un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

M-am tuns acasă și a fost chiar simplu cu tutorialele de mai jos

21 Apr 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

28 comentarii

M-am tuns acasă. M-a tuns Matilda după ce i-am pus tutorialele de mai jos și i-am dat câteva indicii legat de mașina de tuns și foarfecă. Mi s-a părut suficient de simplu încât cred că oricine ar putea face asta cu rezultate acceptabile pentru un do-it-yourself de carantină.

Iată un ghid.

Aveți nevoie de o tunsoare?

Nu știu, chiar aveți? Dacă stați acasă, poate că nu. Cine o să vă vadă, tunși sau netunși? Dacă mergeți la muncă în continuare sau nu vă mai suportați căpița de păr de la mansardă, probabil că lucrurile stau altfel.

Oricum, începeți de la întrebarea de mai sus. Vreți să vă tundeți pentru că trebuie sau o faceți din reflex pentru că sunteți obișnuiți să arătați într-un anumit mod? Că poate carantina asta poate fi o ocazie de a vedea cum vă stă cu părul mai lung.

De ce unelte aveți nevoie pentru tuns?

  • O foarfecă bună. Probabil că nu aveți una. Eu n-am avut, dar am folosit una oarecare de prin casă.
  • Mașină de tuns capul, dar merge și una de tuns corporal cu barbă câtă vreme aveți toate capetele și distanțierele necesare. Din primul tip n-am testat niciodată, dar din al doilea tip am un Philips MG5730 care merge bine de când l-am luat și cu el m-am tuns pe lateral și la spate. Citiți review-ul său, e la eMAG.
  • O altă persoană care să vă tundă. O puteți face și singur, dar pe la ceafă e mai simplu dacă vă poate tunde cineva.
  • Scaun, un prosop (sau un cearșaf) în jurul gâtului, oglindă în față, o oglindă suplimentară cu care să vă vedeți ceafa.

Niște linkuri:

Sfatul meu ar fi să luați unul cât mai ieftin și să fie de tuns corporal cu accesorii suficiente, măcar acesta e util după aceea pentru întreținut și alte zone ale corpului. Dacă vreți să investiți mai mulți bani într-o mașină de tuns, cele Wahl (eMAG, PC Garage, GBR Tronics) sunt șmechere, Wahl fiind compania care a inventat aparatele de tuns electrice și apoi cele cu baterii.

Citiți întâi ce-am scris mai jos despre cum acele numere de la frizer (0, 1, 2 șamd) și cum ele vin din sistemul în inchi și cum diferă de distanțierii gradați în milimetri.

Fun fact: Melkior listează niște foarfeci de tuns la 3.000 de lei. Aia de 2.700 lei costă chiar 3.200 lei în pagina ei de produs.

Eu am folosit cele de mai jos, că asta aveam în casă:

Cum vă tundeți?

Sper că ați fost atenți la frizerie cum se face, că acum este mai simplu de înțeles și replicat. Pe mine, de exemplu, mă ia cu 2 pe laterale și spate, iar în cap “mai scurt” din foarfecă. Părul are deja forma dorită, trebuie doar scurtat. Nu-i momentul să încercați o tunsoare complet diferită.

Mișcarea corectă cu mașina este curbilinie, intră în păr în sus și apoi iese spre exterior pe măsură ce avansează în păr, ca să iasă “pierdut”. Asta ar trebui să fie suficient pentru o tunsoare în trepte.

Metoda avansată ar fi să mă ia în trepte folosind mărimi diferite puse pe mașină, de exemplu 1,5 pe la urechi, 2 la mijloc, 2,5 mai sus. Cu o mașină cu cap reglabil se poate face mai ușor asta, dar nu cred că merită efortul pentru tuns acasă.

Apoi, unde nu intră mașina, frizerul ia un smoc de păr între degete și te întreabă cât să taie. După ce face acea primă tăietură, folosește o parte din acel smoc tuns pentru a se ghida la următorul, adică ia între degete păr netuns și păr tuns ca să știe cât să-l taie pe cel încă netuns. După 2-3 mișcări deja știe cât are de luat. Contur cu mașina la final și aia e.

Sfatul meu: mergeți întâi pe principiul “hai să tăiem doar vârfurile” și vedeți ce iese.

Tutoriale

Pe tipul acesta de la alpha.m îl urmăresc de ceva vreme și am încredere în ce zice:

Și mai jos puteți vedea mișcarea din foarfecă și pieptăne inclusiv pe laterale, ca să vedeți cum se ridică părul și cum se aliniază pentru tăiere:

Ce-am învățat din proprie experiență

Faceți asta în baie, pe un scaun, în fața oglinzii. E mai rapid de măturat ulterior părul tăiat. Asigurați-vă că mașina este complet încărcată.

Femeile nu se tund de obicei cu mașina, așa că nu știu nimic despre cum se folosește aceasta. Matilda, de exemplu, abia o introducea în părul meu. I-am explicat eu că distanțierii trebuie să ajungă până la pielea capului. Dacă faceți singuri sau vă tunde cineva, repetați de câteva ori mișcarea cu mașina oprită.

Începeți cu cel mai mare distanțier pe care-l aveți ca să vedeți exact cât ia din păr și să învățați mișcarea cu mașina prin el. Nu vă duceți direct la cel de 2. Părul tăiat greșit este foarte greu de lipit la loc, de multe ori chiar imposibil.

Numerele de la frizer (2, 3 etc) nu au mai nimic în comun cu distanțierii inscripționați în milimetri. Când îi zici frizerului “ia-mă cu 2 pe lateral” nu înseamnă că te va lua cu distanțierul de 2 mm pe care-l am eu la mașina de tuns corporal. Sfatul de deasupra este cu atât mai important.

Mai exact, acele numere vin din sistemul imperial de măsură. Numărul 1 înseamnă o lungime de 1/8 inchi. 2 înseamnă 2/8 inchi (adică 1/4) șamd. Iată aici explicația. Iată o echivalență în milimetri din care concluzia este că fiecare producător de mașini cam face ce vrea. Recunoașteți că vă așteptați să fie un haos general din momentul în care ați auzit că-i bazat pe sistem de măsură în inchi, dar în general numărul 1 înseamnă 2,5 mm, 2 înseamnă 6 mm și 3 înseamnă 9 mm.

Pe lateral e destul de simplu să vă tundeți chiar voi cu mașina, la fel și dat contur la urechi și îndreptat perciunii. E destul de simplu de tuns cu foarfeca în jumătatea din față a părții superioare a capului, dar apoi e mai bine să vă ajunge cineva.

Repetați de probă, fără a tăia, mișcarea corectă din pieptăne, degete și foarfecă. Păr umed, ridicați cu pieptănul în sus un smoc de păr, băgați imediat sub pieptăn două degete pentru a prinde bine acele fire de păr, reglați din degete cât vreți să tăiați și apoi veniți cu foarfeca și tăiați acele vârfuri. Nu-i nevoie să tăiați dintr-o singură mișcare, ca și cum ați tăia hârtie, ci puteți face tăieturi rapide și dese câtă vreme nu pierdeți dintre degete acel smoc de păr.

Dacă vreți un contur clar, trebuie să scoateți distanțierul de pe mașină și să dați conturul direct cu ea pe piele. Atenție să nu vă tăiați sau să fiți tăiat.

Per total, însă, totul a mers mult mai bine decât mă așteptam și cu rezultate mult mai bine. Diferența este că un frizer profesionist tunde mult mai repede și finisează mult mai bine, adică are grijă să fie toate vârfurile la același nivel, să nu scape fire răzlețe șamd.

Iată niște poze before, care arată ca un mugshot după ce am fost arestat pentru că m-am bătut cu un urs panda despre care credeam la beție că-mi furase burgerul:

Și after, când arăt de parcă aș fi câștigat lupta cu ursul fără mare efort. De obicei la frizer mă ia și mai scurt pe laterale și la spate în partea de jos, dar așa este good enough. O să rezolv asta în altă zi.

Dacă aveți ceva sfaturi de dat, faceți o faptă bună și scrieți mai jos pentru a-i ajuta și pe alții.

    28 comentarii

  1. A vedea Vali imaginile astea si va incepe sa carcoteasca ca ce faianta ai in casa…..

      (Citează)

  2. La faza cu tunsul si despartirea brusca de frizerie prin autoizolare la domiciliu pe mine personal nu ma afectat deloc. Sunt ani buni de cand nu mai ma tund la frizer. Am doua masini de tuns, foarfeca (apropo imi trebuie una noua mersi de linkul pt ele) piptan si tot ce trebui pt. a ma tunde acasa in liniste. Apreciez acest articol, chiar este folositor. Nice joob.

      (Citează)

    • “M-am tuns acasă. M-a tuns Matilda” – adica ai fost tuns :)

      ” i-am dat câteva indicii legat de mașina de tuns și foarfecă. Mi s-a părut suficient de simplu încât cred că oricine ar putea face asta ”
      nu ti-a facut articoul asta guler inca?
      sa se asorteze cu tunsoare, nu de alta.

      ps. asa e cand incerci sa faci fapte bune in general.. primesti multumiri din astea din suflet.

      ps2. eu chiar ma tund (eu, pe mine, ma) si o fac de multi ani, dar nu folosesc foarfeca (sunt suficiente distantierele din dotarea aparatului, iar trecerea dintre marimi se poate face fara foarfeca pentru “lungimi scurte” – de par, evident)

        (Citează)

    • sry, nu stiu cum a fost anexat ca raspuns aici comentariul meu.
      il intentiona! de sine statator – ca raspuns pentru radu

        (Citează)

  3. Bine ca ai tu par…

      (Citează)

  4. Din motive de cateva melanoame si frizerite cretine care infigeau pieptanul in ele ma tund singur de 18~20 de ani. Desi am rezolvat melanoamele, tot singur ma tund, vara mai scurt si iarna mai lung.

    Cele mai bune masini de tuns sunt cele simple cu dintii ficsi si mai ales waterproof. Daca nu sunt waterproof se pot strica doar stand in baie de la umiditatea mare.

    Mie tunsul mi s-a parut o chestie utilitara mai curand, ca sa nu imi fie cald sau sa nu ma scarpin ca o maimutza, asa ca aspectul a fost o chestie secundara. Pus un pieptane, reglat lungimea, dat pe tot capul pana nu mai are nimic de luat. Insistat fara nici un pieptane la ceafa, perciuni, contur urechi si gata.

      (Citează)

  5. Eu ma tund acasa de cativa ani ani, si ma tund destul de scurt (cu piepten nr 3, si “pierdut” pe la urechi si la ceafa) fie vara sau iarna, asa ca n-am avut problema cu frizeriile inchise in perioada asta. M-am obisnuit asa, chestie de igiena si comoditate. Vara mai ales, e o placere sa fii tuns “boboc”.

      (Citează)

  6. Sau ca in cazul meu, tot capul fara gratar… nu prea ai ce gresi :))

    Daca vrei nu chiar 0 (impropriu zis 0 pt ca tot sunt niste mm), folosesti urmatoarea masura si pe ceafa/gat cu 0.

    Am ceva entry level Rowenta nomad nujcat fara fir.

      (Citează)

  7. -la spate te-a luat prea mult, coltul ar trebui nivelat putin, sa nu fie unghi de 90 de grade
    – eu ti-as fi recomandat un numar mai scurt in partea de jos 3 sau 5 la mijloc 5 sau 7 si spre crestetul capului 7 sau 9 pana in crestet
    -ma gandesc si eu sa ma tund, chiar vazusem tutorialul video pe reddit intr-o postare care explica cum sa te tunzi singur
    https://www.reddit.com/r/Romania/comments/fzr6z8/tutorial_de_tuns_acas%C4%83_singur/

      (Citează)

    • Cred că se referea la poze înainte și după puse una langa alta și realizate din același unghi, pentru comparație

        (Citează)

  8. M-as fi asteptat la un tutorial video sau poze inainte/dupa.

    Eu ma tund singur de vreo 2 ani, nu inteleg de ce mai exista pe piata masini de tuns care nu au aspirator inclus, nici nu sunt scumpe, ajung la 200- 300 Ron, masini cu AirFlow care trag firele de par si nu mai trebuie sa faci curat dupa.

    Conturul in spate nu ar trebui sa intre mult in par ci sa urmeze geometria capului si conturul dat de smocul de par, cu numarul 1 trebuie sa dai pana aproape de zona dintre piele si par iar la margine folosesti un numar mic intermediar cum ar fi numarul 3 dar doar cativa milimetri. Pentru simetrie poti folosi un brici sau chiar un BIC.

    Interesant si tutorialul de pe reddit mai ales pozele Pompadour.

      (Citează)

    • vlad:
      M-as fi asteptat la un tutorial video

      Si eu. Violența domestică verbală mă amuză.

        (Citează)

    • Tutoriale video făcute de profesioniști sunt în articol. De ce-aș face eu unul încropit în care experimentez ce zic alții și o fac lent și greu?

      Imagini before șî after sunt în articol.

        (Citează)

    • Poze înainte și după din același unghi puse una după alta în același colaj, ca să fim ingineri.

        (Citează)

  9. M-am ales si eu cu o tunsoare noua acasa. Am folosit o masina de tuns Wahl, ieftina, vreo 75 lei cu tot cu transport, de la eMag. Merge doar la priza, am folosit un prelungitor pana in baie. Are 8 capete de schimb de la 3 la 25 mm, exact ce aveam eu nevoie. Am inceput cu 25 mm peste tot. Aceasta operatiune se poate face si singur, fara a fi ajutati, doar grija mare in zona urechilor. Apoi am continuat (ajutat de prietena) cu 16 mm in spate si lateral pana deasupra urechilor. Apoi am folosit 9 mm in spate si lateral, insa fara a trece de jumatatea urechilor. La final am folost 3 mm la ceafa pentru contur si foarfeca la perciuni si dupa urechi. In final a iesit destul de bine, chiar excelent daca stau si ma gandesc ca a fost prima data. Pe viitor nu cred ca mai merg la frizer.

      (Citează)

  10. Am renunțat la freza de hipster gealat și m-am tuns 0. Sunt obișnuit pentru că am umblat ani de zile tuns 0 și ras în cap. Problemă rezolvată.

      (Citează)

  11. Merci pt. tutorial. Azi bag in aplicare. Vedem ce rezulat obtine sotia.

      (Citează)

  12. Un mugshot demn de “Florida man”

      (Citează)

  13. Am incercat sa-l tund pe prietenul meu cu one blade si nu a mers, desi are distantier d-ala, pur si simplu nu voia sa tunda (avea parul cam cat tine de mare). Barba am reusit sa i-o fac dar acolo unde trebuia sa o las mai lunga cu chiu cu vai ca trebuia sa folosesc distantierul. El se aranjeaza la frizer de obicei, a incercat si el si nu i-a mers. Cum naiba se folosesc masinariile astea?!

    Pana la urma in cap s-a tuns zero, sa vada cum ii sta.

      (Citează)

  14. Ma tund singur de vreo 12 ani cel putin. Am 2 rowenta. Un TN1012 si un alt TN mai nou cu vreo 2 ani. Merg brici ambele chiar si dupa atata timp. Mereu e bine sa ai 2 aparate in caz ca se strica unul cand esti in mijlocul actiunii. Unu din motivele ptr care am renuntat la frizer a fost lenea. Alt motiv e ca ajungeam acolo si ba era coada, ba era inchis….
    Acum am ajuns la performanta ca nici de oglinda sau lumina nu mai am nevoie ca sa ma tund. Pe laterale bag nr. 1 sau 2 si-n rest 3. Fara fițe, fara bretoane fara jmecherii. Ma tund cand vrea cucu meu.

      (Citează)

  15. Ca să râdem un pic. Cu reviewuri sterilo-clinice o să rămâi multă vreme la ăia 500 de abonați pe Youtube.

    nwradu:
    Tutoriale video făcute de profesioniști sunt în articol. De ce-aș face eu unul încropit în care experimentez ce zic alții și o fac lent și greu?

    Imagini before șî after sunt în articol.

      (Citează)

  16. Și eu mulțumesc pentru articol. A făcut soția super treabă.

    Eu o să încerc să tund copilul azi

      (Citează)

  17. Ma tund singur de vreo 20 de ani. Doar prima oara nu mi-a iesit, apoi nicio problema, si iti intri in mana foarte rapid. Era asa o grija mare dusul la frizer…
    Dar ma gandeam ca procentul celor care o fac acasa (ei sau de catre cineva) e mult mai mare deja..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus