un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

IKEA va introduce puncte click & collect în fața magazinelor (pentru că livrarea rămâne exorbitant de scumpă)

24 Apr 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

29 comentarii

Un articol din Economica vorbește despre cum IKEA România s-a reinventat pe timp de criză. Măsurile par bune în teorie, acestea sunt:

  • vor face puncte click & collect în fața magazinelor. Comanzi online, plătești cu cardul, te duci la magazin și-ți ridici marfa din față magazinului. O scot ei acolo pentru tine printr-un sistem cu puțină sau zero interacțiune umană. Chestia asta sună foarte bine când știi deja tot ce vrei să cumperi pentru că nu mai pierzi o grămadă de timp căutând parcare și apoi făcând marele tur (sau mica scurtătură) prin magazin pentru a-ți căuta produsele.
  • vor face un sistem drive-in. Nu-i foarte clar dacă nu cumva este același lucru ca mai sus, că totuși așa pare din descriere. Poate va fi o metodă de a comanda hot-dogs direct din mașină!
  • au modernizat site-ul, după ce pe 20 martie au închis magazinele și vânzarea s-a mutat în totalitate online.

Pot să confirm că au mai rezolvat probleme din site. Mă plângeam constant de traduceri proaste și prescurtări misterioase precum cele de mai jos:

Dar au fost rezolvat, cel puțin pe unde m-am uitat eu:

Au mai schimbat și paginile de produs, deși mi se pare că acum dau mai multe clickuri pentru aceeași informație. Asta e mai puțin important, că din câte știu, site-ul este oricum controlat din Germania sau altă țară, fără ca cei de aici să poată controla multe.

Problemele sunt în alte locuri. Când alegi “livrare acasă”, ești întrebat doar codul poștal, fără un link la vreun site pe care să-l afli. Și nu-mi pasă de asta, că îmi știu codul poștal. Problema este că livrarea a două pachete simple în București costă 129 de lei!

129 de lei!

Este un spalier de lemn, care-i un colet de genul 81 x 82 x 5 cm și greutate 8 kg, altul este un singur corp suspendat de bucătărie, dimensiuni 61 x 82 x 6 cm, greutate 14 kg, plus un front și două polițe pentru acesta. 129 de lei pentru două pachete care sunt printre cele mai mici ca dimensiuni din cele produse de IKEA?

Aș fi comandat cele de mai jos, dar pentru 129 de lei o să aștept vremuri normale.

    29 comentarii

  1. Nu prea e așa.nu știu dacă e un articol la cerere sau nu, dar sistemul lor e varza. Aplicația fara cos de cumpărături, iar eu am dat o comandata achitată marți cu ridicare din click and collect și primisem asigurări că până joi mă pot duce sa o ridic, dar nici-un semn de la ei. Plus transportul de 38 lei pentru un amarat de scaun de birou mi se pare exagerat, mai ales că îl primești în 5-10 zile lucrătoare. Hai că știm doar cu cine avem de-a face

      (Citează)

  2. In Olanda tocmai am plătit 40 de euro pe transport, iar magazinul e la 7.5 km de mine. Vreți și salarii mari și servicii ieftine. Nu se poate.

      (Citează)

  3. Poate depasesc 30 kg; ai putea sa faci doua comenzi diferite si asa ai plati numai 78 de lei :P

      (Citează)

  4. Livrarea nu e scumpa deloc (mai ales ca exista si optinuea la 75 de ron parca), avand in vedere ca la fel ai plati daca ai comanda mobila de 400 de kg si ti-ar fi carata pana in casa (cu 2-3 oameni+sofer, nu cu un sofer/curier sictirit ca la fan&co).
    Iar daca te raportezi la costul cosului mediu la ei, iarasi nu e scump. In perioada asta a trebuit sa comand (de la alte magazine) o gramada de mizerii micute unde am platit livrarea cam cat valoarea cosului (10-15 ron).

      (Citează)

  5. E ok, nu toata lumea trebuie sa isi permita livrarea online…p.s.mie exorbitant de scump mi se pare alcoolul pe care il consumi.

      (Citează)

    • Bauturile de calitate sunt scumpe.
      Vrei ceva ieftin, poti sa alegi oricand o sticla de Tanita sau de Saniuța (daca mai exista).

        (Citează)

  6. Voi relata o experienta proprie cu Ikea, nu prea are legatura cu subiectul, dar consider ca merita impartasita si altora.
    In 2013 am cumparat o canapea extensibila cu trei locuri, trei perne sezut si trei perne pentru rezemare spate. la cca o luna dupa achizitie produsul a iesit din fabricatie, iar eu mi-am dat seama ca husele achizitionate, de culoare deschisa, se murdareau prea repede si erau greu de intretinut. Toate incercarile mele de a achizitiona alte huse (interesat in magazin, inclusiv mail uri la cateva persoane gasite pe siteul din Suedia) n-au avut rezultat. Nu mai spun ca la primele intrebari la magazinul din Baneasa mi s-a spus ca au atelier de croitorie si pot face orice. Crunta dezamagire: cand am vorbit cu responsabila de la “croitorie” mi s-a spus ca fac doar scurtari de produse textile, nimic mai mult. Poate ar trebui sa spun ca husele cu pricina erau complicate, cu fermoare pentru scoaterea pernei pentru spalare, asa ca nu m-am incumetat sa merg la un atelier de croitorie oarecare.
    In cele din urma am gasit intamplator (chiar miraculos) un site care facea huse pentru canapele si fotolii fabricate de Ikea, iesite din fabricatie. Am primit gratuit (din Polonia) patru esantioane de material, gratuit, sa pot face alegerea in cunostinta de cauza. Indivizii, profesionisti, mi-au rezolvat problema (inclusiv modificarea husei scheletului canapelei care fusese in prima faza croita prea mica). Materialul s-a dovedit mai rezistent decat orice alta componenta a canapelei, am spalat toate cele sapte huse de cca. sase ori, fara sa am vreo problema.
    Ulterior am inceput sa ma uit pe site-ul Ikea din Franta (limba pe care o cunesc) unde exista multe recenzii pentru produse gen canapele si fotolii pentru care recenziile sunt foarte valoroase pentru un viitor cumparator.

      (Citează)

  7. IKEA sunt mizerabili. Scurt si indiscutabil.

    Intai tin magazinele deschise desi incepuse epidemia. Pe urma se declara stare de urgenta duminica si ei inchid restaurantul marti pe la 18.00.

    Exista chestii, firme, persoane care merita si mai mult oprobiu public. Dar aici discutam despre IKEA.

      (Citează)

    • Au urmat strategia suedeză de la început, să nu închidă nimic. Iar acum Suedia are mulți bolnavi.

      O perioadă afișau pe site că nu mai au promoții, reduceri.

      Site-ul și aplicația sunt în continuare de rahat. Nu înțeleg cum se poate, pentru o firmă care se gândește la cele mai mici detalii.

        (Citează)

    • S-a declarat stare de urgenta duminica, dar decizia de inchidere a retaurantelor a venit marti seara, odata cu Ordonanta Militara Nr. 1.

      Cu ce au gresit cei de la IKEA aici? Ca nu au inchis mai devreme taraba sau cum?

        (Citează)

  8. Vroiam sa iau un dulap pentru balcon, ca tare bune sunt astea de la PAX (am peste tot: in baie, in hol, in dormitor- facute in soft-ul lor). Transportul e, intr-adevar, 129 de lei.

    Acum vreau sa iau o comoda de la Ikea.
    Am facut o simulare de comanda si imi apare costul transportului 39 de lei.

    Cred ca valoarea transportului depinde de greutatea coletului.

      (Citează)

  9. Eu urăsc conceptul să mă plimb ca prostul printr-un magazin uriaș când mă interesează ceva punctual. Am fost de 2 ori în viața asta și am zis că gata!
    Produsele sunt decente, iar anumite produse sunt absolut imposibil de găsit în altă parte.
    Și au creat magazin de colectare aproape de casă. Doamna fericită!
    Site-ul irlandez e mai mult decât decent!
    +,+,+ Comandă. Gata. Doar că click and collect e 15€! Și asta nu ar fi scump dacă iei 5-6 chestii. Dar clar nu merită deloc pentru 1 produs nu neapărat scump.

    Dar prefer să plătesc 15€ decât să mai trec vreodată pe acolo!

      (Citează)

    • Nu am avut probleme, ori sunt eu destul de nepăsător.
      Comandat 3 scaune și o masă în noiembrie anul trecut.
      Până în 40 de lei transport, aproximativ 27 de kilograme. Ridicat, montat, end of story.
      Ajuns pe la București odată, la începutul lui 2019, tras la Ikea Băneasa, umplut Loganul până sus de acareturi, terminat treaba.
      Sfat de la un cumpărător de la Ikea: uitați-vă la greutatea obiectelor și la volumul lor.
      Nu are cum ca pentru 27 de kile, la 130 de km distanță să dau 40 de lei, iar voi la București să plătiți 130. Undeva, ceva faceți greșit.

        (Citează)

  10. Am facut o comanda la Jisk, acum doua saptamani. Nici acum nu a venit produsul.
    Comanda la Ikea a venit in 3 zile.

      (Citează)

  11. Site-ul este încă o mare varză. Nu ai filtre bazate pe caracteristici relevante. De ex. când cauți becuri nu ai filtre pe lumeni, temperatura luminii, format (GU10, E14, E27 etc.). Ai doar preț, culoare, părerea clienților.

      (Citează)

  12. Siteul ikea e fix ca aplicatia alora de la vodafone. O mizerie.

      (Citează)

  13. Pretul la livrare e fix, indiferent ca iei un bec sau o canapea si 3 dulapuri (sau in fine, la fiecare tona se mai adauga ceva).

      (Citează)

  14. e ok click & collect iar transportul vad ca e 39 de lei, cel putin la chestii mici

    e ok mai ales ca te forteaza sa nu mai cheltui impulsiv si neplanificat, ca eu tot timpul cand merg la Ikea mi se lipesc de mana tot felul de chestii de care nu stiam ca am nevoie :-)

    site-ul e in varzuca intr-adevar si la descrierea produselor si la functionalitate

    dar eu nu ma pot supara pe Ikea, imi place foarte mult de ei, mai ales de cand mi-am umplut casa de becuri zigbee la 35 de lei, pret absolut imbatabil, le am deja din decembrie si nu sunt probleme – plus alti senzori Tradfri, toti sunt cel putin ok

    de faptul ca juma de mobila si 90% din vesela e de la Ikea nu mai zic

      (Citează)

  15. Livrarea la Dedeman e 150 lei. There you go.

      (Citează)

    • Dar e gratis ptr achizitii de peste 1500 de lei parca…

        (Citează)

    • Da, e gratis până în fața casei, ți-o lasă acolo și pleacă. Am cumpărat colțar 2100 lei și am dat aproximativ 240 lei pe transport și urcat până la etajul 2 și băgat în casă. Am cumpărat dulapuri și comodă pentru dormitor cu 3500 lei și am plătit aproape 300 lei ca să mi le aducă până în casă, direct în dormitor.

      Îți calculează pe etaj și pe kg pachetului.

        (Citează)

  16. La mine merge deja click and collect, la tine nu?

      (Citează)

  17. Si la mine merge de acum 2 zile. Ma duc Duminica sa ridic deja o comanda, data pe 22.04. A fost gratuit click&collectul.

    PS: Iar la Dedeman transportul e 29 lei.

      (Citează)

  18. Viorel Cristea

    24/04/2020 la 11:26 PM

    40 ron transportul la o lampa si un bec, care impreuna costa 89 ron

      (Citează)

  19. Ikea are pe site produse care nu mai sunt pe stoc de o luna dar te pacalesc ca pot fi comandate (am incercat chiar acum). e jale mare acolo si ei vorbesc de click & collect.
    chat-ul ala cu clientii este alta mare tristete. am vorbit de cateva ori cu niste fete care ma puneau sa ma uit pe site (pe care il stiam mai bine ca ele) sau imi recitau ce scrie acolo. trist

      (Citează)

  20. Problema e ca nu poti face nimic retur in perioada asta. Tot ce cumperi acum returnezi cand s-o redeschide magazinul…

      (Citează)

  21. cred ca politica lor de preturi la transport este gresita pe undeva ca face sa apara situatii absolut hilare. Eu am comandat de la ei undeva la 12 produse mari (birouri, mobilier, scaune etc.) cu livrare in alt judet. Transportul a fost 160 de lei si pot spune ca am fost multumit – volume mari, descarcate de curier, livrate cand au zis.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus