca obliga producatorii sa cumpere si modemul lor 5G daca vor procesorul.

    Aici nu se agita nimeni sa faca scandal pentru practici comerciale nasoale, ca deh, e companie americana.

      (Citează)

    • De ce-ar fi scandal? E produsul lor, îl vând cu cât vor ei.

        (Citează)

    • Pentru ca le baga pumnul in gura sa ia si gunoiul lor de modem 5G, care se zvoneste in industrie ca este si prost pe langa faptul ca e scump.

      Nu iei modemul 5G, nu primesti nici 865-ul.

        (Citează)

    • Dacă faci un produs bun, poți impune astfel de treburi. Cam toți o fac.

        (Citează)

    • Este o practică ilegală și era o vreme când Microsoft își lua amendă doar pentru ca își împingea internet explorer ca browser in Windows.

        (Citează)

    • @Gaelex, daca nu folosesti modemul X55 de la Snapdragon, ce alta optiune mai ai?
      Doar intreb, sunt curios cine face modemuri mai ieftine (sau mai performante).

        (Citează)

    • Samsung, Mediatek, Huawei. Nu știu dacă merg cu Qualcomm.

        (Citează)

    • Mediatek produce modem-uri din categoria midrange – nu s-ar preta sa le imperechezi cu un Snapdragon 865, care este varf de gama.
      Huawei a lansat Kirin 990 care are modem 5G incorporat – nu are niciun modem 5G standalone de top.
      Mai ramane modemul Exynos 5123 de la Samsung care pe hartie are performante similare cu X55 de la Qualcomm – nu stiu daca este sau nu compatibil cu chipul 865, dar oricum nu cred ca este mai ieftin.

      Asadar, cred ca asta cu exclusivitatea nu este neaparat ceva ce umfla pretul artificial, pentru ca oricum nu ar exista alte variante viabile.

        (Citează)

  2. La ce criza economica ne paste, fix modem 5G “merita” sa platim pe telefon. Probabil un orizont de timp pentru implementarea tehnologiei la scara mare este de minim 3 ani.

    Chiar luam in considerare OnePlus fiindca mereu sunt deschis la producatori mai inediti, dar au multe minusuri:
    – camerele sub concurenta
    – lipsa oricarui standard IP
    – cel mai important lipsa service local

      (Citează)

  3. Are Android, nimic nou, nimic special. Ai parte de o experienţă asemănătoare de utilizare pe orice alt model de telefon. Mai puţin pe unul.

      (Citează)

    • OxygenOS e cea mai buna implementare de Android din cate am vazut. Mi-e greu sa ma obisnuiesc cu orice altceva.

        (Citează)

    • Eu folosesc iPhone 3G, pentru ca are tot iOS, ca iPhone 11, deci nu vad motivul sa fac upgrade.

        (Citează)

  4. Ai facut o comparatie cu Huawei-ul ala de mai devreme?

      (Citează)

    • Da. Îmi place la OnePlus că are serviciile Google și interfață Oxygen. Îmi place Huawei pentru restul.

        (Citează)

    • Sa inteleg ca ai folosit OP 8 Pro, sa-ti poti forma parerea asta?
      Eu spre exemplu pot compara doar OP7Pro cu Huawei P30Pro. Si distanta dintre ele e mare, in defavoarea P30.

      Adica punctele slabe ale OP sa zicem ca sunt camerele mai slabe (dar tot muuuuult peste ce imi trebuie mie) si lipsa microSD. MicroSD e useless, am 51% available storage si fara el.

      Eu zic ca se transforma lejer intr-un inlocuitor pentru Huawei si intr-un concurent pentru Samsung.

        (Citează)

    • Nu, că n-ai întrebat de comparație cu ele în mână :P

      Giani Mucea: Eu zic ca se transforma lejer intr-un inlocuitor pentru Huawei si intr-un concurent pentru Samsung.

      Xiaomi, Oneplus și Oppo, dacă ar fi aduse în România alea noi și mișto, se transformă în înlocuitori. Cred că de asta și trag atât de tare.

      Sigur, dacă nu le fac și lor o surpriză americanii.

        (Citează)

  5. La fix articolul si titlul.

    Fara crutch-ul “Flagship Killer*” sunt curios cum se descurca pe picioarele lor la acelasi pret.

    Am fost early adopter in inca merge foarte bine one plus one-ul initial (a fost ultimul meu telefon android) dar nu la acest punct de pret.

      (Citează)

    • De curiozitate, cât ești dispus să dai maxim pe un telefon și care sunt feature-urile la care ești dispus să renunți?

        (Citează)

    • Iti raspund eu: eu as da maxim 3000 de lei pe un telefon. Acum am unul de 1800 care face treaba perfect (Xiaomi mi mix 3). Inainte am avut Mi Mix2 care merge si acum ca in prima zi.

      Eu caut la un telefon sa aiba puțin din toate:procesor decent, ram decent, camera decenta iar pana acum mix 3 se descurca bine.

      Bine, eu nici nu ii blamez pe cei care dau mii de euro pe telefon, sunt banii lor si fac ce vor cu ei.

      In principiu telefonul trebuie sa fie luat in concordanță cu ce stii tubsa faci cu el… Deceaba ai camera de rupe tot daca faci poze cu deget… Sau ram mult sa joci candy crush.. Etc

        (Citează)

    • Maaxim-maximorum 600 EUR, daca nu se poate mai ieftin. Am reusit la 550.
      Fetures la care pot renunta.
      -Nu-mi trebuie ecran de 90/120Hz.
      -Nici aia ultimii 5 mm de ecran inaltime. Ce trece peste 160mm e in plus, pe la 156-157 ar fi perfect. Amuzant ca nu valoreaza foarte mult.
      -Camera de selfie performanta. Nu-mi trebuie. Deloc. Pot s-o scoata de tot sa nu se mai chinuiasca sa gaureasca ecranele.
      -Wireless Charging, aparent nici asta nu valoreaza foarte mult, din diferenta intre 8 si 8Pro
      -Ultimii 4 GB de RAM , 8 sunt ultra de ajuns. Merge si 6. Aparent nici asta nu valoreaza fantastic.
      -5G. 4G e absolut de ajuns in momentul de fata. Poate o sa fie o chestie musai necesara in 3-4 ani si ceva nice to have peste 2-3. Pana atunci se strica telefonul.

      Oricum , deal breakerul pentru mine, dupa pret, e ca n-are jack audio și o bila neagra că bateria e okish, la limita de jos, dar se putea mai bine. Pe un telefon de 165mm sa nu poti să pui măcar 5Ah e cam meh. Nu e ca si cand ar avea ca restul inghesuiti acolo enșpe senzori si camere foto.

      Telefonul asta, ăla scumpu’ nu face mai mult de 700 de euro, iar cel mic 600 cu indulgență, vorbesc de ce features au pe ele, comparativ cu preturile curente de pe piata.
      Dar au deja user base, oameni care apreciaza calitatea si hype-ul probabil si presupun ca si-au calculat ei mai bine decat mine la ce pret sa se pozitioneze pe piata.

        (Citează)

    • nwradu:
      De curiozitate, cât ești dispus să dai maxim pe un telefon și care sunt feature-urile la care ești dispus să renunți?

      anuntul asta cu Iphone SE a venit la fix pt raspuns, eu as fi zis undeva in plaja de 2500+ pt 2 /3 ani + de folosire.
      O sa comand SE-ul asta pentru ca imi place dimensiunea de 8 si cred ca e overkill 256, deci ies mai ieftin decat am luat in calcul.

      @catalinx – vezi specs la iphone SE anuntat acum.

      Diferenta cred ca o bag intr-un apple watch 4 cellular ( mi se pare foarte util feature set-ul oferit: ekg, spotify in miscare si tel de urgenta. Combinantia tel + ceas mai buna ca orice tel de 1000 + euro.

        (Citează)

    • @alxzen. Merci, dar e mai la suprapreț, față de ce ofera, decât OnePlus, lol.
      Rezoluție de 730p, camera de 12Mpx și probabil baterie de ceas. Mid range cu ecran și baterie se entry level . Anul trecut am cumpărat o pocnitoare pentru tata la cca 90 Euro, oukitel , și atât avea rezoluția 720p, la relativ aceeași dimensiune, camera de 13Mpx și baterie de 3Ah. Are procesor mai slab evident și doar 16G stocare interna/2GB RAM.

      Ăsta e un produs pentru fanii Apple care nu au bani de telefoanele ălea scumpe. Eu nu-s fan nimic, prin urmare refuz să fiu taxat ca și când aș fi.

      La prețul care se vehiculează pentru ăstea , app. 380 Euro, am cumpărat tot anul trecut un LG V30+ pentru soție, care e telefon pe bune. Are rezoluție 4K 530ppi, 128GB/4G RAM și baterie de 3.3Ah. Ăsta e mid-range ( specificații de flagship expirat ) nu iPhone SE2.

        (Citează)

    • O să fac un articol separat legat de ce-și dorește fiecare de la telefonul său. Pare bun subiectul.

      Catalinx: -Wireless Charging, aparent nici asta nu valoreaza foarte mult, din diferenta intre 8 si 8Pro

      În timp se pot schimba preferințele, mai ales dacă le încerci. Acum un an nu foloseam wireless charging, acum am două încărcătoare și de obicei așa încarc.

      Acum un an nu consumam mult YouTube, ca alt exemplu, acum rulează pe televizor aproape la fel de des precum Netflix.

        (Citează)

    • În timp se pot schimba preferințele, mai ales dacă le încerci. Acum un an nu foloseam wireless charging, acum am două încărcătoare și de obicei așa încarc.

      Sunt de acord. In timp. Dar nu simt nevoia acum, deci nu o sa caut sa cumpar ceva de genul acum. Incerc sa nu fiu marketing driven, ci condus de propriile nevoi. Incercatul ala e pe bani si nu consider sa platesc pentru asta. Daca telefonul pe care il vreau eu are si wireless charging, aia e. Desi probabil ca daca nu vine cu wireless chargerul in pachet, eu n-o sa dau bani pe unu. Pana nu simt nevoia sa am asa ceva, evident.

      Degeaba imi arati un telefon care se incarca fara fir daca eu nu am nevoie de asta.
      Prefer un telefon ca asta pe care il am acum , a carui baterie tine 2 zile ( adica 48h) si nu imi mai pasa de wireless charging sau altceva, ca-l pot pune noaptea in priza. Si se incarca oricum pe fir in 1-2h cred.

      Am youtube pe televizoare din 2012 si consumau copiii desene animate ( inainte sa apara netflix pe la noi). Mie nu imi trebuie. Nu e genul de continut pe care sa-l vreau sa-l vad pe TV.

      Nu e ca si cum nu as sti ce e, nu m-a prins atat, daca ar fi dupa mine as fi multumit daca youtube ar disparea maine – e un business care exploateaza ( in sensul rau) creatorii de continut si le face mai mult rau decat bine, dupa parerea mea. Desigur, cum nu-s unul dintre ei, nu-mi pasa prea tare, dar nici nu ma dau in vant dupa asta.

        (Citează)

    • 4k la telefon, am ras.

        (Citează)

    • Catalinx: e un business care exploateaza ( in sensul rau) creatorii de continut si le face mai mult rau decat bine, dupa parerea mea.

      Le dă miliarde de dolari anual, de ce ar face rău?

        (Citează)

    • Ca sa nu zici ca sunt rautacios, stiu foarte bine panelul ala P-OLED. Mi-as dori si eu un OLED de calitate cu HDR si color accuracy.

      Dar nu am de gand sa pic dupa fenta cifrelor. 4k nu inseamna nimic cand ai o acoperire proasta a culorilor si luminozitate de ecran de laptop, mai suparator cand consumi continut decat pixel density.

      Cand am de lucru pe vizual comunic foarte des pe WA si mail cu screenshoturi de la clienti, sunt patit cu Pixel cu ce inseamna sa ai un ecran bun doar pe cifre pe hartie.

        (Citează)

    • @nwradu:
      Din mai multe motive si pot sa mentionez ceva ce se vede si din perspectiva mea de utilizator.
      1) Este o groapa plina de jeguri, poti face o chestie tare, ti-o copiaza oricine, sau doar titlul , la click bait, face cover, face diss, face plm pe ea si youtube ok cu asta. Tu te pierzi in increngatura de mizerii daca nu faci jocul lor de seo si nu te adaptezi algoritmilor.
      2) Cum e cu drepturile de autor?
      3) Tu esti multumit de cate miliarde de dolari ti-au dat pentru munca ta?

      4k nu inseamna nimic cand ai o acoperire proasta a culorilor si luminozitate de ecran de laptop, mai suparator cand consumi continut decat pixel density.

      Ba eu te cred dar:
      LG are display-uri mai bune decat Apple, parerea mea. Și au un sistem interesant de camere care face poze ”pret-a-porter” mișto.
      Are sotia un G5 vechi, deja ala avea display-ul un pic mai misto decat iphone 8 si era IPS LCD. Asta, V30+ cred arata comparabil cu iphone X.
      Apoi, o fi acoperirea aia proasta ( daca vorbesti de ecrane proaste) da’ lasa ca am eu LCD IPS 4K ( nici nu-i OLED si nu-i macar a inaltimea LG) si culorile sunt reproduse ok, luminozitatea e suficienta, dar ce e important e ca paginile web se randeaza mai bine decat pe 730p-ul de la iphone 8, pe incercatelea. Ma refer la ala ca pe ala il stiu.

      Eu inteleg ca nu e 4Kul de telefon ca ala de laptop sau televizor, nici eu nu tin neaparat sa fie peste fullHD, da’ de la 730p la 4K e diferenta mare. Aia e rezolutie de anul 2012 si de atunci au mai fost niste schimbari in tehnologie.

        (Citează)

  6. S20 are 5G, doar ca NSA. S20 plus si ultra au NSA si SA.

    Cred ca display-ul decupat e mai scump decat unul “nedecupat”. Au renuntat la camera selfie pop-up pentru certificarea IP.

      (Citează)

    • Da, dar Samsungurile au și variantă doar 4G, încă nu e inclus default modemul 5G.

      Cred că o cameră pop-up este mai scumpă decât decuparea display-ului. Și cum astfel de ecrane nu mai sunt în primul lor an, posibil să fie la un preț normal acum. Poate acea cameră se strica prea mult, cine știe.

        (Citează)

  7. nwradu:
    Dacă faci un produs bun, poți impune astfel de treburi. Cam toți o fac.

    Mie imi miroase a abuz de pozitie dominanta. Mai tineti minte cand Microsoft a platit 500 de milioane amenda pentru ca Windows-ul venea cu Internet Explorer gratis si preinstalat?

      (Citează)

    • Era altă treabă. Windows era în poziția dominantă, că avea 95% din piața de PC-uri.

      La Qualcomm e invers. Producătorii pot alege orice chipset vor. Qualcomm face unul foarte bun și atunci mulți vor să-l aleagă pe acela. Qualcomm îi forțează să ia și modemul lor 5G (să zicem), dar este alegerea producătorilor să meargă spre Qualcomm în primul rând.

      La Windows nu aveai alternativă, la chipseturi ai. Nu-i vina Qualcomm că nu sunt la fel de bune.

        (Citează)

  8. Corporatistul

    15/04/2020 la 5:17 PM

    nwradu:
    Da. Îmi place la OnePlus că are serviciile Google și interfață Oxygen. Îmi place Huawei pentru restul.

    Haha, yeah right.
    Huawei ala e o mizerie scumpa care face poze bune si atat.

    Ca sistem de operare nimic pe android nu se compara cu Oxygen.
    OP 8 Pro e mai rapid, sistem de operare mai bun, android super curat, servicii google fara sa apelezi la smenuri.

      (Citează)

  9. nwradu:
    5G-ul va fi necesar la anul, când vei avea 5 Mbps pe 4G.

    Acum au camere bune și IP68 pe 8 Pro, dar a și crescut prețul.

    Radu, la ce te referi cand zici ca vor fi 5 Mbps pe retelele 4G?

      (Citează)

  10. Din experienta modelelor mai vechi, oneplus vine cu avantajul ca telefonul o sa funcționeze flawless și peste 1-2 ani și chiar o sa primească update la android 11, 12, 13.
    Cumpara cineva un Samsung s10+? Vreau sa dau panarama asta de telefon și sa revin la ceva ce nu se blochează.

      (Citează)

  11. Am avut OnePlus 5T. Din decembrie am trecut pe OnePlus 7. Nu sunt dispus să dau mai mult de 500 de euro pe un telefon. Cred că vor fi soluții întotdeauna. Mereu apar firme care fac lucruri ok la prețuri decente. Nu o să-mi cumpăr avion OnePlus doar pt că acum nu știu câți ani mi-am luat de la ei o bicicletă bună și de care aveam nevoie. O să caut alt furnizor de biciclete bune. Sau de telefoane decente de până în 500 de euro.

      (Citează)

  12. £450, adică aprox 515 Euro, a costat acum un an Xiaomi Mi 9.
    E pentru prima oară în ultimii 8 ani când folosesc altceva decât Samsung Note, și pot să spun că pentru mine a fost o alegere bună.
    Ce caut eu la un telefon, să se miște rapid, ecran mare, ușor de ținut cu o mână și baterie pentru o zi. Îmi era frică de Xiaomi, considerându-l o chinezăraie, și l-am luat inițial de probă, ca outsider ieftin, într-un pachet cu Huawei Mate 20 Pro și Samsung Note 9.
    După trei zile cu fiecare telefon, am decis să returnez Huawei si Samsung, iar de atunci Xiaomi-ul m-a servit cu încredere.
    Pro: reacționează instant la comenzi; notch mic; încărcare super rapidă.
    Con: bateria aproape ține o zi;

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus