un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum faci mai bine micii în casă, la cuptor sau în tigaie?

30 Apr 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

56 comentarii

Plănuiesc să petrec în continuare 1 mai așa #cumsecuvine, adică mâncând mititei cu muștar și bând bere. Cu berea e mai simplu.

Mici, însă, sunt nevoit să fac acasă și cum, la renovarea balconului, am decis să nu montăm acolo un grătar, apare următoarea problemă filosofică și foarte practică: cum gătești micii mai bine în casă, la tigaie sau la cuptor? Paradigma mititeilor, cum ar spune cineva.

Și nu doar tigaie sau cuptor. Cred că am de toate în casă, mai puțin grătar cu cărbuni. Pot să-i fac și la sous vide, dacă așa ies mai bune.

Bănuiesc totuși că vom orbita în jurul tigăii sau cuptorului, așa că ce metodă este mai bună? Și cum? Cu ulei, fără ulei, la foc mic sau mare? În tavă pe hârtie de copt sau “în aer” pe un grilaj fin? N-am făcut niciodată așa ceva acasă și nu știu cum să încep.

Dar în schimbul acestor informații rețeta de cartofi crocanți făcuți la cuptor de mai jos. Am făcut de două ori așa, ies super mișto, cu o crustă foarte crocantă, de aș prefera oricând așa ceva în loc de cartofi prăjiți în ulei.

    56 comentarii

  1. Da si o reteta de mici acum, daca tot ne ai facut pofta.
    Eu am gratar weber, pe gaz…il folosesc, nu vreau doar sa ma laud :)

      (Citează)

    • 60% vita, 30% oaie, 10% slanina/flecica grasa, amestec asezonat cu buruieni dupa gust.

        (Citează)

    • bulshit! micii adevarati sunt doar de vita. exista un mit cu carnea de oaie, seu de oaie sau mai stiu eu ce minune dar sunt doar neadevaruri. si zeama de oase obliigatoriu.
      bineinteles, daca vrei poti s pui si porc, eu zic de retetele care-si au originea in vechime.
      cautati reteta de mici (veche de 100 de ani, zic ei) de la Caru cu Bere.

      ca mod de gatire, gratar cu carbuni e ideal. merge si pe plita (fiind chiar mai sanatos) si atunci nu prea mai conteaza daca ai carbuni sau nu.

        (Citează)

    • Yeh, uitat un 200 gr zeama de oase de vita la un kil de carne.
      Plm, nu imi plac micii doar de vita, da-ma in judecata :p

      Combinatia mea preferata e aia de mai sus. Mai bag carnea de iepure cand nu am de miel/oaie landemana. Daca sunt numai de vita nu imi plac, si ma doar in cot de “micii adevarati”. Mananc ce imi place nu retete “adevarate”. Daca vezi ce se vand sau se gatesc prin magazine/restaurante iti faci cruci.

        (Citează)

  2. Ar mai fi opțiunea unui grill…vezi Gratar electric TEFAL OptiGrill. Area soacrămea unul și e cam SF.

      (Citează)

  3. Mai bine comanzi. Am vazut ceva la Vasile de la tnr si mi-a plouat in gura.

      (Citează)

  4. La cuptor, oare am trait in minciuna toata viata?

      (Citează)

    • Sint localuri care fac mici,chiftele si alte carnuri la cuptor electric. In gara de nord existaasa ceva. Singura diferenta esteca nu e cum se face pe carbuni in rest sint buni la gust

        (Citează)

  5. Din ce am incercat, pe tigaia grill ies destul de asemanator cu cei facuti la gratarul de afara. La cuptor sau in tigaie n-am incercat, dar nu cred ca o sa iasa prea buni.

      (Citează)

    • Ah, si fara ulei pe tigaia grill, doar tigaia f bine incinsa.

        (Citează)

    • +1 – daca si si-un grill de fonta esti boier Bibescu. Foc – mai degraba mediu – sper mic ( insa depinde de plita, de grill, de mult lucruri). Totusi – ca sa nu-i usuci, focul nu tre’ sa fie foarte mic. Nu te poate nimeni sfatui la fix in privinta asta – doar tu la fata locului decizi cum faci…

        (Citează)

  6. Tigaie de fonta, dar face cam mult fum.

      (Citează)

  7. Pe aragaz, pe grătar din ăla vechi de fontă (ușor înclinat și cu zimți în V).
    Pute casa două săptămâni după aia, dar micii ies perfect.

    Zi cu cartofii.

    Poftă bună!

      (Citează)

  8. In tigaia de clatite teflonata. Fara ulei fara nimic. Incing tigaia si pun micii. Intorsi des ca sa-si tina zeama in interior. In 15 min sint gata. Periodic (de vreo 2 ori adica) scurg grasimea care se lasa din ei. Zici ca-s facuti la gratar. Am facut si la cuptor. Nu mai fac.
    Cartofii prajiti clasic.
    Am incercat ceva gen filmulet dar sa fim seriosi. O ora si ceva ca sa faci o mana de cartofi. Care presupun tot ulei si tot temperaturi inalte. Never again.
    Deci micii la tigaie si cartofii old style. In 15 min deja mananci.

      (Citează)

  9. Eu ii fac la sous-vide :) Ies foarte gustosi pentru ca toata zeama ramane in iei.

      (Citează)

    • Asta era o gluma sau chiar ii faci sous-vide?
      Ma gandesc ca la mici este foarte importanta aroma aia de gratar/de arsura.

        (Citează)

  10. Gadgetul pe care il cauti se numeste “Grill cu capac pentru aragaz”.

      (Citează)

  11. Vezi că Zexe Braserie livrează mâine și sâmbătă mici(și înghețată).

    Am auzit că pe un grătar electric ies buni.

      (Citează)

    • Așa este. După niște discuții cu niște colegi mai în vârstă ca mine, după ce au încercat multe variante, mi-au recomandat tipul de grătar de mai jos (minim 2000W), eu am ales Rhonson pentru garanția de 2 ani, sunt multe firme care fac tipul asta de grătar electric. Sunt și cu 50-80 lei dar după 1 an se strică termostatul.

      Un avantaj ar fi că micii nu se usucă cum se usucă la tipul de grătar cu capac și gaură în mijloc, cel care se pune pe ochiul aragazului și nu iese așa mult fum ca la grătarul tip tigaie cu striații. Prin comparație cred că iese cam 10-20% (maaaxim) fum față de cel cu striații.

      Se curăță ușor.

      https://www.emag.ro/grill-electric-rohnson-2000w-250-c-2-trepte-negru-r256/pd/DQLR4MBBM/

        (Citează)

  12. Eu îi fac cu Tefal Optigrill, 90% ies ca cei făcuți pe cărbuni. https://mariussescu.ro/gratar-electric-tefal-optigrill-xl-review/

      (Citează)

  13. Eu nu inteleg frica de gratar in casa a romanului. Boss, daca gatesc la aragaz si elimin mirosurile cu hota, care e problema sa fac la fel cu mirosurile de la grătar? E lege data ca nu ai voie sa faci gratar in casa decat pe gaze sau de unde treaba asta? Sau brusc mirosul de friptura la gratar deranjeaza dar restul mancarii este ok ?
    Ne cacam pe noi ca iesim in lume da nu observam ca in alte tari gratarul pe balcon este ceva la ordinea zilei. Și nu ma refer la gratar cu fum eliminat de hota, ca nu e hota pe balcon. Acolo vecinii nu mai sufera atât și nici nu au fost obligați sa stea în comunitate de comuniști ca noi. Pur și simplu suferă de ei mai puțin.

      (Citează)

    • Sunt curios si eu in ce tari ai vazut oameni facand gratar pe balcon, dar mai ales in ce zone/orase/cartiere/ghetouri ale acelor tari. Evident ca tarani, tigani si chiar romani gasesti in orice tara de pe planeta asta.
      Oamenii civilizati intr-adevar sufera mai putin de ei, dar le si pasa mai mult de cei din jur. Nu imput tot in jur pe o raza de 1 km ca vor ei sa bage la matz niste mici. Cu atat mai putin pe balcon.

        (Citează)

    • Doamne, fix asta ar mai lipsi. Dupa ce ca romanii isi tin bicicleta pe scara blocului, legata de balustrada, papucii si gunoiul la usa pe exterior, cara mobila cu liftul si cate si mai cate netrebnicii…. fix gratar in balcon sa faca. Eventual sa creasca si cate un porc, cate o gaina, ca deh, e la el in casa….

        (Citează)

    • Nu-mi dau seama daca trollezi sau nu. Pe de alta parte a facut varu’ Gigi gratar la Marriott.

        (Citează)

    • Ahaha am bicicileta legata de balustrada pe scara (care e problema) si papucii la usa, ca e epidemie.

      Gunoiul niciodata nu-l pun afara pe scars, dar care e problema cand cari mobila cu liftul, ar trebui sa o cari cu elicopterul?

      On topic: da, gratar pe balcon e fi sinistru.

        (Citează)

    • @Marean e o lege care iti interzice depozitarea de diverse obiecte (bicicleta,carucior pt copil si alte grozavii) pe spatiul comun. Cand faceti mizerii dintr-astea, ganditi-va si voi cum ar fi daca tot blocul ar face la fel. Exact, nu fac pentru ca sunt si oameni simtiti.

        (Citează)

    • pmk, are dreptate. Sunt multe țări în care grătarul pe balcon este ceva absolut normal: India, Maroc, Bangladesh…

        (Citează)

  14. tipul din videoclip a pus cam toata sticla de ulei sau mi s a parut mie?

      (Citează)

  15. Eu folosesc asa ceva, si nu doar pentru mici, ci si pentru pui, porc, vita, peste, etc.

    https://www.emag.ro/gratar-cu-capac-pentru-aragaz-cadou-paleta-mare-grunberg-otel-inoxidabil-jn865-147-jn865-prm-2/pd/DV9ZYLBBM/?X-Search-Id=4bc22a04d67a7b5a9865&X-Product-Id=40230982&X-Search-Page=1&X-Search-Position=1&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

    Imita un gratar adevarat, doar ca pui apa in recipientul de jos, care inconjoara ochiul aragazului.

      (Citează)

  16. La cuptor direct in tava sau pe un gratar (tot in cuptor).
    Bagat pe ventilare ultimele 5 minute si aia e.
    Micii la gratar clasic ma lasa indiferent de ceva vreme.

      (Citează)

  17. Si eu am fost multumit de cum au iesit la Optigrill+, surprinzatori de buni. Asa ca am mai luat o tura si pentru 1 mai :)

      (Citează)

  18. in gratarul din curte :) / balcon dupa caz

      (Citează)

  19. Micii se fac pe gratar.
    Poti sa-i faci si in tigaie si in cuptor, dar micii se fac pe gratar si atat.
    Deci daca iti plac ( eu nu ma omor dupa ei) reteta de mici are 4 pasi.

    1) Iti cumperi casa
    2) Iti cumperi gratar, daca nu ai deja
    3)Il montezi in curte / gradina.
    4) Faci micii pe el.

    Varianta scurta e sa cumperi mici facuti pe gratar. Asta daca iti plac micii reci, sau reincalziti.

      (Citează)

  20. In cuptor, pe o tava cu o foaie de copt. Am avut in trecut tigaie tip gratar dar prea multa munca cu curatatul tigaii dupa, plus face cam mult fum.

      (Citează)

  21. Fac la optigrill, cu o bila de aluminiu pusa intre platane sa nu iasa micii clatite. Reteta folosita e mai sus.

      (Citează)

  22. Ultimul lucru pe care l-as pune pe gratar sunt micii. Nu stiu de unde disperarea romanului cu micii. Si cand se aduna mai multi la gratare hai sa luam multi mici pe langa altele, logic ca toti mananca ceafa, scaricica, carnati si la sfarsit ramane un vas plin cu mici reci. Micii pe aragaz….cringe. I-as manca maxim la o terasa gen Obor, unde e voie buna, muzica, bere, oameni simpli. Sa iti aduca aminte de trecut si vreamurile simple, cand gaseai doar mici sa pui pe gratar :)).

      (Citează)

  23. Tot în curte pe grătar iasă cel mai bine. Din păcate cred că o să plouă, vedem.

      (Citează)

  24. Tava, foaie de copt si direct la cuptor. Fara fum, fara zeama.

    Recomandarea de la un macelar turc ce mi-a spus ca asa fac cei mai buni kebabi in casa. Am facut de zeci de ori mici, sunt foarte asemanatori cu cei de pe gratar.

    Atentie doar la timp. Ii lasi dupa gust. Mai in sange, mai uscati. Daca la suprafata au facut acea crusta specifica, probabil sunt gata.

      (Citează)

  25. pe gratarul cuptorului
    Repede, gustos si fara fum.

      (Citează)

  26. Traiti intr-o confuzie totala…
    In casa ii faci la tigaia de fonta incinsa la maxim, sa iasa cat mai mult fum.

      (Citează)

  27. Alexandru:
    Traiti intr-o confuzie totala…
    In casa ii faci la tigaia de fonta incinsa la maxim, sa iasa cat mai mult fum.

    My Hero! :))
    Vreun pont pentru tigaia de fonta?

      (Citează)

  28. Dacă tot vrei să “măcelărești” bieții mici, rupe-i in bucăți si fă-i ciorba de perișoare…

      (Citează)

    • Raman perfect intregi. Se topeste grasimea din ei si nu se lipesc. Trebuie soc termic si pentru a ramane suculenti in interior.

        (Citează)

  29. @Radu, poți să faci cartofi prăjiți și fără să te chinuiești ca în rețeta aia. Secretul este ca după ce ai încins uleiul în care îi prăjești și ai pus cartofii în el, să acoperi vasul respectiv și să dai foc mediu sau chiar foc mic. Dacă ții vasul acoperit sunt înăbușiți, e foarte aproape de ceea ce făcea tipul ăla fierbându-i. Îi ții așa până vezi că încep să se pătrundă, nu mai mult (verifici din când în când ridicând capacul). Din momentul ăla ridici capacul și dai foc tare, îi prăjești așa fără capac până se rumenesc. O să vezi că deasupra sunt crocanți dar interiorul e foarte fraged. Ideea e să nu îi ții totuși foarte mult acoperiți, să nu devină prea moi (te lămurești tu cum se face).
    Metoda asta o folosesc de mult timp și mi se pare foarte eficientă.
    Dacă încerci aștept un feedback de la tine.

      (Citează)

  30. Domnule Radu,cum sa nu fi vazut Dumneata,in copilarie, acasa, la parinti,
    ca “mititeii se prajesc pe aragaz,sus,nu in cuptor,pe un gratar,cu coada,ondulat,
    gen <>???”

    Problema este insa ca se va face un fuuuum,de nedescris si miresme.,…cat cuprinde!
    Prajindu-i sus,pe aragaz,ii puteti,si intoarcepe toate cele 4 parti!

    Pofta buna si,mai ales,multa sanatate si imunitate!

    Eu va multumesc din suflet ca nu ma parasiti si zilnic,imi trimiteti VESTI, SFATURI, RETETE etc.

    Fiti binecuvantat, alaturi de toti cei dragi!

    Cu aleasa pretuire,
    prof.univ.dr.Ada Iliescu
    Timisoara

      (Citează)

  31. Eu mai fac in tigaie teflonata (Tefal…), fara ulei, direct in tigaia uscata.

      (Citează)

  32. Radu, dar jurnalul de pe Youtube unde e? :D
    Il urmaream zilnic. Comparam stari de spirit.

      (Citează)

  33. Eu tot in tigaie de fontă dar fara striații. Cea cu striații a zburat la țară, merge mai bine pe foc de lemne.
    Am plita electrica, dau la maxim, pun micii și după aceea dau la jumătate. Fonta are remanență mare și la început îi faceam scrum.
    Îi mănânc cu mujdei cu multă apă si pătrunjel, muștar și hrean în oțet.

      (Citează)

  34. Octav:
    bulshit! micii adevarati sunt doar de vita. exista un mit cu carnea de oaie, seu de oaie sau mai stiu eu ce minune dar sunt doar neadevaruri. si zeama de oase obliigatoriu.
    bineinteles, daca vrei poti s pui si porc, eu zic de retetele care-si au originea in vechime.
    cautati reteta de mici (veche de 100 de ani, zic ei) de la Caru cu Bere.

    ca mod de gatire, gratar cu carbuni e ideal. merge si pe plita (fiind chiar mai sanatos) si atunci nu prea mai conteaza daca ai carbuni sau nu.

    Micul fără oaie?
    Viața e pustiu!
    Făr-un pic de slană?
    Nici nu vreau să știu!
    Iar de perpelit musai doar cărbuni,
    Jarul este sfânt, focul din străbuni!

    Balada micului din Piața Griviței, autor turmentat necunoscut!

      (Citează)

  35. Polonia, Grecia, Belgia Danemarca Germania o grămadă de tari Arabe, lumea nu suferă legat de mirosul gratarului. Nu ati reușit sa r răspundeți la întrebarea cu ce este diferit fumul scos de hota din bucătărie vs fumul care iese din balcon. Sunteți conștienți ca oricând poți face gratar cu cărbuni deasupra aragazului iar fumul sa îl înlături cu hota. Sunt curios dacă exista vreun frustrat care sa comenteze atunci. Deci cum, tu îmi spui mie ce mâncare pot sa gatesc in propria bucătărie ? Fuck off. Oamenii înnebunesc in casa și poate vor sa facă un grătar dar ar trebui sa se blocheze în gândul ca dacă ii miroase prea bine vecinului și face gura ? Va dati prea multa importantă, acum vreti sa controlați și ce gătește cineva în bucătărie? Am inteles ati avea ceva de comentat cu balconul deși sa știți ca sutele de modele de grătare pentru balcon sunt chiar gândite sa fie folosite în, ce crezi, balcon. Voi romanii aveți prea multe bășini in cap și va dați prea mare importanță în chestiuni din astea mici, mirosul de gratar nu este ceva reglementat prin lege cum nu e nici tipul de mâncare pe care vrei sa îl gătești.
    Vedeți- va de voi și lungul nasului, lumea nu se invarte in jurul vostru.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus